Emigreren

Depressief worden na je Emigratie

Het kan je zomaar overkomen, op een dag word je wakker en je hebt nergens meer zin in, en hoewel de zon schijnt vind jij het maar somber en irritant. De geluiden die van buiten komen irriteren je en je besluit een dagje in bed te blijven. Je hebt nergens zin in.

Je vertrok met de beste intenties naar het buitenland,

  • je wilde levensgeluk,
  • een andere levensstijl,
  • meer relaxt leven.

En daar lig je dan, en dit is de eerste dag van velen. Je zegt het niet hardop, je post gewoon prachtige foto’s van je omgeving, maar jijzelf loopt met een donker gevoel, een zwaarte in je hart, en een hoofd wat het niet meer aan kan.

Ben ik depressief? Vraag je je af als de dagen zich aaneenrijgen. En hoe kan dat dan? Want als ik ging emigreren zou alles anders worden en ik ging voor mijn droom, een tweede kans in mijn leven, ik ging voor geluk en plezier.

De gedachten malen door je hoofd, en als de telefoon zoemt en je het gezicht van iemand thuis in Nederland ziet aarzel je om op te nemen. Immers, wat moet je zeggen als ze vragen hoe het gaat? Je hoort gelukkig te zijn en te genieten, niet halverwege de dag nog in je bed te liggen of lusteloos in je pyjama door het huis te sjokken. Je zucht, en als je zeg dat je je niet zo lekker voelt krijg je een cliche antwoord, dat je lekker naar buiten moet, een frisse neus halen, omdat dat gezond is.
Of als je iets meer informatie geeft vertellen zij, die lekker in Nederland zitten dat het wel bijtrekt, dat het erbij hoort, het is immers wennen, of: kom op joh, niet zo moeilijk doen als ik jou was zou ik het wel weten! Antwoorden waar je absoluut niet op zit te wachten. En wil je het wel vertellen? Je wilt ook niet dat de mensen thuis zich zorgen maken over je.

Het is lastig uit te leggen aan mensen thuis als je zelf niet eens goed begrijpt wat er fout ging in die emigratiedroom en waarom je je voelt zoals je je nu voelt. En het kan 101 oorzaken hebben waarom je niet gelukkig bent en je depressief voelt en twijfelt aan je beslissing om naar het buitenland te vertrekken.
Zeker als je al jaren in het buitenland woont en het altijd best goed naar je zin leek te hebben.

Misschien is er iets gebeurt in je leven waardoor alles nu anders is, en misschien ook niet, en is het een opeenstapeling van oorzaken. Maar wat het ook is, je zoekt naar antwoorden.

En dat is fijn, want dat is de eerste stap uit je put. Als je je bewust wordt dat het zo “niet langer kan” en er iets moet veranderen, dan ben je al op weg naar verbetering.

En of je depressieve gevoelens nu komen door:

  • een ingrijpende gebeurtenis
  • een langdurige cultuurschok
  • een verlies van identiteit
  • het gevoel dat je niet kunt aarden in de nieuwe structuren

Of wat het ook is, er is een manier om er uit te komen. En die manier begint bij zelfonderzoek.

In het boek: The Paradise Pit, Depressie na Emigratie, behandel ik de sluipende incidenten die de chronische vermoeidheid en zelfs depressiviteit kunnen veroorzaken bij emigranten.

The paradise pit, de valkuil in het paradijs. Ik koos die titel bewust, want elk Paradijs kan zo zijn kuil hebben waar je in kunt vallen, maar er zit ook een paradijs in elke kuil. Als je weet hoe je er naar kijken moet.

En dat is nu net wat we bespreken in dit boek.

Alsjeblieft zorg goed voor jezelf als jij depressief bent na je emigratie

Je kunt nog zoveel “Ben ik depressief”-test maken en nog zoveel motivatie- en kennisartikelen en zelf hulp boeken lezen, je kunt zelfs met mij een coachingstraject afspreken, maar waar het uiteindelijk op neerkomt is dat je goed voor jezelf zorgt. Soms gaat een depressie niet over zonder professionele hulp of zelfs medicatie.

Het is dan ook verstandig dat als je niet tot een actievere aanpak komt, en bij alle opdrachten die je overal leest, zucht en een moe gevoel krijgt dt je professionele hulp zoekt. Dat kan online of bij een lokale therapeut. Maar het is wel iets wat ik ten zeerste aanraad. Immers: jij moet goed voor jezelf zorgen en jij bent verantwoordelijk voor je eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid. En denk niet: het waait wel over, want dat doet het hoogst waarschijnlijk niet. En depressieve gevoelens kunnen verergeren en leiden tot lichamelijke klachten, angsten en fobieën. En dan ben je nog verder van huis, om het zo maar te zeggen.

Wil jij voorkomen dat je depressief wordt na je emigratie?

Stel je bent nog niet geëmigreerd en je klikte dit artikel aan uit nieuwsgierigheid, dan vraag je je nu misschien af hoe je een depressie na emigratie kunt voorkomen? Nu ja, de harde waarheid is, dat je dat eigenlijk niet kunt. Het kan de beste overkomen zeg maar. Maar je kunt wel het risico verkleinen. Door voldoende zelfkennis te hebben en voor je emigreert al na te denken over die karaktertrekken, over die emoties en die momenten in het leven die zouden kunnen leiden tot een depressie. Want hoe ga je daar mee om? Als je die inschatting op voorhand al kunt maken heb je wellicht net even iets meer tools in je toolbox om sombere gevoelens en zaken als cultuurschok, en identiteitsverlies het hoofd te bieden.

Een goede voorbereiding doe je bijvoorbeeld door een Emigratieprofiel te maken, een soort persoonlijk “businessplan” je denkt na over hoe jij zult reageren en straks omgaat met de veranderingen in je leven en de emoties die daarbij komen kijken.

Daarnaast kijk je ook naar je financiële plaatje nu en in de toekomst en of je plannen reëel zijn.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.