Verhuizen naar het buitenland, heb jij alles geregeld?
Als je gaat verhuizen naar het buitenland en wellicht nooit meer terugkomt in Nederland zijn er veel zaken waar je aan moet denken. Nederland is een land met heel veel regels ten aanzien van emigratie en je hoofd loopt soms over van alles wat gedaan moet worden om later niet in de problemen te komen als je in je nieuwe thuisland gesettelt bent of misschien wel terug wilt komen in Nederland.
De logica en volgorde van het doorgeven aan instanties van je vertrek is soms ook ver te zoeken.
Ik heb een globale checklist gemaakt van die dingen die je geregeld MOET hebben voor je vertrekt!
Heb jij DigiD?
Veel dingen kun je in Nederland alleen regelen met een DigiD en een DigiD online aanvragen kan alleen als je ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Is dat niet het geval dan moet je langskomen op een ambassade en dat lukt lang niet altijd even gemakkelijk. Actriveer ook gelijk de DigiD app, geloof me het is de moeite waard! Want die app vanuit het buitenland activeren is best lastig en als je DigiD om wat voor reden daardoor “op slot” gaat heb je een probleem.
Zijn jouw ID papieren nog geldig?
Verleng of vernieuw paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen nog in Nederland. (indien deze op korte termijn verlopen).Wist je dat je EN een paspoort EN een ID kaart kunt hebben? Een ID kaart neem je veel makkelijker mee in je portemonee dan een paspoort. Als je in een land gaat wonen met een identificatieplicht, wat voor veel landen geldt dan is een ID kaart erbij wel zo handig. Je loopt ook minder kans je paspoort te verliezen.
Moet jij je zorgverzekering opzeggen?
Een zorgverzekering in Nederland is een wettelijke verplichting. Je persoonlijke situatie bepaalt of je in Nederland verzekerd kunt blijven, kan dat niet, wat in veel gevallen zo is, dan moet je je zorgverzkering op een dusdanige manier stopzetten dat je ontheven wordt van je wettelijke plicht tot zorgverzekering. Het belang daarvan leg ik uit in het Handboek voor Emigratie
Heb je in het buitenland specifieke papieren nodig?
Soms heb je in het buitenland diploma’s of een VOG of huwelijks papieren nodig. En soms moet je deze laten beëdigen of vertalen. Als je dit voor vertrek regelt is dat veel eenvoudiger. Hou er wel rekening mee dat veel documenten van de overheid een geldigheidsdatum hebben of dat het land waar je naar toe reist een verloopdatum kan hanteren voor de geldigheid van je documenten.
Heb je DigiD dan kun je heel veel documenten ook via DigiD regelen vanuit het buitenland.
Schrijf je uit bij het bevolkingsregister van je gemeente
Je moet je binnen vijf dagen voor vertrek uitschrijven bij de gemeente, maar je mag 8 maanden in het buitenland wonen voordat dat een plicht is. Dus dit zou je ook vanuit het buitenland kunnen doen.De gemeente wil graag weten waar je gaat vestigen, maar het is niet verplicht dit door te geven. Hou er rekening mee dat feestdagen en weekenden tellen als normale dagen.
Zijn er Douane regels van toepassing?
Verhuis je naar een EU-land dan mag je je inboedel meestal zonder douaneformaliteiten meenemen. Maar voor sommige regio’s in EU-landen gelden toch weer uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de Canarische eilanden. Bij landen buiten de EU moet je een uitvoeraangifte doen van de inboedel. Ook voor de auto gelden speciale regels.
Neem jij huisdieren mee?
Voor het meeverhuizen van huisdieren gelden voor alle landen verschillend regels. Het meeverhuizen van huisdieren vereist soms een quarantaine periode maar altijd ene dierenpaspoort met medische gegevens en inentingen. Bespreek tijdig met je dierenarts wat je allemaal nodig hebt en hoe lang het gaat duren voor je huisdier klaar is voor transport.
Verhuis je met kinderen?
Zorg dat de school weet dat je gaat emigreren, en ook de onderwijsdienst. Vraag een voortgangsrapportage en laat deze zo nodig vertalen. Zodat de nieuwe school weet op welk niveau je kind les krijgt.
Beeindigen van abonnementen en diensten, toeslagen, huur, verzekeringen en je eventuele inschrijving KvK
De meeste diensten beeeindig je op de datum van emigratie of verhuizing, maar met sommige opzeggingen kun je al heel vroeg mee beginnen. In de Handleiding voor Emigratie leg ik uit waarom.
Sommige abonnementen zoals het opzeggen van Internet kan lastig zijn. Ik liep tegen een fors stuk bureaucratie aan toen ik mijn internet abonnnement wilde beeindigen.
Maak een basis opzegbrief die je voor alle diensten kunt gebruiken met kleine aanpassingen, dat scheelt een boel typen. En maak een lijst van alles wat je wilt opzeggen. Sommige diensten stoppen automatisch omdat ze gekoppeld zijn aan je inschrijving bij de gemeente.
Zet je betaalpassen op internationaal betalen
Je bankpas staat niet automatisch op gebruik in het buitenland, pas dit voor vertrek aan.
Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie of het boek over het afronden van Nederland
Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?
Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.