globe met een strikje erop, en tekst "Prijskaartje van Emigratie"
Emigreren

Het prijskaartje van Emigratie

Emigratie is een prachtig iets. Maar het komt ook met een prijskaartje. Veel mensen denken daar niet al te veel over na. Ze zijn bezig met het verbeteren van hun leven en verwezenlijken van hun dromen. En veel mensen denken bij het prijskaartje van emigratie aan budget, geld, wat zijn de kosten? En hoeveel geld heb je nodig om te emigreren?

Hoeveel geld je nodig thebt om te emigreren daar schreef ik al menig artikel over. Klik bijvoorbeeld maar eens op deze link en lees of jij genoeg geld hebt om te emigreren. Ik zou zeggen: Laat je verrassen! Het is lang zo duur niet als je denkt.

In dit artikel ga ik niet over geld schrijven, althans geen direct geld, wel indirect wellicht maar die conclusie mag je aan het einde zelf trekken. Waar ik in dit artikel over wil schrijven is een heel ander prijskaartje wat aan emigratie hangt. Ik had ook de titel “De nadelen van Emigratie” kunnen kiezen maar ergens in mijn idee voor dit onderwerp dekte dat de lading niet. Ik vind dat er aan emigratie geen nadelen kleven, maar je betaald wel een prijs als je vanuit Nederland vertrekt naar een nieuw land een vreemde cultuur en nieuwe eetgewoontes en omgangsvormen.
En daar gaat dit artikel over, dat prijskaartje.

En voor de één is het niet zo belangrijk, en wegen de voordelen op tegen deze “nadelen”, voor de ander kan het rauw op het dak landen, en zoals ik al schreef het is belangrijk dat je er over nadenkt want je succesverhaal hangt er mede van af.

Het prijskaartje wat je betaald als je Nederland verlaat kan soms hoog zijn. Zo geef je bijvoorbeeld letterlijk de vaste grond onder je voeten op en ruil je dat in voor wellicht een land met aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en een orkaanseizoen. (lees ook Veiligheid en Emigratie

Sinds ik in 2015 Nederland verliet heb ik meerdere aardbevingen meegemaakt, 2 vulkaanuitbarstingen van dichtbij mogen zien en ik geloof dat ik afgelopen najaar mijn 11-de orkaan heb doorstaan.

Dat is een prijskaartje, net als het opgeven van de overheid die (bijna altijd) wel met een noodfonds voor je klaarstaat. Je kan mopperen wat je wilt op Nederland, maar de overheid heeft altijd wel een leuke regeling bij schade, of ziek & zeer, ook dat laat je achter.. Voor je nieuwe regering zul je geen prioriteit zijn, zelfs niet met een vaste verblijfsvergunning, “eigen bevolking eerst” is het devies als het om herbouwkosten, schadeherstel en noodhulpverlening gaat.

En als we het dan toch over voorzieningen hebben, veel landen hebben geen speciaal onderwijs, kinderen doen mee in de klas ook als ze gehandicapt zijn of ze krijgen thuisonderwijs. En jij krijgt geen ziektegeld en ziekteverlof, sterker nog, je mag blij zijn als je baan er nog is als je weer herstelt bent. En je werkt in veel landen 6 dagen per week en je hebt geen 4 weken verlof en brugdagen en snipperdagen. Een ergonomische werkplek of werkkleding is niet automatisch iets wat vergoed wordt als het al geregeld zou zijn, en je moet vaak zelf je bedrijfskleding aanschaffen.

En dan heb ik het nog niet gehad over al die uitkeringen die Nederland kent, en al die toeslagen en anderre belastingvoordelen.

Een ander iets wat je achterlaat, en dat ben je je wellicht wel bewust, is familie en vrienden. Veel mensen vinden het afscheid nemen lastig, zeker als je ook nog een kinderen en kleinkinderen achter laat. Een soort emotioneel prijskaartje. Maar dat gaat een stapje verder, want je laat niet alleen familie en vrienden achter, je vangnet, en je vertrouwde omgeving, je laat ook al je kennis achter. Kennis over beleefdheidsvormen, over hoe de overheid werkt en hoe de regels zijn op de werkvloer, en hoe processen in het dagelijks leven behoren te lopen. Alles wat je wist, is niet meer geldig, en alles wat zo vertrouwd en misschien wel saai vertrouwd was in Nederland is opeens ingewikkeld en een uitdaging.

Dat is allemaal niet erg, net als die familie achterlaten, maar je moet er wel even over nadenken. Want je zoekt een leven met minder stress en dat ga je krijgen, maar je krijgt er wel een andere vorm van “stress” voor terug. Hoe ga je dat ervaren?

De eerste keer is nog wel uit te leggen in je hoofd als de man van het drinkwater je huis overslaat om onverklaarbare reden, de tweede keer kun je ook nog wel met een excuus komen, maar structureel genegeerd worden door de waterman moet opgelost worden, want je wilt niet zonder drinkwater komen te zitten. Dus hoe los je dat op? En dat. kan best een boel energie vreten.
Of je bouwploeg die niet op komt dagen, of elke dag 2 uur lunchpauze neemt. Daar sta je dan met je Nederlandse efficiëntie. Je zult je regelmatig een blinde voelen in het land der doven.

Je zult altijd het buitenbeentje blijven. Hoe goed je ook integreert, je bent nooit echt 1 van hen. Want er zullen altijd regels zijn, of regelingen, feesten of gelegenheden waar je niet voor uitgenodigd wordt, of die niet voor jou gelden. Er zullen altijd verhalen zijn waar je je niet in herkent en als je pech hebt zul je altijd een wandelende geldmachine zijn, een buitenlander waar je aan kunt verdienen want die buitenlanders zijn rijk. En in het ergste geval gaan ze er van uit dat je Amerikaan bent en weten ze niet eens waar Nederland ligt, tot je “Amsterdam” zegt en dan roepen ze “drugs”. Als je al dacht dat Nederland een land van vooroordelen is, dan zul je ontdekken dat het overal hetzelfde is en jij krijgt heel waarschijnlijk ook te maken met die vooroordelen.

En dan heb ik het nog niet gehad over het collectief denken, de zogenaamde “hive-mind”. Al die mensen groeien op in dezelfde omstandigheden en denken zoals iedereen, behalve jij, jij staat er met een heel ander denkpatroon en inschattingsvermogen wat past bij een heel ander referentiekader.

Het zijn zomaar wat prijskaartjes die ik tegenkwam in een gesprek met een klant onlangs. Die hadden zo’n aversie tegen Nederland en zo’n romantisch beeld voor hun nieuwe toekomst dat ik echt niet anders kon dan er wat realisme in aanbrengen. Er hangt namelijk wel degelijk een prijskaartje aan je vertrek. Elke positief heeft iets negatiefs, hoe enorm positief je emigratieplannen ook zijn. Dat is geen doemdenken, dat is realisme.

Ik heb het nog niet gehad over de mate waarop de gezondheidszorg in Nederland geregeld is en dat je je voor van alles en nog wat kunt en moet verzekeren. Ook dat is in het buitenland anders. Verzekeringen en Emigratie

Ik wil je niet ontmoedigen, integendeel, ik wil je juist aanmoedigen. Ik wil je aanmoedigen om realistisch te zijn en je zelfredzaamheid te vergroten en zeker te weten dat je het prijskaartje gezien hebt zodat het je niet overvalt.

Zodat jouw emigratie verhaal een succesverhaal wordt.

Van gedachte wisselen over jouw emigratieplannen? Boek dan een gesprek in. Je kiest zelf je tijd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!