Emigreren

Emigreren binnen Europa

Emigreren binnen Europa is relatief eenvoudig en eigenlijk te vergelijken met een verhuizing binnen Nederland. Dat komt door de open grenzen en de rechten van EU burgers om zich binnen de Europese Zone vrij te kunnen vestigen en te gaan werken of een bedrijf te starten.

Toch zijn er wel wat regels, bijvoorbeeld over uitschrijven en inschrijven.

Een huis kopen of huren

Veel mensen hebben al een huis gekcoht in het buitenland als ze gaan verhuizen, sommigen gaan eerst emigreren en huren voordat ze een huis kopen. Beide opties hebben zowel voordelen als nadelen. Heb je al een huis gekocht in het buitenland dan moet je in Nederland nog alles afronden en in die tijd zit je met dubbele woonlasten. Ga je eerst huren in het buitenland en zoek je daarna naar een huis zit je met je inboedel omdat je vaak gemeubileerd huurt en/of je moet 2x verhuizen.

In Nederland zijn huizen duur en huren hoog. Momenteel zoeken veel emigranten naar een betaalbaar land om de hoge prijzen in Nederland te ontvluhten, en dat is begrijpelijk, je kunt soms wel 50% besparen op je woonlasten alleen al. (lees ook Wat is een goedkoop land om te wonen?)

Toch moet je wel oppassen als je een huis gaat kopen in het buitenland, soms kunnen lokale regels voor extra kosten zorgen die bovenop de koopprijs komen, zoals in België, waar een bodemattest verplicht is om te voorkomen dat je geen huis op vervuilde grond koopt.
Verplichte bouwtechnische inspecties en bestemmingsplan toetsingen zijn andere regels waar je mee te maken kunt krijgen.
Laat je dus goed voorlichten door ene lokale makelaar en kies voor de verkoop vooral mensen die een goede betrouwbare reputatie hebben opgebouwd om je te begeleiden.

Daar waar in Nederland zowel huurders als kopers veel wettelijke bescherming genieten, en verhuurders en verkopers veel verplichtingen hebben, is dat in het buitenland vaak anders geregeld. Zo is er bijvoorbeeld geen meldingsplicht voor achterstallig onderhoud of verborgen gebreken in veel landen.

Een monumenten status van een nieuwe woning kan bij de verbouwing ook voor vertraging of hogere kosten zorgen.

Gun jezelf de tijd zodat je rustig kunt rondkijken op de lokale woningmarkt. Omdat de huizenprijs laag is, heb je misschien het gevoel dat je je droomhuis moet bemachtigen voordat de prijs stijgt. Maar aangezien die “lage prijs” normaal is in je nieuwe woonland is er helemaal geen haast geboden en kun je rustig rondkijken.

Bedenk wat voor jou belangrijk is: locatie of ruimte of een combinatie van die twee. En hoe authentiek wil je wonen? Een helder beeld van je woonwensen en je financiele draagkracht en maandlasten in je nieuwe gastland is erg belangrijk bij emigratie. Immers alles wordt anders. (lees ook: Wat is een Emigratie profiel)

Wat zijn de 8 beste landen om te wonen in Europa en waarom?

Als je gaat verhuizen naar een ander land is het niet alleen maar “de mooie natuur” en “het lekkere leven” wat je drive moet zijn voor deze verandering. Je moet ook goed nadenken over dingen als medische zorg, inkomen, uitgaven, levensverwachting, lokale cultuur en sociaal-economische status van je beoogde woonland.

Zo wil je, als je gaat verhuizen naar het buitenland vanwege de hoge belastingen in Nederland, niet in een land gaan wonen waar die belastingen nog hoger zijn. Of waar de zorg veel duurder is.

Als je onderzoek doet naar je nieuwe woonland moet je alles bekijken, en daarvoor moet je onderzoek doen. De Verenigde Naties brengt regelmatig een rapport over Human Development uit. Zij beoordelen in dat rapport ruim zo’n 200 landen op basis van onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, inkomen en nog veel meer criteria die ook voor jou als nieuwe inwoner van belang zijn. Bijvoorbeeld om te bepalen hoe hoog je kosten van levensonderhoud worden.

Onderstaand een samenvatting van de 8 beste landen op basis van de rapportgegevens van 2018.

1. Noorwegen

Al 13 jaar op nummer 1, het land scoort het beste op levenskwaliteit, onderwijs en levensverwachting. Het niveau van gezondheidszorg is heel hoog. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan, het dagelijks leven in Noorwegen is niet goedkoop. (lees ook: Emigreren naar Noorwegen)

2. Zwitserland

Niet het meest voor de hand liggende land om aan te denken bij emigratie binnen Europa. Zwitserland is een beetje een buitenbeentje met een exclusieve status en mensen denken vaak dat leven in Zwitserland teveel regels en beregeling inhoudt. En dat is misschien wel terrecht. het is een formeel land waar heel veel bij wet geregeld is. De kosten voor levensonderhoud liggen er heel hoog, maar ook het minimum inkomen en de salarissen zijn heel hoog.

3. Duitsland

Wie kent ze niet: Nederlanders die een hotel pachten of in eigendom hebben in Duitsland? Een land vol redelijk hoog opgeleide mensen omdat bijvoorbeeld universitair onderwijs gratis is. De kosten voor levensonderhoud zijn lager dan in andere Europese landen. Toch ligt de kwaliteit van het dagelijks leven en de gezondheidszorg op een hoog niveau.

4. Denemarken

In Denemarken verdienen vrouwen zo goed als net zoveel als mannen, er is weinig arbeidsongelijkheid. De Denen leven een redelijk gebalanceerd leven en het land staat bekend om zijn ruimte, je kunt er nog heerlijk ontsnappen aan de grote steden en de drukte, terwijl je wel heel centraal binnen Europa woont en relatief dicht bij Nederland.

5. IJsland

Als er nu 1 land is waar je niet aan denkt om naar toe te emigreren is het wel IJsland. Zij zijn het dunstbevolkte land van Europa. De hoge levensstandaard in IJsland zorgt voor veel vergrijzing. Het is een veilig land om te wonen, wellicht 1 van de veiligste in de wereld. Het land heeft een stabiele economie en relatief hoge kosten voor levensonderhoud in vergelijking met Nederland.

6. Ierland

Hetzelfde geldt voor Ierland. Ondanks een onrustig verleden in Noord Ierland heeft dit dunbevolkte land lage misdaadcijfers. Ook hier zijn de kosten van levensonderhoud hoog. Tel daarbij op dat je voor een emgiratie naar Ierland wel tegen grijs weer en veel regen moet kunnen. De Ierse volkloristische cultuur spreekt echter veel mensen aan vanwege zijn mystieke inslag.

7. Lichtenstein

Dit kleine Duits sprekende land heeft tgunstige levensomstandigheden. Het gemiddelde inkomen per jaar ligt op ongeveer hetzelfde niveau als in Nederland. Je kunt er als buitenlander, ook vanuit een ander EU land heel moeilijk grond kopen om een huis te bouwen, omdat het land zo weinig opppervlakte heeft, maar ook door de voorwaarden.

8. Zweden

De levensverwachting van de Zweedse bevolking was in 2018 82.3 jaar. en het land biedt een goede sociale zekerheid. Het land heeft nog een eigen munteenheid en de prijzen liggen ongeveer op hetzelfde niveau als in Nederland. (lees ook: Emigreren naar Zweden)

Staat jouw land er niet bij?

Je ziet dat de meest populaire landen, zoals Frankrijk, Spanje en Portugal niet in de top 8 zitten. Laat je hierdoor niet afschrikken. Het gaat er om dat jij je prettig voelt in het land van jouw keuze. En soms houdt dat in dat je wat inboedt op wat je aan voorzieningen gewend bent in Nederland.

Voor je naar het buitenland verhuisd is het wel van belang dat je toetst of jouw plannen voor een inkomen wel passen in het het land van bestemming. Zo kun jij bijvoorbeeld wel een airbnb willen beginnen, een sinasappelboomgaard nieuw leven in willen blazen of een karaoke bar willemn openen, maar als dat niet past binnen de geldende omgevingsvergunningen of bestemmingplannen kan dat een forse tegenvaller zijn.

Inschrijven in je nieuwe woonland

Ook als je binnen Europa gaat emigreren schrijf je je uit in Nederland en schrijf je je in in je neiuwe thuisland. (lees ook: Uitschrijven in Nederland, wat zijn de gevolgen)

Vaak hoeft dat pas na drie maanden, dat is wel handig als je eerst rond wilt kijken voor je gaat vestigen. Lees voor jouw land wel goed de voorwaarden, soms heb je wel direct na aankomst een meldingsplicht.

Als je je na die drie maanden inschrijft krijg je een inschrijvingsbewijs en vaak ook een belastingnummer.

Voor de inschrijving heb je een geldig paspoort/ID kaart nodig, sommige landen vragen iets meer documentatie, bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst of pensioenbewijs, een inschrijving bij de lokale Kamer van Koophandel, een zorgverzekering, een energienota van je nieuwe locatie. Lees goed welke documenten jouw woonland vraagt voordat je je kunt inschrijven. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op deze website (klik), zij geven heel veel informatie per land, binnen Europa als het gaat om regels, wetten en verplichtingen.

Heb jij emigratieplannen?

Kijk voor jouw emigratieland eens in de landenlijst van deze website, je vindt hem in de menubalk bovenaan.

Bij emigratie komt veel kijken ook al blijf je binnen Europa en is het relatief eenvoudig om de grens over te trekken. In het handboek “Emgireren, zo doe je dat” worden alle onverwerpen rondom emgiratie behandelt:

  • het maken van een financieel plan
  • het afronden van Nederland
  • Wel of niet je zorgverzekering beeindigen
  • Wat doe je met je huisraad
  • Bankzaken en belastingzaken
  • Uitkeringen en pensioen
  • Je auto en je inboedel uitvoeren en invoeren
  • Onderwijs
  • wat de doen na aankomst

Enz.enz…….

En het boek heeft een handige linkenlijst naar websites zodat je niet meer hoeft te zoeken en direct op de juiste pagina komt voor extra informatie en contactgegevens van diensten.

Je kunt natuurlijk ook alleen het boekje” Het afronden van Nederland” kopen.

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.