Emigreren

Emigreren? Dit zijn de valkuilen

Je kunt je nog zo goed voorbereiden op je emigratie, met lijsten en stappenplannen, met gesprekken met familie en vrienden, met anderen emigranten, en uren Ik Vertrek kijken. Maar er blijven altijd onverwachte zaken of zaken die je gewoon niet kunt voorbereiden.

Iedere emigratie kent zo zijn eigen valkuilen-verhalen. En je kon er al eerder over lezen op deze website in het artikel Voorkom financiële blunders bij Emigratie. Maar we kijken in dit artikel naar niet financiële tegenspoed of valkuilen die je kunt tegenkomen na je emigratie.

Veel mensen emigreren met een enorme zelfoverschatting. En denken dat zij het allemaal wel kunnen, zonder na te denken over hun kwaliteiten en kennis, hun zelfredzaamheid en zwakheden. Ik adviseer mijn klanten altijd een EmigratieProfiel te maken, zodat ze naast inziht in hun financiële situatie nu en straks, ook inzicht hebben in hun verwachtingen en kansen en bedreigingen.

Toch kan het zelfs met een emigratieprofiel nog mis gaan. Omdat je niet eerlijk bent geweest met jezelf bijvoorbeeld, of omdat je iets ov er het hoofd hebt gezien. Uit ervaring van ander emigranten verzamelt zijn dit de grootste valkuilen die je kunt tegenkomen en situaties die je wellicht onderschat of teveel romantiseert in je hoofd en die dan een probleem kunnen opleveren na vestiging in je nieuwe woonland.

Emigreren vanuit een emotie

Verlaat je Nederland bijvoorbeeld uit onvrede over de regels, de bureaucratie of de toenemende agressie op straat en de criminaliteit? Of vertrek je omdat je relatie is beëindigd, of je werk, of je zit gewoon niet lekker in je vel? Dan is Emigratie vaak een vlucht. En kom je in het buitenland jezelf keihard tegen. Misschien niet direct, maar zomaar na een tijdje. En daar kun je flink van in een dip schieten. (lees ook: Als je gaat emigreren neem je ook jezelf mee)

Dating in Mexico

De liefde achterna

Als je voor liefde emigreert, omdat je een partner online hebt gevonden bijvoorbeeld of tijdens de vakantie, dan kijk je door een grote roze bril naar je emigratie plannen.
je partner wacht op jou in een land waar hij of zij alles al op orde heeft en niet kan wachten tot je bij ehm of haar komt wonen.

Die partner heeft een sociaal leven, werk, familie, ene huis. En jij kunt zo in dat leven stappen.

Toch valt dat in de praktijk vaak vies tegen. je staat er veelal alleen voor om je draia te vinden en je eigen sociale cirkels op te bouwen. Terwijl je partner de hele dag naar zijn werk is.
Je hebt dan veel meer zelfredzaamheid nodig dan je in eerste instantie dacht. Wachten op je lief tot deze thuiskomt uit het werk kunnen lange dagen zijn.

En weet je alles over je rechten als partner als je bent getrouwd? mag je je Nederlandse nationaliteit/paspoort houden na je huwelijk? En de culturele gewoontes? En hoe zit het met jouw positie en die van de kinderen als er kinderen komen?

En stel nu, en dit wil je op dit moment echt niet horen, maar stel nu dat je toch bij je partner weg wilt, hoe zit dat dan? Heb je recht op iets? Kun je überhaupt wel scheiden? Of mag je blijven in dat land als je uit elkaar gaat? Hoe zit het met je verblijfsvergunning?

En als je niet kunt aarden, is het dan mogelijk om samen met je partner naar Nederland te verhuizen? Hoe ingewikkeld wordt dat? Een beetje afhankelijk van de nationaliteit van je partner kan dat wel eens heel ingewikkeld zijn en misschien wel onmogelijk.

De verkeerde locatie

Ik adviseer mijn klanten altijd om eerst een huis te huren, en dan niet gelijk voor een lange tijd, maar voor korte termijn en per direct opzegbaar. Mensen die al ene huis gekocht hebben bijvoorbeeld tijdens hun vakantie, omen vaak bedrogen uit over de locatie. Als je in een vakantie roes een huis koopt kijk je alleen emotioneel, maar niet met je hoofd. Het uitzicht kan prachtig zijn op die zomermiddag toen de makelaar het koopcontract onde rtj enues duwde.
maar hoe is de weg er naar toe als het slechte weer aanbreekt? En hoe is het dorp als de toeristen weg zijn?

En dat geldt natuurlijk ook voor je landen-keuze, soms kun je zomaar na een jaar denken: Wat doe ik hier? Waar kun je het beste naartoe emigreren?)

Zorg dat je goed op de hoogte bent van regels en voorschriften, bijvoorbeeld over het krijgen van een hypotheek, erfrecht en verbouwen, milieuwetten en bouwvoorschriften. Maar ook over de omgeving en de plannen voor het gebied. Niemand wil zijn idyllische plek zien veranderen in een grote drukke lawaaiige uitgaanszone met alle overlast van dien, of opeens naast een varkensboer wonen met mega-schuren.

De taal spreken

Ja duh, denk je nu, dat is les 1 die je overhoudt van kijken naar programma’s als Ik Vertrek. Je bent een sukkel als je de taal niet spreekt. Ja, dat klopt, het is een stuk eenvoudiger om alles te regelen en te integreren als je de taal spreekt.

Zo sprak ik bijvoorbeeld Spaans voordat ik naar Mexico verhuisde. Erg handig! Tot je ontdekt dat Mexicaans Spaans zo anders is dan Spaans Spaans, en je in Mexico veel meer afhankelijk bent van context en interpretatie dan van correcte zinnen.

De taal spreken is niet een kwestie van taallessen volgen, het is ook een kwestie van lokale dialecten en het locale taalconcept begrijpen binnen de culture context. “Mañana” betekent niet altijd morgen en “fresa” is echt niet altijd een aardbei, om maar iets te noemen.

De achterblijvers

Hoeveel Zoom meetings en videobellen de wereld een stuk kleiner hebben gemaakt is het gemis van familie en vrienden soms wel een reden voor emigranten om de handdoek in de ring te gooien.

Heimwee kan een echte emigratiedroom-killer zijn en daar kunnen goedkope vliegtickets neit tegenop. En het wordt vooral moeilijk als de gezondheid van familieleden in Nederland achteruit gaat.

In het boek: Maak jouw unieke Emigratie Profiel denk je voor je emigratie hier al over na, hoe je omgaat met de stress die dit soort momenten in je leven als emigrant kunnen veroorzaken. Maar in de praktijk is dat best lastig vertellen mensen mij.

Werken in het buitenland

Werken in het buitenland is zo anders dan in het overberegelde en beschermde Nederland. In het buitenland maak je soms veel langere dagen. De werkethiek is vaak anders en de bedrijfsstructuren veel formeler. En er zijn veel minder beschermingen voor jou als werknemer, zowel fysiek als qua arbeidsrecht.

Je moet misschien wel 6 dagen per week 8 uur per dag werken voor het lokale loon. En in sommige landen heb je maar recht op 7 vakantiedagen per jaar. Niks ATV, niks ouderschapsverlof, niks zwangerschapsverlof, ziektegeld of pensioenopbouw.

Weet jij hoe dat in je nieuwe woonland geregeld is? Hoe zit het met minimum inkomen? En studiekansen en cursussen? Krijg je koffie op je werk of moet je zelf je eten en drinken meenemen? En heb je recht op verhuisdagen?

  • Krijg je automatisch een zorgverzekering? Jaarlijks opslag? Vakantiegeld? Dertiende maand?
  • Zijn je diplomas en opleidingen geldig, moet je die in de lokale taal omzetten of laten crediteren?
  • Mag je met jouw verblijfsvergunning wel werken in je nieuwe woonland?
  • En dat inkomen hé? Kun jij daar ok van leven? Want jij bent een bepaalde levensstijl gewend, en dat ga je afhankelijk van je woonland wellicht niet redden op een lokaal inkomen.

Ik begin voor mijzelf

De airbnb’ers en zelfstandig ondernemers zijn wel de grootste groep emigranten denk ik.

Het grootste probleem hierbij is dat je weinig of geen kennis hebt van lokaal ondernemers recht en de plichten als ondernemer. Welke regelgeving is op jou van toepassing, hoe moet je je boekhouding aanleveren bij de belastingdienst en aan welke wetten moet je voldoen.

Welke bedrijfsvormen zijn er mogelijk en welke is het meest gunstig voor jou en mag je dan binnen die bedrijfsvorm jouw bedrijfsvoering uitoefenen?

Hoe lang duurt het registreren van een bedrijf en het verkrijgen van een belastingnummer? En kun je een bankrekening openen? Mag dat wat je wilt starten in het pand wat je beoogd? Past het in de stadsplanning, binnen het de toeristische visie of het bestemmingsplan?

Want jij kunt wel een airbnb willen beginnen maar als er een maximum aantal kamers voor die streek is vastgesteld, kun jij daar dan nog wel bij? Of past jouw m2 nog wel binnen de horeca ruimte voor dat gebied?

En gaat je bedrijf genoeg geld opleveren om van te leven na aftrek van alle kosten? Heb je onderzoek gedaan? Statistieken opgevraagd en contact gehad met onderzoeksbureaus of het bureau van toerisme of het wel zo’n goede locatie of zo’n goed plan is?

Ik herinner me een pannenkoekenhuis-plan ergens in West Afrika, die bakken nu meer hamburgers dan pannenkoeken, omdat de lokale bevolking de Nederlandse pannenkoek helemaal niks vind en toeristen zijn er bijna niet, niet genoeg om van te leven in ieder geval. Ze verdienen sowieso amper genoeg om vooruit te komen en van te leven en werken meer uren dan ooit tevoren.

Voor mij was die aflevering een voorbeeld van hoe het een stuk beter kan als je je dromen afstemt op de lokale realiteit.

Heb jij echt alle vragen gesteld en beantwoord gekregen voordat je al je geld in een droom stopt die straks een nachtmerrie wordt?

Heb jij emigratie plannen?

Kijk dan eens rond in de Emigratie Winkel, vol boeken en mogelijkheden tot het boeken van een gesprek.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!