Digitale Nomade,  Emigreren

Wat is een goedkoop land om te wonen?

Zoeken op het internet naar een goedkoop land om te wonen als je wilt emigreren is niet zo moeilijk. Het antwoord ligt eigenlijk voor de grijp. Maar is dat land dan ook goedkoop voor jou? Want wie bepaald wat goedkoop is en wat betekend het om te wonen in een land met lage kosten in levensonderhoud?

Een tijdje terug had ik een klant die eigenlijk niet wilde betalen voor mijn advies, ze zocht een goedkoop land om naar toe te verhuizen en eigenlijk klonk in haar hele verhaal door dat ze geen cent te makken had. Met veel morren en na veel email-contact besloot ze eindelijk toch maar een chat moment in te plannen om samen te praten over haar verlangen om te verhuizen naar het buitenland en dan het liefst een heel goedkoop land. (plan nu jouw: Chat over Emigratie)

Het gesprek verliep soepel, en ze besloot aan het einde van het gesprek in Nederland te blijven voorlopig en zichzelf wat meer voorbereidingstijd te gunnen. En dat stelde mij gerust. Want ze had een heel vertekend beeld over wonen in een land waar de kosten van het levensonderhoud laag zijn. (lees ook: Wat zijn goedkope landen om te wonen?)

Geen zin om te lezen? Luister dan naar de video-podcast over dit onderwerp.

Wonen in een goedkoop land dit zijn de voordelen

De voordelen van wonen in een goedkoop land, dus een land waar de kosten van het levensonderhoud laag zijn heeft voordelen, vooral voor je budget, en daar stoppen de voordelen vaak wel.

Ik woon al 6 jaar in landen waar de kosten van het levensonderhoud relatief laag zijn en ik ken als geen ander de voordelen van wonen in een goedkoop land. Goedkope boodschappen, internet is voordelig, je stroomrekening stelt niks voor zeker als je de aircon uitlaat of een huur hebt waarbij de stroomrekening inbegrepen is, goedkope gezondheidszorg en medicijnen, goedkope kleding. Alles is voordelig. (lees ook: Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro)

En dat is geweldig, om maar een voorbeeld te noemen, de motor die ik hier rijd rij ik voor een fractie van de prijs die ik in Europa zou betalen. Ook qua aanschaf. Terwijl het exact dezelfde motor is. Voordeel is ook dat momenteel de Mexicaanse peso een erg lage waarde heeft en ik dus meer kan kopen van mijn euros maar ook in de Filipijnen waar ik b]voorheen woonde reed ik motor en huurde ik huizen voor een schijntje.

Ooit woon de ik in een huis op een klif, met uitzicht over de Bohol zee, vrijstaand, geen buren, eigen oprit met carport, 2 slaapkamers, 2 badmakers, 4 terrassen en schuifpuien die mijn leven binnen en buiten samenvoegden, voor amper 250 euro per maand all in. In Nederland heb je daar nog niet eens een kamer voor.
Daar word je dan heel blij van en mensen worden daar heel enthousiast over als ik dat vertel, maar ik ken ook de B-kant van wonen in een goedkoop land.

Chetumal citytrip

Wonen in een goedkoop land heeft een keerzijde die vaak onderbelicht blijft

Om maar met de kwaliteit van de huizen en bijbehorende voorzieningen te beginnen: die is veel minder dan in Nederland, de huizen zijn vochtig en gehorig, vaak is stroomvoorziening onbetrouwbaar en kraanwater is niet drinkbaar en je hebt amper waterdruk. Internet is niet vanzelfspreken altijd 4G of 5G en is beperkt of wisselvallig.
Kun je prima mee leven hoor, dat is het niet, maar het wordt er vaak niet bij verteld als je praat over verhuizen naar dit soort landen.

En dan de beschikbaarheid van goederen en producten. Kleding is vaak zo goedkoop dat het na een paar weken al uit elkaar valt en verkleurd, diversiteit is er wel, maar het is kleding die je in Nederland niet ziet, omdat het zo goedkoop is en zo onmodieus. Ik kocht bijvoorbeeld in de Filipijnen vaak bij Ukay Ukay winkels, die hadden mijn maat, en die hadden Europese kwaliteit. Ukay Ukay de kledinginzamelingen in het rijke Westen wat in armere landen verkocht wordt. Ik kocht daar simpelweg omdat ik buiten de grote stad niets kon vinden wat bij mij paste.

En de keuze die je gewend bent in de Nederlandse winkels in de supermarkt moet je echt achterlaten in Nederland. Tonijn in blik is er in overvloed, evenals coca cola enzo, maar sapjes zoals wij dat in Nederland kennen en keuze in broodbeleg, soorten echte kaas, lekker brood wat niet zoet is of een paar dagen houdbaar, en zo heel veel meer dingen zijn gewoon niet of matig beschikbaar. En in sommige landen ligt de exportproductie van verse producten zo hoog om de economie gaande te houden dat de groente en fruit die overblijven voor eigen land matig tot slechte kwaliteit is en er is een grote eenzijdigheid.(lees ook: Boodschappen doen in La Paz, Mexico)

Gezondheidszorg is lekker goedkoop, qua tandarts ben ik er wel op vooruitgegaan. (lees: Naar de Tandarts in de Filipijnen) Betere vullingen voor een fractie van de prijs in Nederland. Maar in de ziekenhuizen is het vaak wat minder, verouderde apparatuur, prima kennis, maar door gebrek aan middelen kan die kennis niet volledig uitgevoerd worden. En dan is het wel goedkoper, het is ook wezenlijk anders dan wat je gewend bent, je moet echt naar beneden bijschalen. Tenzij je naar een duurdere privé kliniek gaat (lees: Staaroperatie in Mexico, mijn ervaring

Wat zijn de gevolgen van wonen in een land waar alles goedkoop is?

Je kunt prima wonen in landen war het leven goedkoop is. Echt wel. Maar ongemerkt schaal je je kwaliteit van het leven steeds verder naar beneden. En dat is jammer, want je emigreert niet om er slechter van te worden maar om er op vooruit te gaan.

Ik weet nog dat ik vanuit de Filipijnen naar Kuala Lumpur reisde en werkelijk keuzestress had in aanbod van kleding, technische spullen zoals laptops enzo en voedsel, verse groene knapperige groente, goede kwaliteit vlees en dat soort dingen. En toch liggen deze landen vlak naast elkaar.

Toen ik via Europa naar Mexico reisde en in Rome aankwam, liep ik als een kip zonder kop langs al die broodjes en dwaalde ik door kledingwinkel na kledingwinkel zonder iets te kopen, ik kon gewoon niet geloven dat dat allemaal beschikbaar was, in de maat die ik wilde, in de kleur die ik wilde. Dat is een gevolg van wonen in een goedkoop land. Maar dat ben je je pas bewust als je weer in een rijk land komt.

Emigreren waar naar toe

Je leert leven met wat er beschikbaar is

Niemand vertelt je dat je leert leven met wat beschikbaar is als je op zoek gaat naar goedkope landen om te wonen.
Wat je ziet zijn de kansen, de prachtige ongerepte natuur, maar niet het feit dat je in een land terecht komt met een relatief lage ontwikkeling, want daarom is het leven daar zo goedkoop. En landen met een relatief lage ontwikkeling worstelen met meer problemen, zoals bijvoorbeeld afvalverwerking. Ik moest zelf mijn afval verbranden in de Filipijnen, een smerig klusje wat absoluut niet milieuvriendelijk is en al helemaal niet gezond is.

 

Lage kosten van levensonderhoud betekent ook lage lonen

Stel jij wilt in zo’n goedkoop land gaan wonen en in je eigen levensonderhoud gaan voorzien, als je dan een service aanbiedt dan moeten die prijs passen bij het bestedingspatroon van de plaatselijke bevolking. Of als je een restaurant of hotel begint voor toeristen, aansluiten bij de lokale tarieven.

Dus stel, je wilt fietsenmaker worden of in de bouw gaan werken of de horeca, dan moet je er rekening mee houden dat je dagloon op lokaal niveau ligt en je dus leeft zoals lokale mensen leven, en dat is vaak niet waar wij Nederlanders van dromen bij een nieuwe start.

De mevrouw uit de opening van dit artikel wilde met 2 kinderen naar het buitenland vertrekken, ze wilde yoga lessen gaan geven in een gebied waar amper toeristen komen. Ze had niet zo goed nagedacht over haar inkomsten in haar nieuwe thuisland en de levenstandaard die zij voor zichzelf had bedacht met Nederlandse tarieven in haar hoofd voor haar diensten berekend. En dat kan niet natuurlijk, zeker niet als je je niet richt op toeristen. Een lokale kapster gaat niet bij jou tegen Nederlandse tariven yogalessen volgen, ze verdient eenvoudigweg veel te weinig om dat te kunnen betalen.

wonen in Cancun, emigratie, Mexico

Ga goed voorbereid op pad!

Wil jij goed op pad met realistische verwachtingen naar een land war het goedkoop is om te wonen? Bereid je dan goed voor, zowel geestelijk en emotioneel als financieel. Probeer een realistisch plan te maken en maak gebruik van de juiste informatie op het internet, gebruik websites als Numbeo, voor realistische kostenplaatjes.

Reken jezelf niet rijk aan de hand van maatstaven die door anderen gezet zijn maar zet je eigen maatstaven.

Ik heb voor mensen die willen emigreren een handige tool gemaakt die jou helpt jouw dromen om te zetten in de realiteit.
In een avondje werk maak je een emigratieprofiel wat jou inzicht geeft in jouw wensen, dromen, financiële situatie en kennis en kunde. Over jezelf en je nieuwe thuisland, over je plannen en de haalbaarheid daarvan. Die tool is opgenomen in het boek: “Emigreren zo doe je dat”, maar je kunt hem ook apart kopen (klik).

Zo maak je een goede start en kan er eigenlijk weinig misgaan. En als bonus voor je inspanningen heb je aan het einde van je profiel een handige takenlijst met dingen die je moet regelen voor je vertrek.

Ga jij goed voorbereid op pad naar een land waar het goedkoop is om te wonen?

Emigratieplannen?

De website Leaving Holland en het bijbehorende YouTube kanaal biedt een diversiteit aan artikelen over Emigratie en vluchten voor schulden, Werken en Reizen als Digitale nomade en alles wat daar bij komt kijken. Kortom, kijk eens rond op de website, klik op tags en categorieen en lees over ervaringen, wet- enr egelgeving, diverse landen en hoe fijn het kan zijn als je je emogratie goed voorbereid en hoe geweldig dit nieuwe leven dan is.

Alle artikelen zijn geschreven uit eigen ervaring of uit ervaring van mijn klantcontacten, uiteraard met hun toestemming en met respect voor hun privacy.

Voorbeeld van een heel goedkoop land om te wonen is de Filipijnen! (ga naar: Nederlanders die naar de Filipijnen willen )

Door mijn jarenlange ervaring in het buitenalnd, mijn manier van emigreren en mijn ervaring als (busines)coach in Nederland heb ik gelukkig al heel veel mensen kunnen helpen de juiste weg te vinden naar een nieuwe succesvolle start. (lees: FAQ over Leaving Holland Website

Misschien ook interessant om te lezen:

Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro

Ik kom rond van een jaarinkomen van ongeveer 9.500 euro, soms iets meer, soms iets minder per maand, dus ook ...
Lees meer
budget, minimum inkomen, nomadisch leven, rondkomen van 600 euro, besparen, zuinig leven, uit eten gaan, motorrijden, huur, geldproblemen, financiele problemen, weinig inkomen, salaris, zzp, zelfstandig ondernemer, moeilijk, problemen, maandinkomen, onkosten

Ik kan rondkomen van 600 euro per maand

Wonen in het buitenland heeft voordelen. En dan bedoel ik niet alleen dat er vaak een lekker temperatuurtje is of ...
Lees meer
kosten dagelijks leven buitenland

Wonen in Mexico voor 550 Euro per maand

Wat kost dat nu? Wonen in het buitenland en hoeveel geld heb je nodig om een leuk leven te leiden ...
Lees meer
kosten dagelijks leven mexico

Wonen in Mexico met 1000 euro per maand

Toen ik nog in de Filipijnen woonde schreef ik heel veel over de kosten van het dagelijks leven in de ...
Lees meer

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel bereid ze ergens in de buurt van La Paz (BCS) weer een lange motortocht voor dwars door Mexico.