Wonen in Mexico

Hoe vraag je een CURP nummer aan in Mexico

Een CURP aanvragen is denk ik wel het makkelijkste van alle processen die je in Mexico als tijdelijke inwoner doorloopt. Met stip gevolgd door het doorgeven van een verhuizing.

In sommige immigratiekantoren wordt de CURP al op je resident kaart vermeld, je vindt hem dan onder je geboortedatum. Maar meestal wordt gewacht met het vermelden van je CURP tot je een vaste verblijfsvergunning hebt. Tot die tijd kun je hem zelf aanvragen en krijg je hem op papier.

Een Curp aanvragen is een tramite die je opstart bij de Immigratiedienst van jouw woonplaats.

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit inclusief handige linken naar websites

In het boek vind je alle informatie over het aanvragen van een CURP nummer en een RFC nummer inclusief een voorbeeldbrief voor de aanvraag van het CURP nummer.

Maar ook alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie. Je kunt ook specifiek dat ene deel kopen over je wettelijke rechten en plichten in Mexico waarin de aanvraag van je persoonlijke identificatienummers in Mexico wordt uitgelegd.

Waarom is een CURP zo belangrijk?

CURP is een afkorting van Clave Unica de Registro de Poblacion. En dat staat zo’n beetje gelijk aan je Burger Service nummer in Nederland. Je krijgt een CURP eenmalig uitgereikt en hij is uniek voor jou. Hij is opgebouwd met een voor jouw unieke reeks getallen en letters. Dat leg ik verderop in het artikel uit.

Je hebt een CURP nummer nodig voor o.a.:

 • Het aanmelden bij IMSS voor de ziektekosten verzekering
 • Het openen van een bank rekening
 • Het aanvragen van je Mexicaanse rijbewijs
 • Als je wilt werken of een werkvergunning wilt aanvragen
 • Als je een bedrijf wilt beginnen
 • Als je een belastingnummer moet aanvragen
 • Soms ook als je iets bij de overheid wilt registreren, zoals bijvoorbeeld een adreswijziging, geboorte, huwelijk enz. hoewel dat steeds vaker vervangen wordt door je belastingnummer (RFC)
 • Als je deel wilt nemen aan het INAPAM programma: de senioren-kortingskaart.

Je ziet wel, je bent dus nergens zonder CURP daarom was ik zo verbaasd dat dit een aparte stap is en hij niet gelijk wordt toegewezen met je verblijfsvergunning.

Hoe is een CURP opgebouwd?

Een CURP nummer bestaat uit een reeks cijfers en letter opgebouwd uit je persoonlijke data en een paar random door de computer gegenereerde cijfers of letters. Dit laatste is afhankelijk van je geboortedatum.

Je CURP is opgebouwd uit o.a.:

 • letters uit je achternaam en roepnaam,
 • je geboortedatum,
 • je geslacht,
 • je nationaliteit

Alles wat mist in deze reeks, bijvoorbeeld de staat waarin je geboren bent, wordt vervangen door een ‘X’.

Naast een CURP nummer en je NUE nummer (Je Immigratie-registratie nummer) heb je in Mexico ook een RFC nummer. nodig. (Lees ook Een belastingnummer aanvragen in Mexico)

Vragen over wonen in Mexico of over emigreren?

*dit artikel is oorspronkelijk geschreven in 2019 en herschreven en geupdate in 2024

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!