Dagboek,  Werken & Reizen

Digitale nomade, wat zit er allemaal in mijn bagage?

Als je altijd reist kun je niet veel meenemen. Ik zie wel eens digitale nomaden lopen met 2 enorme rugtassen en een laptoptas en dan denk ik: Mens je doet wat fout! wat een gesjouw!! Alles wat ik bezit past in 3 tassen van samen 60 liter. En dan bedoel ik ook echt: alles!

Altijd reizen is een keuze en het leven van digitale nomade is ook een keuze, er zijn nomaden die alleen handbagage hebben en razendsnel over de aarde trekken. Er zijn er ook die het totaal anders aanpakken. Ik behoor tot die laatste groep, ik reis langzaam, blijf soms lang op 1 plek, maar mijn bagage blijft altijd beperkt tot die bijna lullige 60 liter. En van die 60 liter is het gros nog kantoor- en motorspullen, dus ik heb echt niet veel kleding.

Soms zie ik reizigers die aankomen met de ene enorme koffer na de andere, en die gaan dan na 2 weken weer naar huis, het gesjouw en gehannes met zoveel bagage.

Er zijn mensen die met alleen handbagage reizen, dat lijkt me geweldig, maar dat lukt me niet. Simpelweg omdat ik al mijn bezittingen steeds overal mee naar toe moet nemen. Maar als ik alles wat ik nu bezit zou moeten pakken, heb ik aan een 60 liter rugtas meer dan genoeg.

Dit is wat er in 2024 in mijn tas zit!

Ik heb mijn Osprey Sonjourn wheeled backpack lang geleden al verkocht. Daar paste veel te veel in, ook ik begon in 2015 mijn grote avontuur met teveel bagage. En hij paste niet op de motor. In de Filipijnen kon ik hem bij vrienden laten staan, maar hier leek het logischer hem te verkopen. Hij reist nu met een Argentijnse jongeman door Mexico. Inmiddels past mijn hele leven in 3 tassen, 2 aan de zijkant van de motor (hard cases) en 1 bovenop. Verder heb ik een rugtas voor de laptop, maar die gaat altijd in de toptas onderin. Ik vind het niet lekker rijden met een rugtas op je rug en ik bezit inmiddels zo weinig dat het niet meer hoeft.

Aan kleding bezit ik het volgende:

 • 2 korte broeken,
 • 3 t-shirts
 • 2 shirts van katoen
 • 1 t-shirt met lange mouw
 • 3 paar sokken
 • 2 spijkerbroeken
 • 7 paar ondergoed
 • 2 sportBH’s
 • 1 slaapshirt + korte broek van joggingstof
 • 1 paar flipflops
 • 1 paar sandalen
 • 1 set trekking schoenen
 • 1 vest/jas
 • 1 bikini
 • 1 sarong die ik ook als reserve handdoeken kan gebruiken
 • 2 bandana’s die ik op de motor gebruik in de helm over mijn mond en neus.

En dan heb je natuurlijk je toiletspullen en mijn EHBO/Medicijn kit. Maar meer dan een borstel, tandpasta, tandenborstel, en een flacon zonnebrand spray en deo heb ik niet bij me, ik neem soms wat van die mini’s mee uit het hotel zodat ik altijd reserve zeek en shampoo heb.

Ik bezit geen make-up, geen parfum en geen schoenen verzameling, al mijn kleding is mix en match. En omdat ik grote afstanden afleg door verschillende klimaatzones draag ik vaak laagjes.

ik mis mijn vrijheid

Mijn kantoor en technische uitrusting

 • laptop en lader + snoer
 • verlengsnoer met stekkerdoos
 • mijn broekzak telefoon en een telefoon die ik als GPS gebruik plus snel-laders
 • Map met papierwerk zoals eigendomsbewijzen, verzekering, bankzaken en immigratiepapieren
 • externe harde schijven + snoer
 • een powerbank + snoer (die zit op het stuur om de GPS telefoon te ondersteunen of de Sena intercom op te laden)
 • random reader voor online bankieren
 • USB hub voor de laptop
 • een tasje met diverse kabeltjes voor het laden van bv de SENA, de powerbank, mijn alarm slot, koptelefoon, aansluiten van de externe schijven enz.
 • 1 extra lader
 • een paar USB memorie sticks
 • gereedschap voor de motor en bandenplak
 • zaklamp en zakmes

motorcycle registration, Philippines, license plates, temporary, OR/CR, paperwork, renewal, plates, license plate

En dan is er nog dit:

 • 1 streng led-lichtjes op USB
 • 4 plastic lepeltjes, ik vertrok er ooit met 10 er zijn er nog 4 over, ze zijn vrolijk van kleur en altijd handig om een lepeltje te hebben
 • een beertje, ik weet het ik ben een softie. Leven in hotelkamers is een kwestie van een thuis maken, de lichtjes, lepeltjes en de beer helpen een beetje.
 • leesbril (2x)
 • zonnebril en reserve zonnebril, omdat een zonnebril die in de helm past moeilijk te vinden is.
 • kleine thermos met gekoeld water
 • papieren dagboek en pen

Nou dat is het wel. Oh, ja sinds de laatste grote reis heb ik een RotopaX reservetank van 4,5 liter. Die sjor ik achterop.

Soms ben ik wat langer op 1 plek en heb ik wat meer spullen maar die laat ik dan altijd achter of ik geef ze weg aan iemand die het goed kan gebruiken.

Voordelen van een minimalistisch leven

Ik maak me niet langer druk om mode en mode accesoires. Mijn kleding is een snelle keuze, want alles past bij elkaar en is praktisch, er hoeft niets naar de stomerij. Ik kan binnen 10 minuten ingepakt zijn en klaar voor vertrek. Ik heb geen zorgen over wat mensen van mij vinden of denken, want ik leef zoals ik wil en draag wat ik prettig vind.

 • Je vervangt dat wat stuk is of aan vervanging toe is
 • Je besteed daardoor minder tijd aan winkelen
 • Je leert hergebruiken en recyclen
 • Je leert te genieten van kleine dingen zoals draagcomfort en snelle droogtijd
 • Je koopt bewuster

Voor mij is het een keuze geweest en het is nog dagelijks een keuze, soms geef ik me over aan wat meer luxe en koop ik een jurkje, of een extra paar flip flops ofzo, of een zonnehoed. Maar ik weet dat ik zonder kan en kan genieten van precies dat wat er in mijn tas past, en dat zit weloverwogen in mijn tas en is nuttig, praktisch en/of comfortabel.

Ik spaar heel veel geld uit, ik herinner me mijn jaren in Nederland met een zomer en wintergarderobe, modebewuste kledingkasten vol spullen en uren winkelen en koopjesjagen. Het nam een groot deel van mijn leven in beslag. Toen ik ging sparen voor mijn emigratie ben ik daarmee gestopt, en toen ik mijn kasten uitruimde had ik zakken vol met kleding, sommigen nog met het prijskaartje eraan. Ik heb alles verkocht. En het voelde goed.

Daarbij vulde het mijn emigratie budget lekker aan. (lees: Sparen voor je Emigratie )

Ik leef absoluut niet als een armoedzaaier, ik geniet van het leven en ga elke dag uit eten, maar bezittingen hebben voor mij alleen een nuttige waarde. Een gevonden schelp op het strand kan wekenlang mijn decoratie zijn waar ik tevreden mee ben. Daarna mag hij terug op het strand en reis ik verder. Al mijn bezittingen past in 3 tassen, samen 60 liter.

 

*artikel gepubliceerd op 26 april 2021 en herschreven en geupate op 23 april 2024

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

 • Jeanette

  Dag Donald, dank je wel voor je reactie en wat leuk dat je meeleest. Het lijkt me geweldig om in Noorwegen te rijden. Moet inderdaad een prachtig land zijn met geweldige uitzichten stel ik me zo voor.

  Gestopt op je 75ste, dan heb ik nog een jaartje of twaalf te gaan, ik hoop dat ik dat volhoudt. Ik merk dat vooral het op- en afstappen met de hoge achterkant van de BMW lastig is op sommige dagen en dat ik soms na 8 uur rijden heel stram van de motor stap. Maar wie weet haal ik het om zo lang door te rijden, hahaha. Time will tell.

  De tweede motor is van mijn zoon. We reizen de grote reizen samen, en hier in Mexico eigenlijk bijna alles samen. Want het is niet zo’n heel vrouwvriendelijk land zeker niet op de weg. Asociaal rijden is hier heel gewoon, ik heb nog nooit zo vaak mijn middelvinger gebruikt als hier, en schelden leer je in het verkeer. Was de Filipijnen chaotisch, hier is het een tandje erger. Vooral als er volle maan is of El Niño hard waait.

  Volgend jaar ga ik weer op een grote reis, eerst allerlei bureaucratisch gezeur afhandelen zoals een nieuw paspoort en dan de Immigratiedienst updaten, nieuwe bankpassen enz. Ik kijk uit naar volgend jaar.

  Dank je wel voor je reactie.
  Hartelijke groet vanuit Merida Yucatan
  J.

 • Donald

  Beste Jeanette,
  Vol bewondering lees ik al je verhalen.
  Geweldig wat jij allemaal meemaakt.
  Ook waarom je Nederland hebt verlaten en wat je het meest mist ( je dochter)Wat ik mezelf afvraag van wie is die tweede motor die volgens mij met je meerijdt?
  Zelf ben ik gestopt met motorrijden op m’n 75ste, ben inmiddels bijna 80.
  Mijn motor was ook een BMW, onverslijtbaar, een K-100
  Rij m’n hele leven schadevrij, ik heb alle rijbewijzen.
  Mijn langste reizen zijn naar Noorwegen (Noord-Kaap) via Finland 8½ duizend km.
  Ik ben 22 keer in Noorwegen geweest,erg mooi alleen al omdat het 15 x groter is dan Nederland.
  En daar wonen maar 5 miljoen mensen en in Nederland 18 miljoenen.
  De mensen daar hebben geen kort lontje en rijden niet asociaal.
  Spreken allemaal Engels is erg makkelijk.
  Met vriendelijke groet,
  Donald

error: Sorry!