Emigreren

Hoeveel geld heb je nodig om te emigreren?

Hoeveel geld heb je nodig om te emigreren, dat blijft een lastige vraag in mijn coachingspraktijk. Heel veel mensen wikken en wegen over het perfecte emigratiebudget en twijfelen of ze het financieel wel gaan redden. En dat is begrijpelijk. We zien maar al te vaak in programma’s als “Ik vertrek” dat mensen worstelen met financiële tegenslag als ze eenmaal aangekomen zijn in hun nieuwe thuisland.

Het is een heel persoonlijk iets, dat emigratiebudget. Ik heb klanten gehad die met een paar honderd euro de grens over gingen en mensen die duizenden zo niet 10-duizenden euro’s spaargeld achter de hand hadden. Toch komt het uiteindelijk allemaal neer op wat jij wilt in het buitenland en hoe jij droomt over emigratie.

Even een uitleg van de termen die ik gebruik:

  • Emigratiekosten = de kosten die je moet maken in Nederland om weg te gaan en de kosten die je moet maken in het buitenland om te vestigen
  • Emigratiebudget = extra geld wat je meeneemt naar het buitenland als buffer

Wat zijn jouw plannen?

Jouw buitenlandse droom is leidinggevend voor je emigratiebudget. Als je groots droomt heb je meer geld nodig. Simpel. En wie je het ook vraagt en hoe je ook zoekt op het internet, alleen jij kunt die vraag over hoeveel geld je nodig hebt om te emigreren beantwoorden. Maar hoeveel geld je nodig hebt om te emigreren wordt wel mede beïnvloed door een aantal factoren.

Ik zet er een paar op een rijtje:

  • het land van bestemming
  • jouw persoonlijke wensen voor je leven na je emigratie
  • de wijze waarop je in je inkomen wil gaan voorzien
  • hoe je Nederland afrondt

Het land van je bestemming heeft invloed op de kosten van emigratie

Het land waar jij naar toe verhuisd is van grote invloed op hoeveel geld je nodig hebt voor je emigratie.

  • Ligt dat land binnen of buiten Europa?
  • Moet je een verre reis maken of kun je het bijna lopend af, bij wijze van spreken. Het is een heel ander verhaal als je naar de andere kant van de wereld verhuisd of naar België, om maar wat te noemen.
  • Heb je een visum nodig of een verblijfsvergunning? En aan welke (financiële) voorwaarden moet je voldoen?
  • Wat zijn de vestigingskosten in je nieuwe woonland en opstartkosten wellicht?
  • Op welke voorzieningen heb je recht en welke moet je zelf betalen?  Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziektekosten

Jouw persoonlijke wensen en plannen voor je emigratie zijn ook van invloed op het benodigde emigratiebudget

Waarom je vertrekt naar het buitenland en hoe je in je inkomsten gaat voorzien heeft invloed op je emigratiekosten en je emigratiebudget.

  • Ga jij werken in je nieuwe thuisland voor een lokale werkgever? En heb je al een baan of moet je die nog vinden?
  • Begin je een eigen bedrijf?
  • Ga je iets kopen, bouwen of huren?
  • Heb je direct inkomen of moet je even leven van het geld wat je meeneem? En hoe hoog zijn de kosten voor het dagelijks leven op je nieuwe woonplek? Heb je een financiële buffer nodig?

Als jij direct in een nieuw leven stapt met een regulier inkomen heb je geen groot Emigratiebudget nodig, dan heb je voldoende aan geld om alles af te ronden en opnieuw op te starten, zoals bijvoorbeeld 1 maand huur en/of een borg en aansluitingskosten.

Hoe je Nederland afrondt is ook van belang voor je emigratiebudget en je emigratiekosten

Als jij Nederland helemaal afrond en niet vertrekt met “losse eindjes” dan hef je dus alles op in Nederland en moet je rekening houden met o.a. de volgende kosten

  • eindafrekeningen GWL
  • verkoop huis of oplevering huurhuis
  • afkoopkosten abonnementen
  • aflossing leningen en eventuele boeterentes
  • eventuele kosten opvragen documenten en papierwerk wat je nodig hebt voor het buitenland
  • wellicht nog een conserverende aanslag van de Belastingdienst

En ook niet onbelangrijk voor je emigratiebudget:

Waar moet je straks belasting betalen? Want ben je, na je vertrek wel echt geëmigreerd bijvoorbeeld?

Heb je nog bezittingen in Nederland of een bedrijf? Investeringsfondsen wellicht of andere
verwikkelingen waardoor de Belastingdienst jouw inkomen in Nederland blijft belasten?

Andere praktische zaken die invloed hebben op je emigratiebudget en emigratiekosten zijn

  • je inboedel, meenemen of verkopen? Soms is verhuizen van je inboedel duurder dan nieuw aanschaffen (lees ook: Internationaal verhuizen) En als je alles verkoopt heb je meer ruimte in je budget.
  • doorbetalen aan je pensioenpremie of AOW na je vertrek (lees ook: Je pensioen en AOW en Emigratie)
  • ziektekosten in het buitenland, soms kun je je Nederlandse Zorgverzekering aanhouden maar vaak ook niet
  • overboeken van geld naar een locatie buiten Europa, voor sommige landen kunnen deze overboekingskosten oplopen tot tientallen euros per maand nog afgezien van de wisselkoers

Hoeveel geld jij nodig hebt is een kwestie van zelfkennis en van algemene kennis

Ik raad mijn klanten altijd aan om dingen op papier te zetten, een plan te maken. En dan bedoel ik niet iets ingewikkeld als een bedrijfsplan, maar wel een emigratie plan. En om je te helpen heb ik een boekje gemaakt om dit plan op een leuke en praktische wijze te maken.

Het boekje helpt je met het maken van een emigratieprofiel. Een emigratieprofiel is een gebalanceerd plan waarin dromen, toekomstplannen, huidig bestedingspatroon en financiële situatie de basis vormen voor een succesvolle emigratie.

En als je het in een avondje hebt doorgewerkt, eventueel samen met je gezin, dan heb je een handig werkplan, een takenlijst en overzicht van wat jij financieel nodig hebt voor je emigratie en hoe je die financiën kunt aanvullen.

Handig toch? Zo weet je zeker dat je niets vergeet of over het hoofd ziet!

Over vergeten gesproken…….dat afronden van alles in Nederland, hoe doe ik dat?

Met een schone lei naar het buitenland vertrekken zorgt ervoor dat je je helemaal kunt focussen op je nieuwe toekomst. Als jij al die zaken die je in Nederland moet afronden en afsluiten netjes in de goede volgorde en volgens de wettelijke regels afrondt, dan kun je met een gerust hart op reis. Waar je ook naar toe verhuisd.

Maak geen fouten die je in de toekomst financieel gezien kunnen inhalen, als je bijvoorbeeld je paspoort wilt verlengen of terugkomt naar Nederland.

En je kunt natuurlijk ook even in de webshop kijken wat ik allemaal nog meer aanbied aan producten rondom Emigratie en Reizen en Werken. (Ga naar de Webshop)

*Artikel gepubliceerd op 18 juni 2021 en herschreven en ge-update op 29 april 2023

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.