Dagboek,  Wonen in Mexico

Boodschappen doen in La Paz, Mexico

Elke week ofzo rijden we met twee motoren en zijkoffers naar de supermarkt in de grote stad. We kopen vooral veel drinken en groente, brood voor in de vriezer en broodbeleg, want dat is in het dorp waar ik woon niet of nauwelijks te koop.

Maar ook in de supermarkt is het soms zoeken. Mexico is een land waar beschikbaarheid van producten niet consistent is. Zo heb je een heerlijke boter gevonden zonder vies bijsmaakje voor een redelijke prijs, en zo kun je het weken niet meer vinden. Of je frisdrank is opeens niet meer in de schappen. En de prijzen? Gek word ik er van, niks is constant, de prijzen fluctureren van week tot week. Aanbiedingen zijn vaak dik nep, koop 3 en bespaar…..ja niks, want soms betaal je zelfs 10 centavos meer per product als je zo’n “aanbieding” koopt en kun je beter gewoon 1 of twee kopen, wat je oorspronkelijk van plan was.

Geinteresseerd in Cancun? Bekijk dan Supermarkten in Mexico, ga je mee shoppen?

Grootverpakking is ook niet altijd goedkoper. Dus je wilt toch een beetje opletten op hoeveel geld je uitgeeft. Boodschappen doen in Mexico is ongeveer even duur als in Nederland en ook hier is de inflatie hoog, ook al doet de overheid er van alles aan om prijststijgingen tegen te gaan in de winkels en het dagelijks leven betaalbaar te houden.

mexico cost of living

Dagelijkse boodschappen liggen ongeveer op het Nederlandse prijsniveau

Wel houden we van gemakkelijk en doen we bijna altijd boodschappen bij Chedraui, die hebben, hoewel ze niet altijd de goedkoopste zijn, wel de meeste sortering en een goede afdeling met import producten waar ze bijvoorbeeld echte noodles verkopen en soms augurken hebben.

Maar voor vlees gaan we weer liever naar Soriana, meer keuze, betere prijzen en het ziet er beter uit qua kwaliteit en hoe het gesneden is. Vlees is niet zoals in Nederland, dat heb ik in 2015 achter me gelaten. In de Filipijnen kocht ik vaak “vlees van de tafel”. Daar lag dan een vers geslacht varken op in de open lucht, en dan wees je aan wat je wilde hebben en alles kostte hetzelfde. Kiloprijs of je nu varkenshaas kocht of buikspek.

Emigreren waar naar toe

Niet alle vlees is altijd beschikbaar, soms zijn er geen ‘rijpe’ koeien

In Mexico koop je ook brokken vlees, of heel plat door een wringer gehaalde schnitzels, ook van de koe. flinterdunne grote lappen vlees, maar niet zoals in Nederland dat je kogelbiefstuk hebt en sudderlappen of speklappen zonder zwoerd. Je koop big, koe of kip, soms schaap of geit, en je koopt wat beschikbaar is. Soms is er wekenlang geen rundvlees omdat er geen ‘rijpe’ koeien zijn zeg maar.

Je kijk je naar de stukken vlees wat voor soort het ongeveer zou zijn. Het lijkt hier ongeacht welk deel van de koe, allemaal minder taai en heeft een minder lange bereidingstijd dan in Nederland.

En je kunt alles kopen, maag, pens, hart, lever, kop, staart, poten met hoeven er aan, enz, enz.

Bij sommige supermarkten kun je het gelijk buiten op de parkeerplaats laten grillen, dan is je vlees langer houdbaar in deze enorme hitte en het spaart gas.

 

 

error: Sorry!