Emigreren,  Motorrijden

Emigreren en je rijbewijs

Soms kun je buiten Nederland je rijbewijs verlengen. Maar in de meeste gevallen is het niet mogelijk. In dit artikel leg ik uit waarom niet en waarom het soms wel kan.

Eigenlijk is het heel simpel, als je naast je Nederlandse rijbewijs ook een buitenlands rijbewijs hebt, hoef je je Nederlandse rijbewijs niet te verlengen als deze verloopt.

Veel landen stellen een maximale termijn aan de tijd dat je op een buitenlands rijbewijs mag rondrijden, en dus is het zinnig dat je weet wat de regels hierover zijn in het land waar jij gaat wonen. Zodat je op tijd je Nederlandse rijbewijs omzet in een lokaal rijbewijs.

Het lijstje vereisten hiervoor is eigenlijk altijd wel hetzelfde, je neemt bij de aanvraag mee:

 • Je Nederlandse rijbewijs
 • pasfoto’s (soms worden die op het kantoor van de rijbewijs uitgifte gemaakt, en hoef je die niet mee te nemen)
 • een ingevuld verzoekformulier als dat van toepassing is
 • bewijs van residentie, dus je visum of verblijfsvergunning
 • bewijs van adres, bijvoorbeeld een elektriciteitsrekening of waterrekening op jouw naam
 • je paspoort ter identificatie

Ik neem ook altijd van alles een kopie mee, want meestal willen ze allerlei kopieën. En soms moet je ook het volgende aanleveren of doorlopen

 • als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt een gezondheidstest
 • een ogentest
 • een urinedrugs test
 • vingerafdrukken of handscan

En heel soms wordt er gevraagd om een echtheidsverklaring van je rijbewijs, deze kun je aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (klik)

Per land gelden verschillende regels over het omzetten van je rijbewijs, voor sommige landen is die procedure uitgelegd op de website van Nederland Wereldwijd (klik)

Maar lang niet alle landen staan in de lijst. Het is raadzaam om uit te zoeken waar jij in jouw nieuwe woonland je rijbewijs kunt verkrijgen en op de website van die betreffende dienst te kijken welke documenten je nodig hebt en hoe je de procedure start. Soms moet je online een afspraak maken, soms zit je urenlang in de rij. Soms is het bij de belastingdienst, of de dienst voor vervoer, en soms bij de politie.

Ik heb geen Nederlands rijbewijs maar wel een buitenlands rijbewijs

Als je door emigreert naar een ander land en je hebt geen Nederlands rijbewijs en ook nooit gehad, kun je kijken of je via een rijschool een nieuw rijbewijs kunt bemachtigen zonder examen te hoeven doen. Zo kwam ik aan in Mexico met een Filipijns rijbewijs, wat hier wel erkend is, maar je nationaliteit en je rijbewijs moeten overeenkomen. Ik heb geen Nederlands rijbewijs. Dus ik kon het niet omzetten in een Mexicaans rijbewijs. Via een rijschool lukte dat wel, ik betaalde iets extra en binnen een uur had ik een Mexicaans rijbewijs nadat ik samen met de rijinstructeur aan het rijbewijs-uitgifte loket verscheen.

Maar ik wil persé mijn Nederland rijbewijs verlengen!

Als je in een land woont buiten de EU/EER, of EVA (dus buiten deEuropese Unie, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland of Noorwegen) en niet staat ingeschreven in Nederland, en toch je rijbewijs wilt verlengen via de RDW, dan heb je een correspondentie adres in Nederland nodig. Via het online aanvraagformulier start je de procedure.

Klik op ‘Aanvraagformulier rijbewijs aanvragen’ eb vul alle verplichte velden in. De RDW stuurt het aanvraagformulier snel mogelijk naar je Nederlandse correspondentieadres. Stuur daarna het originele formulier ingevuld en ondertekent naar de RWD terug, samen met:

 • een kopie van je visum of verblijfsvergunning
 • een kleurenpasfoto
 • een kopie geldig paspoort of identiteitsbewijs
 • Je Nederlandse rijbewijs

Bent je student en verblijf je bijvoorbeeld in het buitenland op een studentenvisum, dan stuur je ook mee

 • bewijs van inschrijving in het buitenland
 • inschrijving van de buitenlandse school
 • bewijs van persoonlijke binding met Nederland

Vanaf een bepaalde leeftijd of als je een vrachtwagenrijbewijs aanvraagt, is er een gezondheidsverklaring nodig van het CBR , dat is soms lastig vanuit het buitenland. Je kunt contact opnemen met de divisie rijgeschiktheid van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen over deze verklaring en aan welke eisen hij moet voldoen.

De kosten voor een nieuw rijbewijs moet je vooraf voldoen, en overmaken naar het bankrekeningnummer van de RDW onder vermelding van het betalingskenmerk wat op het aanvraagformulier staat.

De verwerkingstijd is ongeveer 15 dagen, als de aanvraag akkoord is krijgt de persoon op het postadres je nieuwe rijbewijs toegestuurd en kan die persoon het naar jou doorsturen.

Maar ik woon wel binnen de EU/EER of 1 van de EVA landen

Als je in 1 van de vrijhandels associatie landen, te weten Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen of IJsland, of binnen de Europese Unie, dan kun je niet je rijbewijs in Nederland verlengen en dien je je rijbewijs binnen de door jouw nieuwe woonland gestelde termijn te vervangen voor een lokaal rijbewijs.

Als je om wat voor reden weer terug gaat naar Nederland kun je probleemloos dit rijbewijs weer omzetten in een Nederlands rijbewijs. Ook als het verlopen is.

Ik ga terug naar Nederland

Je mag in Nederland gewoon deelnemen aan het verkeer op je buitenlandse rijbewijs. Uiteraard gelden hier weer allerlei verschillende regels en uitzonderingen voor. Je kunt ze nalezen op deze website (Klik)

Ga je voorgoed naar Nederland terug, dan kun je in veel gevallen je buitenlandse rijbewijs weer inwisselen voor een Nederlands rijbewijs, je hoeft niet opnieuw examen te doen.

Als je voorgoed naar Nederland gaat dan gelden de volgende regels voor het omwisselen van je buitenlandse rijbewijs:

 • je moet ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • je hebt een geldig identiteits- of verblijfsdocument.
 • je hebt een geldig rijbewijs uit de EU/EVA of uit een land waarmee Nederland een overeenkomst heeft. Een rijbewijs vanuit de EU/EVA mag verlopen zijn. Uit de landen van de overeenkomst mag een rijbewijs niet verlopen zijn.

Heb je na 30 juni 1985 een Nederlands rijbewijs gehad voordat je naar het buitenland vertrok dan kun je elk buitenlands rijbewijs omwisselen, is dit niet het geval moet je opnieuw examen doen in Nederland.

Mijn rijbewijs is in beslag genomen in het buitenland

Het kan gebeuren dat bij een verkeersovertreding je (Nederlandse) rijbewijs in beslag is genomen in het buitenland. Je mag dan niet meer autorijden. Ben je op een autovakantie kan dat heel lastig zijn en ben je afhankelijk van je medereizigers. Reis je alleen dan moet je een alternatieve manier vinden om je te verplaatsen.

Geef nooit je rijbewijs als vermist of gestolen op! En vraag nooit een nieuw rijbewijs aan!

Je in beslag genomen rijbewijs wordt door de lokale autoriteiten naar de RDW gestuurd, dit kan enige tijd duren. Soms wordt het pas opgestuurd na de periode van een eventuele rijontzegging. Dus het moment waarop jij conform je visum het land verlaat. Als je ondertussen toch een nieuw rijbewijs hebt aangevraagd zal de RDW je nieuwe rijbewijs ongeldig verklaren en moet je in Nederland opnieuw examen doen.

De RDW checkt het Basisregistratie personen voor jouw adres, en stuurt je rijbewijs naar dat adres, woon je buiten Nederland dan moet je zelf contact opnemen met de RDW en een correspondentie adres in Nederland opgeven zodat zij het rijbewijs daar naar toe sturen. De RDW stuurt geen post naar het buitenland.

Mijn Nederlandse rijbewijs is vermist of gestolen in het buitenland

Als je geen geldig rijbewijs in je bezit hebt mag je geen voertuig besturen wat een rijbewijs vereist volgens de lokale wetgeving. Je mag dan bijvoorbeeld geen motor of autorijden.

Veel verzekeringen betalen niet uit bij schade of een ongeval als je zonder rijbewijs rijdt en je kunt bij aanhouding een boete krijgen.

Meldt bij vermissing of diefstal dit altijd eerst bij de RDW. Dat kan via de website als je inlogt met je DigiD. Als je niet kunt inloggen kun je ook een PDF verklaring invullen en uploaden naar het contactformulier van de RDW.

Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie, de RWD blokkeert na jouw melding je rijbewijs en je kunt dan een nieuw rijbewijs aanvragen. De details hoe je omgaat met een vermist of verloren rijbewijs kun je nalezen op deze website.(klik) Het is een beetje verschillend of je in Nederland ingeschreven staat of niet, en waar je bent in de wereld, als het gaat om de te volgen procedure.

Tips:

 • Zorg altijd voor een kopie van je Nederlandse Rijbewijs, ook al deze verlopen is. Zodat je alle gegevens bij de hand hebt bij diefstal of vermissing of inbeslagname.
 • Maak een kleuren/pasjesformaat dubbelzijdige kopie van je rijbewijs (en al je andere pasjes die je soms uit handen moet geven bij controle) en laat deze plastificeren. Ik geef nooit in eerste instantie mijn echte passen, altijd de geplastificeerde kopie. Heb ik een corrupte agent, dan heeft hij niks in handen waarmee hij macht over me kan uitoefenen. Meestal is het voldoende en zijn ze tevreden met mijn (bijna niet van echt te onderscheiden) kopie.

 

Als je mij wilt bedanken voor de tijd die ik besteed heb aan het bij elkaar zoeken en uitleggen van alle informatie stel ik dat zeer op prijs! Mijn dank is groot!

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *