Franciscaner Basiliek in Florence
Italië,  Vakantiegangers

De Fransiscaner Basiliek La Croce in Florence

When in Rome, zegt men vaak, maar “When in Florence”, dan zijn er ook genoeg mooie dingen om te bekijken. Zo is er Ponte Vecchio. Een eeuwenoude bogenbrug en de Duomo een prachtige kerk in het centrum. Ik ben voor dit bezoek naar een wat minder toeristische kerk gegaan. Deze is zeker de moeite waard om te bezoeken.

De entree prijs is 8 euro per persoon en daarmee krijg je toegang tot de door de Franciscanen gebouwde basiliek en bijbehorende kloostertuinen en kapel die ingericht zijn als museum.

La Basilica Franscescana di Santa Croce. De Franciscanen Basiliek van het heilige kruis, ligt net buiten het oude stadscentrumvan Florence. En het is de grootste Franciscaner kerk ter wereld. De legende zegt dat de voorloper van deze kerk door Franciscus van Assisi zelf gebouwd is en daar vind je ook afbeeldingen van in het Museum naast de kerk.

Het is een kerk in Gothitche bouwstijl en hij heeft 16 kapellen, elk prachtig ingericht. Maar de hoofdtrekpleister is toch wel het Heilige Kruis zelf. Als je er voor staat voel je je klein, en hoe langer je kijkt hoe meer je ziet. Het is een druk bewerkte kapel met in het midden het Heilige Kruis van Donatello.

Er zijn in de loop van de tijd veel schilderijne en kunstwerken uit deze kerk verloren gegaan, na restauraties maar ook na de grote overstroming in 1966. In 1 van de gangen in de kloosstertuin kun je zien hoe hoog het water toen heeft gestaan. De restauratie heeft tientallen jaren geduurt en de kloostertuin en bijgebouwen zijn nog maar recent gerestaureerd.

De kerkvloer is vol met grafzerken van Florentijnse investeerders in de bouw van de kerk. De Franciscaner monniken mochten natuurlijk geen rijkdom bezitten dus voor de bouw van de kerk waren ze afhankelijk van inzamlingen en giften. Het is dan ook bijzonder dat deze kerk de grootste collectie laat-Gotische kunst bezit van Italie.

De sober uitgevoerde Pazzi kapel in de kloostertuinen is ondanks zijn unieke bouwstijl bijna saai vergelijken met de kerk zelf met haar rijke gebrandschilderde ramen en gouden afwerkingen.

Ik vond wel het meest indrukwekkend eaan deze kerk het feit dat naast Galileo Galilei en Nicollo Machiavelli ook Michelangelo in deze kerk begraven ligt. Zoveel belangrijke mensen die invloed hebben gehad op kunst, architectuur, filosifie en geschiedenis onder 1 dak maakt mij nederig.

Laten we foto’s gaan kijken:

La Croche Basiliek in FlorenceLa Croce Basiliek in Florence

hly cross church Florence

Fransiscaner Basiliek Florence

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!