Emigreren

Emigreren naar de Nederlandse Antillen

Emigreren naar 1 van de eilanden van de Nederlandse Antillen is emigreren naar het paradijs. Het ontspannen tempo en het bijna altijd mooie en aangename klimaat op deze eilanden is wat veel gepensioneerde Nederlanders trekt. Maar ook gezinnen en vrijgezelle mensen trekken naar deze prachtige eilanden.

De Nederlandse Antillen zijn in 2010 eigenlijk opgeheven als groep gebieden van Nederland in het Caribisch gebied. In dat jaar werden Aruba, Curaçao en Sint Maarten onafhankelijke landen binnen het het Nederlandse Koninkrijk. De overgebleven eilanden, Saba, Bonaire en Sint Eustatius werden op dat moment Nederlandse Overzeese gebieden.

Om het wat verwarrender te maken spreken we ook wel van de bovenwindse eilanden, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten waar de mensen hoofdzakelijk Engels spreken en de ABC eiland, Aruba Bonaire en Curacao zijn de benedenwindse eiland, en daar spreken de mensen voornamelijk Nederlands en Papiaments.

Elk eiland is een paradijs. Maar een duur paradijs, want je gaat letterlijk een een 100% toeristengebied wonen en daar hangt een prijskaartje aan. Op deze eilanden die onderdeel uitmaken van de Caraïbische Eilanden is de Nederlandse geschiedenis nog duidelijk zichtbaar in de architectuur en plaatsnamen. Toch is de cultuur anders dan in Nederland. En dat is wat veel mesen die willen emigreren naar bijvoorbeeld Curacao of Bonaire (de twee meest populaire emigratie locaties) zo aanspreekt.

Wonen op een eiland, dat moet je kunnen

Ikzelf heb jarenlang in de Filipijnen op eilanden gewoond en het is soms best lastig. Eilanden hebben hun beperkingen. En dan niet alleen qua oppervlakte maar ook qua voorzieningen. Tijdens stormen op zee komt bevoorrading stil te liggen en eilanden raken makkelijk geïsoleerd.

Je moet er tegen kunnen om in een soort dorpscultuur te leven en accepteren dat niet alles altijd maar voorradig is. Ook zul je het bruisende van een grote (wereldstad) als je emigreert naar de Antillen, achter je laten.

Het winkel aanbod op al deze eilanden is beperkt, er zijn geen grote ziekenhuizen en de kosten van alles zijn hoog vanwege de bevoorradingskosten.

Verschillen tussen de eilanden

Door hun ligging in het Caraibisch gebied verschillen de eilanden heel erg van elkaar.

  • Aruba is een echt vakantie eiland met grote resorts en witte stranden
  • Curacao trek vooral Europese toeristen en is omdat het groter is wat meer divers. Het heeft prachtige stranden en baaien maar ook een ruige kant.
  • Bonaire is relatief rustig, ook omdat het veel kleiner is. Mensen gaan naar Bonaire om te duiken.
  • Sint Maarten is opgedeeld in 2 delen, een Nederlands en een Frans deel. Het staat vooral bekend om zijn casino’s.Vliegtuigen vliegen daar laag over het strand vol toeristen om te landen.
  • Sint Eustacius, klein, vlak bij Sint Maarten is met zijn kleurrijke verleden als pirateneiland en de daarbij behorende verhalen een heel apart eiland.
  • Saba is meer een berg in het water en heeft maar 1 weg. De woonruimte op Saba is heel beperkt.

Alle eilanden zijn getekend door de (vaak) harde zoute wind, de warmte en de zon.

Toelatingseisen voor de (voormalige) Nederlandse eilanden

Sinds 2010 zijn de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba onderdeel van Nederland als Caribisch Nederland. Daardoor kun je als Nederlander gemakkelijk emigreren naar Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

Voor de andere eilanden, Aruba, Curacao en Sint Maarten gelden toelatingseisen.
Je moet kunnen aantonen dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien. En een verklaring van Toegang van Rechtswege kunnen overhandigen voor wat betreft je huisvesting, financiële draagkracht en een verklaring omtrent gedrag (VOG)
Meer informatie over de toelatingseisen vind je op deze website

De website van de overheid van Aruba met alle informatie over dit eiland vind je hier

De website van de overheid van Curacao vind je hier

En informatie voor mensen die willen emigreren naar Sint Maarten vind je op deze website.Vergeet niet om ook op de hoofdpagina van de website te kijken. Je vindt er namelijk ook informatie over het starten van een bedrijf en het laatste overheidsnieuws.

Wonen op de Nederlandse Antillen

Er wordt best veel nieuw gebouwd op bijvoorbeeld Bonaire, maar over het algemeen is woonruimte schaars.
Daarom zul je waarschijnlijk eerst een tijdje moeten huren. En dat is helemaal niet erg. Je kunt dan gelijk jezelf even de tijd gunnen om aan de eilandcultuur te wennen en rustig rond te kijken op het eiland. Misschien besluit je wel aan een heel andere kant neer te strijken dan je van plan was als je er eenmaal woont.

Om een koophuis te vinden ga je net als in Nederland naar een makelaar, deze kan je helpen met alle papierwerk die nodig is. Maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek naar borden met “te koop” en van daaruit je weg naar de koopakte zoeken.

Als je een huis gaat zoeken let dan op de bouwstijl en de mogelijkheid om wind te vangen in het huis. Als het huis verkeerd gebouwd is en je geen goede natuurlijke ventilatie hebt zul je een enorme stroomrekening hebben vanwege je constante behoefte om de airco of fans aan te hebben.

Houd er rekening mee dat huizen te lijden hebben onder het zilte klimaat en de vaak straffe wind. Je zult veel onderhoud moeten doen aan je huis om het netjes en leefbaar te houden.

Werken op de Nederlandse Antillen

Alle eilanden zijn in meer of mindere mate afhankelijk van toerisme voor hun economische groei. Als jij een baan zoekt op je eiland zal dat dus ook hoogst waarschijnlijk in het toerisme zijn.
De meeste mensen die ik ken geven rondleidingen, werken als duikinstructeur of in de horeca. Slechts een enkeling werkt op kantoor, bijvoorbeeld bij de overheid.

Het is niet ongebruikelijk om gewoon met je papieren CV langs werkgevers te gaan om te vragen of er werk is. Maar net als met huizen, klein gebied, kleine gemeenschap, kleine werkgelegenheid.
Denk ook eens aan werk als bewaker of klusjesman in 1 van de nieuwbouwprojecten.

Bedenk dt je uitbetaald wordt in de lokale munteenheid en dat is niet altijd de Euro.

Verhuizing naar de Nederlandse Antillen

Een paar tips en aandachtspunten voor je verhuzing:

  • Houd er rekening mee dat de stroomvoorziening op de eilanden anders is en veel Nederlandse apparaten niet aangesloten kunnen worden zonder omvormer.
    Ook is het klimaat zo anders dat veel meubels beschimmelen of onder je handen wegroesten.
  • Je kunt je inboedel verhuizen via een internationale verhuizer. Je spullen worden dan opgeslagen in een container en op transport naar het eiland gezet. Denk hierbij aan kosten van rond de 2500-4000 euro afhankelijk van je transporteur.
  • Een andere optie is dat je helemaal overnieuw begint en een gemeubileerd huis huurt of nieuwe spullen koopt op de eilanden. Je persoonlijke bezittingen die je niet wilt achterlaten kun je als extra bagage of vrachtbagage in het vliegtuig meenemen. (Lees ook: Emigreren, je huisraad)
  • Op eilanden waar een andere munteenheid gehanteerd wordt moet de waarde van je inboedel en auto eerst overgezet worden naar die munteenheid voordat je je spullen kunt en mag importeren. Een internationale verhuizer kan je hier alles over vertellen.

Nog een laatste tip voor je voorbereidingen:

Zorg dat je altijd actuele informatie hebt. Het internet staat vol met verouderd materiaal van mensen die jaren geleden geëmigreerd zijn en nooit hun website hebben bijgewerkt. En op de fora vind je vaak oude informatie en emotioneel geladen persoonlijke ervaringen die wellicht wel helemaal niet op jou van toepassing zijn.*

Relevante informatie haal je van websites die regelmatig geüpdatet worden en vooral van overheidwebsites. En niet van “hear say”

Ik wens je heel veel succes met je emigratieplannen!

* dit artikel is bijgewerkt in maart 2022

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Of doe een donatie in mijn pensioenfonds en ontvang 2 cadeautjes

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!