Heb ik genoeg geld om te emigreren?
De geldvraag is voor veel mensen het begin voor serieuzere emigratieplannen. De droom bestaat al een tijdje misschien ontstaan na een geweldige vakantie of geïnspireerd door TV programma’s zoals “Ik vertrek”. Of ontstaan uit een behoefte weer regie over je eigen leven te hebben en meer vrijheid dan Nederland biedt, op het gebied van wonen en werken en het daarbijbehorende kostenplaatje.
Wat je reden ook is, je vraagt je af wat een leven in het buitenland kost en of je wel genoeg geld hebt om te emigreren.
Hoe weet je nu wat emigratie kost?
Als Emigratie Coach krijg ik regelmatig de vraag wat de kosten van emigratie zijn, en mijn antwoord is altijd hetzelfde: de kosten van emigratie zijn afhankelijk van jouw wensen en dromen.
Iedere emigratie is uniek, je kunt niet 1 op 1 een model over een emigratie leggen. Daarom zijn mijn gesprekken met klanten ook altijd anders, want elke klant heeft zijn eigen wensen en dromen en ook zijn eigen financiële plaatje.
Om dat allemaal inzichtelijk te maken is er een handige tool, het Emigratie Profiel. Hiermee maak je inzichtelijk wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, wat de situatie (financieel) momenteel in Nederland is, waar je krachten liggen als het gaat om dingen zelf doen en kosten besparen bijvoorbeeld, maar ook wat de realiteit is van jouw situatie.
Waar moet je, financieel gezien, rekening mee houden?
Afgezien van de persoonlijke wensen zijn er kostenposten die voor iedereen hetzelfde zijn, bij naam dan, het bedrag is individueel. Maar als je gaat emigreren zijn de meest vergeten kosten wel de kosten van het afronden van Nederland. Bijna iedereen heeft wel een budget in zijn hoofd voor straks, daar op die nieuwe plek, maar mensen vergeten vaak de kosten van hier, nu nog thuis. Kosten zoals:
- eindafrekeningen GWL
- afkoopsommen voor abonnementen en verzekeringen
- kosten voor het huis (opleveringskosten, contractbreuk (bij particuliere huur) en makelaarskosten bij verkoop of kosten van een verhuurbedrijf.
- eventuele conserverende aanslag van de Belastingdienst
- kosten voor de auto (uitvoer, internationale verzekering)
- aflossingen van eventuele openstaande leningen en de boete-rente
- afvoerkosten van huisraad die je niet meeneemt (grof vuil)
Soms zijn het kleine bedragen, soms grotere, maar al met al happen ze in je eventuele budget.
Kosten in het andere land
Voor de toekomst geldt grofweg dat je minstens 1 maand geld moet hebben voor levensonderhoud, dus huur, boodschappen en opstartkosten.
Verder is het heel erg afhankelijk van wat je wilt doen en waar je gaat wonen. Ik som even een lijstje op van kosten die je zou kunnen tegenkomen bij jouw emigratie, de bedragen moet je dan zelf invullen.
- huur en borg
- makelaarskosten, notariskosten, inspectiekosten (bij koop)
- vaste lasten en belastingen
- visum of verblijfsvergunning
- inentingen
- vertaling of beëdiging van papieren uit Nederland
- bankkosten voor overschrijven van geld van Nederland naar je nieuwe bankrekening
- reiskosten
- boodschappen
- eventuele verbouwingskosten
- vervoerskosten ter plaatse (auto/motor/scooter kopen of OV)
- verzekeringen
- inrichtingskosten van je huis
Zomaar een rijtje kosten die je zeker weten na emigratie gaat tegenkomen.
Andere zaken waar je rekening mee moet houden is als je naar het buitenland verhuisd niet altijd je elektrische apparaten uit Nederland daar ook werken, bijvoorbeeld het TV signaal kan anders zijn of de stekkers en het voltage stroom. Dit kan voor extra kosten zorgen.
De overige kosten van Emigratie
De overige kosten van emigratie zijn heel persoonlijk en hangen af van wie jij bent, hoeveel geld je hebt te besteden nu en in het buitenland, en wat je wensen zijn voor je nieuwe leven.
Als je minimalistisch wilt gaan wonen heb je minder geld nodig dan wanneer je een heel luxe leven wilt en kasten vol spullen, als je off grid wilt gaan wonen heb je meer investeringen dan wanneer je een huis huurt. En ga je naar een populair gebied zullen je kosten ook een stuk hoger zijn.
Maar ook de lokale economische situatie speelt mee, en hou ook rekening met zaken als wisselkoers, vraag en aanbod, locatiegebonden kosten, kosten die je moet maken in verband met je verblijfsstatus.
Informatie over prijzen in het buitenland
Op het internet zijn voldoende websites die informatie bieden over prijzen in het buitenland, Numbeo bijvoorbeeld, maar ook Expatistan en Livingcost (punt org). Hou er wel rekening mee dat de vergelijk-sites altijd rekenen naar Amerikaans model. En dat is absoluut niet het Nederlandse model. Wij Nederlanders vinden het niet normaal om 2000 Euro voor een studio van 20m2 te betalen en 60 euro voor een hamburger. Voor Amerika is dat een redelijke standaard. Numbeo is de meest betrouwbare van deze websites omdat mensen zelf de prijzen invullen en niet een vergelijk doen. Het nadeel is dat als in een land weinig input is, de prijzen vaak veroudert zijn. Neem dus altijd een marge.
Een andere indruk die je kunt krijgen voor de prijzen van dagelijsk leven is iets omslachtiger, maar wel betrouwbaarder. Zoek op Google maps een supermarkt in de buurt van jouw toekomstige woonplek en kijk op hun website naar prijzen. En dat kun je ook doen met andere prijzen die je zoekt.
Ook kun je op deze website zoeken, er zijn veel artikelen over geld en emigratie. Er is een uitgebreide zoekfunctie in de zijbalk, en er zijn “tags” zoals “Geldzaken”.”wonen in het Buitenland” en “voorbereidingen” waarin je wellicht het antwoord op jouw vragen kunt vinden. Tags kun je intypen als zoekopdracht, of je vindt ze onder tekst van de artikelen.
En je kunt een gesprek met mij inplannen!
Een paar producten uit de Emigratie Winkel voor jou over dit onderwerp:
Alle informatie op de website is gratis, als jij je dankbaarheid wilt tonen voor mijn
- onderzoekskosten
- tijd
- expertise
en alle website kosten, dan kan dat via onderstaande link
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.