ongelukkig in Nederland
Emigreren

Ik woon in Nederland en ben niet gelukkig

Nederland wordt door vele buitenlanders gezien als het land van melk en honing.De plek waar de straten van goud zijn en de gebraden kippen zo je mond invliegen Toch is Nederland voor veel Nederlanders allang niet meer een zorgvuldig opgebouwde welvaartsstaat. En steeds vaker lezen we over afbraak van sociale voorzieningen en inbreuk op pensioenbeloftes en rechten. En er heerst een boel onvrede.

Sommige mensen lijden in stilte onder de toenemende armoede, anderen klagen steen en been op sociale media en op verjaardagen weet altijd wel iemand een verhaal van politieke ellende, foute beslissingen of een nieuwe regel (al dan niet opgelegd door Europa) waar Nederlandse huishoudens de dupe van worden.

Toen ik in begin 2019 even terug was in Nederland ben ik geschrokken van de vaak sacherijnige sfeer op straat, en de gesprekken die ik overhoorde op terrassen of in de trein. En hoewel heel veel mensen nog steeds heel tevreden zijn omdat alles in Nederland zo goed geregeld is, zijn ook heel veel mensen dat allang niet meer.

Ik behoorde 4 jaar geleden tot die groep mensen die ontdekte dat er heel veel dichte deuren zijn in Nederland. Ik wist het al een beetje door mijn jarenlange werk als welzijnswerker, maar ik heb het ook zelf aan de lijve ondervonden hoe onvriendelijk de instanties en regelgeving in Nederland is als je na jarenlang werken en premies afdragen iets nodig hebt.

buiten de boot vallen in Nederland

Er zijn echt mensen in Nederland die buiten de boot vallen, en die groep wordt steeds groter

Wat zijn redenen voor ontevredenheid onder Nederlanders:

 • voor hun persoonlijk geval het falen van het systeem, er is geen sociale zekerheid meer, dat is meer een onzekerheid geworden, ook al heb je jarenlang premies afgedragen
 • de stijgende kosten van dagelijks leven, boodschappen, vaste lasten, huur, lokale belastingen en zorgverzekering
 • het wegvallen van opgebouwde rechten en voorzieningen die eerder hielpen om wel te kunnen rondkomen zoals kwijtscheldingsregelingen, toeslagen en gemeentelijke toegiften op uitkeringen
 • het gebrek aan banen en groeimogelijkheden binnen bedrijven
 • het immigratiebeleid, veel Nederlanders hebben het gevoel dat voor ‘buitenlanders alles kan’ maar voor het eigen volk steeds minder
 • het Europees beleid wat steeds sterker doordringt en tussen de Nederlandse wetgeving door voor nog meer regels en kosten zorgt
 • Politieke partijen die hun verkiezingsbeloften niet nakomen

Als je in Nederland woont geniet je of met volle teugen van alles wat er voor je geregeld wordt, of je voelt je in een keurslijf geperst wat met de dag benauwder gaat zitten. De middenmoot lijkt zich steeds meer over deze twee groepen te verdelen en Jan Modaal is al jaren geleden al overleden, hoewel de regering er nog steeds gebruik van maakt in zijn begroting.

life changes, steps, training, how to, moving on, forward, personal growth, development, women, change

Wat kun je doen om weer gelukkig te worden?

Ik denk dat veel mensen die diep ongelukkig zijn het gevoel hebben dat ze vast zitten. En dat er geen uitweg meer is. Die sudderen dan maar een beetje door van maandelijkse storting naar maandelijkse storting en rijden al dan niet elke dag naar hun werk en vergrijzen in die sleur.

En als je tot over je oren in de schulden zit, dan is dat ook zo, dan lijkt er vaak ook geen uitweg meer.

Toch kan het stellen van een doel waar je naar toe werkt de richting aangeven uit die eindeloze sleur. En zelfs aan die eindeloze reeks aanmaningen of lusteloze werkdagen.

Toen ik besloot naar het buitenland te verhuizen had ik amper nog geld

En toch is het me gelukt

Ik heb alles wat van mij was verkocht, echt alles, boeken, meubels, kleding, dat heeft 2 jaar geduurd.

Alles wat via Marktplaats binnenkwam aan geld ging in een potje. En elke maand zag ik het bedrag groeien. Ik ruimde de zolder op, ik ging doorkasten en lades, alles wat nog enige waarde had is verkocht.

Dat was een gruwelijke klus, geloof me, want je huis wordt leger en leger en je moet het goed plannen anders heb je straks geen wasmachine meer of geen bed om in te slapen.

Maar ik had een doel, ik wilde een ticket en start-geld hebben om te vertrekken. Ondertussen zeurde ik bij de bank over het huis wat verkocht moest worden, dat ik mijn hypotheek straks niet meer kon betalen. Ik wist wat de laatste dag van mijn WW-uitkering was en dat was ook mijn streefdatum, recht op een bijstandsuitkering had ik niet. En moest ik vertrouwen op de Nationale Hypotheekgarantie.

En hoewel ik bij mijn potentiele schuldeisers tegen dovemansoren sprak ben ik stug doorgegaan met mijn eigen plannen.

O ja, er waren dagen dat ik doodsbang was. Want wat ging ik doen in het buitenland?? Waar ging ik dan van leven? Dus ook dat moest ik opzetten. En het werd onderdeel van mijn doel.

Ik wist dat als ik naar een goedkoop land ging, ik ongeveer 800-1000 euro per maand nodig had, en misschien wel minder.

weg uit Nederland

Ik nam het heft in eigen handen in plaats van lijdzaam af te wachten

Het doel gaf me langzaam aan mijn geloof in mijzelf weer terug, niet in de maatschappij want die zat me meer dwars dan dat ik er hulp van had. Alleen al het gezeur om je ziektekosten verzekering op te willen zeggen of je internet-TV abonnement op te zeggen zonder verhuisadres. Man, man, man wat een over-beregeld hokjes-denkend land is Nederland dan. Uiteindelijk waren de laatste spullen verkocht, heb ik een bende documenten ondertekend voor de gedwongen verkoop van het huis en een vliegticket gekocht. En daar ging ik dan.

Ik denk dat om je geluk terug te vinden, in of buiten Nederland het belangrijk is dat je het gevoel hebt dat je de regie weer in handen hebt. En dat is iets wat je zelf moet doen.

Een realistisch doel stellen en daar naar toe werken, en dan misschien wel van koers veranderen. Door te verhuizen, een andere baan te zoeken of misschien zelfs wel te emigreren.

En de stelling innemen dat je het beter geprobeerd kunt hebben dan achter de begonia’s te blijven zitten klagen over hoe slecht het wel niet is met je. Want falen bestaat niet, je doet levenservaring op, positief of negatief. Zolang jij maar de regie hebt.

Ooit kende ik een jonge vrouw die in de schuldsanering zat, via mijn werk, ze had 2 kleine kindjes op te voeden en het leek wel of er geen licht aan het einde van haar tunnel was. Maar uiteindelijk heeft ze, na een lange tijd van afzien haar leven nu prima op de rails, ze heeft een leuke baan, is schuldenvrij, en dat heeft ze bereikt door in het diepst van haar ellende een keuze te maken: om te gaan studeren in de avonden. Ze volgde een avondschool, daarna een opleiding office manager en nu ziet haar leven er totaal anders uit.

Maar ik ken ook een man, die in een vergelijkbare situatie zat en alleen maar verder wegzakte, omdat hij zijn laatste stuivers aan drank uitgaf en bleef zeuren dat hij zoveel tegenslag had. Die meneer is er niet veel beter op geworden.

Soms lijkt het moeilijk, om structuur aan te brengen in je leven, maar als je beseft dat wat jou door de overheid aangedaan wordt, of door instanties niet de grootste invloed op je bestaan is, maar dat jij dat zelf bent, dan verandert er al heel veel.

En soms moet je bot zijn, en brutaal, en misschien wel een tikkeltje onbeschoft in plaats van meebuigen. Ik heb heel veel informatie ingewonnen over mijn situatie en mijn hypotheekadviseur wist bijna 100% zeker dat de Nationale Hypotheekgarantie mijn restschuld zou kwijtschelden. IK heb er niet op gewacht. Ik ben veel eerder dan dat dat proces startte al weggegaan, ik heb de bank de sleutel van mijn huis gegeven en een document ondertekent waarbij ik de bank in staat stelde het huis zonder mij te verkopen. En in de Filipijnen heb ik een nieuw bestaan opgebouwd met in mijn achterhoofd de gedachte: als het dan toch op een restschuld uitdraait, dan kan ik die vanuit mijn nieuwe leven met veel lagere vaste lasten, beter terugbetalen dan vanuit mijn dakloze situatie in Nederland.

En dt bedoel ik met regie in eigen hand nemen. Soms moet je beslissingen nemen en risico’s om uit die cirkel te komen van negativiteit. Want we hebben in Nederland dan wel een zogenaamde welvaartsstaat gebouwd, maar die staat is ook gestoeld op het feit dat je weinig tot geen zeggenschap meer hebt over je eigen leven. Alles is vastgelegd, geregeld en afgetimmerd.

En als je buiten de lijntjes wilt kleuren ben je al snel onbeschoft, a-sociaal of onberekenbaar. En toch is dat soms precies wat je moet doen om je leven te veranderen.

quick fence repair

Tips om grip te krijgen op je leven in Nederland:

 • Blijf gebruik maken van je stem macht, ga niet ‘niet stemmen’ omdat je geen vertrouwen meer hebt in de politiek, een sterke oppositie is soms beter, zeker met die brede coalities die Nederland vaak kent.
 • Hou grip op en inzicht over je inkomsten en uitgaven, als je weet wat er in komt en waar je geld aan uitgeeft, dan weet je ook waar je op kunt bezuinigen als de nood aan de man komt. Ik hou al mijn uitgaven bij in een app op de telefoon. Dat vereist enige discipline, maar het is de moeite waard. Ik kan op die manier van 9500 euro per jaar rondkomen. 
 • Probeer extra inkomsten te genereren door spullen te verkopen, wat voor jou al jaren onbruikbaar op zolder ligt is voor een ander misschien wel net dat nuttige dingetje om hun leven aangenamer te maken.
 • Weet wat je gelukkig maakt, maak eens een mood board of een lijstje met dingen die jou gelukkig maken en streef daar na
 • Stop met klagen, maar zet realistische doelen en jaag die na, stapje voor stapje je dromen realiseren, dat werkt motiverend
 • Geloof in jezelf, als je in een maatschappij leeft die steeds maar afknabbelt van je bestaansrecht dan is het makkelijk om te gaan twijfelen aan jezelf, maar dat is iets waar je je tegen kunt verzetten, blijf geloven in jezelf, wat er ook gebeurd in je leven.

Ik verloor alle geloof in mijzelf en ben door een diep dal gegaan. Als je alleen maar gesloten deuren treft durf je bijna niet meer aan te kloppen op de volgende deur.

Maar als je een kans krijgt, dan moet je niet aarzelen en die met beide handen aangrijpen, en soms moet je die kans gewoon zelf creeren. Door de regie over je eigen leven weer op te pakken.

 

Heb jij hulp nodig bij je emigratie plannen?

 

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

 

 

*op al mijn producten en dienstverlening zijn mijn ToS en Privacy Policy van toepassing, ik werk vanuit een andere tijdszone hou rekening met het tijdsverschil.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.