eerier in playa del carmen
Vakantiegangers

Zeewier update Riviera Maya Mexico 2020

Het is sargassum tijd. Elk jaar tussen April en November spoelen er tonnen kiloas aan rood bruin zeewier aan op de kusten van de Mexicaanse staat Quintana Roo. De plek waar de prachtige toeristenlocaties voor Nederlanders liggen, die direct via Amsterdam naar Cancun vliegen.

Alle prachtige witte stranden tussen Mahahual, en Cancun, of eigenlijk alles tussen Holbox en Chetumal heeft hier van te lijden. Jammer, want de mooiste plekje op aarde veranderen hierdoor in een vieze stinkmassa.

Toch lijkt het voor 2020 minder erg dan voorgaande jaren.

Zijn de voorspellingen voor 2020 gunstiger en is het de algemene verwachting dat er minder zeewier op de stranden in deze zo populaire badplaatsen zal aanspoelen, helaas heb je nu ook met de COVID maatregelen te maken en zijn veel stranden beperkt tot hotel gebruik of gesloten voor publiek afhankelijk van status en locatie.

Als je op deze website de tag COVID19 aanklikt kun je alles lezen over deze beperkingen en het nieuwe normaal in Mexico wat zeker ook invloed heeft op jouw vakantie hier in de Riviera Maya.

Ik probeer de laatste updates over d situatie zo snel mogelijk op dit blog te plaatsen zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws in Mexico. Ik weet dat het soms moeilijk is om vanuit een ander land objectieve vakantie informatie over veiligheid, beschikbaarheid en en vervoer te vinden. Dat probeer ik op deze website in te vullen zodat de vindbaarheid over reizen en regels in Mexico in Nederland een stukje beter wordt.

Voor nu, omdat ook voor mij de stranden beperkt zijn kan ik je de volgende foto’s laten zien en vertellen dat de barrière op zee voor de publieke stranden in Playa del Carmen op zijn plek ligt. Dat je schepen op zee zoveel mogelijk zeewier wegscheppen en de medewerkers op het strand dagelijks kruiwagens vol wegrijden om het strand mooi en schoon te houden, ook al mogen we er dan niet op.

Zoals je kunt zien heeft het water zijn prachtige turquoise kleur verloren. En lijkt het wel alsof er koffieprut in het water drijft. Dat is ook hie het sargasso aanvoelt als je in dit waterzweet, een soort korrelige substantie die echt lijkt op koffieprut en overal aankleeft en in gaat zitten.

Het afgestorven zeewier is donkerbruin, het verse zeewier is oranje-bruin. Afhankelijk van waar je op vakantie bent in Quintana Roo is de staat van het strand anders, de wind, het getij en de golfslag bepalen de hoeveelheid zeewier en waar het verzameld.

Op die plekken waar het verzameld stinkt het, vooral als het oud en en te lang ligt. Ga je bijvoorbeeld naar locaties buiten Playa del Carmen in de richting van Punta Esmeralda, dan is het een vieze brij van stinkende troep die langzaam ronddobbert op de golven. Wat aanspoelt op het strand vormt een soort van drijfzand waar je soms kniediep in wegzinkt terwijl dan de lucht van rotte eieren vrijkomt.

Op sommige plekken waar het dagelijks schoongemaakt wordt is er weinig stond over om te zonnen. Het is sterk afhankelijk van jouw locatie en d inspanningen van jour hotel of he veel of weinig last hebt van het zeewier. De grote hotelketens in Playacar bijvoorbeeld hebben wel een “schoon strand”-policy maar het water is vaak wol met zeewier. De publieke stranden in Playa del Carmen zelf worden dagelijks door medewerkers schoongehouden, en het zeewier wordt ook uit het water geschept, maar soms is het zoveel dat het bijna onmogelijk is.

Als je in de Sargasso tijd naar Mexico komt is het fijn als je hotel een zwembad heeft, dan weet je zeker dat je kunt zwemmen, is de zee dan door een draaiende wind toch lekker blauw en helder is dat een bonus!

Ik woon niet meer in de Riviera Maya, dus ik kan geen updates meer schrijven, wel lees ik over de aanhoudende overlast van sargasso in Cancun en omgeving in deze krant

ALLE ARTIKELEN OVER ZEEWIER OP DEZE WEBSITE

Zeewier probleem in Cancún en Playa del Carmen, Mexico

Zes maanden van het jaar is het een verdrietig gezicht, de prachtige witte stranden van de Riviera Maya liggen dan ...
Lees meer

Update over Sargasso ofwel het zeewier probleem in Cancun en omgeving

Het is elk jaar weer een probleem: Sargasso. Met tonnen spoelt het aan op de stranden en honderden medewerkers werken ...
Lees meer
eerier in playa del carmen

Zeewier update Riviera Maya Mexico 2020

Het is sargassum tijd. Elk jaar tussen April en November spoelen er tonnen kiloas aan rood bruin zeewier aan op ...
Lees meer

Zeewier voorspellingen voor 2020 Quintana Roo

In 2019 was het zeewier probleem in de steden van de Riviera Maya gigantisch. per dag werden vele tonnen per ...
Lees meer
zeewier cancun en Playa del Carmen

Zeewier in Cancun en Playa del Carmen 2019, een Update

Het is september als ik dit blog schrijf, in Puerto Morellos en Playa del Carmen ligt een fel gekleurde barriere ...
Lees meer

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.