Emigreren

Emigreren vanwege de woningcrisis

Uit de Startersbarometer, een periodiek onderzoen van Viisi Hypotheken blijkt dat 39% van de Nederlandse jongeren in de leeftijd van 22 tot 35 jaar, wel eens heeft nagedacht over emigratie puur vanwege de situatie op de Nederlandse huizenmarkt.

In dat onderzoek zijn 1020 Nederlanders in deze leeftijdsgroep geïnterviewd door PanelWizard. Dat zegt mij allemaal niet zoveel, en we weten allemaal dat je met een onderzoek tegenwoordig heel veel kunt aantonen zelfs het tegendeel van deze 39%. Maar het is wel een opmerkelijk iets dat er onderzoek naar gedaan wordt en dat in plaats van een gelukkiger leven, de huizenmarkt in Nederland opeens een reden kan zijn om te emigreren. (lees ook: 5 Redenen waarom mensen Emigreren)

Het was mij ook al opgevallen in de gesprekken met klanten die ik voer en de vragen die ik krijg, veel vragen gaan over hoe eenvoudig het is om een huis te huren of te kopen of überhaupt te vinden in het buitenland. Dus er zal zeker waarheid zitten in de bevindingen uit dit onderzoek.

De oververhitte huizenmarkt en het bijbehorend onvermogen om een eigen woning te kopen, zorgt volgens zeggen van ondervraagden ervoor dat ze minder ver in hun leven te zijn dan ze hadden verwacht. Jongeren huren langer, of wonen langer bij hun ouders om zo te kunnen sparen voor die bijna onmogelijke grote financiële stap die de huizenmarkt momenteel vraagt, te kunnen maken. En dan komt daar ook nog de studielening of studieschuld bij.

Door de krapte op de woningmarkt en de strengere hypotheekvoorwaarden voelen veel van de jongeren zich geremd in hun ontwikkeling en dit gevoel is met 55% het hoogst in de leeftijdscategorie 30 tot 35 jaar. Onder twintigers is dit 47%.

Door de krapte op de woningmarkt zijn veel starters somber over hun huidige en toekomstige kansen op een eigen huis. Zo gaat maar liefst 77% van de respondenten ervan uit dat zij in de komende twaalf maanden geen eigen woning (kunnen) kopen, schrijft het onderzoek. Als gevolg hiervan zegt een kwart van alle jonge Nederlanders dat zij gedwongen met huisgenoten (anders dan een partner of gezin) woont. Van hen zou 57% – wanneer mogelijk – het liefst vandaag nog verhuizen.

Ik denk dat de flexibiliteit op de arbeidsmarkt ook een rol speelt in het emigratieverlangen

De droom om te emigreren en elders een bestaan op te bouwen waar je wel een goede start kan maken wordt ook ingegeven door de flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Thuiswerken, remote werken en zelfstandig ondernemen in beroepsgroepen die geen aanwezigheid in Nederland vereisen hebben de mogelijkheden voor deze leeftijdsgroep aanzienlijk vergroot. (lees ook: Werken en Reizen, hoe doe je dat?)

Meer en meer jongeren vertrekken met hun laptop naar zonnigere en vooral voordeligere oorden en werken terwijl zij de wereld ontdekken. Deze jongeren maken geen aanspraak op de huizen in Nederland en zorgen voor minder druk op die toch al overspannen huizenmarkt.

Maar als de reden om te emigreren puur vanwege de huisvestingsproblemen in Nederland is, is dat eigenlijk te triest voor woorden. Het is fijn als mensen kansen grijpen in het buitenland en soms ver buiten Europa hun geluk zoeken, maar de reden voor emigratie zou niet ingegeven moeten worden door zoiets primairs als een dak boven je hoofd.

In het buitenland heb je morgen een huis als je dat wilt

82% van de ondervraagden acht een eigen woning binnen nu en 12 maanden onbereikbaar, terwijl je in een land als bijvoorbeeld de Filipijnen, Mexico, Spanje, Marokko of Italië morgen een huis kunt hebben. Simpelweg omdat de huizenmarkt in deze landen anders in elkaar zit. Daarbij zijn in deze landen, een beetje afhankelijk van waar je wilt gaan wonen, de prijzen ook een stuk lager dan in Nederland.

Daarbij is in veel landen het vraagstuk van energiezuinige woning helemaal niet aan de orde en hoeven huizen niet aan 101 regels te voldoen voor een keurmerk, de WOZ waarde of andere bijkomende kosten.

Enkele voordelen van een huis huren of kopen in het buitenland:

  • grote keuze en beschikbaarheid van woningen
  • tegen betaalbare prijzen en voor elke beurs
  • geen torenhoge (onroerende zaak) belasting of gemeentelijke heffingen
  • geen energielabels
  • geen beperkingen op water, gas of electra
  • lage (ver)bouwkosten
  • weinig esthetische regels (onderhoud, bouwvorm, kleur, aanzicht)

Nadelen van huren op kopen in het buitenland

  • geen kopers- of huurders-bescherming
  • geen huurtoeslag of hypotheekrente aftrek
  • afhankelijk van je verblijfsstatus kan het moeilijk zijn een hypotheek af te sluiten
  • in sommige landen mag je als buitenlander geen grond in eigendom hebben
  • schimmige koopcontracten
  • slechte bouwvoorschriften en afwerking
  • in veel landen is het moeilijk je huis en inboedel te verzekeren

Overweeg jij te emigreren vanwege de woningcrisis in Nederland? Maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Reserveer dan tijd voor een gesprek met mij. Ik kan je op weg helpen met je plannen.

Wil jij kijken of emigratie voor jou haalbaar is? maak dan een Emigratieprofiel.

 

Vragen stellen kun je in de reactiemogelijkheden onder dit artikel. Ik reageer zo snel mogelijk.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.