staaroperatie Mexico
Dagboek,  Wonen in Mexico

Ik moest op bezoek bij een dokter in Mexico

In de Filipijnen werd door de opticien al geconstateerd dat ik staar had. En zij vertelde mij dat door het felle zonlicht dit wel eens snel kon ontwikkelen. Ze had gelijk, binnen een jaar begon ik moeite te krijgen met zien, er zit duidelijk een dode vlek in mijn linkeroog.

Dus op naar een optometrist. Aangezien ik nog geen Mexicaanse ziektekosten verzekering heb, en mij verteld is dat ik me van de zorg in de ziekenhuizen niet teveel moet voorstellen, ben ik op zoek gegaan naar een prive kliniek. IMSS ziekenhuizen die door de staat van Mexico gerund worden zijn vaak onderbezet en overvol. Net als de ziekenhuizen in de Filipijnen overigens, waar de wachttijden soms uren zijn.

De zorg in de Filipijnen vond ik, vooral in de grote ziekenhuizen best goed. In Mexico zal dat op een zelfde niveau liggen zo niet wat hoger. Maar aangezien ik dus geen ziektekosten verzekering heb is dat geen optie. Ik vond een prove kliniek in Playa del Carmen die goede reviews had en volgens de Facebook pagina ook een leuke aanbieding. IK heb via Facebook messenger een afspraak gemaakt om langs te gaan.

Het oordeel van de vriendelijke en kalme dokter was dat ik staar in beide ogen heb, maar links was het meest ver gevorderd. Allebei nog niet heel ernstig maar wel aan behandeling toe.

Hij legde uit dat hij een lens van Zeiss kon plaatsen en hoe hij dat ging doen met duidelijke beelden gebaseerd op informatie die hj had verzamelt tijdens mijn oogonderzoeken die door hem en zijn assistente werden uitgevoerd.
Hij vertelde dat ik na het plaatsen van de lens alleen een leesbril nodig zou hebben, net zoiets als wanneer je een contactlens draagt.

Ondanks het forse bedrag wat echt in mijn budget hakt heb ik besloten de operatie te laten doen. Dinsdag ga ik “onder het mes”. De pre=operatie handelingen en onderzoeken met je allemaal zelf regelen Je krijgt wat vage aanwijzigingen en dan ga je aan de slag.
Zoeken naar een internis, of een specialist die interne medicijnen heeft gestudeerd voor mijn “Valoracion Cirugico”

een laboratorium onderzoek in Mexico

Op zoek naar een lab voor mijn bloedonderzoek en electrocardiogram

Het laboratorium vinden was niet zo moeilijk. Dat zit bijna op elke straat hoek. Een Specialist vinden buiten een duur Amerikaans ziekenhuis om was lastiger. IK dacht: ik ga naar de dokter in de Wal-Mart of naar zo’n dokter naast de apotheek. Maar zo werkt dat dus niet. Die verstrekken zo’n beoordeling niet. Die zijn meer van het bloedonderzoek interpreteren, receptjes uitschrijven en hechtingen verwijderen.

Het laboratorium vertelde mij dat ik 8 uur voor het bloedprikken niet mocht eten. Dus de volgende dag ben ik daar nuchter naar toe gegaan. Het was snel en vakkundig gedaan en na anderhalve dag kon ik de uitslagen ophalen. De kosten waren, inclusief de door mij toegevoegde aanvraag van mijn bloedgroep (voor mijn rijbewijs) 620 Mexicaanse Pesos, dat is ongeveer 31 Euro.

De mevrouw bij de apotheek hielp mij met het zieken van een internist. Op een verzamel website staan alle specialisten per stad en regio. Nu nog het vinden van iemand die deze valoracion ook verzorgd.

price doctor mexico

De prijzen lopen enorm uiteen en sommige artsen hebben een dubbel tarief

Ik vond artsen in de prijsrange van 600 pesos tot 1500 pesos. Er zijn verschillende soorten consulten, dus je moet wel goed zeggen waar je voor komt. Een start-consult is namelijk goedkoper maar niet waar je mee uit de voeten kunt.

En sommige artsen rekenen een hoger tarief voor buitenlanders. Dus als je al een temporary Resident visum hebt voor Mexico, dan is het handig dat erbij te vermelden. Ik ging in prijs van 80US$ naar 1000 pesos toen ik zei dat ik al een jaar in Mexico woonde.

De arts geeft je een uitgebreid onderzoek, interpreteert de lab resultaten en schrijft een brief met zijn bevindingen. Die brief had ik nodig voor mijn operatie dinsdag.

Ik ben er redelijk relaxt onder, nog wel, vraag het me dinsdag nog maar een keer. Maar de arts in de oogkliniek heeft mij verzekerd dat alles goed gaat, dat het maar 10 minuten duurt en dat er daarna een wereld voor mij open zal gaan. De tweede operatie is ergens in Januari. Ik moet niet vergeten te vragen wanneer precies.

Leesbrilletjes heb ik, net als in Nederland, gewoon pre fab in de winkel gevonden. Die kosten maar 35 pesos, dat is 1,75 euro.

De staar operatie is het meest dure, 25k Mexicaanse pesos, omgerekend zo’n kleine 1100 euro. Per oog! Ook deze arts heeft dubbele tarieven, ook al zegt hij van niet, Het eerste tarief wat hij noemde was 5000 pesos hoger, toen ik zei dat ik het dan niet ging doen omdat ik dat te duur vond, zakte hij binnen 2 minuten 5000 euro per oog.

Dat vond ik een goed bedrag, wellicht nog teveel, maar ik had gelezen over een Amerikaan in die oogkliniek die ook 25K betaalde, dus dat is acceptabeler afgezet worden.

laboratorium onderzoek mexico kosten

Ik ben zo allergisch voor die vooroordelen over rijke buitenlanders

Het is iets waar ik super allergisch voor ben, die dubbele agenda, vooral als er dan vaag gestameld wordt dat “de kerk” wel bijspringt, of als ik de wachtruimte binnenloop en er staat een fris nieuw bordje met de prijzen, die in tegenstelling zijn met wat de dokter op zijn website had staan en mij vertelde. Zoals bij de Internist. Op de website stond 800 pesos, hij wilde 80US$ en uiteindelijk betaalde ik 1000 omdat, zo zei hij, de prijs vorig jaar verhoogd was. Op zijn bordje stond: sinds 1-12-2019……

En net als de aanbieding van de Optometrist, 10k voor een staartoperatie, dat is alleen voor lokale bevolking vertelde hij mij en een standaard lens. Soms moet je je niet langer verzetten tegen de afzetterij en maar gewoon je h hoofd buigen, tenslotte gaat zo’n man wel in oog zitten poeren en dan zit je toch op een kwetsbare plek aan de verkeerde kant van zijn “mes” zeg maar. Ik wil de beste zorg, en geen geïrriteerde boze dokter.

Daarbij weet je dat je duurder uit bent in een toeristen gebied omdat er gewoon zoveel gezondheidstoerisme plaatsvindt in landen zoals Mexico en de Filipijnen. Maar het blijft krom.

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit inclusief handige linken naar websites

In het boek vind je alle informatie over over gezondheidszorg in Mexico maar ook alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie. Uiteraard heeft ook dit boek een handige lijst met linken naar websites.

 

 

Misschien ook leuk om te lezen

Geen berichten gevonden.

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!