Emigreren

Emigreren met een uitkering

Kun je emigreren als je een uitkering hebt? Het is lastig om emigratieplannen te maken als het antwoord op die vraag niet duidelijk is.

Sommige mensen willen emigreren terwijl ze een uitkering hebben, anderen maken een financiële berekening om te zien of hun uitkering die zij na hun pensioenleeftijd of het overlijden van een partner ontvangen voldoende is om comfortabel te leven in een nieuw land.

En sommige mensen rekenen zich dan rijk, want niet elke uitkering mag je meenemen naar het buitenland en het land waar je gaat wonen heeft ook invloed op je uitkering of de hoogte ervan.

En soms geldt er voor jouw persoonlijke situatie een uitzondering op de geldende regel.

In ieder geval is het niet onmogelijk om met sommige uitkeringen te emigreren en in het buitenland te gaan wonen.

We beantwoorden vragen over de

 • de Algemene Ouderdomswet (AOW);
 • de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO);
 • de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ);
 • de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA);
 • de Algemene nabestaandenwet (ANW);
 • de Algemene Kinderbijslagwet (AKW);
 • de Ziektewet (ZW).
 • de WW
 • de Wajong uitkering
 • uitkeringen op basis van de Toeslagenwet
 • Uitkeringen vanuit de Wet Werk en Bijstand

Nederland is een land van wetten en regels en uitzonderingen op de regels, van controles en van verdragen. En van niet altijd even netjes zorgen voor haar burger als hij de grens overtrekt. Je hebt als burger vooral zelfs een onderzoeksplicht als je wilt emigreren. En zeker als je met een uitkering wilt emigreren. Er zijn genoeg kleine lettertjes om te lezen en soms zitten er zelfs addertjes onder het gras. (lees ook: Je pensioen en AOW bij Emigratie)

Dus hoe weet je nu of jouw uitkering kan worden meegenomen naar het buitenland en welke uitzonderingen daarop eventueel van toepassing zijn en aan welke voorwaarden jij moet voldoen om die uitkering in het buitenland te behouden?

Je leest het allemaal in het info-blad ” Uitkering en Emigratie”

Na betaling ontvang je via email een download link voor een kleurrijk en informatief info blad. Je kunt dan direct verder lezen, inclusief een lijst met webadressen.

De info bladen op de website Leaving Holland werken als een soort Paywall. Veel websites gebruiken een paywall om mensen te laten betalen voor meer uitgebreide specialistische informatie. Vaak door middel van een abonnement. Op Leaving Holland is het slechts een eenmalig bijdrage en geen abonnement.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!