Dagboek

Geld maakt wel gelukkig!

Geld maakt niet gelukkig zegt de één, en de ander vindt dat complete onzin want geld maakt wel gelukkig. Het blijft een lastige zinnetje, want we begrijpen allemaal wat er bedoelt wordt als mensen zeggen dat geld niet gelukkig maakt, maar diep in ons hart willen we eigenlijk allemaal liever meer geld.

Maar wat heeft die zin nu met Emigratie te maken, want je zit op een website over Emigreren en voorlichting over emigratie (lees ook: Emigreren waar begin je?) Ik ga in dit artikel uitleggen waarom het hebben van geld wel gelukkig maakt, zeker als je praat over emigratie.

Geluk zit in je, of niet

Geluk zit in je, als het goed is, maar in deze wereld vol van chronische ongelukkigheid is dat steeds lastiger vast te houden. Immers we staan bloot aan zoveel prikkels en hebben te maken met zoveel zaken, naast alles wat de commercie je opdringt dat het best lastig is om een goed gevoel vast te houden. Vooral als je het gevoel hebt dat je steeds moet, vooruit moet, carrière moet maken, nieuwe spullen moet, gezonder moet leven, meer moet verdienen, noem maar op.

En als je dan niet gelukkig bent, dan verander je toch gewoon iets in je leven, je gaat bijvoorbeeld weg uit Nederland en begint elders helemaal opnieuw. zo simpel is het.

Andere kijk op geluk

Inmiddels, na 8 jaar redelijk minimalistisch geleefd te hebben in ontwikkelingslanden heb ik een heel andere kijk op geluk gekregen. Ik heb geleerd met minder blij en gelukkig te zijn, maar ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat geld wel degelijk bijdraagt aan het geluksgevoel. Ik zie dat in de ogen van elke zwerver die ik eten geef, of geld, en elk blote-voeten-kind wat ik een duwtje in de rug geef door zijn handeltje te kopen of een maaltijd.

Maar ik merk het ook zelf. Toen ik net vertrok in 2015 heb ik best een aantal financiële tropenjaren gehad. (lees ook: Ik vluchtte voor mijn schulden). Ik was net een nieuw bedrijf gestart, in een totaal onbekend leven gedoken, al mijn bekendheid op het internet opgegeven en helemaal overnieuw begonnen. Er waren dagen of weken dat ik elk dubbeltje moest omkeren en het dan toch niet wilde uitgeven.

Pas sinds een paar jaar gaat het echt lekker financieel gezien, en hoef ik me even geen grote zorgen meer te maken over geld. ik “red het”, zeg maar. Maar elke maand is toch weer spannend. Ik voel de inflatie, jullie hebben de hand op de knip, hoeveel ik ook schrijf en geloof dat juist nu de tijd is om te emigreren, het is nu of nooit zeg maar. (lees ook: Tijd om te vertrekken uit Nederland voor het te laat is).

Je kunt niet alles kopen wat je hebben wilt

Geluk kun je niet kopen, maar geld kan wel bijdrage in het geluksgevoel. En toch kun je niet alles kopen wat je hebben wilt. Want soms is geld ontoereikend.

Ik praat met mensen die weg willen maar niet genoeg geld hebben, mensen waarvan de visum wordt afgewezen omdat ze hun solvabiliteit niet voldoende kunnen aantonen. maar ook de bezoekers op de website worstelen blijkbaar met geld, mensen kopen het boek “Emigreren zonder geld, zo doe je dat” en ik zie dat iedereen op zijn of haar manier worstelt met geld en het gebrek er aan.

Blijkbaar is het geld wat ze hebben niet voldoende om een nieuwe start te kopen.

Mensen die zeggen dat geld niet gelukkig maakt genieten van een foute tegeltjeswijsheid

Ik durf dus te beweren, gezien het bovenstaande, dat geld wel gelukkig maakt. Of in ieder geval bijdraagt aan meer geluk, of makkelijker het geluksgevoel bereiken. Want als jij geen financiële zorgen hebt, als je weer eten in je buik hebt die dag, als je al je rommel souvenirs hebt verkocht, als je op een dag wakker wordt en ontdekt dat je niet meer in de vuilnisbakken naar lege blikjes hoeft te zoeken, als je wel kunt bewijzen dat je draagkrachtig genoeg bent voor een visum, dan heb je minder zorgen. Dan kun je weer vooruit. Voor dat moment, voor die dag.

En dat geldt natuurlijk voor iedereen. Mensen die zeggen dat geld niet gelukkig maakt hebben hun kop onder een steen, en wellicht troosten ze zichzelf met een tegeltjeswijsheid die eigenlijk geen steek houdt.

Natuurlijk kun je je zonder cent op zak heel gelukkig voelen op een prachtige plek op aarde, gewoon omdat het daar mooi is en het jouw “Happy Place” is op dat moment, maar met een volle portemonnee, zonder zorgen over het avondeten of een plek om te slapen, voelt het toch fijner op die “Happy Place”.

Als jij plannen maakt om te emigreren en je hebt een vette bankrekening en absoluut geen geldzorgen, en je kunt doen en laten wat je wilt, dat is toch een stuk eenvoudiger en relaxter emigreren dan wanneer je een financieel plan moet maken omdat je het anders misschien niet redt. Omdat je inzichtelijk wilt houden waar je geld naar toe gaat omdat je beseft dat jouw geld wel eindig is.

Emigratie, geld en geluk

Geloof me, hoewel emigratie niet duur hoeft te zijn, is het hebben van een berg geld wel een stuk prettiger als je gaat emigreren en je een nieuw leven wilt starten, en als jij het vertrouwen hebt dat je voldoende geld hebt voor je emigratie om in ieder geval die eerste maand(en) goed door te komen, ga je gelukkig op reis, dan zijn er geen donkere wolken of in ieder geval minder dan wanneer je thuis lege blikjes en flessen spaart om je emigratie budget aan te vullen. (lees ook: Hoeveel geld heb je nodig om te emigreren? en Sparen voor je Emigratie)

Dus die persoon die tegen mij zegt dat geld niet gelukkig maakt, ik daag je uit om een dagje met mij mee te lopen en zwervers geld te gaan geven, en dan gaan we eens kijken hoe blij die mensen zijn met geld, of met hulp die (tijdelijk) hun zorgen even verlicht.

En vertel me dan aan het einde van die dag nog maar eens of jij denkt dat geld niet gelukkiger maakt. En ja, jij en ik werden die dag wellicht heel gelukkig omdat we mensen konden helpen, maar dat konden we omdat we geld tot onze beschikking hadden.

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.