redenen emigreren
Emigreren

5 Redenen waarom mensen Emigreren

Veel mensen emigreren omdat ze en betere kwaliteit van het leven willen. En wat dat betekent is voor iedereen anders. Maar grofweg komt het er op neer dat mensen hopen dat door te emigreren ze zich gelukkiger voelen en meer tevreden zijn.

Zijn die verwachtingen reëel?

Het is niet zo dat als je gaat emigreren je leven opeens zonder zorgen en problemen is. In tegendeel, het kan wel eens zo uitpakken dat je juist meer zorgen hebt, of dat problemen, hoewel van een heel andere aard, nog groter worden. Dat is een beetje afhankelijk van de manier waarop je emigreert, het land waar je naar toe verhuisd en wat je daar gaat doen.

Maar al die zorgen en problemen staan vaak letterlijk in een heel ander daglicht. Want je woont in een zonniger land, of een land met een landschap wat je beter bevalt, of een cultuur waarin je makkelijker kunt ontspannen. En daardoor lijken ze minder groot, erg, onoverkomelijk dan in Nederland.
En dat is de kwaliteitsverbetering die je na emigratie vaak ervaart.

Mensen die uit Nederland vertrekken doen dit vaak vanwege de volgende redenen:

Mexico Photos

1. Stress en minder “gedoe”

Iedere landverhuizer die ik tegenkom en vraag waarom hij of zij uit zijn thuisland is vertrokken zegt: ik was de stress zat en het ‘gedoe’ in Nederland.
Toen ik in 2019 even terug was in Nederland ben ik geschrokken van de mate van “gedoe” en de stressverschijnselen die mensen vertonen. Irritatie, mopperen, zeuren, allemaal tekenen van ontevredenheid en stress. En toch jakkert iedereen maar door alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Al mopperend en met redelijk vaak medische klachten zoals vage verkoudheden of hoofdpijn.

Er zijn echter ook duizenden doorpakkers per jaar die vinden dat het genoeg is geweest en hun droom achterna gaan op zoek naar een beter leven. Vaak is dat naar een vakantieland waar ze al een paar keer geweest zijn. Anderen onderzoeken een land wat bij hen past en binnen het budget past maar waar ze nog nooit geweest zijn.

Die mensen zijn het zat om overspannen door het leven te gaan en heen en weer te racen tussen werk, de supermarkt, de sociale verplichtingen en slechts een paar weken per jaar te genieten van een ‘welverdiende rust’ op vakantie.

working online, travel, nomad, digital, website, youtube, income

2. Op zoek naar een relaxte levensstijl

In veel landen rondom de Middellandse Zee bijvoorbeeld, maar ook verder weg in Azië of Midden- en Zuid Amerika is het leven heel relaxt. Daar nemen mensen de tijd om met elkaar te praten, drankje erbij of een bak koffie. Daar is het maken van een praatje op straat of in de bus nog heel normaal. Daar lopen afspraken uit, omdat het sociale aspect net zo belangrijk is als het zakelijk contact. Daar gaat alles een stapje langzamer en leven mensen veel meer mensgericht in plaats van doelgericht.

Dat kan op zich voor ons doelgerichte en prestatiegerichte Nederlanders wel weer een nieuwe vorm van stress opleveren, zeker in de eerste maanden na aankomst als er nog veel geregeld moet worden. Maar als je eenmaal je Nederlandse aangeleerde houding kunt loslaten en jezelf kunt onderdompelen in de cultuur en gewoontes van het land dan ontdek je dat er meer in het leven is dan je druk maken over dingen waar je toch geen invloed op kunt uitoefenen.

Nomads, friendship love and sex

3. Op zoek naar meer rust

Nederland is best een klein land en het is vol, bomvol, vooral in het randstedelijk gebied is bijna elke m2 volgebouwd. En dat brengt de nodige stress met zich mee en overlast. Er zijn plaatsen in Nederland war het nooit donker is, omdat het in de nacht zo goed verlicht is. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar je uren kunt lopen of zitten zonder dat je iemand tegenkomt.
En dat begint mensen te benauwen. Mensen willen ruimte, tijd voor zichzelf, de mogelijkheid om te genieten en zichzelf weer terug te vinden los van alle media alle sociale en maatschappelijke verplichtingen.

Nederlanders die emigreren willen dichter bij de natuur wonen, in de natuur of meer natuur om zich heen hebben.

En dat is in Nederland best lastig. Als je rust zoekt wandel je vaak op een overvol strand met 100-den andere nederlanders die allemaal die rust zoeken. Of in het bos terwijl je constant mensen om je heen hebt die ook de natuur zoeken.

Als je dan bedenkt dat er stranden in de wereld zijn waar jij alleen bent, allen wandelt. Dat er wegen zijn waar je uren overheen kunt rijden zonder ook maar iemand tegen te komen en wandelpaden zijn waar alleen af en toe iemand van de lokale bevolking over naar huis loopt, dat klinkt sommigen als muziek in de oren.

Een berg beklimmen of een heuvel op lopen en landschap zien in plaats van steden.
Er zijn nog genoeg landen in de wereld waar dat mogelijk is.

Lees verder op de volgende pagina

Pagina's: 1 2

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!