Franciscaner Basiliek in Florence
Italië,  Vakantiegangers

De Fransiscaner Basiliek La Croce in Florence

When in Rome, zegt men vaak, maar When in Florence, dan zijn er ook genoeg mooie dingen om te bekijken. Zo is er Ponte Vecchio. Een eeuwenoude bogenbrug en de Duomo een prachtige kerk in het centrum. Ik ben voor dit bezoek naar een wat minder toeristische kerk gegaa. Deze is zeker de moeite waard om te bezoeken.ADVERTISEMENT

De entree prijs is 8 euro per persoon en daarmee krijg je toegang tot de door de franciscanen gebouwde basiliek en bijbehorende klosstertuinen en kapel die ingericht zijn als museum.

La Basilica Franscescana di Santa Croce. De franciscanen Basiliek van het heilige kruis, ligt net buiten het oude tadscentrum
van Florence. En het is de grootste Franciscaner kerk ter wereld. De legende zegt dat de voorloper van deze kerk door Franciscus van Assisi zelf gebouwd is en daar vind je ook safbeeldingen van in het Museum naast de kerk.

Het is een kerk in Gothitche bouwstijl en hij heeft 16 kapellen, elk prachtig ingericht. Maar de hoofdtrekpleister is toch wel het heilige Kruis zelf. Als je er voor staat voel je je klein, en hoe langer je kijkt hie meer je ziet. Het is een druk bewerkte kapel met in het midden het Heilige Kruis van Donatello.

Er zijn in de loop van de tijd veel schilderijne en kunstwerken uit deze kerk verloren gegaan, na restauraties maar ook na de grote overstroming in 1966. In 1 van de gangen in de kloosstertuin kun je zien hoe hoog het water toen heeft gestaan. De restauratie heefft tientallen jaren geduurt en de kloostertuin en bijgebouwen zijn nog maar recent gerestaureerd.

De kerkvloer is vol met grafzerken van Florentijnse investeerders in de bouw van de kerk. De Franciscaner monikker mochten natuurlijk geen rijkdom bezitten dus voor de bouw van de kerk waren ze afhankelijk van inzamlingen en giften. het is dan ook bijzonder dat deze kerk de grootste collectie laat-Gotische kunst bezit van Italie.

De sober uitgevoerde Pazzi kapel in de kloostertuinen is ondanks zijn unieke bouwstijl bijna saai vergelijken met de kerk zelf met haar rijke gebrandschilderde ramen en gouden afwerkingen.

Ik von dwel het meest indrukwekkend eaan deze kerk het feit dat naast Galileo Galilei en Nicollo Machiavelli ook Michelangelo in deze kerk begraven ligt. Zoveel belangrijke mensen die invloed hebben gehad op kunst, architectuur, filosifie en geschiednis onder 1 dak maakt mij nederig.

Laten we foto’s gaan kijken:

La Croche Basiliek in FlorenceLa Croce Basiliek in Florence

hly cross church Florence

Fransiscaner Basiliek Florence

Videos van de Basiliek

Wandelend over de doden, een beetje morbide omdat het er erg donker was en het echt vol lag met grafstenen.

360 graden rond in de Basiliek

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 27/01/2019 @ 11:21 am

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.