Filipijnen,  Motorrijden,  Wonen in Mexico

Je motor wassen in het buitenland

In Nederland is het beroep “autowasser” volgens mij al lang uitgestorven. We rijden allemaal door een vol autoimatische wasstraat als we de auto schoon willen hebben. Of we doen het zelf, op zondag met de tuinslang. En zelfs je kinderen zuchten als de auto gewassen meot worden en ze moeten helpen of het doen om een centje te verdienen

Er zijn nog landen waar het autowassen een echt beroep is. En dat is vooral voor motorrijders erg fijn. Want dan rij je lekker naar de wasplaats en kijk je hoe een ander het werk voor je doet en je rijdt met een bijna nieuwe motor weer weg. En dat voor een paar centen.

motor wassen, buitenland, filipijnen, mexico, kawasaki Dominar 400, BMW G 310GS

De Filipijnen kent onderscheidt tussen zelf doen en speciale motor waspunten

In de Filipijnen rijdt bijna iedereen op een lichte motor of scooter. Dus naast autowaspunten zijn er ook speciale motorwasplekken. Meestal een man met een emmer en een betonplaat en wat doeken en sponzen. Je meot wel een beetje goed kijken waar je dit laat doen en wat de kwaliteit is. Voor de prijs hoef je het niet te laten want het kost werkelijk niks.

Soms deed ik het zezlf, met de hoge drukspuit (of zoals in de video, liet ik mijn zoon het lekker doen!) langs de kant van de weg, 10 PhP muntjes mee en spuiten maar.

Wilde ik een goede wasbeurt met een keurig gedroogde en opgepoetste motor betaalde ik 80 PHP en liet ik het doen door een “professionele” motorwasser.

Er was 1 x toen heb ik mijn motor in een autowasplaats gebracht, dat was in Bagacay in Dumaguete. Dat was geen succces. Ik reed mijzelf bijna dood op een drukke kruizing omdat ze de remschuiven in de was hadden gezet. Mijn remblokken slipten dicht en ik was controle kwijt. Dat is dus wel een puntje waar je op moet letten. Vanaf die ervaring blijf ik eigenlijk altijd bij het hele proces om te kijken of het wel goed en veilig gaat.

motor, Mexico, temporary resident, verzekering, emigratie, transport, auto,

De motor laten wassen in Mexico is wel duurder maar nog steeds heel goedkoop

Toen ik in Mexico een lange offroad rit had gemaakt naar Punta Allen, wat ver op een landtong van de bewoonde wereld ligt in een natuurpark. En waar geen verharde weg naar toe gaat, zat de motor dik onder de klei en het stof. Op zoek naar een autowaspunt dus. En ik had werkelijk geen idee over mogelijkheden en kosten.

Ik wist vaag in mijn geheugen dat ik ergens doe-het-zelf wasboxen had gezien, maar gezien de dikke laag klei had ik daar helemaal geen zin in. Echte motorwaspunten zijn hier, voor zover ik weet, niet. Je brengt de motor naar een autowaspunt en die hebben dan ook prijzen voor motoren. De goedkoopste tot nog toe die ik heb gezien was 70 MXN en je kunt het duurder maken door meer mogelijkheden te kiezen.

Ik heb gekozen voor de full kit. Ik wilde mijn BMW G 310 GS weer zo goed als nieuw de wasstraat uitrijden en dat beloofden ze me. Laat maar doorkomen dat sop!

Het verbaasd me dat voor zo weinig geld er zoveel werk wordt verzet en met zoveel zorg. Ik denk dat dat 1 van de voordelen is dat we in een lage lonenland rijden. Toch geef ik altijd een fooi bij goed werk, dat garandeerd nog beter werk als je terugkomt. Iets wat ook wel ahndig is om te doen. Want een vaste terugkerende klant is er eentje waar ze in landen als de Filipijnen en Mexico nog trots op zijn. En daar zorgen ze extra goed voor.

De wasbeurt in Mexico leverde me een aantal YouTube volgers op. Belangstellend als ze waren waarom ik filmde en toestemming vroeg om te filmen, legde ik uit dat ik een YouTube kanaal heb.
Dat vonden ze leuk!
Ik hoop dat jij net als hen, mij gaat volgen op YouTube! Want binnenkort ga ik echt op reis door Mexico. Van oost naar west en later van noord naar zuid en alles wat daartussen in ligt.

Reis je mee?

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!