Emigreren

Hoeveel geld heb je nodig om te emigreren?

Hoeveel geld heb je nodig om te emigreren, dat blijft een lastige vraag in mijn coachingspraktijk. Heel veel mensen wikken en wegen over het perfecte emigratiebudget en twijfelen of ze het financieel wel gaan redden. En dat is begrijpelijk. We zien maar al te vaak in programma’s als “Ik vertrek” dat mensen worstelen met financiële tegenslag als ze eenmaal aangekomen zijn in hun nieuwe thuisland.

Het is ene heel persoonlijk iets, dat emigratiebudget. Ik heb klanten gehad die met een paar honderd euro de grens over gingen en mensen die duizenden zo niet 10-duizenden euros spaargeld achter de hand hadden.

Toch komt het uiteindelijk allemaal neer op wat jij wilt in het buitenland en hoe jij droomt voer emigratie.

Sipalay Sugar beach

Wat zijn jouw plannen?

Jouw buitenlandse droom is leidinggevend voor je emigratiebudget. En wie je het ook vraagt en hoe je ook zoekt op het internet, alleen jij kunt die vraag over hoeveel geld je nodig hebt om te emigreren beantwoorden.

Hoeveel geld je nodig hebt om te emigreren wordt mede beïnvloed door een aantal factoren, en ik zet er een paar op een rijtje:

  • het land van bestemming
  • jouw persoonlijke wensen voor je leven na je emigratie
  • de wijze waarop je in je inkomen wil gaan voorzien
  • hoe je Nederland afrondt
  • of je met een schone lei begint

Het land van je bestemming heeft invloed op de kosten van emigratie

Het land waar jij naar toe verhuisd is van grote invloed op hoeveel geld je nodig hebt voor je emigratie. Ligt dat land binnen of buiten Europa? Moet je een verre reis maken of kun je het bijna lopend af bij wijze van spreken. Het is een heel ander verhaal als je naar de andere kant van de wereld verhuisd of naar België, om maar wat te noemen.

Ken jij de immigratieregels van het land en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Welke papieren heb je nodig om in het land te mogen wonen?

En weet jij welke voorzieningen voor jou geregeld zijn in dat land, zoals ziektekosten en andere verzekeringen?

Personal Advice

Jouw persoonlijke wensen en plannen voor je emigratie zijn ook van invloed op het benodigde emigratiebudget

Wat ga je doen in het buitenland? Ga je daar werken voor een baas, word je zelfstandig ondernemer? Heb je bouwplannen of verbouwplannen? Ga je direct geld verdienen of moet je eerst investeren?

En de tijd nadat alles geregeld is en er geld binnenkomt, hoe wil jij dat de kwaliteit van je leven er dan uitziet. Wil je minimalistisch gaan leven, zelfvoorzienend zijn, of leven als een God in Frankrijk?

Hoe je Nederland afrondt is ook van belang voor je Emigratiebudget

Als jij Nederland niet helemaal afrond en vertrekt met “losse eindjes” dan kun je nog een naheffing gepresenteerd krijgen of maandelijks rekeningen ontvangen met een wettelijke betalingsverplichting. Die rekeningen kunnen van grote invloed zijn op je toekomstige paspoortverlenging bijvoorbeeld als ze niet meer betaald worden.

Waar moet je belasting betalen? Want ben je, na je vertrek wel echt geëmigreerd bijvoorbeeld?

Heb je nog bezittingen in Nederland of een bedrijf? Investeringsfondsen wellicht of andere
verwikkelingen?

kagusuan beach, siquijor, Philippines

Begin jij met een schone lei in het buitenland? Dan zijn je emigratiekosten hoger of lager

Afhankelijk van de bovenste drie zijn jouw emigratiekosten hoger of lager als je met een schone lei begint in het buitenland.

Stel je wilt je inboedel meenemen naar het buitenland, dan zijn je kosten hoger want je hebt verhuiskostene n wellicht importkosten, afhankelijk van je status in dat land.

Stel je wilt je inboedel niet meenemen maar koop alles nieuw, dan is, afhankelijk van de kosten van levensonderhoud je budget wellicht hoger om op te starten maar goedkoper in de lange termijn.

Ander voorbeeld: als je besluit pensioenpremie te blijven betalen in Nederland is je emigratiebudget ook veel hoger dan wanneer je de deur voorgoed achter je dichttrekt in Nederland en alle banden behalve je DigiD en je Nederlandse nationaliteit verbreekt.

staande eten, goedkoop eten, reistips, rome, italie, lunch, ontbijt,

Hoeveel geld jij nodig hebt is een kwestie van zelfkennis en van algemene kennis

Ik raad mijn klanten altijd aan om dingen op papier te zetten, een plan te maken. En dan bedoel ik niet iets ingewikkeld als een bedrijfsplan, maar wel een emigratie plan. En om ze te helpen heb ik een boekje gemaakt wat jou helpt om dit plan op een leuke en praktische wijze te maken.

Het boekje helpt je met het maken van een emigratieprofiel. Een emigratieprofiel is een gebalanceerd plan waarin zelfkennis, toekomstplannen, huidig bestedingspatroon en financiële situatie de basis vormen voor een succesvolle emigratie.

Deze methode helpt je kijken naar jezelf, je plannen en de realisatie van die plannen.

En als je het in een avondje hebt doorgewerkt, eventueel samen met je gezin, dan heb je een handig werkplan, een takenlijst en overzicht van wat jij financieel nodig hebt voor je emigratie en hoe je die financiën kunt aanvullen.

Handig toch? Zo weet je zeker dat je niets vergeet of over het hoofd ziet!

Over vergeten gesproken…….dat afronden van alles in Nederland, hoe doe ik dat?

Met een schone lei naar het buitenland vertrekken zorgt ervoor dat je je helemaal kunt focussen op je nieuwe toekomst. Als jij al die zaken die je in Nederland moet afronden en afsluiten netjes ind e goede volgorde en volgens de wettelijke regels afrondt, dan kun je met een gerust hart op reis. Waar je ook naar toe verhuisd.

En sommige dingen zijn in Nederland, door alle regels best een beetje ondoorzichtig geworden. Dus welke situatie is nu op jou van toepassing? Kun je nu wel of niet je zorgverzekering meenemen bijvoorbeeld? En je auto, hoe zit dat met de auto? En de school van de kinderen hoe regel ik dat bij emigratie?

In het boek “Emigreren zo doe je dat!” heb je naast het maken van het emigratieporfiel wat onderdeel van dit boek is, ook uitleg over wat je allemaal moet regelen, opzeggen, doorgeven en afronden ook een handige lijst met webadressen zodat je direct bij de juiste instantie zit. En aangezien emigratie al zo’n emotionele en hectische en vooral spannende tijd is, scheelt dat een heleboel zoekwerk. Die energie kun je dan lekker in je nieuwe toekomst stoppen want daar ligt jouw droom en daar ligt jouw geluk.

Vind je dat boek te duur? Koop dan alleen het afronden van Nederland. En maak geen fouten die je in de toekomst financieel gezien kunnen inhalen.

En je kunt natuurlijk ook even in de webshop kijken wat ik allemaal nog meer aanbied aan producten rondom Emigratie en Reizen en Werken. (Ga naar de Webshop)

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel bereid ze ergens in de buurt van La Paz (BCS) weer een lange motortocht voor dwars door Mexico.