Wat is een goedkoop land om te wonen?
Zoeken op het internet naar een goedkoop land om te wonen als je wilt emigreren is niet zo moeilijk. Het antwoord ligt eigenlijk voor de grijp. Maar is dat land dan ook goedkoop voor jou? Want wie bepaald wat goedkoop is en wat betekent het om te wonen in een land met lage kosten in levensonderhoud?
Iedereen heeft zo zijn eigen visie op wat goedkoop is en waar de één er geen moeite mee heeft om 100 euro per etentje te betalen vindt de ander dat nou net even teveel. Dus wat is een goedkoop land en hoe weet je nu of een land voor jou ook goedkoop is.
Je kunt op het internet voldoend einformatie vinden om dat te beoordelen, van mensen die daar leven en op websites waar mensen dagelijks prijsupdates doen van het normale leven en de kosten die erbij horen. Maar is die informatie betrouwbaar en geldt die ook voor jou?
Want ik schrijf bijvoorbeeld dat ik heel goedkoop kan leven in Mexico of de Filipijnen, maar is mijn levensstijl iets wat bij jou past. En dat geldt eigenlijk ook voor al die andere artikelen en videos die je leest en bekijkt.
Zelfkennis en kennis over je inkomsten en uitgaven patroon is van groot belang om te bepalen wat een goedkoop land voor jou is.
Wat zijn goedkope landen? Nou, eigenlijk elk land met een lagere levensstandaard dan Nederland heeft is een goedkoper land om te wonen.
Veel artikelen op het internet (en ook sommigen op deze website) kijken naar een balans van kosten van levensonderhoud, versus voorzieningen om te bepalen of een plek duur of goedkoop is. Ik geef meestal de voorkeur aan persoonlijke ervaringen die je dan kunt vertalen naar je eigen situatie.
Wonen in een goedkoop land heeft voordelen en nadelen
Er zitten wel degelijk nadelen verbonden aan wonen in goedkope landen. Want over het algemeen is het zo dat landen die een goedkoop prijskaartje hebben voor de kosten van levensonderhoud, vaak ook landen zijn die minder ontwikkeld zijn, zua infrastructuur bijvoorbeeld, of qua gezondheidszorg.
Dat het grote voordeel is dat je met minder budget toekunt dan bijvoorbeeld in Nederland, dat hoef ik hier neit uit te spellen, maar daar hebben we eigenlijk alle voordelen wel mee benoemd denk ik.
Ik woon sinds mijn vertrek uit Nederland in 2015, in landen waar de kosten van het levensonderhoud relatief laag zijn en ik ken als geen ander de voordelen van wonen in een goedkoop land. Goedkope boodschappen, internet is voordelig, je stroomrekening stelt niks voor zeker als je de aircon uitlaat of een huur hebt waarbij de stroomrekening inbegrepen is, goedkope gezondheidszorg en medicijnen, goedkope kleding. Alles is voordelig.
Ooit woon de ik in een huis op een klif, met uitzicht over de Bohol zee, vrijstaand, geen buren, eigen oprit met carport, 2 slaapkamers, 2 badmakers, 4 terrassen en schuifpuien die mijn leven binnen en buiten samenvoegden, voor amper 300 euro per maand all in. In Nederland heb je daar nog niet eens een kamer voor.
Daar word je dan heel blij van en mensen worden daar heel enthousiast over als ik dat vertel, maar ik ken ook de B-kant van wonen in een goedkoop land.
Nog meer voordelen van wonen in een goedkoop land
- openbaar vervoer kost hoegenaamd niks, voor 50 eurocent kun je uren in de bus zitten
- hoewel je drinkwater moet kopen is dat veel voordeliger dan het dure watersysteem in Nederland
- vergunningen en belastingen voor huizen en producten zijn vaak lager en soms zelfs loonbelasting en BTW
- uit eten gaan en in hotels slapen is een stuk voordeliger
- artsen, medische ingrepen en medicijnen zijn goedkoop
- je hebt een keuze om supergoedkoop0 mee te doen in lokale gewoontes omtrent voedsel en uitgaan of lekker sjiek de vakantieganger uit te hangen.
Nadelen van wonen in goedkope landen
Goedkope landen vind je in gebieden als Z.O. Azië, Afrika, Oost Europa, en Midden- en Zuid Amerika. Dus zoek jij een goedkoop land om te wonen moet je in die regio’s op zoek naar een fijne woonplek waar je je mag vestigen. (lees ook: Kun je zomaar in een ander land gaan wonen?)
Maar het heeft ook nadelen om in een goedkoop land te wonen.
- de kwaliteit van de huizen en bijbehorende voorzieningen bijvoorbeeld die is veel minder dan in Nederland, de huizen zijn vochtig en gehorig, vaak is stroomvoorziening onbetrouwbaar en kraanwater is niet drinkbaar en je hebt amper waterdruk. Internet is niet vanzelfsprekend en is soms beperkt of wisselvallig. (lees ook: Vandaag komt er geen water uit de kraan)
- De beschikbaarheid van goederen en producten. De keuze die je gewend bent in de Nederlandse winkels in de supermarkt moet je echt achterlaten in Nederland. Tonijn in blik is er in overvloed, evenals coca cola enzo, maar sapjes zoals wij dat in Nederland kennen en keuze in broodbeleg, soorten echte kaas, lekker brood wat niet zoet is of een paar dagen houdbaar, en zo heel veel meer dingen zijn gewoon niet of matig beschikbaar. Datzelfde. geldt voor leuke modieuze kleding, electronische gadgets en andere luxe producten.
- Gezondheidszorg is lekker goedkoop, qua tandarts ben ik er wel op vooruitgegaan. Betere vullingen voor een fractie van de prijs in Nederland. Maar in de ziekenhuizen is het vaak wat minder, zo is men vaak erg afhankelijk van familie voor dagelijkse zorg, omdat verpleging dat niet uitvoert en het niet inbegrepen zit in de zorgverzekeringen die beschikbaar zijn, als die er al zijn. En dan is het wel goedkoper, het is ook wezenlijk anders dan wat je gewend bent, je moet echt naar beneden bijschalen. Tenzij je naar een duurdere privé kliniek gaat.
- Veiligheid in goedkope landen is veiligheid soms “een dingetje”, armoede kan misdaad in de hand werken maar ook andere veiligheidsaspecten die we bij Emigratie vaak vergeten kunnen in relatief goedkopere landen een andere invloed op je leven hebben (lees ook: Veiligheid en Emigratie)
Andere zaken waar je rekening mee moet houden als je zoekt naar goedkope landen om te wonen zijn:
- dat het gemiddelde inkomen ook vele malen lager ligt dan in Nederland
- dat je omzet voor een eventueel bedrijf ook anders zal zijn
- dat veel dingen die je in Nederland kunt verzekeringen in het buitenland voor eigen kosten komen
- dat het onderwijs anders is en van mindere kwaliteit
- dat de kwaliteit van de infrastructuur veel kwetsbaarder is
- dat sociaal economische structuren anders zijn en dit kan toevoegen aan jouw cultuurschok (lees ook: Cultuurschok na Emigratie)
Wonen in een goedkoop land gaat over aanpassen en bijschalen
Je kunt prima wonen in landen waar het leven goedkoop is. Echt wel. Maar ongemerkt schaal je je kwaliteit van het leven steeds verder naar beneden. En dat is jammer, want je emigreert niet om er slechter van te worden maar om er op vooruit te gaan.
Ik weet nog dat ik vanuit de Filipijnen naar Kuala Lumpur reisde en werkelijk keuzestress had in aanbod van kleding, technische spullen zoals laptops enzo en voedsel, verse groene knapperige groente, goede kwaliteit vlees en dat soort dingen. En toch liggen deze landen vlak naast elkaar.
Toen ik via Europa naar Mexico reisde en in Rome aankwam, liep ik als een kip zonder kop langs al die broodjes en dwaalde ik door kledingwinkel na kledingwinkel zonder iets te kopen, ik kon gewoon niet geloven dat dat allemaal beschikbaar was, in de maat die ik wilde, in de kleur die ik wilde. Dat is een gevolg van wonen in een goedkoop land. Maar dat ben je je pas bewust als je weer in een rijk land komt.
Meer lezen over goedkope emigratie bestemmingen?
Kosten van het levensonderhoud in de Filipijnen
Emigreren naar Thailand
Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro
Elektriciteit in Mexico versus Elektriciteit in Nederland
Wat kost het leven in Mexico?
Altijd reizen, da’s toch hartstikke duur?
Wat is een goedkoop land om te wonen?
Hoeveel geld heb je nodig om in Mexico te wonen?
Wat zijn de goedkoopste steden om te wonen?
5 goedkope strandlocaties om te wonen
Wat zijn goedkope landen om te wonen?
Is Mexico een goedkoop land om te wonen
Ga goed voorbereid op pad!
Wil jij goed op pad met realistische verwachtingen naar een land war het goedkoop is om te wonen? Dan zijn dit mijn tips:
- Bereid je dan goed voor, zowel geestelijk en emotioneel als financieel. Probeer een realistisch plan te maken en maak gebruik van de juiste informatie op het internet, gebruik websites als Numbeo, voor realistische kostenplaatjes.
- bereid je goed voor en leer alles wat je maar kunt vinden over het land en lees vooral ook over de negatieve kanten en ga niet alleen maar naar mooie pleetjes zitten staren
- ken de sociaal economische structuren van eht land, lees je in over politieke beslissingen en kijk wat het land doet als het gaat om toekomstige ontwikkelingen en kijk of dat bij jouw toekomstverwachtingen past.
- Reken jezelf niet rijk aan de hand van maatstaven die door anderen gezet zijn maar zet je eigen maatstaven. Ik heb voor mensen die willen emigreren een handige tool gemaakt die jou helpt jouw dromen om te zetten in de realiteit.In een avondje werk maak je een emigratieprofiel wat jou inzicht geeft in jouw wensen, dromen, financiële situatie en kennis en kunde. Over jezelf en je nieuwe thuisland, over je plannen en de haalbaarheid daarvan. Die tool is opgenomen in het boek: “Emigreren zo doe je dat”, maar je kunt hem ook apart kopen (klik). Zo maak je een goede start en kan er eigenlijk weinig misgaan. En als bonus voor je inspanningen heb je aan het einde van je profiel een handige takenlijst met dingen die je moet regelen voor je vertrek.
Ga jij goed voorbereid op pad naar een land waar het goedkoop is om te wonen?
Met de handleiding voor Emigratie lees en leer je alles over goede beslissingen, geldzaken en het afronden van Nederland, het opstarten van je nieuwe leven na aankomst.
Misschien ook interessant om te lezen:
Wonen in Mexico met 1000 euro per maand
Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro
Ik kan rondkomen van 600 euro per maand
Wonen in Mexico voor 550 Euro per maand
*artikel oorspronkelijk gepubliceert op 10 oktober 2021 en herschreven op 13 mei 2023
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.