Wonen in Mexico

Een belastingnummer aanvragen in Mexico

De Mexicaanse Belastingdienst heet Servicio de Administración Tributaria, kortweg SAT en kent net als in Nederland een particuliere en zakelijke afdeling en diverse tarieven. In dit artikel leg ik uit hoe je een RFC nummer, een belastingnummer kunt aanvragen.

Je hebt een belastingnummer in Mexico niet alleen maar nodig voor belastingen, in sommige staten wordt het RFC nummer ook gebruikt voor het aansluiten van Elektra of water, of voor het maken van afspraken bij overheidsdiensten. Net je CURP nummer is het dus handig om te hebben. (Lees ook: Hoe vraag je een CURP nummer aan in Mexico)

In veel staten van Mexico is het aanvragen van een belastingnummer een online proces. Als jij echt belastingaangifte wilt doen over inkomsten in Mexico heb je dit nummer inclusief een e-handtekening nodig en krijg je, net als in Nederland bij “Mijn Belastingdienst” een online dashboard waar vanuit je alles kunt regelen.

Je start dit proces op de website van de SAT, de overheidswebsite.

Op het moment dat ik dit artikel schrijf is de online behandeling van RFC nummers tijdelijk niet mogelijk. Je zult dus in de rij moeten gaan staan bij jouw dichts bijzijnde lokale SAT kantoor.

Je RFC nummer is net als je CURP nummer opgebouwd met een combinatie van voorletters, nationaliteit en geboortedatum.

Wil je geen aangifte doen in Mexico maar heb je wel een RFC nummer nodig voor het maken van afspraken en het regelen van voorzieningen van je huis dan kun je een RFC nummer aanmaken wat voor jou persoonlijk is maar generiek. Het nummer is niet gekoppeld aan een dossier bij SAT en dus niet geldig voor het indienen van een belastingaangifte. Een RFC nummer wat gekoppeld is aan een SAT-dossier heeft een unieke eindcode die alleen jouw SAT-kantoor kan toekennen.

Als je je nummer bij de belastingdienst van Mexico hebt geregistreerd krijg je een QR code en digitale handtekening.

Het hele proces van aanvragen van zowel een generiek RFC nummer of een belastring geregistreerd RFC nummer leg ik uit in mijn handboek: Wonen in Mexico.

Wil je niet het hele handboek kopen en geld besparen dan kun je ook alleen het deel “Rechten en Plichten” kopen

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!