Wonen in Mexico

Mexico, tijdszones en afschaffen zomertijd

Het moet nog naar de Senaat, maar het is al bijna zeker dat vanaf 30 oktober als in Mexico de wintertijd weer ingaat er geen zomertijd meer komt.

Alleen in bepaalde noordelijke grensdorpen en streken worden, als de Senaat de plannen goedkeurt, seizoenstijden gehanteerd die het dagelijks leven synchroniseren met de Verenigde Staten van Amerika, dit is vooral vanwege alle grenswerkers. In die gebieden is dan van 02.00 am op de tweede zondag in maart tot 02.00 am van de eerste zondag in november een afstemming met de tijd in het aangrenzende gebied in de Verenigde Staten.

Maar voor de rest van het land is het economisch idee van zomertijd en wintertijd achterhaalt, vindt de Federale overheid van Mexico. En het Huis van Afgevaardigden was het met een overgrote meerderheid van stemmen, met hen eens.

Er is aangevoerd dat het schuiven met de klok ook meer psychische klachten opleverde dan men had verwacht. Elke keer die klok voor en achteruit blijkt niet zo goed te werken op het geestelijk gestel van de mensen, zo valt te lezen in de begeleidende onderbouwing voor de wetswijziging.

Toch zul je, als je door Mexico reist nog vaak je horloge moeten verzetten.

Hoe zit dat nu met al die tijdszones in Mexico?

Mexico kent 4 tijdszones: Central, Northwest, Pacific en Southeast.

Dat is als volgt verdeeld over de 32 staten

  • Northwest: Baja California
  • Pacific: Baja California Sur, Chihuahua, Nayarit, Sinaloa and Sonora
  • Central: Aguascalientes, Campeche, Coahuila, Colima, Chiapas, Mexico City, Durango, Guanajuato, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, State of Mexico, Michoacán, Morelos, Nuevo León, Oaxaca, Puebla, Querétaro, San Luis Potosí, Tabasco, Tamaulipas, Tlaxcala, Veracruz, Yucatán and Zacatecas
  • Southeast: Quintana Roo

Je ziet, de meeste staten vallen in de Central tijdszone.

Maar hoe laat is het dan in welk deel van Mexico?

Mexico en Nederland hebben een tijdsverschil van 7 uur. Bijvoorbeeld tussen Cancun en Amsterdam. Maar als er zomertijd is in beide landen is voor sommige staten in Mexico dat tijdsverschil 8 uur. Bijvoorbeeld tussen Baja California Sur en Nederland.

In Northwest is het twee uur later dan in Central. Dus als het in Mexico Stad 12 uur midden op de dag is, is het in Tijuana pas 10 uur in de ochtend. Maar de Pacific tijd is een uur later dan Central, dus als het in Mexico Stad 12 uur midden op de dag is, is het in Culiacán 11 uur in de ochtend.

Als er zomertijd is hebben Mexico Stad en Cancun dezelfde tijd, maar als de wintertijd weer ingaat is het in Mexico Stad 1 uur later dan in Cancun.

Dat laatste verschil zou dan met ingang van 30 oktober 2022 niet meer terugkomen.

Naast tijdszones kent Mexico ook klimaatzones, maar dat is een artikel voor een andere keer.

(lees ook: Beste tijd van het jaar voor vakantie in Riviera Maya)

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Je vind op het internet veel websites met verouderde informatie, gebroken links, en desinformatie. Leaving Holland wil niet zo’n website zijn. Het kost veel tijd en moeite maar zeker ook geld om een website als Leaving Holland up-to-date en online te houden.

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!