Wonen in Mexico

Mexico en Crypto en de Wet

De laatste tijd hebben steeds meer van mijn klanten hun geld in crypto zitten, in een wallet online en dus digitale bezittingen die niet traceerbaar of controleerbaar zijn.

Ik krijg dan ook steeds vaker de vraag hoe de wetten in hun land van keuze liggen als het gaat om bitcoin bijvoorbeeld.

In 2018 trad de in de volksmond gehete crypto-wet voor Financieel en Technologische bedrijven in werking. Deze wet heeft onder meer een wetsonderdeel gewijdt aan “digitale bezittingen”. In dit wetsonderdeel worden financiele bezittingen waarvan de waarde electronisch is bepaald of geregistreerd en die ingezet kunnen worden als betaalmiddel voor legale transacties omschreven en gedefinieerd.

In aanvulling heeft de Mexicaansse overheid de wet uitgebreid met een clausule voor digitale bezittingen om witwassing van geld te voorkomen en transacties te screenen. Dit houdt in dat financiële instituten die online verhandelen van geld en het hebben van digitale bezittingen faciliteren voor hun klanten een meldingsplicht hebben aan de Mexicaanse Centrale Bank.

De Mexicaanse Centrale Bank heeft een brede bewegingsvrijheid en macht gekregen onder deze nieuwe wet.

Zij hebben nu de vrijheid om te specificeren welke digitale bezittingen financiele bedrijven mogen aanbieden aan hun klanten en deze digitale bezittingen te traceren en indexeren en voorwaarden en condities, voorwaarden en beperkingen op te leggen aan die financiele bedrijven en alle digitale bezittingen en handelingen daaromtrent.

De Mexicaanse Centrale Bank mag ook zelf bepalen welke financiële bedrijven zij toestemming geven voor het aanbieden en verhandelen van digitale bezittingen

Financiële instanties en bedrijven die dergelijke transacties mogen uitvoeren en moeten conform de. wet en regelgeving, aan hun cliënten melden welke risico’s digitale bezittingen met zich mee brengen en zij moeten hun klanten informeren op (ten minste) hun website over de verplichting die de financiële instantie heeft naar de Mexicaanse Centrale Bank toe als het gaat om meldingsplicht van het volgende:

  • Virtuele bezittingen en cryptocurrency zoals omschreven in de wet zijn geen legale munteenheid die gesteund wordt door de Federale Overheid noch door de Mexicaanse Centrale bank.
  • Eenmaal uitgevoerd zijn transacties van digitaal bezit onherroepbaar
  • De waarde van digitaal bezit is onvoorspelbaar
  • Digitaal bezit is kwetsbaar voor technische- en internetfraude en kan de wetgeving op witwassen van geld schenden

Wat betekent dat voor jou?

  • De Crypto het is geen erkende legale munteenheid en je kunt zelden ergens in Mexico betalen met crypto. Omdat het voor ontvangende bedrijven lastig te verantwoorden is hoe de geldstromen dan lopen in de meldingsplicht die zijn volgens de wet hebben
  • Er is een meldingsplicht voor je Mexicaanse bank als je direct geld overmaakt van je crypto-wallet naar je Mexicaanse rekening en vice versa
  • De Mexicaanse Centrale Bank staat niet garant voor verlies van digitaal bezit en het geld valt niet onder de Mexicaanse garantiestelling die geldt bij het omvallen van financiële instellingen of bij foutieve frauduleuze afboekingen

Is het echt zo zwart wit?

Nee, natuurlijk niet. Het is alleen zo dat de overheid de munt niet erkend als legaal, wettelijk betaalmiddel, maar de munt is niet verbannen uit het territorium. Er zijn in Mexico ook bitcoin geldautomaten . En je kunt in Mexico bij ongeveer 92 bedrijven betalen met Bitcoin. Deze lijst is op dit immens grote land natuurlijk heel klein.

Verspreid over het land vind je restaurants, (buitenlandse) tandartspraktijken en ziekenhuizen, juweliers, food trucks van Zona Gastro in het grensgebied met de USA, hotels en winkels in toeristen gebieden waar je met bitcoin kunt betalen. Maar ook activiteiten zoals skydiven en duiken in de toeristen gebieden kun je soms met bitcoin betalen.

In Mexico City in de multiculturele ruimte van Tonald Cinema kun je Bitso Transfer gebruiken om voor deelname aan hun culturele activiteiten te betalen.

Je hoort en leest wel: ik heb me puur technisch ingelezen en ben absoluut geen bitcoin expert. Sterker nog, ik heb zelf pas na het schrijven van dit artikel bitcoin als betaalmiddel toegevoegd in de Emigratie Winkel.

Zie dit bovenste stukje maar als disclaimer, voor als ik ergens een interpretatie fout en een foute woordkeuze heb gedaan.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Hoi Piet, dank je wel voor je reactie enne, graag gedaan 😉 je kunt gewoon handelen in Bitcoin in Mexico alleen je kunt er niet mee betalen, hoewel er wel een paar geldautomaten staan her en der in het land, om je bitcoin op te nemen in MXN. De Mexicaanse overheid erkent Bitcoin/crypto echter niet als wettig betaalmiddel en je mag/kan er in Mexico niet mee afrekenen.

  • Piet

    Hey Jeanette, bedankt voor dit artikel! Als ik het goed begrijp mag je -als je in Mexico woont- ‘gewoon’ Bitcoin en/of crypto kopen?