hangmat, zee, 2 benen in een kapotte spijkerbroek, gelakte teennagels, in het midden de tekst : 5 redenen waarom mensen emigreren
Emigreren

5 Redenen waarom mensen Emigreren

Veel mensen emigreren omdat ze en betere kwaliteit van het leven willen. En wat dat betekent is voor iedereen anders. Maar grofweg komt het er op neer dat mensen hopen dat door te emigreren ze zich gelukkiger voelen en meer tevreden zijn.

Zijn die verwachtingen reëel?

Ik denk het wel, want emigratie heeft een enorme impact op je leven. Het is een nieuwe kans, en je kunt alles overnieuw doen en zijn wie wilt zijn na aankomst. Maar het is niet zo dat als je gaat emigreren je leven opeens zonder zorgen en problemen is. In tegendeel, het kan wel eens zo uitpakken dat je juist meer zorgen hebt, of dat problemen, hoewel van een heel andere aard, nog groter worden. Dat is een beetje afhankelijk van de manier waarop je emigreert, het land waar je naar toe verhuisd en wat je daar gaat doen en hoe jij omgaat met problemen.

Maar al die zorgen en problemen staan vaak letterlijk in een heel ander daglicht. Want je woont in een zonniger land, of een land met een landschap wat je beter bevalt, of een cultuur waarin je makkelijker kunt ontspannen. En daardoor lijken ze minder groot, erg, onoverkomelijk dan in Nederland.
En dat is vaak de kwaliteitsverbetering die je na emigratie vaak ervaart.

Mensen die uit Nederland vertrekken doen dit vaak vanwege de volgende redenen:

1. Stress en minder “gedoe”

Iedere landverhuizer die ik tegenkom en vraag waarom hij of zij uit zijn thuisland is vertrokken zegt: ik was de stress zat en het ‘gedoe’ in Nederland.
Toen ik in 2019 even terug was in Nederland ben ik geschrokken van de mate van “gedoe” en de stressverschijnselen die mensen vertonen. Irritatie, mopperen, zeuren, allemaal tekenen van ontevredenheid en stress. En toch jakkert iedereen maar door alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Al mopperend en met redelijk veel vage medische klachten zoals verkoudheden of hoofdpijn.

Er zijn echter ook duizenden doorpakkers per jaar die vinden dat het genoeg is geweest en hun droom achterna gaan op zoek naar een beter leven. Vaak is dat naar een land waar ze al een paar keer op vakantie geweest zijn. Anderen onderzoeken een land wat bij hen past en binnen het budget past maar waar ze wellicht nog nooit geweest zijn.

Al die mensen zijn het zat om overspannen door het leven te gaan en heen en weer te racen tussen werk, de supermarkt, de sociale verplichtingen en slechts een paar weken per jaar te genieten van een ‘welverdiende rust’ op vakantie.

2. Op zoek naar een relaxte levensstijl

In veel landen rondom de Middellandse Zee bijvoorbeeld, maar ook verder weg in Azië of Midden- en Zuid Amerika is het leven heel relaxt. Een soort Mañana, mañana mentaliteit. Daar nemen mensen de tijd om met elkaar te praten, drankje erbij of een bak koffie. Daar is het maken van een praatje op straat of in de bus nog heel normaal. Daar lopen afspraken uit, omdat het sociale aspect net zo belangrijk is als het zakelijk contact. Daar gaat alles een stapje langzamer en leven mensen veel meer mensgericht in plaats van doelgericht.

Niets moet, alles mag, en als het vandaag niet lukt dan is er morgen weer een dag.

Dat kan op zich voor ons doelgerichte en prestatiegerichte Nederlanders wel weer een nieuwe vorm van stress opleveren, zeker in de eerste maanden na aankomst als er nog veel geregeld moet worden. Maar als je eenmaal je Nederlandse aangeleerde houding kunt loslaten en jezelf kunt onderdompelen in de cultuur en gewoontes en vooral het tempo van het land dan ontdek je dat er meer in het leven is dan je druk maken over dingen waar je toch geen invloed op kunt uitoefenen.

Je leven krijgt een betere balans en je zult meer relaxt in het leven staan en je levensstijl zal aanzienlijk veranderen.

3. Op zoek naar meer rust

Nederland is best een klein land en het is vol, bomvol, vooral in het randstedelijk gebied is bijna elke m2 volgebouwd. En dat brengt de nodige stress met zich mee en overlast. Er zijn plaatsen in Nederland war het nooit donker is, omdat het in de nacht zo goed verlicht is dat het wel daglicht lijkt. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar je uren kunt lopen of zitten zonder dat je iemand tegenkomt.
En dat begint mensen te benauwen. Mensen willen ruimte, tijd voor zichzelf, de mogelijkheid om te genieten en zichzelf weer terug te vinden los van alle media alle sociale en maatschappelijke verplichtingen. En los van de massa.

Nederlanders die emigreren willen dichter bij de natuur wonen, in de natuur of meer natuur om zich heen hebben.

En dat is in Nederland best lastig. Als je rust zoekt wandel je vaak op een overvol strand met 100-den andere Nederlanders die allemaal die rust zoeken. Of in het bos terwijl je constant mensen om je heen hebt die ook de natuur zoeken. En een eindje fietsen is al helemaal niet mee rustgevend. Het is soms overvol op de fietspaden.

Als je dan bedenkt dat er stranden in de wereld zijn waar jij alleen bent, alleen wandelt. Dat er wegen zijn waar je uren overheen kunt rijden zonder ook maar iemand tegen te komen en wandelpaden zijn waar alleen af en toe iemand van de lokale bevolking over naar huis loopt, dat klinkt sommigen als muziek in de oren.

Een berg beklimmen of een heuvel op lopen en landschap zien in plaats van steden.
Er zijn nog genoeg landen in de wereld waar dat mogelijk is.

4. Op zoek naar meer ruimte

Mensen die emigreren zijn vaak op zoek naar ruimte. Niet alleen de ruimte van meer natuur en minder mensen, maar ook ruimte voor groei en ontwikkeling van henzelf. En niet meer de ruimte die een baas geeft om te specialiseren zodat er meer geld voor hem verdiend wordt.

Mensen die gaan emigreren dromen van eigen baas zijn, van minder wetten en regels die hen beperken, van minder bemoeienis van de overheid en authenticiteit, de mogelijkheid je eigen identiteit terug te vinden en vast te houden.

Maar ook ruimte in de zin van : koop geen grond per vierkante meter maar per hectare, gewoon omdat de grond beschikbaar is. En betaalbaar is, dus ook ruimte in je budget.

En financiële ruimte, omdat het leven in Nederland zo duur aan het worden is dat het steeds moeilijker wordt de maand door te komen zonder rood te staan. En als alle rekeningen betaald zijn er maar zo weinig over blijft om echt leuke dingen van te doen die je helpen ontspannen en onthaasten.

5. Op zoek naar authenticiteit

Mensen die emigreren ergeren zich vaak aan het feit dat ze niet zichzelf mogen of kunnen zijn in Nederland. Dat er steeds meer de behoefte bestaat onder Nederlanders om overal een labeltje op te plakken en om uitingen van mensen die niet in hun persoonlijk kader van maatschappelijk verantwoord gedrag passen af te keuren en mensen daarop af te rekenen.

Maar ook de media maakt van Nederland en Nederlanders een eenheidsworst. Allemaal dezelfde setting voor het raam aan planten en in-betweens, maandag baaldag en de week breken op woensdag, rokjesdag voor vrouwen en mannen naar de barbier, ploppen op vrijdag en woensdag gehaktdag.

Alsof het zelf denken en doen langzaam uit de maatschappij verdwijnt en iedereen dezelfde kant oploopt achter de massa aan zonder zelf na te denken, omdat dat maatschappelijk gezien meer rust geeft raak je jezelf kwijt.

Onder de 100-den emigranten die jaarlijks Nederland verlaten zitten mensen die niet in de massa mee willen gaan, die zich ergeren aan het kleinschalig denken wat begint te overheersen. Die mensen zoeken de vrijheid voor zichzelf om authentiek te zijn. Zonder dat iemand daar iets van vindt.

Mensen die geen meelopers zijn maar eigenheimers, mensen die best heel sociaal zijn, maar ook individualistisch. Die mensen verlangen naar een nieuwe start in een land waar ze zichzelf mogen zijn. In al hun veelkleurigheid en eigenzinnigheid.

Tot slot:

De invloed van de leefomgeving op mensen is al vele malen onderzocht. En uit die onderzoeken blijkt dan de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen een effect heeft op de gezondheid.

In Nederland is een relatief hoog ziekteverzuim voor ‘mildere ziektes’ zoals verkoudheid, keelontsteking of nekklachten. Maar ook heeft bijna iedereen wel een verhaal over overspannen zijn of een burn-out, oftewel uit eigen ervaring of uit de nabije omgeving. Allemaal tekenen dat toch niet iedereen in Nederland goed omgaat met de stress van het dagelijks leven en de druk die zij daardoor ervaren. En dat wonen, werken en ontspannen in Nederland niet erg goed in balans is.

En dat is jammer, want Nederland is wel voorloper als het gaat om welvaart.

Wil jij eens praten over jouw emigratie dromen? Boek dan een persoonlijk gesprek in met mij en laten we samen van gedachten wisselen en kijken naar jouw verwachtingspatronen en mogelijkheden.

 

Koop de Handleiding “Emigreren zo doe je dat”

  • je maakt een emigratieprofiel
  • krijg tinzicht in je financiële situatie
  • hebt een checklist met dingend ie je in Nederland moet afronden en op welke wijze om problemen in de toekomst te voorkomen
  • beslist wat je met je huisraad doet
  • en ontvangt een handige lijst met webadressen op alle vragen beantwoord te krijgen rondom jouw emigratie.

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!