ontvluchten leven, schulden, verplichtingen, ongelukkig zijn, werk, situatie, geld
Dagboek

Ik ben ongelukkig, ik wil uit mijn leven ontsnappen

Voordat ik mijn leven als digitale nomade begon heb ik de titel van dit blog zo vaak gegoogeld. Het hield me bijna dag en nacht bezig. Ik was niet langer gelukkig in mijn bestaan en dat had zijn weerslag op elk aspect van mijn leven, en vooral mijn gezondheid. Ik voelde me opgesloten, gevangen en ik zocht naar licht aan het einde van mijn tunnel van eindeloze verplichtingen.

Als je je gevangen voelt of in een hoek gedreven door het leven, verlies je je focus, je perspectief. JE wereld lijkt kleiner en kleiner te worden en draait alleen nog maar om dat onderwerp. Bijvoorbeeld je schulden, je rottige baan, je vervelende werkgever, het gebrek aan geld elke maand, je partner….noem maar op, dat is alles waar je aan kunt denken en over kunt piekeren.

Het lijkt wel alsof het leven alleen nog maar uit onmogelijkheden bestaat

De oplossingen die aangedragen worden door Google of vrienden als je er over durft te praten lijken niet te aarden en kosten tonnen energie om er zelfs maar over na te denken. En deelnemen aan sociale activiteiten en verplichtingen, naar je werk gaan en zelfs boodschappen doen kost steeds meer moeite. Het kost heel veel energie en zelf reflectie om uit de vicieuze cirkel weg te breken die is ontstaan.

Ik ga 3 onderwerpen bespreken vanuit mijn eigen ervaring, en hoe ik er mee omgegaan ben. Lees mee op het pad van mijn zelfreflectie en overwegingen en de problemen die in mijn leven de boventoon voerden.

fantasiewereld

1. Ik heb torenhoge schulden

Ik keek naar een mogelijke restschuld van mijn onverkoopbare huis. Ik had wel een Nationale Hypotheekgarantie, maar die melden in die tijd elke dag in de krant dat de pot leeg raakte en er naar alternatieve oplossingen werd gezocht zoals leningen en uitstel van betaling om meer druk op het garantiefonds te voorkomen.

Niets leek meer zeker in die dagen, zelfs de gekochte zekerheid niet

Luister naar mijn persoonlijke verhaal terwijl je naar videobeelden kijkt van mijn reizen.

 

 

In de Filipijnen bijvoorbeeld kon ik bijvoorbeeld leven van 500-600 euro per maand en ik leefde als een vorstin. Ik reed een grote motor, ik huurde een prachtig huis en ik zat heerlijk in de zon terwijl ik elke dag uit eten ging voor soms nog een 2 euro per maaltijd.

Op het moment dat je je realiseert dat er een weg uit dat negatieve gevoel is wordt je wereld stap voor stap weer kleurrijker en leuker

 

Arguments, why not to go, nomadic life, bevome nomadic after retirement, life after 50, change my life, escape my life, start over again, how to

2. Ik haat mijn baan!

Er is niets meer vervelend dan om dagelijks met grote tegenzin naar je werk te gaan. I herken dat als geen ander. aan het einde van mijn carrière, vlak voor mijn werkgever failliet ging haatte ik elke dag. Ik ergerde me rot aan de meeste collega’s had een bloedhekel aan mijn manager die altijd wel iets vond om over te zeuren terwijl ik volgens de samenwerkingspartners hartstikke goed was in mijn werk en ik zeker wist dat ik mijn werk uitstekend deed.

De houding van mijn managers zorgde voor een groeiende onzekerheid die leidde tot complete faalangst

Ik solliciteerde me blauw, al ver voor mijn werkeloosheid, maar in mijn sector was het moeilijk om een baan te vinden, iedereen kampte met wegvallende subsidies en fondsen. En mijn leeftijd begon tegen mij te werken, niemand zei het hardop, maar ik was gewoon te oud.

Dat, plus de negatieve houding van mijn managers maakte dat ik heel onzeker werd over mijzelf en mijn kunnen. En dat moet doorgeklonken hebben in menig sollicitatiegesprek of bedrijfs-pitch die ik voerde.

Wat kun je doen om meer plezier in je werk te krijgen?

Jij moet het voortouw nemen, hoe lastig dat ook is, maar jij bent degene met het ongelukkige gevoel. Dus jij bent ook initiatiefnemer. Al dan niet met behulp van een coach of bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon.

 • vraag je werkgever of je overgeplaatst kunt worden, op cursus mag of een omscholingstraject kunt volgen
 • zoek zelf eens op het internet of er misschien een potje met (EU) subsidie is om daarvoor te betalen
 • doe testen, vind uit waar je goed in bent en wat je leuk vindt.
 • vind een loopbaan-coach en ga naar netwerkbijeenkomsten
 • kijk naar je hobbies, zit daar iets bij wat je professioneel zou kunnen gaan doen?
 • begin part-time in een andere baan, bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer en bouw dat langzaam uit naar fulltime.

I want to live in Spain

3. Ik haat mijn sociale verplichtingen

Misschien heb jij

 • een ongelukkige relatie
 • familie die energie opzuigt die je beter anders kunt gebruiken
 • geen vrienden of foute vrienden
 • moeite met het deelnemen in de maatschappij zoals bijvoorbeeld naar een bar gaan of sport beoefenen omdat je dat niet alleen wilt doen
 • een sociale fobie of paniekaanvallen
 • last van het gevoel dat je altijd een buitenbeentje bent en geen aansluiting (meer) vindt

Het is lastig om deze punten allemaal te behandelen. Maar als er iets mis is met jou en de mensen om je heen is er vaak meer aan de hand dan alleen maar onvrede. Dan is het misschien verstandig om daar met iemand over te gaan praten, bijvoorbeeld een coach of een psycholoog.

Bijvoorbeeld: ik heb helemaal geen contact meer met mijn familie, dat heeft een reden. maar de hoofdreden is wel dat zij niet bijdragen in mijn levensgeluk. De onderliggende oorzaak wil ik hier niet bespreken, maar wel het feit dat ik een keuze heb gemaakt om ze niet langer mee te zeulen de wereld over, want zo voelde het. Ik gebruik geen energie meer aan zaken en mensen die niet positief bijdragen aan mijn leven en ergernis opwekken of die mij een negatief gevoel bezorgen over mijzelf.

Om die houding te kunnen hanteren zonder jezelf pijn te doen of nog verder buiten te sluiten heb je vaak enig inzicht nodig in de oorzaak van je gevoelens om balans te vinden in je beslissing. Een therapeut kan je daarbij helpen.

Ik nam mijn beslissingen omtrent het beëindigen van mijn huwelijk en familiebanden te verbreken samen met een therapeut die de gave had om de advocaat van de duivel te spelen. Zo kon ik die moeilijk beslissing rationeel nemen. En natuurlijk is er wel gemis naar iets “normaals” maar ik weet dat dat niet in de mogelijkheden ligt. En dat heb ik geaccepteerd.

Je kunt profiteren van het verbreken van contacten, je kunt ook profiteren van het aangaan van contacten. Door over je angst en onzekerheden heen te leren stappen en wel alleen op stap te gaan. je kunt op die manier verrast worden met de leukste ontmoetingen. Voor beide “problemen” geldt dat je zelfkennis en zelfliefde nodig hebt.

JC wandering

Tot slot: Je moet onder ogen zien dat het leven je even geen winnende kaarten toespeelt

Acceptatie van je situatie is de eerste stap. Of het nu om schulden gaat, een slechte werkgever of andere problemen, je hebt even geen winnende hand in het spel. Dat is een gegeven feit voor dat moment. Maar dat betekent niet dat je leven voorbij is en je de situatie niet kunt omdraaien. Je hebt een ander uitgangspunt nodig en een andere gedachtengang.

Je kunt aan je leven ontsnappen, als je een plan maakt en daar aan gaat werken. Als je anders naar omstandigheden gaat kijken en weer doelgericht wordt. Niet voor de wereld, maar voor jezelf. Deze boeken kunnen je daarbij wellicht helpen:

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!