Emigreren,  Vakantiegangers,  Werken & Reizen

Wat zijn de goedkoopste steden om te wonen?

In de reeks artikelen over goedkope plekken om naar toe te emigreren en te wonen voor maandelijkse kosten die vele malen lager zijn dan in Nederland, beschrijf ik vandaag de goedkoopste steden om te wonen in de wereld*.

Voor de steden geldt net als de strandlocaties dat ik gekeken heb naar populariteit, infrastructuur, voorzieningen en maandlasten. De combinatie van die factoren maakt deze steden erg aantrekkelijk bij bijvoorbeeld digitale nomaden en mensen die een nieuw leven willen starten.
Natuurlijk zijn er meer steden in de wereld, waar je voor een fractie van de kosten van een maand leven in Nederland kunt wonen. Dit artikel is dan ook bedoeld om je op een spoor te zetten en jou te helpen een plan te maken. (Lees ook: Wat zijn goedkope landen om te wonen?

Het kiezen van een goedkoop land, een goedkope stad of een andere omgeving om een nieuw leven op te bouwen is een persoonlijke keuze en veel factoren zijn van belang als het gaat om een gelukkig leven na emigratie. Het is dan ook verstandig altijd een Emigratieprofiel te maken zodat je een goede inventarisatie hebt van verlangen, realiteit, geld, mogelijkheden en valkuilen en goed voorbereid op pad gaat.

Ho Chi Minh City, Vietnam 500 Euro


Ho Chi Minh City, is verreweg de goedkoopste stad in dit rijtje om een nieuw leven op te starten of om een maandje te vertoeven. Vroeger noemden we het Saigon en dat doen de huidige inwoners nog steeds. Deze stad is vooral voor avontuurlijke mensen. Vietnam heeft namelijk niet ene heel open regime en de vrijheid om te reizen is niet vanzelfsprekend.

Toch merk je daar in de hoofdstad weinig van. Met zijn bruisende 24-uurs economie en het fantastisch uitgaansleven is Saigon de plek voor mensen die van sociale contacten houden. De stad zit vol buitenlanders op zoek naar een beter en betaalbaarder leven.
Het eten is altijd vers en goedkoop, er worddt Engels gesproken in de stad, vooral in de toeristengebieden, en met de goedkope huizenprijzen blijft er genoeg geld over om leuke dingen te doen en relatief luxe te leven voor mensen met een beperkt budget.

Quito, Ecuador 550 Euro


De hoofdstad van Ecuador, Quito heeft een prachtige oude stad boordevol koloniale architectuur, en is de tweede stad buiten het Europese continent op dit lijstje waar het leven nog heel betaalbaar is.

De stad maakt een een goede thuisbasis voor mensen die het Zuid Amerikaanse continent willen ontdekken. Als Nederlander kun je 90 dagen visum vrij in Ecuador verblijven. Wil je langer in het land blijven of permanent dien je een verblijfsvergunning te regelen voor je vertrek. Het dagelijks leven in en rondom Quito is vooral goedkoop vanwege de lage woonlasten. Maar ook boodschappen doen en uit eten gaan is heel betaalbaar.

Sofia Bulgarije 550 euro


Heel goed bereikbaar vanuit Nederland en net buiten het Schengen gebied vind je Bulgarije. De hoofdstad Sofia een prachtige stad en heel betaalbaar voor mensen die graag stedelijk wonen. De rijke cultuur van Sofia biedt vooral liefhebbers van historie en architectuur een overdaad aan Romeinse ruïnes en Art Deco gebouwen, vermengd met de grove bouwstijlen uit het Sovjet tijdperk. De grote hoeveelheid aan parken in deze stad maakt het tot een heel groene stad waar ook bewoners uit de hoogbouw heerlijk toeven op de zachte lente avonden.

Sofia is voor mensen die van een mengeling van aanbod houden, want wist jij dat er op korte afstand van Sofia prachtige ski-gebieden liggen?

Phnom Penh, Cambodja 650 Euro


Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, is een bruisende stad om te wonen. Als je expats en Cambodja noemt praat je automatisch over Phnom Penh.
In de mix van kleurrijke, levendige wijken wonen er honderden zo niet duizenden. De stad heeft geweldig internet, dus de stad is erg in trek bij digitale nomaden, en door de goede verbinding van stadsdelen onderling is het een prettige stad om op verkenning te gaan.

Phnom Penh biedt ook op culinair gebied en voor mensen die van uitgaan houden een keur van restaurants en bars. Hoewel iets duurder dan de voorgaande steden biedt deze stad een geweldig kans voor mensen die van een klein budget toch groots willen leven.

Porto, Portugal 650 Euro


Porto is niet de goedkoopste optie in dit rijtje met steden, maar voor mensen die binnen Europa een fantastische stad zoeken die niet standaard door elke aspirant emigrant genoemd wordt is Porto een prachtige optie van een goede infrastructuur, uitstekende bereikbaarheid en betaalbaar wonen.
Veel buitenlanders zoeken in Porto een nieuw leven of gaan er op vakantie, en veel Noord Europeanen kiezen Porto als plek om te overwinteren.

De stad biedt eigenlijk alles, de rijke Portugese cultuur, heerlijk eten en een leuk uitgaansleven, gezellige terrassen en prachtige historische gebouwen afgewisseld met moderne architectuur.
En omdat de stad aan de monding ligt van de Douro Rivier biedt hij eigenlijk wel voor iedereen iets leuks.
Daarbij vormt Porto een prima uitvalsbasis om de prachtige kustlijn van Portugal te verkennen.

*De prijzen zijn gebaseerd op de kosten van levensonderhoud voor 2 personen, volgens Numbeo, exclusief vaste lasten.

Meer lezen over goedkope emigratiebestemmingen?

Emigreren naar Thailand

De Nederlanders die naar Thailand emigreren zijn veelal twee soorten: gepensioneerde mannen die bij hun nieuwe partner gaan wonen of ...

Kosten van het levensonderhoud in de Filipijnen

Het moeilijke van artikelen over de kosten van levensonderhoud zijn altijd de persoonlijke voorkeuren en situaties. Waar de 1 met ...

Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro

Ik kan rondkomen van een jaarinkomen van ongeveer 9.500 euro, soms iets meer, soms iets minder per maand, dus ook ...

Elektriciteit in Mexico versus Elektriciteit in Nederland

De energiemarkt in Mexico is nog in eigendom van de Staat. CFE is samen met Pemex de grootste maatschappij van ...

Wat kost het leven in Mexico?

Zo af en toe schrijf ik op deze website iets over mijn budget en wat ik verbruik per maand in ...

Altijd reizen, da’s toch hartstikke duur?

In de rubriek "vragen aan Jeanette" beantwoord ik vragen die ik krijg over mijn leven en levensstijl. De meeste vragen ...

Wat is een goedkoop land om te wonen?

Zoeken op het internet naar een goedkoop land om te wonen als je wilt emigreren is niet zo moeilijk. Het ...

Hoeveel geld heb je nodig om in Mexico te wonen?

In de maanden november en december heb ik weer eens geprobeerd uit te zoeken wat je nu minimaal nodig hebt om in ...

Wat zijn de goedkoopste steden om te wonen?

In de reeks artikelen over goedkope plekken om naar toe te emigreren en te wonen voor maandelijkse kosten die vele ...

5 goedkope strandlocaties om te wonen

Wie wil dat niet: Wonen op het strand en dan ook nog zo goedkoop dat je er kunt leven als ...

Wat zijn goedkope landen om te wonen?

Regelmatig verschijnen er lijstje op het internet met de goedkoopste landen om te wonen. En al die website gebruiken verschillende ...

Is Mexico een goedkoop land om te wonen

Is Mexico een goedkoop land om te wonen, het is een vraag die veel gesteld wordt, in dit artikel lees ...

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!