tijd in Cancun
Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Hoe laat is het in Mexico?

Omdat ik niet echt bij de klok leef heb ik soms geen flauw idee hoe laat het is, laat staan dat ik weet hoe laat het bij vrienden en volgers rond de wereld is. Grofweg weet ik dat de Nederlanders naar bed gaan als ik aan tafel schuif voor het avondeten, en de Filipijnen opstaan als ik naar bed ga. Maar hoe laat is het nu precies en kent Mexico ook zomertijd?

Ik woon in 1 van de twee staten van Mexico waar GEEN zomertijd en wintertijd is. Normaal gesproken loop ik zo’n 6-7 uur achter op Nederland, dus ik leef hier in Quintana Roo in het verleden van Nederland.
Afhankelijk van Zomer of wintertijd in Nederland. Vlieg jij met Tui naar bijvoorbeeld Cancun, dan zet je dus afhankelijk van de zomer of wintertijd in Nederland je horloge 6 of 7 uur achteruit.

Ook in Sonora doen ze niet aan zomer en wintertijd, dit is ooit besloten om de inwoners van de US die naar Mexico reizen niet lastig te vallen met tijdsverschil. Quintana Roo is 1 van de drukst bezochte toeristenpleisters in Mexico voor Amerikanen en Sonora heeft als grensstad veel dagelijks verkeer met Amerika. Er zijn langs de grens met de US nog een paar kleine stadjes die niet meedoen aan zomer en wintertijd. Best verwarrend dus als je in het grensgebied bent. Want rij je zo’n stadje uit verder Mexico in, met je opeens WEL je horloge aanpassen aan de lokale tijd.

Mexico Photos

Andere delen van Mexico hebben winter- en zomertijd

De klok wordt in het voorjaar om 2 uur ’s nachts een uur vooruit gezet, op de eerste zondag in April.Op de laatste zondag van oktober gaat de klok weer een uur achteruit.

Met uitzondering van Acuna, Anahuac, Juarez, Matamoros, Mexicali, Nuevo Laredo, Ojinaga, Piedras Negras, Reynosa, en Tijuana in het noorden van Mexico die dezelfde zomer- en wintertijd hanteren als de US, daar gaat de klok de tweede zondag in Maart vooruit en de eerste zondag in November weer terug.

En ongetwijfeld als je naar dat gebied reist zijn er nog meer kleine stadjes aan de grens die onofficieel meedoen aan deze handelsafspraken, want dat zijn het. Afspraken om productie en transport processen soepel te laten verlopen in Amerikaanse bedrijven en op transporten tussen de US en Mexico in het grensgebied die onderling locaties en werkers delen.

Mexico Immigration Form

Het is niet overal in Mexico dezelfde tijd

Omdat het land zo groot is is het opgedeeld in tijdzones.
Tijdzones in Mexico zijn grofweg ingedeeld in

  • Central Time (Universal Coordinated Time of UTC – 6.00/-5.00),
  • Pacific Time (UTC -8.00/-7.00)
  • Mountain Time (UTC -7.00/-6.00).

Het grootste deel van het land leeft in Central Time.

Er zijn in de Federale Staat Mexico, die in totaal 32 Staten kent, 4 Staten en het Federale District (Mexico) die meerdere tijdzones hebben:

  • Chihuahua,
  • Coahulla de Zaragoza,
  • Nueva Leon,
  • Tamaulipas

Samen met de zomertijd levert dit dus best wel verwarring op. Grofweg kun je stellen dat:

Zona Centro:
Het centrale deel van Mexico en het grootste deel van het Oosten van Mexico inclusief Mexico Stad leven in Central Standard Time.

Zona Pacifico:
Het grootste deel van het Westen, inclusief Baja California Sur, Chihuahua, Nayarit, Sinaloa en Sonora gebruiken Mountain Standard Time

Zona Noroeste
De staat Baja California, grenzend aan de US en de Pacific Ocean leeft in Pacific Standard Time

Zona Sureste:
En Quintana Roo in het oosten leeft in Eastern Standard Time

Daarbinnen vallen dus wel of niet de zomertijden en wintertijden. Omdat Mexico een Federale Staat is heeft elke staat zijn eigen bevoegdheid dit te regelen en hoeven ze alleen rekening te houden met een landelijk advies. Niet met landelijke regelgeving.

Mayan Museum Chetumal

Geschiedens van de Mexicaanse tijdzones

In 1922 heeft Mexico zijn landelijke tijdszones afgesproken en een Standard Time gezet. Tot die tijd werkte elk gebied met zijn eigen Zonnetijd, afhankelijk van het aantal daglicht-uren.
In 1922 heeft het land zijn klok 23 minuten en 24 seconden teruggezet om zo exact 7 uur achter GMT (Greenwich Mean Time) aan te lopen, wat toen de wereldstandaard was.

In 1928 werd de klok in Mexico Stad 1 uur vooruit gezet en sloot daarmee aan met CST (Central Daylight Time), deze tijdszone geldt tot vandaag als richtlijn voor de Mexicaanse tijd.

Quintana Roo veranderde zijn tijdzone in 2015.

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit over het dagelijks leven in Mexico voor een emigrant

In het boek vind je alle informatie over motorrijden of autorijden in Mexico, alle regels, prijzen, veiligheid op de weg en de registratie.

Maar ook alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.