Typical Dutch
Emigreren

Nieuwe belastingregel voor gepensioneerden in het buitenland

Het viel mij een beetje rauw op het dak, mijn pre-pensioen uitbetaling van deze maand. Natuurlijk had ik wel de mededeling van mijn pensioenfonds gehad, wel 2 mededelingen: dat ze weer geen reserves genoeg hadden om het pensioen te verhogen dit jaar EN dat ze geen loonheffingskorting meer toepasten op mijn pensioen en dat het bedrag dus lager zou uitvallen.

Tja, dat kan van alles betekenen, en omdat ik op een toeristen visum nergens belasting hoef te betalen maakte ik me niet teveeel zorgen, tot voor kort was bruto bij mij gewoon netto. En dat was best prettig. Het is maar een ienemienie pensioentje en stelt per saldo in Nederlandop de schaal van levensonderhoud helemaal niets voor, in het buitenland is het een leuke aanvulling om kosten te dekken.

Maar dat viel vies tegen, er werd wel degelijk een bedrag ingehouden.

Ik moet jaarlijks kosten maken om mijn pensioen te ontvangen, een bewijs van ‘in leven zijn’ wordt niet in alle landen gratis verstrekt, vorige keer kostte het me ruim 60 euro om alles getekend en gestempeld en verzonden te krijgen. En dan nu ook nog een korting op mijn pensioen. (lees ook: Bewijs van in Leven Zijn regelen in Mexico)

Voor die mensen die in het buiteland belastingplichtig zijn, is het redelijk eenvoudig, zij kunnen alsnog dit ingehouden bedrag (deels) terugclaimen. Maar mensen zoals ik die op een toeristen visum verblijven hebben dat recht niet. Vaak volstaat het om een bewijs van woonadres in een land te laten aftekenen door de lokale belastingdienst en dit op te sturen naar je pensioenfonds of de Belastingdienst. Per boekjaar worden dan de premies niet langer ingehouden in Nederland. maar wat als je geen vast woonadres hebt? Zoals ik?

U moet zelf om teruggave verzoeken, de belastingdienst verstuurt hiervoor geen voorlopige aanslag of een herinnering.

Ik vind het een beetje krom, dat ik geld moet betalen aan een land waar ik niet woon, waar ik geen druk op de staat of het verzorgingsstelsel leg en waar ik ook niet meer terug zal keren. Dat ik belasting moet betalen prima, maar daar wil ik dan wel iets voor terug krijgen en dat terugkrijgen is er voor ons Nederlanders in het buitenland niet. Sterker nog, we worden nog steeds gekort, want ook onze AOW is niet zeker in het buitenland (lees ook: Wat gebeurt er met je pensioen als je emigreert?)

Voor velen zal het een fikse korting op het budget zijn. En dus een fikse tegenvaller in het overleven in het buiteland.

Als je dan bedenkt dat voor elk jaar dat je voor je moet pensioen gaat in het buitenland verblijft je AOW niet verder opbouwt, is je blijft hangen op het opgebouwde deel (iets wat je kunt nakijken op de website van de SVB.

Wist jij dat je in sommige landen maar recht heb op 50% van je opgebouwde AOW en dus maar de helft uitbetaald krijgt van wat je in Nederland zou ontvangen, en dit is voor belastingaftrek

Ik ben een beetje moe van de Nederlandse overheid en het gegraai, 1 van de redenen waarom ik het land in 2015 verlaten heb. Het gevoel dat voor de ene groep alles kan en voor de andere goep niets blijft me achtervolgen. En niemand kan dat rechtpraten in mijn hoofd. Gevoelsmatige zaken zijn precies dat wat het is: een gevoel, daar zit geen redenatie achter of feiten, dat is gewoon wat je overkomt elke keer als de brievenbus kleppert of iemand in Den Haag een handtekening zet.

Ik had niet kunnen verwachten dat de wetten van dit kabinet me in het buitenland zouden achtervolgen, en niet alleen mij, met mij vele anderen die nu of hun visum moeten veranderen of moeten beknibbelen.

Krijg je ook pensioen via een pensioenfonds let dan op!

In Nederland is de loonheffing opgebouwd uit verschillende premiedelen. Er zit ook een premiedeel voor inkomensafhankelijke bijdrage ZVW (zorgverzekeringswet) bij. De berekening voor deze bijdrage wordt voor mensen die geemigreerd zijn gedaan door het CAK. Sommigen betalen die premie namelijk wel, anderen niet.

Afhankelijk van je woonland en de afspraken die Nederland heeft met dat land over ziektekostenvergoedingen. Grofweg is het zo dat als je in een Schengenland woont, je wel betaald, maar de exacte lijst kun je inzien op de website van eht CAK. Er wordt dan een woonlandfactor toegepast om de hoogte van deze inkomensafhankelijke bijdrage te berekenen.

Je pensioenfonds het goed doet, heffen zij geen premie ZVW, TENZIJ het CAK daartoe opdracht geeft. Niet alle pensieonfondsen passen deze regel correct toe. En dat kan zomaar tientallen euro schelen op je uitbetaling.

Raadpleeg in dit soort zaken altijd een belastingadviseur met verstand van belasting en emigratie.

weg uit Nederland

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.