Dagboek,  Digitale Nomade

Digitale nomade, een minimalistisch leven, dit neem ik mee

Als je altijd reist kun je niet veel meenemen. Ik zie wel eens digitale nomaden lopen met 2 enorme rugtassen en een laptoptas en dan denk ik: Mens je doet wat fout! wat een gesjouw!! Alles wat ik bezit past in 3 tassen van samen 60 liter. En dan bedoel ik ook echt: alles! 

Altijd reizen is een keuze en het leven van digitale nomade is ook een keuze, er zijn nomaden die alleen handbagage hebben en razendsnel over de aarde trekken. Er zijn er ook die het totaal anders aanpakken. Ik behoor tot die laatste groep, ik reis langzaam, blijf soms lang op 1 plek, maar mijn bagage blijft altijd beperkt tot die bijna lullige 60 liter. En van die 60 liter is het gros nog kantoor- en motorspullen, dus ik heb echt niet veel kleding.

Soms zie ik reizigers die aankomen met de ene enorme koffer na de andere, en die gaan dan na 2 weken weer naar huis, het gesjouw en gehannes met zoveel bagage. 

Er zijn mensen die met alleen handbagage reizen, dat lijtk me geweldig, maar dat lukt me niet. Simpelweg omdat ik al mijn bezittingen steeds overal mee naar toe moet nemen. Maar als ik alles in een rugtasleven zou moeten pakken, heb ik aan 1 rugtas genoeg.

Dit is wat er in 2021 in mijn tas zit!

Ik heb mijn Osprey Sonjourn wheeled backpack verkocht. Daar pastte mijn hele leven in, maar dat ging niet op de motor. In de Filipijnen kon ik hem bij vrienden laten staan, maar hier leek het logischer hem te verkopen. Hij reist nu met een Argentijnse jongeman door Mexico. Ik ben inmiddels de trotse bezitter van een drietal Dryspecs tassen, 2 aan de zijkant van de motor en 1 bovenop. Verder heb ik een rugtas voor de laptop, maar ik twijfel of ik die ga gebruiken. Aan kleding bezit ik het volgende:

 • 2 korte broeken, van sneldrogende vuilafstotende stof
 • 3 t-shirts
 • 3 singlets
 • 1 t-shirt met lange mouw
 • 5 paar sokken
 • 2 spijkerbroeken
 • 7 paar ondergoed
 • 2 sportBH’s en 1 gewone soft BH zonder naadjes
 • 1 slaapshirt + korte broek van joggingstof
 • 1 paar flipflops
 • 1 set trekking schoenen
 • 1 vest/jas
 • 1 motorjack met uitritsbare regenvoering
 • 1 bikini
 • 1 sarong die ik ook als reserve handdoeken kan gebruiken
 • 4 bandana’s voor op de motor
 • 3 facemasks

En dan heb je natuurlijk je toiletspullen, ik heb nog 1 shampoo bar van Lush, lekker handig, die kunnen niet lekken en mijn EHBO/Medicijn kit, kam, borstel, tandpasta, tandenborstel, antibacteriele gel, dat soort dingen.

Ik bezit geen make-up, geen parfum en geen schoenen verzameling, al mijn kleding is mix en match. En omdat ik grote afstanden afleg door verschillende klimaatzones draag ik vaak laagjes.

ik mis mijn vrijheid

Mijn kantoor en technische uitrusting gaat zoveel mogelijk in de zijtassen

De tas bovenop de motor is voor mijn kleding en mijn laptop, de zijtassen prop ik zoveel mogelijk vol met laders, gereedschap, mounts en andere spullen. Geloof me dit is het zwaarste en grootste deel van mijn bagage.

 • laptop en lader + snoer
 • verlengsnoer met stekkerdoos
 • iphone en Huawei voor de GPS met lader +snoertjes
 • GoPro case met (reserve)onderdelen en mounts
 • Map met papierwerk zoals eigendomsbewijzen, verzekering, bankzaken en immigratiepapieren
 • tablet met lader +snoer
 • externe harde schijven met film- en foto-materiaal + snoer
 • 1 backup-schijf met snoer
 • een powerbank + snoer
 • random reader voor online bankieren
 • USB hub voor de laptop
 • een tasje met diverse kabeltjes voor het laden van bv de SENA, de powerbank, mijn alarm slot, verloop voor de headphones iPhone, enz.
 • extra memorie kaarten en batterijen voor de GoPro
 • 2 earphones
 • 2 USB memorie sticks en een kaartlezer

motorcycle registration, Philippines, license plates, temporary, OR/CR, paperwork, renewal, plates, license plate

En dan is er nog dit:

 • 1 streng led-lichtjes op USB
 • 3 plastic lepeltjes, ik vertrok er ooit met 10 er zijn er nog 3 over, ze zijn vrolijk van kleur en altijd handig om een lepeltje te hebben
 • een beertje, ik weet het ik ben een softie. Leven in hotelkamers is een kwestie van een thuis maken, de lichtjes, lepeltjes en de beer helpen een beetje.
 • leesbril (2x)
 • zonnebril en reserve zonnebril
 • 1 rozenkrans (niet dat ik gelovig ben) en 1 ring en een blingbling armband die ik zelden draag
 • 10 gekleurde fineliners en 2 markers
 • papieren dagboek en pen

En de spullen voor de motor! (lees: De BMW G 310 GS en uitrusting

Nou dat is het wel. Soms ben ik wat langer op 1 plek en heb ik wat meer spullen maar die laat ik dan altijd achter of ik geef ze weg aan iemand die het goed kan gebruiken.

weg uit Nederland

Voordelen van een minimalistisch leven

Ik maak me niet langer druk om mode en mode accesoires. Mijn kleding is een snelle keuze, want alles past bij elkaar en is praktisch, er hoeft niets naar de stomerij. Ik kan binnen 10 minuten ingepakt zijn en klaar voor vertrek. Ik heb geen zorgen over wat mensen van mij vinden of denken, want ik leef zoals ik wil en draag wat ik prettig vind.

 • Je vervangt dat wat stuk is of aan vervanging toe is
 • Je besteed daardoor minder tijd aan winkelen
 • Je leert hergebruiken en recyclen
 • Je leert te genieten van kleine dingen zoals draagcomfort en snelle droogtijd
 • Je koopt bewuster

Voor mij is het een keuze geweest en het is nog dagelijks een keuze, soms geef ik me over aan wat meer luxe en koop ik een jurkje, of een extra paar flip flops ofzo, of een zonnehoed. Maar ik weet dat ik zonder kan en kan genieten van precies dat wat er in mijn tas past, en dat zit weloverwogen in mijn tas en is nuttig, praktisch en/of comfortabel.

Ik spaar heel veel geld uit, ik herinner me mijn jaren in Nederland met een zomer en wintergarderobe, modebewuste kledingkasten vol spullen en uren winkelen en koopjesjagen. Het nam een groot deel van mijn leven in beslag. Toen ik ging sparen voor mijn emigratie ben ik daarmee gestopt, en toen ik mijn kasten uitruimde had ik zakken vol met kleding, sommigen nog met het prijskaartje eraan. Ik heb alles verkocht. En het voelde goed.

Daarbij vulde het mijn emigratie budget lekker aan. (lees: Sparen voor je Emigratie )

Ik leef absoluut niet als een armoedzaaier, ik geniet van het leven en ga elke dag uit eten, maar bezittingen hebben voor mij alleen een nuttige waarde. Een gevonden schelp op het strand kan wekenlang mijn decoratie zijn waar ik tevreden mee ben. Daarna mag hij terug op het strand en reis ik verder. Al mijn bezittingen past in 3 tassen, samen 60 liter.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.