Emigreren

Invoering emigratiebelasting feit of fictie.

Er circuleert een video over TikTok en Facebook over Emigratie belasting. Een belasting die in het nieuwe voorstel voor herziening van het Nederlands belastingstelsel staat. Het geeft wat onrust zag ik op Facebook en wat lachende bekjes, want dat klinkt bijna ongelofelijk. Emigratie belasting. Belasting betalen omdat je Nederland wilt verlaten!?

Ik weet dat nederland er een handje van heeft overal belasting op te heffen, en het liefst dubbel. Maar Emigratie Belasting, dat gaat echt wel te ver vind ik. En het leek me een beetje overtrokken, immers: Nederland biedt amper service aan zijn buitenlandse burgers, je moet soms dagenlang (internationaal) reizen om bij een Ambassade te komen voor bijvoorbeeld een paspoort verlenging. Dus waarom zou je nog belasting betalen in nederland? Je bent weg, je legt geen druk meer op de maatschappij en leunt niet meer in het sociale en voorzieningen stelsel.

Ik ben op onderzoek uitgegaan, want als Emigratie Coach zeg ik wel dat ik geen belasting adviseur ben, maar zo’n basale regel als belasting blijven betalen in Nederland kan van grote invloed zijn op je emigratiebudget en toekomstplannen.

Soms is verhuizen naar een land waar de kosten van levensonderhoud lager zijn de ideale oplossing voor mensen die in Nederland de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Maar als je dan nog steeds elk jaar een belastingaanslag uit Nederland krijgt conform Nederlandse normen kan dat een heel ander toekomstplaatje geven. (lees ook: Ik kan niet meer rondkomen in Nederland)

En dan praat ik nog niet over de vermogenstoets die veel landen uitvoeren voor je een verblijfsvergunning of visum krijgt. Alles valt of staat vaak met financiele ruimte en als die opeens door de Nederlandse Belasting ingeperkt dreigt te worden, kan het ook in het buitenland behoorlijk schraal worden.

Dus zoeken en zoeken en lezen en lezen…….en bladeren vooral heel veel bladeren.
Maar ik heb het gevonden! De Emigratie Belasting. Althans zo zou je het kunnen noemen.

Onderaan dit artikel kun je de links vinden van de documentatie zodat je het zelf nog eens kunt nalezen.

Emigratie Belasting wat is dat?

Toen ik het voorstel las dacht ik: nu begrijp ik de video beter, hij was gemaakt door een meneer in Dubai, die redelijk vermogend overkwam en zich erg druk maakte over belastinggeld. In Dubai betaal je natuurlijk geen inkomstenbelasting dus voor veel ondernemers en zakenmensen is dit een waar belastingparadijs. (lees ook: Wonen en Werken in Dubai)

Dat hij zich druk maakte om de nieuwste mogelijke ontwikkelingen begrijp ik als ik het document lees. Want de nieuwe zogenaamde Emigratiebelasting is alleen voor “zeer vermogende personen”, ik gok zomaar dat deze meneer in die categorie valt.

Het is niet nieuw, De overheid praat al veel langer over een belasting voor meer vermogende mensen die zich makkelijk over de aardbol verplaatsen en genieten van belastingvoordelen. Maar het idee krijgt wel meer handen env oeten in dit rapport. Een rapport wat is gemaakt in opdracht van het ministerie van financiën, en heeft de illustere titel:

“Belastingen in een Maatschappelijk perspectief”

De doelstelling van het rapport is om een licht te werpen op een simpeler belastingstelsel met een betere verdeling als het gaat om belastingdruk tussen hoge en lage inkomen en rijke en minder rijke bedrijven en ZZP’ers. Dit alles zonder de financiën van de overheid in te krimpen en dus zonder stagnatie in de aanlevering van diensten die uit de belastinggelden betaald worden. Want onze overheid wil niet bezuinigen natuurlijk.

En daarom snijdt het rapport met zijn voorstel voor een belasting van het inkomen van de meest vermogende emigrant, snoeihard in de tegoeden van de rijken onder ons en minder hard in de tegoeden van Jan Modaal die de deur in Nederland achter zich dichtrekken.

Het staat dus al veel langer op de agenda van de Nederlandse overheid om de zeer vermogende persoon een minimale belasting in Nederland te laten betalen, of zelfs wereldwijd, getuige de debatten en moties die ik daar over vond met als onderwerp “Hypermobile Wealthy Individuals” (Hyperbewegelijke rijke individuen, oftewel rijke mensen die zich makkelijk en snel kunnen verplaatsen), Zo anders dan deze meneer in de video beweerde dat het een nieuw idee is.

Maar met dit rapport ligt er voor het eerst een uitgewerkte en concrete aanbeveling om rijke mensen, mensen met een uitzonderlijk inkomen, die gaan emigreren, na emigratie nog een jaar of 4-5 belasting over inkomen en vermogen aan Nederland te laten betalen. Een soort emigratie-tax zeg maar.

Ik citeer uit het genoemde rapport:

Op nationaal niveau kan een regeling worden ingevoerd waarbij het inkomen van emigrerende Nederlanders met een uitzonderlijk inkomen of vermogen in de eerste 5 jaar na emigratie wordt belast. Bij emigratie naar een land met geen of een laag tarief voor de inkomstenbelasting of met een ruimhartig regime blijft iemand nog voor een periode van vijf jaar belast voor de inkomstenbelasting als (onbeperkt) binnenlands belastingplichtige. De belastingheffingen die andere Europese landen voor hun emigrerende inwoners hebben kan daarvoor inspiratie bieden. De maatregel treedt pas in werking bij een relatief hoog inkomen in box 1 en 2 om hem gericht op de doelgroep toe te spitsen.

Voor het inkomen in box 1 kan bijvoorbeeld worden aangesloten bij een inkomen dat hoger is dan het algemene bezoldigingsmaximum voor de wet Normering topinkomens (momenteel € 223.000). Daarnaast kan voor box 2 bijvoorbeeld aangesloten worden bij een minimale omvang van de waarde in het economische verkeer (WEV) van het aanmerkelijk belang van de dga. Op basis van CBS- statistieken wordt ingeschat dat met een grens van € 1 miljoen voor de WEV van het aanmerkelijk belang ongeveer de rijkste 1% Nederlanders geraakt wordt. Daarbij kan het behulpzaam zijn om ook bijvoorbeeld het gemiddelde van de drie jaren daarvoor mee te nemen om mogelijkheden voor structureren te verminderen (fiche D09).

NB: De maatregel werkt richting landen waarmee geen belastingverdrag is afgesloten. De maatregel kan niet geëffectueerd worden richting landen waarmee een belastingverdrag is afgesloten en waarbij het heffingsrecht aan die landen wordt toebedeeld. Nederland heeft met alle landen van de EU een belastingverdrag. Nederland heeft geen belastingverdrag met bijvoorbeeld Monaco.

De oproep van de vermogend ogende Dubai meneer om dit jaar nog te emigreren, liefst voor de zomer, want anders is het te laat was ook een beetje overtrokken, want het rapport bevat slechts aanbevelingen en is geen blauwdruk, zo schetst men in de opening op pagina 11. Daarbij is de maatregel alleen uitvoerbaar in die landen waarmee Nederland GEEN belastingverdrag heeft afgesloten.

Jammer dat het zo uit verband is gerukt in de Tiktokvideo en voor onrust zorgde.

Jij en ik, mensen met een normaal inkomen, hoeven ons dus geen zorgen te maken. We kunnen gewoon doorgaan met plannen maken en ik hoef jullie niet te waarschuwen voor nare addertjes onder het gras vanuit de Nederlandse Belastingdienst. Nog niet in ieder geval. (Lees ook: Tijd om te vertrekken uit Nederland voor het te laat is.)

Voor de rijken onder ons, die lucky 1% die door de maatregel getroffen zullen worden mits ze naar een neit verdragsland afreizen is het opletten geblazen of, en wanneer de regering deze aanbevelingen overneemt en de Belastingwet hierop wijzigd. Maar het lijkt me stug dat dit al dit jaar is, de belastingplannen voor dit jaar zijn al vastgesteld in ingevoerd, die van 2025 staan al in de steigers dus dan is het op zijn vroegst pas in 2026.

Met dit soort plannen en wetten vraag ik me als leek op het gebied van Belastingen wel altijd af: maar wat als ik geen adres opgeef in het buitenland? En gewoon lekker in een land ga zitten waar ik op basis van mijn verblijfsvergunning geen belasting hoef te betalen. Hoe gaan ze dan in godsnaam een aanslag opleggen?

Maar goed, daarom ben ik geen belastingadviseur, die problematiek is me veel te ingewikkeld. Ik weet wel dat de Belastingdienst super machtig is en behoorlijk wat beperkingen kan opleggen als je niet doet wat zij willen, dus misschien levert dat wel reisbeperkingen op of iets anders. Gelukkig val ik niet in de doelgroep en het gros van mijn klanten ook niet, dus hoeven we ons daar met zijn allen niet druk om te maken. (lees ook: Heb ik een paspoort signalering?)

Wil je mij bedanken voor de tijd en het onderzoek wat ik in dit artikel heb gestopt? Dat kan door een donatie te doen via de Emigratie Winkel. En mijn dank is enorm!

 

Zelf lezen en fact-checken?

Online PDF rapport Belastingen in Maatschappelijk Perspectief (Punt 7.5 pagina 145)

Herziening Belastingstelsel

Bijlage herzieningen voor 2024 en 2025

Motie ingediend t.a.v. wereldwijde minimale belasting voor “hypermobiele wealthy individuals”

Dertigledendebat belasting voor extreem rijken

Lijsten met Verdragsstaten Belastingwetgeving

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.