Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Hoe laat is het in Mexico?

Nederland kent nog steeds het fenomeen zomertijd en wintertijd. gelukkig is dat in Mexico in 2022 afgeschaft, toen hebben de staten die zomertijd voerden voor het laatst de klok terug gezet en hoewel sommig electronica en apps nog worstelen met de nieuwe tijden, is het geen gehannes meer met zomer en wintertijd. ]

Het is niet overal in Mexico dezelfde tijd

Omdat het land zo groot is bestrijkt het verschillende tijdszones. En omdat het een Federale overheid is met 32 verschillende staten kunnen staten zelf hun klok zetten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de staat Quintana Roo waar jij dan wellicht op vakantie gaat.

Tijdzones in Mexico zijn grofweg ingedeeld in

  • Central Time (Universal Coordinated Time of UTC – 6.00/-5.00), Zona Centro, deze tijdszone geldt in het centrale deel van Mexico en het grootste deel van het Oosten van Mexico inclusief Mexico Stad.
  • Pacific Time (UTC -8.00/-7.00), Zona Noroeste, de staat Baja California, grenzend aan de US en de Pacific Ocean leeft in Pacific Standard Time
  • Mountain Time (UTC -7.00/-6.00), Zona Pacifico, het grootste deel van het Westen, inclusief Baja California Sur, Chihuahua, Nayarit, Sinaloa en Sonora gebruiken Mountain Standard Time

Quintana Roo is de enigste staat in Mexico die een eigen tijdszone heeft ingesteld die afwijkend is, dit is puur gedaan ten gunste van het toerisme, Zona Sureste: dat is Eastern Standard Time

Er zijn in totaal 4 Staten en het Federale District (Mexico) die meerdere tijdzones hebben:

  • Chihuahua,
  • Coahulla de Zaragoza,
  • Nueva Leon,
  • Tamaulipas

Geschiedens van de Mexicaanse tijdzones

In 1922 heeft Mexico zijn landelijke tijdszones afgesproken en een Standard Time gezet. Tot die tijd werkte elk gebied met zijn eigen Zonnetijd, afhankelijk van het aantal daglicht-uren.
In 1922 heeft het land zijn klok 23 minuten en 24 seconden teruggezet om zo exact 7 uur achter GMT (Greenwich Mean Time) aan te lopen, wat toen de wereldstandaard was.

In 1928 werd de klok in Mexico Stad 1 uur vooruit gezet en sloot daarmee aan met CST (Central Daylight Time), deze tijdszone geldt tot vandaag als richtlijn voor de Mexicaanse tijd.

Quintana Roo veranderde zijn tijdzone in 2015.

In 2022 is in heel Mexico dus de zomer en wintertijd afgeschaft. Op basis van onderzoek vond men het te ingrijpend voor de geestelijke gezondheid van grote groepen mensen en daarbij vond Mexico ook dat het een achterhaald fenomeen is in deze 24 uurs economie.

Ik kom op vakantie naar Cancun, hoe groot is het tijdsverschil met Nederland?

In Cancun is het 7 uur vroeger dan in Nederland gedurende de Nederlandse zomertijd, en 6 uur gedurende de Nederlandse wintertijd.

Reis jij de staat Quintana Roo uit, richting Merida en/of Campeche, dan is het daar 1 uur vroeger in vergelijk met Cancun. En dus is het tijdsverschil met Nederland 8 uur in de Nederlandse zomertijd en 7 uur in de Nederlandse wintertijd.

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit over het dagelijks leven in Mexico voor een emigrant

 

* artikel oorspronkelijk geschreven en gepubliceerd op 26 augustus 2020 en herzien op 26 oktober 2023

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!