Emigreren,  Werken & Reizen

Wat moet je doen als je gaat verhuizen naar het buitenland?

Als je naar het buitenland gaat verhuizen is er een boel te regelen. De reden om naar het buitenland te verhuizen bepaald wat je allemaal moet regelen en soms ook wie dat regelt.

Wat belangrijk is om te weten wat je allemaal moet regelen als je naar het buitenland verhuisd is de reden waarom je dit doet. Ga jij bijvoorbeeld tijdelijk naar het buitenland voor een (Nederlandse of Internationale) werkgever, dan zal de werkgever heel veel voor je regelen en de afdeling human resources je helpen bij de verhuizing. Zo zullen zij vaak de verhuizing betalen, je werkvergunning regelen en huisvesting. In overleg met hen bepaal je wat jij zelf moet regelen.

Als je tijdelijk naar het buitenland verhuisd voor een uitwisseling of een studie, is alles wat je moet regelen afhankelijk van hoe lang je in het buitenland blijft. Ook hierbij zal de organisatie die voor jou bemiddeld heel veel voor je regelen en jou vertellen wat je zelf moet regelen.

Emigreren is voorgoed weg gaan uit Nederland

Als je naar het buitenland gaat om te emigreren is het een heel ander verhaal. Dan ben je van plan Nederland voorgoed te verlaten als woonland en kies je vrijwillig een ander woonland. Dat betekent dat je zelf alles regelt en dus ook zelf verantwoordelijk bent voor de goede afhandeling van zaken.

Het vinden van een baan, een huis, het regelen van een verblijfsvergunning en soms een werkvergunning zijn allemaal zaken die jij zelf moet doen.

Wat je in feite doet is je leven in Nederland stopzetten en een nieuw leven starten in een ander land. Afhankelijk van de verplichtingen van je nieuwe woonland doe je daar in omgekeerde volgorde wat je deed om Nederland af te ronden.

Als je je na je emigratie niet echt gaat vestigen, maar altijd op een toeristen visum of een tijdelijke verblijfsvergunning reist, start je geen nieuwe leven op in een nieuw land om er te blijven, maar zoek je telkens naar de regels van de immigratiewet waar je aan moet voldoen en naar huisvesting.

Geen eenvoudige vraag om te beantwoorden

Zo zie je, de vraag: Wat moet je doen als je gaat verhuizen naar het buitenland? is niet eenvoudig te beantwoorden, dat hangt dus af van je persoonlijke situatie.

Wat je zeker moet doen als je naar het buitenland verhuisd is je goed voorbereiden. Ook al wordt er heel veel voor je geregeld, de verplichting om te controleren of alles legaal en correct gebeurd ligt altijd bij jou. Want als het fout gaat komt de overheid van je nieuwe woonland immers eerst bij jou verhaal halen, of de Nederlandse overheid.

Het is altijd verstandig je in te lezen in de gewoontes van je nieuwe thuisland, maar ook op de hoogte te zijn van de immigratiewetgeving en wetgeving rondom arbeid en recht.

Waar kom je te wonen? Is daar al een expat community waar je je bij aan kunt sluiten of ben je de enigste vreemdeling?

Op deze website gaat verhuizen naar het buitenland vooral over Emigratie, dus helemaal weggaan uit Nederland, als je rond zoekt in de archieven en in de aanbevolen artikelen onder aan de pagina, kun je heel veel lezen over wat er allemaal bij komt kijken bij zo’n emigratie. Ook kun je bij de rubriek “Emigreren ” beginnen. (Ga naar de Rubriek: Vertrekken uit Nederland en opnieuw beginnen)

Verhuizen naar het buitenland brengt een boel bureaucratische rompslomp met zich mee.

Als je gaat verhuizen naar het buitenland zijn er in de Emigratie Winkel een aantal producten die handig zijn voor jou om je te helpen alles in goede banen te leiden. en netjes af te handelen en op te starten. Handige adressenlijsten, handige lijstjes en stappen die je moet ondernemen in de juiste volgorde. Ik zet er een paar op een rijtje:

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!