Emigreren

Het Geheim van Succesvol Emigreren

Ze zijn er te kust en te keur, websites over emigreren en Facebook groepen en pagina’s en zelfs fora waar mensen vragen stellen over emigratie. Toch denk ik dat dit soort pagina’s niet het antwoord zijn voor een succesvolle emigratie. Informatie die er gedeeld wordt is vaak persoonlijk en niet altijd even accuraat omdat het veroudert is.

Een emigratie in 1970 was een heel ander verhaal dan een emigratie anno 2021 en zelfs een emigratie van 2019 is al niet meer up to date vanwege de huidige wereldsituatie.

Veel mensen lijken ‘te lui’ om zelf te zoeken en willen het antwoord op een goudschaaltje aangereikt krijgen en het liefst gratis. Want emigreren is duur, dat beseffen ze wel. En waarom betalen als je toch alles gratis kan vinden op het internet?

Ik heb over de jaren klanten gehad die hun plannen fors bij moesten stellen omdat ze blindelings vertrouwden op informatie van fora en via Facebook. Verhalen van ervaringsdeskundigen en van ‘horen zeggen’ Iedereen heeft wel een familielid wat geëmigreerd is en kan vertellen hoe dat ging. En we kijken allemaal met grote vreugde naar de afleveringen van “Ik Vertrek” en “Buitenlandse Droom” om dan heel wijs te weten hoe wij “het anders zouden doen” .

Emigratie, ene land kiezen

Succes van een emigratie gaat hand in hand met de voorbereidingstijd

De mensen die ‘het halen’ om hun droom te realiseren zijn mensen die zich hebben voorbereid, die weten war ze aan beginnen en die niet alleen maar hun droom achterna jagen. Die realistisch zijn over wat er mis kan gaan en welk risico ze aanhalen.

Mensen die de tijd genomen hebben om feiten te checken, om een financieel buffer op te bouwen en hun plannen te toetsen op haalbaarheid en mensen die zichzelf hebben leren kennen.

vertrekken, emigratie, nieuwe start, emigreren, wonen in het buitenland, mexico filipijnen

Zelfredzaamheid is een must als je gaat emigreren

Een onderdeel van dat verantwoord emigreren is zelfredzaamheid. Tenslotte heb je in het buitenland ook niet de verjaardag van tante Truus waar je alle informatie vandaan kunt halen.
Je moet dan zelf je weg weten te vinden door de bureaucratie en door de papierwinkel en je moet zelf onderzoeken bij de juiste instanties of de informatie die je gevonden hebt of gekregen hebt correct is.

Emigratiewetten veranderen, in sommige landen zoals de Filipijnen soms continue. Zo kon je een land nog binnen op geen enkele financiële basis en zo moet je een inkomensnorm hebben bijvoorbeeld. En zo was gezinshereniging nog een optie en opeens is die alleen nog mogelijk als er een borgstelling is.

emigratie, emigreren, tijdspad, voorbereidingen, succesvol, wonen in het buitenland

Emigratie-succes is gekoppeld aan een goed en realistisch tijdspad

Emigreren kan via verschillende wegen, soms begin je als toerist en vestig je je na een periode van geduld en proeven of het land wel bij je past. Veel mensen, vooral diegene die binnen Europa emigreren weten al dat ze het echt willen en vertrekken zonder proefperiode. Je duikt een nieuw politiek, economisch en sociaal systeem in en krijgt te maken met grote culturele verschillen. Dat zijn dingen waar je in Nederland terwijl je naar Google Images kijkt niet echt rekening mee houdt.

Ik raad mensen dan ook altijd af om op basis van een vakantie-ervaring te gaan emigreren. Die geef ik vaak het advies om eerst een huis te huren voor een paar maanden en eens echt te gaan wonen in een land voordat je je spullen inpakt en de deur in Nederland voorgoed dichttrekt.

Want zelf naar de markt moeten en boodschappen moeten doen en de weg vragen in een taal die je niet goed beheerst en uitzoeken op welke dagen musea gratis open zijn of waar de dokter is en uitleggen aan de tandarts wat je probleem is, dat is heel wat anders dan het via het hotel regelen met een Nederlandstalig contactpersoon van de reisorganisatie. En dan praat ik nog niet over protocollen voor vergunningen en het legaliseren van zaken.

Ga eens buiten de toeristengebieden kijken voor je ergens wilt settelen en test je zelfredzaamheid.

Emigratie, emigreren, succesvol, wonen buitenland, verhuizen, Mexico filipijnen, Spanje, Italië, weg uit Nederland

Het succes van je emigratie begint bij jijzelf

Als jij niet zelf de nodige informatie op de juiste wijze boven tafel kunt krijgen voor je emigratie krijg je het heel moeilijk in het buitenland. En hoe erg is het als je alles achter gelaten hebt op basis van foute informatie,

  • Omdat bijvoorbeeld de stad war je wilt vestigen net besloten heeft dat er geen B&B vergunningen meer afgegeven worden omdat er genoeg zijn?
  • Of die horeca gelegenheid die je wilt kopen bij nader onderzoek niet voor niks te koop staat?
  • Of dat land waar je naar toe wilt helemaal niet toestaat dat je land aan zee koopt voor jouw beoogde droomhuis?

En dit zijn maar een paar praktijkvoorbeelden die ik tegenkwam in mijn gesprekken met emigranten in spé.

emigreren, buiten europa, emigratie, succes, financiën, geld, verhalen, ervaringen

Financiën zijn mede-bepalend voor het succes van je emigratie

En financieel? Hoe sta jij er financieel voor? Stel dat je plannen niet gelijk een succes zijn? Zoveel mensen zijn getroffen door de pandemie en kunnen nauwelijks nog het hoofd boven water houden omdat ze een droom hadden binnen de toeristische sector. En opeens valt toerisme stil door een pandemie en een wereldwijde reisbeperking.

Kun jij financieel tegenslag opvangen voor ongeveer 2 jaar? Want dat is wel het financieel minimum wat je tot je beschikking moet hebben als je geen inkomsten hebt naast wat je van plan bent te gaan doen in het buitenland.

zelf isolatie positiviteit

Stressbestendigheid is een kwaliteit die iedere emigrant moet bezitten

Hoe stressbestendig zijn jouw plannen en hoe stressbestendig ben jijzelf? Hoe creatief ga jij om met tegenslag? Allerlei soorten tegenslag?

  • je bedrijf start niet lekker op en heeft een langere aanlooptijd nodig
  • bureaucratie vertraagd jouw plannen
  • jij of iemand in jouw gezin wordt ziek en je moet deze kosten zelf betalen of voor behandeling naar een ander land of een andere stad
  • je aannemer vertrekt met de noorderzon en laat je in een verbouwing achter
  • de belastingdienst accepteert je emigratie niet en wil dat je belasting blijft betalen in Nederland
  • de bank in Nederland zegt onverwacht je bankrekening op

en zo kun je vast nog wel meer dingen bedenken waar je rekening mee houdt en die je stressbestendigheid op allerlei gebied testen.

Want Stressbestendigheid is niet alleen emotioneel, maar ook financieel. En je hebt flexibiliteit en aanpassingsvermogen nodig om dat op te vangen.

Hoe flexibel ben jij en hoe flexibel zijn jouw plannen en financiële situatie?

Zelfredzaamheid en goede voorbereiding daar gaat het om, en weten wat er speelt in je nieuwe thuisland. Dat zijn de succesvoorwaarden van een goede emigratie.

Wil jij je goed voorbereiden op je emigratie?

Koop dan de Handleiding Emigratie en begin met plannen maken!

Wil jij jezelf beter leren kennen op een speelse manier?

Koop dan dit boekje met 100 vragen om jezelf op een leuke manier beter te leren kennen. Het is bedoelt om anders naar jezelf te gaan kijken en het zal je verrassen! Denk jij dat je jezelf goed kent? Ik daag je uit.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!