Emigreren

Ik wil niet meer in Nederland wonen

Zoveel mensen komen bij me met als openingszin: Ik wil niet meer in Nederland wonen. Vanwege de veranderende maatschappij in Nederland en zeker ook vanwege de politiek en Europa en wat er wellicht boven je hoofd hangt als je wel in Europa blijft wonen.

Het lijkt benauwender te worden in Nederland. Je kunt bijna niet meer vrijuit spreken of je hoofd wordt er afgehakt door één of andere belangenvereniging of zelfbenoemde groepen. Schreeuwers hebben de overhand en mensen hebben het gevoel dat ze op allerlei manieren in de verdrukking raken.

En het aantal mensen met het verlangen dat allemaal te ontsnappen stijgt. En naast het feit dat ik het hoor van de mensen die ik dagelijks spreek of in mijn mailbox aantref kan ik dat zien in de zoekresultaten en statistieken van mijn website.

Mensen zoeken op het internet naar antwoorden op vragen als?

  • Vertrekken uit Nederland,
  • Emigratie en wat dan
  • Waar kan ik het beste gaan wonen,
  • Ik wil weg uit Nederland
  • Ik wil emogreren maar ik heb geen geld

En jij bent hier wellicht ook wel terecht gekomen omdat je intypte “Ik wil niet meer in Nederland wonen”

Wat je reden ook is waarom je weg wilt uit Nederland, je bent niet alleen in je zoektocht naar een beter leven.

Vrijheid moet je tegenwoordig steeds verder weg zoeken

Niet meer in Nederland willen wonen is 1 ding, maar als je op zoekt bent naar vrijheid om te leven en wonen zoals jij wilt, zul je echt drastisch moeten emigreren, want Europa is heel snel in het veranderen in de Federale Staten van Europa en dan ben je, als je binnen Europa verhuisd alsnog overgeleverd aan alle besluitvorming vanuit Brussel.

Ik las onlangs een artikel waarin stond dat de Nederlandse overheid bijna geen eigen beleid meer kan vormen, alleen nog nuances kan inkleuren omdat Brussel alle grote agendapunten beheert. Zoals CO2, klimaat, vluchtelingen en energie. En hoe lastig het dus is om verkiezingscampagnes te voeren als alles wat je wilt voor je land en belangrijk vindt voor Nederland eerst langs Brussel moet.

Kun je dabn nog wel fijn emigreren binnen Europa, als boer bijvoorbeeld als je ruimte zoekt voor je bedrijf, of als ondernemer als je alle milieu-eisen en stijgende kosten en bankzaken zat bent, of gewoon als mens die weer “normaal” wil leven? Als je nog zelf wilt bepalen hoe je leven eruitziet?

Waar vind je nog die vrijheid die je in Nederland verliest?

Ik merk dat ik heerlijk leef in mijn eigen expat-bubbel, ik heb geen bemoeienis met politiek, geen gedoe met de overheid anders dan de paar verplichte zaken en ik sta eigenlijk op de rand van de samenleving waar ik in woon en kijk er naar en denk er het mijne van, maar het raakt me verder niet. Daar waar ik in Nederland constant bemoeienis ondervond met de overheid en regels en wetten en weet ik veel wat nog meer, bepaal ik nu grotendeels zelf hoe ik leef en in hoeverre ik me laat betrekken of beinvloeden door de dingen die spelen in mijn woonland.

Daarbij, de laatste jaren lijkt in Europa alles uitvergroot:

  • anders denken,
  • financiële kwetsbaarheid,
  • angst,
  • arm en rijk,
  • hoe je eet, beweegt en reist
  • en zelfs de eerste en derde wereldlanden lijken te verschuiven

Het lijkt wel alsof de wereld post-COVID voorgoed verandert is, al is het maar door de enorme kloof die er is ontstaan tussen arme en rijke landen maar ook de segregatie die het teweegbracht en al die nieuwe termen zoals wappies en complotdenker en antivaxxers. En die tendens is niet gestopt met het verwijderen van de 1.5 meter afstand stickers. Die tendens zet zich nog steeds voort door de maatschappij. En wat en wie we ook de schuld geven hiervan, het is een feit dat veel mensen eht als onprettig ervaren maar ook een feit dat het alleen in Westerse landen lijkt te bestaan.

Kijk maar naar dingen als al die crisissen: huizen, energie, voedsel, en de CO2 problematiek, maar ook simpele dingen als bankzaken en verkeersmaatregelen, beschikbaarheid van huizen en gezondheidszorg. Dat speelt alleen maar in Westerse landen, maar op de 1 of andere manier lijkt de pers en de regering je wel te willen alten geloven dat het wel overal is.

Wist je dat ik, over mijn spaargeld altijd positieve rente ontvang? Zelfs toen jullie in Nederland een negatieve rente hadden? En nog best veel ook, per jaar is dat al snel een kleine 350 euro op een gewone spaarrekening, en ik heb helemaal niet veel spaargeld.

Er is hier in Mexico waar ik momenteel woon, ook niemand die praat over stijgende ziektekosten en eigen risico bijvoorbeeld. Het is gewoon geregeld, niet geprivatiseerd, zonder wachttijden, zonder gehannes en vaak supermodern. In veel Staten heb ik zelfs recht op gratis gezondheidszorg. En dat geldt ook voor mijn vorige woonland: de Filipijnen. En er zijn meer landen die ze in het Westen Ontwikkelingslanden noemen die gratis gezondheidszorg aanbieden (lees ook Naar de Tandarts in de Filipijnen) En dat geldt ook voor energie bijvoorbeeld. Electra in dit land kost drie keer niks, en ik tank voor een euro per liter gemiddeld.

Voorbeeld: Ik huur een huis per maand, geen gezeur met wachttijden, ik rij een rondje door de buurt of kijk op Facebook Marktplaats en vind een huis, en onderhandel over de prijs en hupla. Mijn huur is nooit hoger dan 300 euro ALL IN! dat is dus inclusief: gas, electra, water en internet.

Afhankelijk van de soort vrijheid die je zoekt is het dus best verstandig om eens buiten Europa te kijken naar emigratiemogelijkheden.

Weglopen omdat je het niet naar je zin hebt is een makkelijke gedachte, maar Emigratie is geen sinicure.

Waar vind je een land waar je het naar je zin hebt, vooral als je er nog nooit bent geweest? Ook dat is iets waar je over na moet denken als je Nederland verlaat. Want alles wat je weet over Nederland moet je eigenlijk vergeten.

Als het gaat om

  • politiek en beslissingen, daar zul je geen deel meer van uitmaken, dat is lekker rustig, maar kan ook zomaar ineens instabiel worden na nieuwe verkiezingen
  • verzekeren en zekerheid, in Nederland verzeker je alles, in het buitenland is dat vaak anders geregeld
  • sociaal economische structuren, daar waar in Nederland veel regelingen en uitzonderingen zijn, gelden die in het buitenland vaak alleen voor lokale bevolking en soms voor mensen van een bepaalde leeftijd met een vaste verblijfsvergunning
  • gezondheidszorg, in veel landen is het veel beter geregeld dan je zo op het eerste oog inschat, maar kijk wel goed naar wat jij nodig hebt van de gezondheidszorg, als je chronisch ziek bent bijvoorbeeld, of extra hulp nodig hebt.

Je moet wel kritisch kijken als je buiten Europa emigreert. je moet bijvoorbeeld goed nadenken over veiligheid, en dan bedoel ik niet alleen veiligheid als in misdaadcijfers enzo, maar ook veiligheid in de brede zin van het woord. (lees ook: Wat is een veilig land om te wonen)

In het infoblad “Emigratie en Veiligheid” ga ik dieper in op aspecten die spelen rondom veiligheid in het buitenland die wellicht niet zomaar boven in jouw gedachten zitten.

Wat belangrijk is bij emigratie is dat jij onder woorden kunt brengen wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn

Je gaat emigreren omdat je

  • gelukkiger wilt worden,
  • meer levensplezier wilt hebben,
  • je leven ten goede wilt veranderen.
  • minder overheidsgezeur wilt
  • meer vrijheid zoekt

En om dat succesvol te doen heb je inzicht nodig in wat jij, en je eventuele partner en kinderen, nodig hebben om gelukkig te zijn.

En dan is er natuurlijk het financiële plaatje, want hoe ga je in het buitenland in je levensonderhoud voorzien? En zijn die plannen die je hebt realistisch. En zijn ze ook realistisch in het land van je keuze? (lees ook: Hoeveel geld heb ik nodig om te emigreren)

Twijfel je nog? Zit je vol vragen? Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Boek dan speciale tijd met mij in dan praten we samen over jouw dromen en verlangens.

In Nederland was ik jarenlang adviseur voor kleine zelfstandige ondernemers en projectleider voor vele projecten die te maken hebben met ontwikkeling en vooruitgang. Daarnast ben ik opgeleid counselor. Mijn manier van meedenken en vragen stellen kan jou wellicht nieuwe inzichten geven over jezelf, je redenen om te emigreren, de haalbaarheid van je plannen en hoe je nu verder moet om eindelijk je droom te realiseren om ergens te wonen waar je je weer thuis voelt.

 

* artikel oorspronkelijk gepubliceerd op 8 oktober 2021 en herschreven op 3 mei 2023

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Hi Bert, wat een spannende plannen. Ik denk niet dat je de twee landen kunt vergelijken, afgezien van de taal en wellicht de corruptie. Ik weet dat het armer is en minder ontwikkeld dan Mexico. Ik weet dat veel mensen uit dat land wegtrekken en naar Mexico komen in de hoop op een beter leven. De presidentiële verkiezingen zijn net geweest en het lijkt rustig.

    Er zijn weinig of geen covid maatregelen, wel is een negatief testbewijs nodig om het land binnen te komen.

    Er is een ambassade in Den Haag, maar zonder lokale website dus ook geen gegevens voor (financiële) kwalificaties en info over visa en dergelijke. Ik weet dat NL’ers een 90 dagen visa upon arrival krijgen (kosten rond de 10 euro pp, maar dat zal wel in je ticket ingebouwd zitten dat bedrag).
    Maar hoe het zit met visas voor lang verblijf? Ik lees alleen maar oude dingen en hear say, weinig info over de entry requirements. Ik adviseer je om contact op te nemen met de Ambassade in Den Haag.

    En ik vermoed dat ze ongeveer net zo zijn als in Mexico: een financieel bewijs van spaargeld voor een X bedrag, en/of een vast maandinkomen beiden voor de afgelopen 12 maanden en/of een sponsor in het land zelf. Of via een werkgever. De meeste landen in Midden- en Zuid Amerika hebben ongeveer dezelfde visa regels.
    Maar hoe lang dat visum dan geldig is en wat je status is? En je verplichtingen en je rechten? Dat zul je echt via de officiële weg moeten achterhalen.

    In een land als Nicaragua is, net als in Mexico vooral ook belangrijk wat je rechten zijn. Omdat je toch wilt vestigen en iets wilt opbouwen. Meer info over dat belang van die rechten kan ik geven in een chat.

    Als je wilt chatten over het leven in het buitenland en emigratie in het algemeen, kun je tijd reserveren met mij via deze link: Chat over Emigratie

    Ik wens jullie heel veel succes.

  • Bert Doedel

    Hallo Jeanette,

    wij hebben plannen om te emigreren naar Nicaragua. Ken jij mensen die daar wonen waar we contact mee op kunnen nemen om te peilen hoe het daar is? Zelf gaan we begin volgend jaar is kijken in het land om ons te orienteren. Misschien heb je zelf informatie over het land, lijkt het bijvoorbeeld op Mexico?

    alvast bedankt
    groeten
    Bert

error: Sorry!