verzekering, voertuig, Mexico, emigratie, motorrijden, wonen in Mexico
Motorrijden,  Wonen in Mexico

Je auto of motor verzekeren in Mexico

Het is in Mexico niet toegestaan om buiten de stadsgrenzen met een onverzekerd voertuig te rijden. Er worden zelfs minimale eisen gesteld aan de dekkingsgraad voor Federale wegen. ADVERTISEMENT

Binnen de stad lijkt het niemand wat te boeien of je verzekerd bent of niet, maar zodra je de stad uit wilt, of de staat, of de Federale Wegen op wilt ben je wettelijk verplicht je voertuig te verzekeren. Deze verzekering moet aan een aantal voorwaarden voldoen, maar zodra jij hem hebt zijn er ook een paar dingen waar jij van op de hoogte moet zijn.

motor rijden Mexico, motoren, registratie, kopen, nummerplaat, verlenging, temporary resident, emigratie

Wat heb je minimaal nodig om een voertuig te verzekeren in Mexico?

Aan je verzekeraar geef je de volgende informatie:

 • naam
 • contactinformatie
 • contactinformatie van iemand voor noodgevallen
 • voertuig merk
 • voertuig model en bouwjaar
 • het chassisnummer of productienummer wat de dealer je geeft op het aankoopbewijs (controleer dat!)
 • welke dekking je wilt

Je dealer weet vaak wel een goed verzekeringskantoor, maar het verdiend de aanbeveling om zelf ook ven rond te kijken. Kleine verzekeringskantoren kunnen vaak via een website de beste polis voor je vinden. Hoewel een lage premie aantrekkelijk lijkt, is de dekking of hulp van dat soort polissen niet altijd de beste. Maar een hoge premie garandeert ook niet altijd de beste service. Je zoekt naar een spelt in een hooiberg. Banken lijken d beste en mees solide polissen te bieden, maar schijn kan bedriegen, want in de kleine lettertjes van je polis staan vaak zoveel uitzonderingen dat de polis onredelijk duur is. Lees dus goed de voorwaarden.

motor kopen, Mexico, temporary resident, registratie, kenteken, emigratie

Hoe ziet een Mexicaanse verzekeringspolis er uit?

Polissen zijn pakketten, en het is niet altijd maatwerk. Je kunt vaak geen items weghalen, maar de minimale dekking die je nodig hebt in Mexico is 3 miljoen pesos voor schade aan derden, dat is verplicht op de Federale wegen, en legale assistentie op de plek van het ongeval. Die laatste is echt belangrijk als je niet de gevangenis in wilt.

Verder kun je, net als in Nederland kiezen voor diefstal, eigen schade, sleepkosten, en ziektekosten voor jezelf. Je kunt zelfs een bedrag uitgekeerd krijgen als je komt te overlijden.

Je krijgt net als in Nederland eerst een offerte met een geldigheidsduur. Daar krijg je vaak al een betaalnota bij, deze kun je contact betalen via geselecteerd banken of bij OXXO.

Handig om te weten als je een Mexicaanse voertuigenverzekering afsluit:

 • De polis gaat in op het moment dat jij hem nodig hebt.
 • De prijs van je polis is mede afhankelijk van de waarde van je voertuig.
 • Lees jouw plichten goed door, sommige verzekeringen eisen dat je eerst de maatschappij belt en niet de politie bij een ongeval, zodat jouw rechtsbijstandspersoon de politie kan informeren en de zaken kan afhandelen, je dekking vervalt of je eigen risico stijgt als je dit fout doet.
 • Sla het telefoonnummer op in de adresboek, samen met de gegevens van je polis en je voertuig, deze heb je nodig als je een ongeluk doorgeeft.
 • Je krijgt een digitale polis, zorg dat je deze offline beschikbaar hebt met een betalingsbewijs, zodat je dit kunt tonen als er om gevraagd wordt.
 • In sommige staten heb je een verzekering nodig voordat je je voertuig van kentekenplaten kunt voorzien. (lees: een voertuig kopen in Mexico)
 • je kunt per maand of per half jaar of per jaar betalen, er is geen korting als je besluit in 1x te betalen.
 • Verzekeringen lopen per jaar en jij moet zelf de verlenging regelen.

De prijs van een gemiddelde polis met rechtsbijstand ligt ongeveer tussen de 300-500 euro afhankelijk van het type voertuig wat je rijdt.

Wil jij wonen in Mexico of denk je na over emigratie?

Laten we dan praten over de mogelijkheden en de kansen die er voor jou liggen en wat er allemaal bij komt kijken aan wettelijke regels en financieel gezien.

 

 

 

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.