Dagboek

Heb jij je laten vaccineren in Mexico?

Hoewel ik afgezien van de lockdown diaries op YouTube weinig aandacht heb besteed aan het huidige wereldgebeuren en wat ik daar van vind enzo, ontkom ik nu toch niet aan die lastige en zeer persoonlijke vraag of ik me heb laten “prikken” in Mexico.ADVERTISEMENT

De vraag komt nu regelmatig terug in mijn mailbox en mijn sociale media. Ik denk ook vooral omdat mensen nieuwsgierig zijn of ze naar Mexico kunnen verhuizen op basis van mijn ervaringen met het hele Corona verhaal in dit land.

De informatie over hoe Mexico omgaat met Covid is in Europa maar matig

In Europa is maar weinig bekend over hoe Mexico omgaat met COVID, en als er al iets gepubliceerd wordt is het hetzerig nieuws waarbij een heel land wordt afgerekend op een incident of een halve waarheid.

Vanaf de eerste week hier de naam Corona niet gewenst, uit respect voor de bierfabrikant is hier het virus consequent COVID (el nuevo Corona Virus SARS-CoV-2) genoemd.

Ik heb de hele pandemie in Mexico meegemaakt en wist vanaf dag 1 hoe mijn toekomst eruit zou zien. De overheid communiceerde dagelijks, er waren stapsgewijze plannen en terwijl ik dit schrijf en we 2 jaar verder zijn, is bijna heel Mexico groen gekleurd, dat betekent dat de pandemie onder controle is.

Ik heb daarvoor de volgende dingen meegemaakt:

 • een harde lockdown van drie maanden waarbij je alleen je huis uit mocht voor essentiële boodschappen binnen je eigen wijk (de lockdown diaries kun je hier hier beluisteren (klik))
 • ik draag al sinds het uitbreken van de pandemie een mondmasker, in Mexico is dit verplicht ook voor kinderen
 • Er zijn basisregels als ik een winkel in wil: thermometer, ontsmettingsmat, soms een spray cabine, gel en uiteraard weer dat masker, en er wordt strikt op toegezien dat je het correct gebruikt
 • toegangsbeperkingen van 1 persoon per huishouden, maximum aantal bezoekers
 • ik ging op de Semaforo (de Mexicaanse kleurcode gaat met een stoplicht) van rood naar oranje naar geel, terug naar oranje en ging toen reizen door het land

In Mexico zijn ook heel veel locaties zoals toeristische attracties, parken, speeltuinen en sportaccommodaties van de overheid gesloten. Mondjesmaat gaan deze weer open. De scholen zijn sinds september 2021 weer geopend en klassikaal onderwijs is op vrijwillige basis weer beschikbaar, thuisonderwijs blijft voorlopig ook beschikbaar via een speciaal TV kanaal en internet.

Mexico is zwaar getroffen en dan bedoel ik niet de zieken en overledenen

Ik leef in een zwaar getroffen land, stadscentra en winkelgebieden zijn niet meer wat het geweest is, bijna alle kleine winkels zijn verdwenen. Er is hier geen steun anders dan wat voedsel hulp en lokale projecten, zoals Peso por Peso of voedselbonnen/pakketten, een gratis gastank, maar voor de rest is het keihard overleven. Kinderen en bejaarden gaan zwaar gebukt onder de stijgende armoede (Help mij mensen helpen en doneer via deze link: Help mij Mensen Helpen )

De overheid hamert er op dat we het samen doen, en de mensen zijn gemotiveerd dit te doen omdat het niet doen, direct voelbaar is in de portemonnee.  Daarentegen zijn hier de scholen een jaar dicht geweest, zijn er noodziekenhuizen gebouwd en ging het bedrijfsleven over op het fabriceren van zaken als ventilatoren voor de IC, handgel en maskers. Noodzakelijke dingen, het land zette dus echt samen de schouders eronder.

Ik heb ook geen bejaarden op straat gezien tot na de eerste inentingsronde, die zaten allemaal braaf thuis in lockdown, bijna meer dan een jaar. 

Mexico COVID19

Heb ik me laten inenten?

Nee, dat heb ik niet. Inenten in Mexico is niet verplicht en ook niet tweederangs verplicht omdat ik dan via een corona pas niets meer zou kunnen. Ik hoef me alleen te laten testen als ik verschijnselen heb die ik op de website van de overheid kan vinden. Heb ik die niet, dan hoef ik me niet te laten testen.

De overheid heeft een rekenmodel waarbij op basis van geconstateerde zieken, bron en contactonderzoek en ziekenhuisbezetting de besmettingsgraad van het land wordt berekend, en tot nog toe lijken die redelijk realistisch. In het eerste jaar werd dit dagelijks uitgelegd via een persconferentie die door het hele land gevolgd werd. Er werden veel kritische vragen gesteld, maar wat vooral duidelijk was dat dit land, wat menige epidemie heeft gehad, goed voorbereid was en een duidelijke visie voor de toekomst heeft.

playa del carmen corona

Ik kan mij hier laten inenten, ik kan alle inentingen krijgen die ik wil

Mexico heeft een dijk van een inentingsprogramma voor allerlei ziektes, ik kan me hier laten inenten en het is veelal gratis, vooral als er al een campagne loopt zoals momenteel voor de griepinenting.

Maar ik vind het niet nodig, omdat ik vertrouwen heb in het nuchtere toekomstgerichte plan van aanpak van de overheid en in mijn eigen lijf. 

De huidige zorg is ingericht op COVID als blijvertje zeg maar. En de wereld mag dan bol staan van kritiek op Mexico en zijn cijfers, men vergeet dat in dit soort landen obesitas en diabetes type 2 volksziektes zijn, nog veel meer dan in de Westerse wereld. Een laag inkomen en hoge uitgaven zijn hier debet aan. Als cola goedkoper is dan een appel en vette tacos of McDonalds goedkoper dan een salade is de keuze als je weinig geld hebt eenvoudig.

Mijn beeld van COVID is doordat ik in Mexico woon heel anders dan jullie beeld als Nederlanders

In een land van deze omvang veel duidelijker dan in het overbevolkte Nederland dat COVID een ziekte is die vooral in dichtbevolkte gebieden zijn hoge besmettingsgraad vindt, Daar waar veel mensen op elkaar wonen en ontsmetting lastig is, daar zijn de brandhaarden. In Mexico zijn genoeg dorpen en gebieden waar nooit iemand is ziek geworden.

Mijn beeld van COVID is heel anders dan dat van jullie in Nederland. En omdat ik me in dit land veilig voel binnen het beleid van de overheid, heb ik er voor gekozen me niet te laten inenten. Wellicht ooit, als de vaccins beter ontwikkeld zijn en dit echt niet onder controle komt, maar nu nog niet. Ik denk namelijk niet dat het nodig is.

Het fijne is dat hier mijn mening echt gerespecteerd wordt, natuurlijk oefent de overheid hier ook sociale druk uit, met van die verhalen dat de meeste mensen die nu ziek worden niet zijn ingeënt, en dat onderbouwen ze ook, maar ze zeggen ook dat die mensen die nu nog zwaar ziek worden bijna allemaal al ziek zijn of ze hebben een verzwakt immuun systeem, torsen zwaar overgewicht of hebben diabetes.

En dat heb ik allemaal niet. Ik denk dus niet dat het nodig is dat ik me laat inenten.

Dat betekent dat ik niet meer terug kan naar Nederland (als ik dat al zou willen), maar dat kon ik wellicht toch al niet aangezien Mexico ook testen en vaccins gebruikt die niet door de ECDC zijn goedgekeurd. En je in dit land geen keuzevrijheid hebt in welk middel je toegediend krijgt. Je gaat op een dag, in de rij, in jouw stadsdeel, en dan krijg je een inenting, woon je in een dorp ind e bergen krijg je een enting met een lagere dekkingsgraad, woon je in de stad krijg je hoogst waarschijnlijk een meer (in Nederland veelgebruikt) populair vaccin ingespoten.

Lang verhaal kort: Nee. 

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Haar eerste land was de Filipijnen. Ze woonde er ruim 3 jaar. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren. Momenteel woont ze in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

2 Reacties

 • Jeanette

  Dag Doortje, wat een lieve reactie van jou. En ja, je kunt ook doneren via bankoverschrijving. Dat kan via dit “product” Help mij Mensen Helpen

  je kiest dan zelf een betaalmethode, en daar zit ook de mogelijkheid tot bankoverschrijving bij. En je mag het net zo vaak “kopen” als je wilt natuurlijk.

  Alvast hartelijk dank!

 • Doortje

  hi Jeanaette,

  wat een bijzonder boeiend verhaal, bijzondere ‘pay it forward’-missie en bijzondere website..
  jammer dat doneren niet kan via ideal.
  kan ik evt een keer geld overmaken?

  alle goeds gewenst..!

  groetjes uit een kil Nederland..

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.