Dagboek,  Emigreren

Tijd om te vertrekken uit Nederland, voor het te laat is.

Als ik zo alles lees wat er momenteel aan regels opgelegd worden in Nederland aan de burgers onder het mom van vooruitgang, vraag ik me af hoe leefbaar Nederland eigenlijk nog wel is. Tel het afkalvende sociale stelsel er bij op wat aan alle kanten langzaam aan afgebouwd en uitgekleed wordt blijft eigenlijk de vraag resoneren: waarom zou je nog in Nederland willen wonen?

Natuurlijk zijn er miljoenen Nederlanders die hun schaapjes op het droge hebben, die zitten gebakken in een goed gespreid bedje en redden het prima. Misschien wat krapper dan voorheen, maar verder is er geen vuiltje aan de lucht, hun huis is bijna helemaal afbetaald, de elektrische camper staat op de oprit en de laptop is ingelogd op de reiswebsite voor alweer een leuke vakantie op een ver weg bestemming, of dat niet dan, want je wilt niet de schande van een te hoog CO2 verbruik natuurlijk. In dat geval lonkt de camping in Drente in het prachtige natuurgebied, want dat mag gelukkig nog wel. En wie weet zie je dan nog een heuse wolf rondlopen tussen al die schapen daar.

Die mensen hebben geen klagen, die vinden het geweldig dat ze met hun Tupperware bakje naar de AH gaan voor hun snoeptomaatjes en sjouwen vol wereldverbeterende levensvreugde in afwachting van hun privé pensioen hun herbruikbare koffiebeker mee van Starbucks naar Starbucks. In zo’n leuke herbruikbare opvouwbare boodschappentas vol herbruikbare rietjes en andere troep die je tegenwoordig mee moet nemen als je de wereld wilt redden van een ecologische ramp.

Nee, voor die mensen is dit artikel niet, dit artikel is voor die mensen die in een huis wonen wat met handenvol geld opgeknapt moet worden van de minister, omdat er een warmtepomp in moet en een elektrische kookplaat moet geplaatst worden in de 5 jaar geleden zo blij geïnstalleerde eindelijk bij elkaar gespaarde nieuwe keuken waar ze jaren op gewacht hebben!

Dit artikel si voor die mensen die vrezen dat hun geld verdwijnt in een energie-scam die vanuit een bron komt die niemand echt kan benoemen maar waar we allemaal als hardwerkenden inmiddels morsdode Jan Modaal stiekem soms wel in geloven. Maar wat we niet hardop willen uitspreken, want je bent geen weirdo, geen wappie, geen complotdenker, maar toch……WTF!????

Dit artikel is voor die mensen die het grote geheel langzaam beginnen te zien en denken: waar doe ik het allemaal voor? Zijn ze nou echt zo kortzichtig dom gebrainwashed in Nederland dat we niet inzien dat onze lullige vierkante kilometers op de schaal van het wereldoppervlakte echt niet het probleem zijn?

Dit artikel is voor mensen die denken dat zolang de regeringsleiders die zeiken over mijn waterverbruik, mijn voedselverpakking, mijn ver wegvakantie waar ik zo hard voor heb gewerkt, mijn gerecycle, mijn stand by lichtje van de TV en god weet wat ze allemaal nog meer uit de hoge hoed trekken om mij me schuldig te laten voelen over het milieu en de toekomst, die regeringsleiders nog maandelijks rondvliegen naar conferenties om nog meer bullshit te bedenken zodat ze me kunnen uitmelken voor hun kortzichtige en tegenstrijdige plannen en achterlijke uitgaven. En dat die regeringsleiders nog steeds een alles vervuilende oorlog voeden en nog steeds contracten ondertekenen waarbij vuilnis naar arme landen wordt verscheept, en vervuilende industrie vooral ver weg van huis mooie duurzame spullen moet maken die dan op vervuilende schepen vervoerd worden naar het opgepoetste Westen, zij niet het probleem KUNNEN zijn van alle drama in deze wereld als het gaat om tekorten, vervuiling, consumptiegedrag en CO2 uitstoot. Om nog maar te zwijgen van de enorme prijsstijgingen en falende supply chains.

Het leven wordt in Nederland zo langzamerhand onmogelijk gemaakt. Pensioenfondsen worden herschikt zodat niemand nog overzicht heeft over zijn inleg of zekerheid over het voortbestaan, leuk zo’n eigen pensioenpotje, maar er worden grote groepen vergeten, de mensen zonder pensioen opbouw, de mensen die door scheiding geen eigen pensioenopbouw hebben maar 50% verdeeld pensioen, de geëmigreerde. En wat ook vergeten wordt is dat jij en ik geen flauw benul hebben of die pot straks eerlijk verdeeld is? Wat als hij creatief wordt afgeroomd elk jaar door de pensioenfondsen en/of de overheid. En hoe inzichtelijk is het eigenlijk wat pensioenfondsen doen met geld wat niet geclaimd wordt, of niet hoeft uitbetaald te worden omdat de persoon (vroegtijdig) overleden is zonder nabestaanden maar wel een nabestaanden pensioen heeft. Houdt u dat allemaal bij? Ikke niet.

Stap twee wordt overduidelijk dat de AOW wordt afgeschaald en iedereen aan een privé pensioen moet. God zeg, je zal al 40 jaar AOW hebben opgebouwd tegen die tijd………inmiddels is de “witte cirkel” in beeld voor de overheid (mensen die volledig afhankelijk zijn van de AOW) en de “grijze cirkel”, mensen met door omstandigheden te weinig AOW opbouw komen boven drijven, het feit dat er in deze termen gesproken wordt geeft wel aan dat het bij het nieuwe pensioenstelsel niet alleen maar gaat over het herverdelen van pensioenen maar ook over het in kaart brengen van de gevolgen als de AOW verdwijnt.

En dan je Co2 budget, jaja, je lacht erom, want dat komt er niet! Oh nee? Was het niet onze eigen falende gezondheidszorgminister de Jonge toentertijd, die van het leugenachtige mondkapjes-schandaal, die zei dat de Corona App geen weggegooid geld was omdat het niet ondenkbaar was dat dit later als CO2 budget app gebruikt kon worden? Ik heb lang genoeg in de politiek gewerkt om te weten dat zo’n “proefballonnetje” zoals ze dat noemen niet zomaar opgelaten wordt. Daar waren al plannen voor. En nu is het gewoon alvast een stapje dichterbij.

Eerst moet je langzaam wennen aan dat CO2 budget wat op je online bestelling verschijnt, in je bank-app, op je Google zoekpagina, op je voedsel, op je tankbeurt, als je op vakantie wilt…….langzaam wennen, elke dag een beetje en BAF, daar is het: jouw persoonlijk budget, want op de achtergrond van al dat “wennen” lopen algoritmes die een berekening doen, gebaseerd op de input die jij bij elke handeling geeft: je pin gedrag, je online koopgedrag, je spaargedrag, je uitgavenpatroon, je bewegingen gemeten via je mobiele telefoon. Wacht maar tot de optelsom afgerond is.

Alles lijkt toe te werken naar 1 punt: jij, zoveel mogelijk in Nederland/Europa, en niet meer ver weg, en vooral niet te maatschappij kritisch en je enorm bewust van je druk op de samenleving en het milieu zodat je nog meer wilt betalen en bijdragen binnen de grenzen van die EU.

Wist jij dat er in 10 jaar tijd ruim 1000 meer wetten en regels zijn ingevoerd?

Laten we even een lijstje maken van extra heffingen en kosten die over de jaren zijn ingevoerd cq gewijzigd, laten we de afgelopen 10 jaar nemen……doe je mee? Misschien ben ik er 1 vergeten dan kun je die in reactiemogelijkheden toevoegen.

 • de recycling-bijdrage (voorheen: Verwijderingsbijdrage) (2013)
 • laag BTW tarief verhoogd van 6 naar 9% (2019)
 • verdubbeling van de assurantiebelasting (2021)
 • Vliegbelasting (2021)
 • de suikertax (2024)
 • de verpakkingskosten die je moet betalen op je patatbakje enzo (2023)
 • de gewijzigde WOZ berekening en de WWS (2015 en 2022)
 • systematische verhoging van accijns op tabak (2023-2024)
 • verhoging accijns op benzine, diesel, LPG en olie (2023)
 • verhoging accijns op alcoholische draken (2014)
 • fijnstof-toeslag voor automobilisten (2020)

En dan heb ik het nog niet gehad over

 • de jaarlijkse verhoging van de gemeentelijke en provinciale heffingen
 • de eeuwig stijgende zorgpremie en het eigen risico en de uitkleding van de verzekerde zorg
 • de constante doorberekening van kosten door bijvoorbeeld elektra en water bedrijven
 • de in 2000 ingevoerde EXTRA belasting op leidingwater zogenaamd zodat Nederland minder water ging verbruiken
 • de rare heffingen die gemeentes bedenken zoals extra heffingen voor het openen van je ondergrondse vuilcontainer
 • de jaarlijkse verhoging van de wegenbelasting
 • verlagen van toeslagen, beperken van aftrekposten in het belastingstelsel en inperken van bijzondere bijstand

En alle door de overheid opgelegde verplichtingen dan wel uitgesproken verlangens over jouw huis, isolatie, woongedrag en leefgedrag, de stijgende toename van geweld in Nederland en de toename van drugsproblematiek, de woningnood, de instroom van migranten, de inflatie, het sluiten van ziekenhuizen, minder bankfilialen, minder geldautomaten, bankkosten, minder mogelijkheden om met contant geld te betalen, dreigend stroom en water tekort, de graaicultuur, de polarisatie, de verdeeldheid binnen het land en al die eindeloze code geel, rood, groen en andere bullshit die dagelijks over je uitgestort wordt!

Terwijl alles wat jij wilt is gewoon lekker naar je werk rijden zonder file en daarna naar huis, benen op de bank en de TV aan.

Het leven in Nederland wordt er niet leuker op. En als je dan ook nog het Europees beleid toevoegt wat meer en meer de vrijheid van de Nederlandse overheid om zelf dingen in te kopen, te bepalen of wettelijk af te kaderen beperkt, en het feit dat die hele club een paar keer per jaar gezellig bij elkaar komt om snode plannen te smeden in Davos onder leiding van meneer Schwab, voor wat nog meer allemaal mogelijk zou kunnen zijn naast de koeien de wei uit te schoppen en boeren te ontaarden en mensen nog meer te doen geloven dat het allemaal is voor hun eigen

 • veiligheid
 • goede leven
 • gezondheid
 • rust
 • toekomst

en natuurlijk voor de aarde……..

Ik zou zeggen: tijd om te vertrekken en eens te gaan kijken in landen waar mensen nog gewoon met hun handen werken, overheden nog sociaal zijn en nuchter, niet straffen maar belonen, en waar je het langs de randen wel een beetje ziet fluctueren hoor, al dat nieuwe hysterische gedoe uit het Westen, maar waar het absoluut niet de boventoon voert.
Omdat die landen druk zijn met kansen grijpen die Europa nu omwille van het milieu liever uitband.

En dat geeft jou mooi de kans je eigen paradijselijke bubbel te bouwen in een nieuw land.

Voor je eigen

 • vrijheid
 • gezondheid
 • rust
 • toekomst

Voor het goede leven!

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

 • Jeanette

  Dag Barbara, dank je wel voor je reactie. Ik ben niet op zoek naar samenwerkingspartners. Veel plezier in Playa en succes met je projecten.
  Hartelijke groet, J.

 • Barbara

  Hoi Jeanette,

  Ik lees net dat je tegenwoordig in Merida woont. Wat leuk! Dan kruizen onze wegen elkaar nu eens, want mijn gezin en ik pendelen het laatste jaar tussen Merida en Playa del Carmen. We zijn trouwens net gisteren weer naar Playa gereden.
  Ik hoop dat je een mooi jaar in Merida zult beleven, maar dat zal wel goed komen. Merida is een bijzondere plek.

  Ik denk dat het nuttig is dat we elkaar binnekort eens spreken. Ik heb het idee dat we elkaar kunnen versterken in onze werkzaamheden. Zullen we binnekort even (telefonisch) kennis maken en van gedachten wisselen? Ik hoor graag van je.