Emigreren,  Vakantiegangers

Hoe laat eten mensen in andere landen

Als je gaat emigreren verandert alles, zeker als je je aanpast in je nieuwe thuisland naar de plaatselijke gewoontes en gebruiken. Dus ook je etenstijd wellicht. Want niet alleen in Nederland hebben we vaste tijden voor het eten. Ook de buitenlanders kennen zo hun eigen tijden voor de maaltijden.

Het is altijd verstandig je nieuwe leven in te richten zoals de lokale bevolking leeft. eker met etenstijden, zo kom je niet voor dichte winkels te staan of stoor je je buren niet bij hun maaltijd, en je weet ook wanneer je iemand kunt verwachten als je zegt: Kom morgen anders in de avond bij ons eten!

Stel je doet dat niet en je zit netjes om 6 uur met je gehakballetjes in de jus klaar te wachten terwijl de aardappels staan te stomen op het gasfornuis, en je gasten komen maar niet opdagen……pas om 9 uur klinkt hun klop op de deur.

s’ Lands wijs s’lands eer, het spreekwoord bestaat niet voor niets. Integreren is belangrijk als je gaat emigreren.

En ook moet je weten hoe los mensen zijn in het geven van uitnodigingen en accepteren van uitnodigingen. Soms beloofd iemand je om je uit te nodigen maar het lijkt bij een beleefdheid te blijven, en soms komen je gasten geheel in stijl met de lokale gebruiken een dikke 20 minuten te laat op de afspraak. Zorg dat je een beetje op de hoogte bent van de lokale gebruiken als je emigreert. Immers, je Nederlandse stiptheid kan zomaar jouw gastheer of gastvrouw in verlegenheid brengen of zelfs beledigen.

Hoe zit dat nu in andere landen met etenstijden?

Ik kan niet elk land behandelen, maar ik doe er een paar. Omdat ik er uit ervaring erover kan schrijven, omdat ik er een tijdje gewoond heb, of doorgereisd ben of omdat ik van mijn klanten gehoord heb hoe het gaat in hun nieuwe thuisland.

Etenstijden in

  1. Noorwegen, als je naar Noorwegen emigreert dan eet je wellicht eerder dan je verwacht. Noren eten hun avondeten ergens tussen 4 en 5 uur in de namiddag. (lees ook: Emigreren naar Noorwegen)
  2. Australië, Australiërs beginnen een beetje te schuiven met hun etenstijden, over de afgelopen ajren is “Dinner at Dusk” vooral bij gezinnen met kinderen een ding geworden. Zo hebben ze meer tijd om na het eten nog tijd met elkaar door te brengen.
  3. China, in China komen de meeste werkende mensen rond 6 uur thuis, in China eet men in de vroege avond, tussen 6.30 en 7.30 wordt het avondeten opgediend. (lees ook: Emigreren naar China)
  4. Japan, de norm in Japanse steden is dat avondeten tussen 6 uur en 10 uur plaatsvindt. Met die kanttekening dat men liever rond 6 uur eet dan rond 10 uur.
  5. United Kingdom, Engeland zit een beetje op de wip, men zoekt steeds vaker een middenweg tussen “tea” en “Dinner”. Traditioneel gezien is Tea in de namiddag en Dinner is tussen 6.30 en 8 uur in de avond.
  6. Mexico, hoewel Mexicanen steeds vaker te vinden zijn in restaurants in de avonden ligt het zwaartepunt van het eten toch rond het middag uur. Een lange rijke lunch met stoofpotten en veel gangen is gebruikelijk in Mexico tussen 12 uur en 3 uur in de middag. Cena, het avondeten is meestal koffie met zoet brood in de vroege avond, of een paar taco’s op straat. (lees ook: Verhuizen naar Mexico)
  7. Verenigde Staten, gemiddeld schuift de Amerikaan rond 6.22 in de namiddag aan tafel. Maar alles tussen 4.30 en de namiddag en 11 uur in de avond mag ook. Ze gaan graag uit eten of bellen voor een maaltijd aan huis via de bezorgdienst, en tafelen lang.
  8. Frankrijk, de fransen dineren in de avond, tussen 7 en 9. Maar in de grote steden en vooral in Parijs kan men ook tussen 9 uur in de avond en middernacht uit eten gaan. Afhankelijk waar je bent in Frankrijk kun je spelen met etenstijden, in sommige delen houdt men van lange lunches in een cafe, en in andere delen ligt de nadruk meer op het avondeten.
  9. Zuid Afrika, Waar je ook bent in Zuid Afrika, het avondeten wordt opgediend ergens tussen 8 en 10 uur in de avond.
  10. Italië, rondom de Middellandse Zee, en dus ook in Italië, eet men tussen 7 en 8 uur in de avond. Dat is meestal de tijd waarop mensen uit hun werk komen. Meestal; is het avondeten meerdere gangen. In Spanje echter eet met super laat. daar kun je rustig nog tussen 10 en 11 uur in de avond aan tafel schuiven. (lees ook Verhuizen naar Italië)

In de regel geldt wel dat als mensen uit hun werk komen ze gelijk willen eten, dus als je weet hoe laat bedrijven sluiten in jouw nieuwe woonland dan heb je ongeveer ook wel de avondmaaltijden in beeld.

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!