Typical Dutch
Emigreren

Nieuwe belastingregel voor gepensioneerden in het buitenland

Het viel mij een beetje rauw op het dak, mijn pre-pensioen uitbetaling van deze maand. Natuurlijk had ik wel de mededeling van mijn pensioenfonds gehad, wel 2 mededelingen: dat ze weer geen reserves genoeg hadden om het pensioen te verhogen dit jaar EN dat ze geen loonheffingskorting meer toepasten op mijn pensioen en dat het bedrag dus lager zou uitvallen.ADVERTISEMENT

Tja, dat kan van alles betekenen, en omdat ik op een toeristen visum nergens belasting hoef te betalen maakte ik me niet teveeel zorgen, tot voor kort was bruto bij mij gewoon netto. En dat was best prettig. Het is maar een ienemienie pensioentje en stelt per saldo in Nederlandop de schaal van levensonderhoud helemaal niets voor, in het buitenland is het een leuke aanvulling om kosten te dekken.

Maar dat viel vies tegen, er werd wel degelijk een bedrag ingehouden.

Ik moet jaarlijks kosten maken om mijn pensioen te ontvangen, een bewijs van ‘in leven zijn’ wordt niet in alle landen gratis verstrekt, vorige keer kostte het me ruim 20 euro om alles getekend en gestempeld en verzonden te krijgen. En dan nu ook nog een korting op mijn pensioen.

Voor die mensen die in het buiteland belastingplichtig zijn, is het redelijk eenvoudig, zij kunnen alsnog dit ingehouden bedrag (deels) terugclaimen. Maar mensen zoals ik die op een toeristen visum verblijven hebben dat recht niet.

U moet zelf om teruggave verzoeken, de belastingdienst verstuurt hiervoor geen voorlopige aanslag of een herinnering.

Ik vind het een beetje krom, dat ik geld moet betalen aan eeen land waar ik niet woon, waar ik geen druk op de staat of het verzorgingsstelsel leg en waar ik ook niet meer terug zal keren. Dat ik belasting moet betalen prima, maar daar wil ik dan wel iets voor terug krijgen en dat terugkrijgen is er voor ons Nederlanders in het buitenland niet.

Voor velen zal het een fikse korting op het budget zijn. En dus een fikse tegenvaller in het overleven in het buiteland.

Als je dan bedenkt dat voor elk jaar dat je voor je moet pensioen gaat in het buiteland verblijft je AOW met 2% gekort wordt is de Nederlandse staat wel erg hard bezig met het financieel afstraffen van verhuizen naar het buitenland.

Ik ben een beetje moe van de Nederlandse overheid en het gegraai, 1 van de redenen waarom ik het land in 2015 verlaten heb. Het gevoel dat voor de ene groep alles kan en voor de andere goep niets blijft me achtervolgen. En niemand kan dat rechtpraten in mijn hoofd. Gevoelsmatige zaken zijn precies dat wat het is: een gevoel, daar zit geen redenatie achter of feiten, dat is gewoon wat je overkomt elke keer als de brievenbus kleppert of iemand in Den Haag een handtekening zet.

Ik had niet kunnen verwachten dat de wetten van dit kabinet me in het buitenland zouden achtervolgen, en niet alleen mij, met mij vele anderen die nu of hun visum moeten veranderen of moeten beknibbelen.

Voor Nederlanders in de Filipijnen die op een toeristenvisum leven is het niet mogelijk een TIN  nummer aan te vragen, dus je moet of je visum aanpassen en in de Filipijnen belastingplichtig worden of wegslikken dat je dit geld kwijt bent. Dat is een persoonlijke afweging waarbij je goed naar je budget en de moeite moet kijken van het terugvragen. Hou met de mogelijkheid van terugvragen ook rekening dat de belastingdienst kleine bedragen niet uitkeert.

De nieuwe wet en regels op de site van de belastingdienst kunt u hier nalezen. Op deze pagina vind u ook de links naar het formulier voor teruggave.

weg uit Nederland

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.