roze achtergrond met rechts blauw vraagteken in het midden de tekst "is Emigreren moeilijk"
Emigreren

Is emigreren moeilijk?

Emigratie kan een ingewikkeld proces zijn, je moet aan heel veel dingen denken en best veel dingen regelen. Toch is emigreren niet moeilijk. Ik leg uit hoe eenvoudig het is.

De redenen om te emigreren zijn voor iedereen verschillend. Maar alle mensen die willen emigreren zoeken een nieuwe start.Een verandering in hun manier van leven. (lees: 5 Redenen waarom mensen Emigreren)

Er zijn ook mensen die willen ontsnappen, aan alle Nederlandse wetten en regels, of aan de druk van de samenleving, of ze willen weglopen voor schulden. (lees: Ik wil Emigreren maar ik heb schulden)

Jouw reden om te emigreren is heel persoonlijk, en afhankelijk van die reden en je persoonlijke omstandigheden is emigratie ingewikkeld of niet.

Wil jij een droom najagen en een nieuwe start dan stap je makkelijker in een emigratieplan dan wanneer je wilt verdwijnen voor schuldeiser bijvoorbeeld. Hoewel je beiden een nieuwe start in het leven zoekt.

De persoonlijke omstandigheden

Afhankelijk van hoe “vast” je in Nederland zit in verplichtingen kan emigratie wat ingewikkelder zijn. Heb je bijvoorbeeld een koophuis wat eerst verkocht moet worden of een auto, dan is het proces anders dan wanneer je op kamers woont of zelfs nog thuis. (lees ook: Na Emigratie je Nederlandse huis verhuren)

Heb je heel veel geld dan is emigratie ook makkelijker, geld opent deuren, maar dat wil niet zeggen dan je zonder budget niet kunt emigreren, het is alleen een beetje anders en soms wat ingewikkelder, als je schulden hebt bijvoorbeeld. (lees ook: Emigreren zonder geld

Ben je gezond dan is emigratie eenvoudiger dan wanneer je medicijnen of specialistische zorg of hulp nodig hebt. Maar ook dan is emigratie wat ingewikkelder, maar niet onmogelijk. In veel landen, vooral in Azië is gezondheidszorg beter dan je denkt en vooral betaalbaarder, en is het heel normaal een inwonend persoon te hebben die jou kan helpen als je moeilijk alleen kunt wonen.

Heb je een beroep wat je in het buitenland kunt uitoefenen dan weet je al dat je inkomen kunt hebben in je nieuwe woonland, dat is een geruststellende gedachte. Vooral als jouw visum geen beperkingen kent op dat gebied. Heb je dat niet en moet je van de grond af beginnen ook dan is emigreren wat ingewikkelder. (lees ook: Goede manieren om online geld te verdienen)

En zo kunnen er meer dingen zijn die jouw emigratie voor jou wellicht ingewikkelder maken. Maar voor elk probleem is een oplossing en waar een wil is is een weg. Soms is die weg iets langer en missen er misschien wat wegwijzerbordjes die we dan samen kunnen opzoeken in een persoonlijk gesprek.

Emigratie binnen de Europese Economische Zone is heel eenvoudig

Als Nederlander en inwoner van de EU mag je je binnen de EU overal vestigen en werken zonder visum of extra werkvergunning. De enigste zaken die je moet regelen zijn je uitschrijvingen uit Nederland, en de inschrijvingen in het buitenland. En dan ben je eigenlijk al geëmigreerd. Met de Belastingdienst spreek je, afhankelijk van je persoonlijke situatie, af waar je belasting betaald. Dit hangt af of je echt geëmigreerd bent voor de Belastingwet. (lees: Ben je geëmigreerd als je naar het buitenland verhuisd?

Wil jij emigreren naar een land buiten de EU dan wordt het iets ingewikkelder

Voor landen buiten de EU heb je vaak te maken met toelatingseisen en heb je bij lang verblijf een verblijfsvergunning nodig. Er zijn niet veel landen meer in de wereld die het steeds opnieuw vernieuwen van een toeristen visum , een zogenaamde visum-run, toestaan. Daarbij kent het leven in een ander land op een toeristenvisum veel beperkingen. Zo mag je vaak geen bankrekening openen, en kun je niet werken of vastgoed bezitten. Dus een verblijfsvergunning is eigenlijk wel een must als je echt een nieuw leven wilt opbouwen. En dan loop je aan tegen de toelatingseisen. Sommigen landen hebben heel strenge toelatingseisen, zoals bijvoorbeeld Australië en de USA of Canada.

Informatie over toelatingseisen en wat voor jouw situatie het beste is, kun je vaak vinden op de website van het consulaat van het land van jouw keuze, als ze een consulaat in Nederland of Brussel hebben. Anders zoek je de officiële website van de immigratiedienst van het land op.

TIP: ga nooit af op informatie van fora en Facebook groepen, zoek altijd uit of die kennis die mensen graag met je delen niet veroudert is en ook voor jou geldt. Teveel mensen bouwen hun nieuwe toekomst op basis van achterhaalde of zelf foute informatie. Zelfs de AI geeft als ik het test nog vaak achterhaalde informatie. Dus ga altijd naar de bron, de lokale immigratiedienst of de Ambassade.

Voldoe je aan de eisen, dan is het een kwestie van een verblijfsvergunning aanvragen en alles in Nederland regelen en afronden en vertrekken.

Alle emigraties, binnen of buiten de EU starten met een goed plan

Ik ken mensen die zomaar op de bonnefooi vertrokken zijn, natuurlijk, dat kan, als dat bij je past, is daar niks mis mee, maar hun kans op slagen is wel een stuk minder dan van die mensen die een goed, flexibel en meegroeiend plan maken voor hun vertrek naar het buitenland meer succesvol om hun emigratiedroom te realiseren dan die mensen die geen plan hebben of grofweg een idee hebben wat ze niet hebben uitgewerkt.

Dat kan heel snel, ook al klinkt het ingewikkeld (lees ook: Binnen nu en drie maanden Emigreren)

Je kunt hiervoor een handige tool gebruiken die ik gemaakt heb voor mensen die goed voorbereid hun nieuwe toekomst in willen gaan

Een goed plan is een plan waarin je nadenkt over wie jij bent, wat jij minimaal nodig hebt om gelukkig te zijn. En ik kies het woord minimaal heel bewust, want de vindt natuurlijk nergens het perfecte paradijs. Dus een beetje schipperen is soms nodig al is het maar om eventuele tegenslag op te vangen. Een goed plan betekent ook dat je realistisch bent over het financieel plaatje wat bij die droom hoort. Heb je dat geld, moet je dat lenen, hoe lang kun je het redden zonder inkomsten? Kortom, je neemt je droom en plaatst hem in de realiteit op een manier waarbij je jezelf ook nog genoeg ruimte geeft om te schikken en te schuiven.

En natuurlijk kun je altijd met een Emigratie Coach van gedachten wisselen over je ideeën en je vragen stellen.

(Lees ook: Wat doet een Emigratie Consultant of Emigratie Coach)

 

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie!

inclusief het Emigratieprofiel en het afronden van Nederland.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!