Emigreren

Ik wil niet meer in Nederland wonen

Zoveel mensen komen bij me met als openingszin: Ik wil niet meer in Nederland wonen. Nu met de corona pas maar ook vanwege andere indringende maatregelen die het Europees Parlement en het (demissionair) kabinet doordrukt. 

Het wordt benauwder en benauwder om in het zogenaamde vrije westen je vrij te bewegen. Je kunt bijna niet meer vrijtuit spreken of je hoofd wordt er bijna afgehakt door een of andere belangenvereniging of zelfbenoemde groepen. Schreeuwers hebben de overhand en mensen hebben het gevoel dat ze raken op allerlei manieren in de verdrukking raken.

En het aantal mensen met het verlangen dat allemaal te ontsnappen stijgt. Dat kan ik zien in de zoekresultaten en statistieken van mijn website.

Mensen zoeken op het internet naar antwoorden op vragen als?

 • vertrekken uit Nederland,
 • Emigratie en wat dan
 • Waar kan ik het beste gaan wonen,
 • ik wil weg uit Nederland
 • Ik wil emogreren maar ik heb geen geld

En jij bent heir terecht gekomen omdat je intypte “Ik wil niet meer in Nederland wonen”

Luister en kijk naar de video podcast: Steeds meer mensen Emigreren

Vrijheid moet je tegenwoordig steeds verder weg zoeken

Niet meer in Nederland willen wonen is 1 ding, maar als je op zoekt bent naar vrijheid zul je echt drastisch moeten emigreren, want Europa is heel snel in het veranderen in de Federale Staten van Europa en dan ben je, als je binnen Europa verhuisd alsnog overgeleverd aan alle waanzin vanuit Brussel.

Was Frankrijk ooit een populair land om naar toe te emigreren heeft de Corona epidemie wel laten zien dat een land zomaar van gezicht kan veranderen, nu moet je daar overal je coronapas laten zien. En je bent verre van vrij.

Was ooit de droom van vele Nederlanders om “iets in het toerisme” te gaan doen, een hotel, een Bed & breakfast of een restaurant of bar, COVID heeft laten zien hoe kwetsbaar deze branches zijn en hoe lastig het kan zijn om het hoofd financieel boven water te houden in tijden van extreme maatregelen.

Dus hoe ga jij dat aanpakken als je gaat emigreren? Wat zijn je plannen en is emigreren nog wel zo eenvoudig in deze vreemde onvoorspelbare tijden?

Philippines, travel, beaches, culture, tips

Waar vind je nog die vrijheid die je in Nederland verliest?

De pandemie heeft alles uitvergroot: anders denken, financiële kwetsbaarheid, angst, arm en rijk en zelfs de eerste en derde wereldlanden. Daar waar in het rijke Westen het vooral draait om angstcultuur kweken en mensen dwingen in het keurslijf van vaccinatie en regelgeving te passen en is er in de zogenaamde derde wereldlanden en of ontwikkelingslanden veelal een veel relaxtere benadering. Niet dat ze daar onverschillig zijn of het negeren, absoluut niet, maar ze gaan er een stuk realistischer mee om. Zeker die landen die al een plan van aanpak voor ene grootschalige epidemie hadden en dat plan in werking hebben gesteld.

En dat geldt niet alleen voor COVID, dat geldt ook voor dingen als bankzaken en verkeersmaatregelen, beschikbaarheid van huizen en gezondheidszorg.

Wist je dat ik, over mijn. spaargeld gewoon positieve rente ontvang? En nog best veel ook, per jaar is dat al snel een kleine 150 euro, en ik heb helemaal niet veel spaargeld.

Er is hier in Mexico waar ik momenteel woon, niemand die praat over negatieve rente of stijgende ziektekosten en eigen risico. het is gewoon geregeld, en dan misschien niet zo perfect als in Nederland, maar het is geregeld.En dat geldt ook voor mijn vorige woonland: de Filipijnen. En er zijn meer landen die ze in het Westen Ontwikkelingslanden noemen (lees ook Naar de Tandarts in de Filipijnen)

En ik ben een stuk goedkoper uit dan in Nederland. Op elk vlak, eten, drinken, uit gaan, benzine, woonlasten, en zorgkosten. (lees ook: Ik kan rondkomen van 600 euro per maand)

Afhankelijk van de soort vrijheid die je zoekt is het dus best verstandig om eens buiten Europa te kijken naar emigratiemogelijkheden. 

Cancun Corona

Emigreren vanwege Covid maatregelen alleen is niet zo verstandig

Soms is het lastig plannen, zeker als de landen waar je “normaal” aan denkt bij emigratie nu niet toegankelijk zijn. Een paar dingen moet je in gedachten houden: soms loont het de moeite even te wachten. Als je bijvoorbeeld wilt verhuizen vanwege COVID dan moet je bedenken dat er een moment komt dat de wereld deze waanzin weer achter zich gaat laten. En alles weer terug gaat naar normaal.

In Mexico bijvoorbeeld zijn ze al bezig mete die voorbereidingen, naar het inenten van de ruim 130 miljoen inwoners (WorldOMeter) krijgen ook alle ziekenhuizen en klinieken speciale COVID bedden op de intensive care en reguliere ziekenhuis afdelingen. Er zijn speciale COVID onderzoekscentra en studiecentra ingericht die landelijk, naast de griep en longaandoeningen COVID gaan meten onder de kwetsbare bevolking.

Hier wordt dus ervan uitgegaan dat COVID niet meer weg gaat, af en toe zal uitbreken zoals ook de mazelen hier bijvoorbeeld regelmatig uitbreekt.

Maar goed, onvoorspelbaarheid is wel iets wat synoniem is voor regeringsbeslissingen als het gaat om een pandemie. Niemand kan voorspellen hoe dat in de toekomst gaat. Dus dat blijft een alledaags risico, net als natuurrampen.Het kan zomaar omslaan.

kagusuan beach, siquijor, Philippines

Wat belangrijk is bij emigratie is dat jij onder woorden kunt brengen wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn

Je gaat emigreren omdat je gelukkiger wilt worden, meer levensplezier wilt hebben, je leven ten geode wilt veranderen. En om dat succesvol te doen heb je inzicht nodig in wat jij (en je eventuele partner en kinderen) nodig heb(ben)t om gelukkig te zijn.

En dan is er natuurlijk het financiële plaatje, want hoe ga je in het buitenland in je levensonderhoud voorzien? En zijn die plannen die je hebt realistisch. En zijn ze ook realistisch in het land van je keuze?

Gelukkig ben je op de goede website. Hier vind je heel veel gratis informatie over die onderwrepen, ik zou zeggen: gebruik de zoekfunctie en snuffel eens rond. De meeste artikelen zijn geschreven op basis van eigen bevindingen of vanuit gesprekken met andere emigranten en hun bevindingen. Er zijn ook een aantal boeken en infobladen die jou kunnen helpen om een succesvol emigratieverhaal te schrijven (bij wijze van spreken) Om te slagen in je emigratie en je leven ten goede te veranderen. (Klik hier en ga naar de Webshop)

Weet jij zeker wat jou gelukkig maakt en of jouw plannen om te emigreren realistisch zijn?

In een paar leuke practische stappen (misschien een avondje werk als je het gedegen aanpakt) heb je al snel inzicht in wie jij bent, wat je talenten zijn en hoe je plannen voor de nieuwe toekomst haalbaar zijn, en hoe je dan een juiste keuze maakt in je nieuwe woonland. Of, als je al een land hebt gekozen, dan kun je toetsen of die keuze en jouw plannen matchen.

Aan het einde heb je een practisch werkplan om je te helpen je emigratie uit te voeren en tot een succes te maken)

Maak jij je zorgen over je inkomen na emigratie?

Als jij je zorgen maakt over inkomen na emigratie heb ik 1 advies voor je: Doe niet al je eieren in 1 mandje en spreid je inkomsten, dan ben je veel minder kwetsbaar. Zorg voor diverse inkomsten bronnen.

Kijk bijvoorbeeld eens of je online extra geld kan verdienen naast je offline plannen.

 

Twijfel je nog? Zit je vol vragen? Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Boek dan speciale tijd met mij in dan praten we samen over jouw dromen en verlangens.

In Nederland was ik jarenlang adviseur voor kleine zelfstandige ondernemers en projectleider voor vele projecten die te maken hebben met ontwikkeling en vooruitgang. Daarnast ben ik opgeleid counselor. Mijn manier van meedenken en vragen stellen kan jou wellicht nieuwe inzichten geven over jezelf, je redenen om te emigreren, de haalbaarheid van je plannen en hoe je nu verder moet om eindelijk je droom te realiseren om ergens te wonen waar je je weer thuis voelt.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel bereid ze ergens in de buurt van La Paz (BCS) weer een lange motortocht voor dwars door Mexico.

2 reacties

 • Jeanette

  Hi Bert, wat een spannende plannen. Ik denk niet dat je de twee landen kunt vergelijken, afgezien van de taal en wellicht de corruptie. Ik weet dat het armer is en minder ontwikkeld dan Mexico. Ik weet dat veel mensen uit dat land wegtrekken en naar Mexico komen in de hoop op een beter leven. De presidentiële verkiezingen zijn net geweest en het lijkt rustig.

  Er zijn weinig of geen covid maatregelen, wel is een negatief testbewijs nodig om het land binnen te komen.

  Er is een ambassade in Den Haag, maar zonder lokale website dus ook geen gegevens voor (financiële) kwalificaties en info over visa en dergelijke. Ik weet dat NL’ers een 90 dagen visa upon arrival krijgen (kosten rond de 10 euro pp, maar dat zal wel in je ticket ingebouwd zitten dat bedrag).
  Maar hoe het zit met visas voor lang verblijf? Ik lees alleen maar oude dingen en hear say, weinig info over de entry requirements. Ik adviseer je om contact op te nemen met de Ambassade in Den Haag.

  En ik vermoed dat ze ongeveer net zo zijn als in Mexico: een financieel bewijs van spaargeld voor een X bedrag, en/of een vast maandinkomen beiden voor de afgelopen 12 maanden en/of een sponsor in het land zelf. Of via een werkgever. De meeste landen in Midden- en Zuid Amerika hebben ongeveer dezelfde visa regels.
  Maar hoe lang dat visum dan geldig is en wat je status is? En je verplichtingen en je rechten? Dat zul je echt via de officiële weg moeten achterhalen.

  In een land als Nicaragua is, net als in Mexico vooral ook belangrijk wat je rechten zijn. Omdat je toch wilt vestigen en iets wilt opbouwen. Meer info over dat belang van die rechten kan ik geven in een chat.

  Als je wilt chatten over het leven in het buitenland en emigratie in het algemeen, kun je tijd reserveren met mij via deze link: Chat over Emigratie

  Ik wens jullie heel veel succes.

 • Bert Doedel

  Hallo Jeanette,

  wij hebben plannen om te emigreren naar Nicaragua. Ken jij mensen die daar wonen waar we contact mee op kunnen nemen om te peilen hoe het daar is? Zelf gaan we begin volgend jaar is kijken in het land om ons te orienteren. Misschien heb je zelf informatie over het land, lijkt het bijvoorbeeld op Mexico?

  alvast bedankt
  groeten
  Bert