Wonen in Mexico

Hoe vraag je een CURP nummer aan in Mexico

Toen ik mijn temporary resident kaart na ruim 9 maanden wachten eindelijk kon ophalen in Cancun was ik teleurgesteld dat mijn CURP nummer niet op de kaart stond. Immers, iedere inwoner van Mexico heeft zo’n numer nodig. Dus waarom moet je dat dan weer apart aanvragen?

Mij werd vertelt dat er 2 dagen waren waarop het CURP nummer wordt uitgegeven en dat betekende dus dat ik weer in die ellenlange rijen van INM Cancun moest. Eigenlijk was ik er wel een beetje klaar mee met dat ongestructureerde chaotische kantoor.

Ik woonde inmiddels in Playa del Carmen en het internet leerde mij dat je een CURP overal kunt aanvragen bij INM, en je hoeft dus niet persé in het kantoor waar je staat geregistreerd.
En aangezien ik toch mijn verhuizing moest doorgeven leek het mij verstandig die CURP niet meer in Cancun aan te vragen.

Een CURP aanvragen is denk ik wel het makkelijkste van alle processen die je in Mexico als tijdelijke inwoner doorloopt. Met stip gevolgd door het doorgeven van een verhuizing.

Met een beetje de stress in mijn hoofd van de aanvraag van de tijdelijke verblijfsvergunning verzamelde ik mijn documenten voor de CURP aanvraag.

Waarom is een CURP zo belangrijk?

CURP is een afkorting van Clave Unica de Registro de Poblacion. En dat staat zo’n beetje gelijk aan je Burger Service nummer in Nederland. Je krijgt een CURP eenmalig uitgereikt en hij is uniek voor jou zolang je in Mexico woont of in leven bent.

Je hebt hem nodig voor o.a.

 • Het aanmelden bij IMSS voor de ziektekosten verzekering
 • Het openen van een bank rekening
 • Het aanvragen van je Mexicaanse rijbewijs
 • Als je wilt werken of een werkvergunning wilt aanvragen
 • Als je een bedrijf wilt beginnen
 • Als je een belastingnummer moet aanvragen
 • Als je iets bij de overheid wilt registreren, zoals bijvoorbeeld een adreswijziging, geboorte, huwelijk enz.
 • Als je deel wilt nemen aan het INAPAM programma: de senioren-kortingskaart.

Je ziet wel, je bent dus nergens zonder CURP daarom was ik zo verbaasd dat dit een aparte stap is en hij niet gelijk wordt toegewezen met je verblijfsvergunning.

Hoe is een CURP opgebouwd?

Een CURp nummer bestaat uit een reeks cijfers en letter opgebouwd uit je persoonlijke data en een paar random door de computer gegenereerde cijfers of letters. Dit laatste is afhankelijk van je geboortedatum.

Je CURP is opgebouwd uit o.a.

 • letters uit je achternaam en roepnaam,
 • je geboortedatum,
 • je geslacht,
 • je nationaliteit

Alles wat mist in deze reeks, bijvoorbeeld de staat waarin je geboren bent, wordt vervangen door een ‘X’.

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit inclusief handige linken naar websites

In het boek vind je alle informatie over het aanvragen van een CURP nummer en een RFC nummer inclusief een voorbeeldbrief voor de aanvraag van het CURP nummer.

Maar ook alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

Vragen over wonen in Mexico of over emigreren?

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.