Emigreren

Emigreren, maar waar naar toe in deze gek geworden wereld?

De wereld staat door COVID19 op zijn kop. Hoewel veel mensen niet overzien hoe erg en zich alleen druk maken over hun Corona-kapsel of de eindeloos gehamsterde voorraad toiletpapier, zijn er ook mensen die wel degelijk beseffen dat dromen in duigen vallen en we een uiterst beperkt leven leiden 

Van een afstand bekijk ik de Nederlandse ontwikkelingen. En eens te meer besef ik hoe gekleurd het nieuws is dat de wereld in gestuurd wordt en onze samenleving beïnvloed. Het nieuws wat Nederland over Mexico leest bijvoorbeeld, dat is zo gekleurd en beperkt en ver van de waarheid die ik hier dagelijks ervaar. Triest is dat, want ik besef daardoor ook dat het nieuws wat ik over Nederland lees wellicht even gekleurd is.

trollen op het internet

Aanpak vergelijken en beperkingen opleggen

Wat nu in de wereld gebeurd is dat alle landen hun aanpak vergelijken. En door dit vergelijk komen landen in een achterstandspositie. Als ik zie dat Nederland een kleurenkaart maakt van “Favorite vakantielanden” die alleen in Europa schijnen te liggen waarop alleen Nederland groen en dus veilig is breekt mijn hart voor landen die de economische steun van het toerisme zo hard nodig hebben, zoals Italië en Spanje.

Al die mannetjesputters en hun aanhang die deze regels maken zijn net mannen die vergelijke wie de langste of dikste heeft, want elk land heeft een andere aanpak gehad, omdat elk land, hoe sterk ook ingebed in de EU toch nog een eigen identiteit en economische en sociale structuur heeft. Gelukkig maar. Want het wordt al veel te veel de Europese Verenigde  Staten. Als voor mij iets duidelijk worden is, zo op afstand over Europa en rampenbestrijding, is dat dan opeens grenzen wel dicht kunnen en het verenigd Europa een ieder voor zich beleid hanteert  midden in de crisis maar ontwaakt als een geld slurpend monster zodra het ergste voorbij is.

Emigreren binnen Europa

Jammer voor al die mensen die plannen hadden om te emigreren binnen Europa. Want de wirwar van regels is 1 grote soep en wat in land A geldt, geldt niet automatisch in land B. Dus naast de gewone zaken heb je nu ook de COVID regels nog om rekening mee te houden. Zeker als je droomt bestaat uit horeca of een hotel of B&B beginnen.

Big La Laguna Puerto Galera

Emigreren buiten Europa

Als je buiten Europa gaat emigreren heb je ten eerste nog te maken met het Nederlandse reisadvies en de verzekeringsbeperkingen. Stel je doet een proefperiode, waarbij je je NL verzekeringen wilt aanhouden dan vervalt je recht op dekking als je tegen het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in gaat.

Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Ook het vervoer van bijvoorbeeld je huisraad via containers zal vertraging oplopen.

this way to white beach

Waar ligt de beste plek om naar toe te verhuizen?

De vraag werd gesteld via mijn Facebook en later nog een keer in de Facebook Emigratie groep. Want met een wereld die compleet op zijn kop staat, is het lastig die droom van emigratie nog na te jagen en uit te voeren. En met alle regels die Nederland nu oplegt en wetten die ingevoerd worden is de vraag naar emigratieadvies des te groter.

Zoveel mensen hakken nu de knoop door dat het ‘genoeg is geweest’ en dat ze weg willen. Tel daar de behoefte om onze hele Nederlandse geschiedenis te herschijven in het kader van de hashtag ‘black lives matter’  bij op en er zijn zomaar twee nieuwe redenen toegevoegd aan de lijst met redenen waarom mensen willen emigreren. 

Er zijn landen en gebieden die weinig of nauwelijks te maken hebben gehad met Covid19, het SARS-COV2 virus. Die lijst is te vinden op de website van het WHO. Om er twee te noemen: IJsland en de Nederlandse Antillen. Niet de meest populaire emigratie bestemmingen, maar het is maar om aan te geven dat er wellicht nog leuke mogelijkheden zijn.

cost of living, Houses, Italy, relocate , visa, work, income

Omdenken en jouw emigratieplannen

Ook kun je anders denken. Ik ben geëmigreerd, maar ik woon niet in 1 land op 1 plek. Dat is een kwestie van benadering. Ik reis over de wereld, in een slakkentempo maar ik reis wel. Je zou er voor kunnen kiezen om je emigratie anders te gaan benaderen, kritisch naar je plannen te kijken om te zien of ze in deze verwarrende tijd passen maar op een andere manier.

In een land als Mexico bijvoorbeeld, is het Corona Virus vooral actief in de grote steden. Kennissen van mij wonen op de campo en hebben nauwelijks weet van alle regels, besmettingen en het leven gaat daar gewoon door.

Dat hoor ik ook over bijvoorbeeld het Italiaanse en Spaanse platteland. 

Dus je kunt de conclusie trekken dat als je gaat emigreren, je het beste naar een landelijk gebied kunt verhuizen. En dan wordt de lijst heel lang. Want gebieden met minder inwoners betekent dus minder besmettingsgevaar. En gebieden zonder massa toerisme zijn ook veiliger.

Kijk naar de totale aanpak van het land van je keuze

Ik ben twee jaar geleden uit de Filipijnen vertrokken en naar Mexico verhuisd. Ik moet zeggen dat ik daar blij om ben, want als ik van vrienden hoor hoe de Filipijnen de epidemie niet onder controle heeft en dat het een schijnvertoning is wat daar gebeurd, zit ik in Mexico wat zijn zaken veel beter onder controle heeft een stuk veiliger.

Als het mij al gaat om veiligheid he? Wat ik vooral wil weten is hoe de gezondheidszorg geregeld is. Hier in Mexico zijn nu speciale COVID ziekenhuizen door het hele land en die blijven, en er zijn extra bedden voor COVID patiënten in zowel staats als privé ziekenhuizen. Dat samenwerkingsverband is opgezet om in tijden van crisis te voldoen aan de behoefte. Toch is hier de bezettingsgraad van de intensieve therapie bedden zoals ze dat hier noemen nog niet boven de 50% uit geweest. En ja de getallen over besmettingen in Mexico lopen ook in de 10 duizenden, maar het land is ook veel groter dan Nederland. Met 130 miljoen inwoners is het aantal zieken hier een schijntje. En alle voorspellingen over het buigen van de curve gedaan door het ministerie van gezondheid zijn tot nog toe uitgekomen. Het land is in alles 1 stap voor geweest en had alles, maar dan ook alles geregeld. Zo is hier nooit een tekort aan mondkapjes geweest om maar iets te noemen.

Ik vertel dit om een denkpatroon op gang te brengen. Want wat is veilig en onveilig. Wat zijn jouw criteria over veiligheid die je maakt binnen de heersende angstcultuur. De wereld is gewoon ietsje onveiliger geworden met COVID19, het is niet zo dat we morgen allemaal dood neervallen door dit virus, velen van ons hebben het wellicht al gehad zonder het te weten.

En die tweede golf? Heb jij er al wat van gemerkt? Bij het schrijven van dit artikel is Europa al weer twee weken  open. En er zijn geen signalen van een tweede golf.

zelf isolatie positiviteit

Relativeren is een kunst, en als je gaat emigreren moet je die kunst beheersen. 

Eigenlijk maakt het niet veel uit waar je naar toe wilt emigreren, je moet alleen een paar extra dingen in overweging nemen:

  • Hoe is de aanpak van de beheersing van de epidemie geweest in het land? (Is er een duidelijk landelijk plan van aanpak)
  • Wat zijn de maatregelen die getroffen zijn om ziekenhuis capaciteit te vergroten (is het land zich bewust van zijn kwetsbaarheid en staan burgers en hun veiligheid voorop)
  • Heeft het land al afspraken over het verkrijgen van het vaccin als het beschikbaar is? (Mexico heeft een dergelijke afspraak met Canada en Amerika gemaakt in de beginfase van de uitbraak)
  • Wat zijn de geldende maatregelen nu voor de sociale en economische structuur van jouw nieuwe thuisland? (Moet jij aan nieuw voorwaarden voldoen met jouw plannen)
  • Kies je voor de stad of de betrekkelijke veiligheid van een minder dicht bevolkt gebeid?
  • Waar moet je je emigratie plannen aanpassen naar aanleiding van nieuwe maatregelen en locatie?
  • Wat heb je dan meer of minder nodig in de uitvoering? Denk aan certificaten van veiligheid, geld, grootte van je bedrijf, en vooral persoonlijke kwetsbaarheid.

En dan blijft het reisadvies van je nieuwe thuisland, mogen er al buitenlanders binnenreizen en mogen er dan ook Nederlanders binnenreizen, en wat adviseert Nederland in het reisadvies.

TIP: kijk ook eens wat bijvoorbeeld Engeland als reisadvies geeft en weeg verschillende reisadviezen uit verschillende landen tegen elkaar af. Reisadviezen zijn soms economisch en politiek gekleurd.

Eigenlijk kun je gewoon doorgaan met emigratieplannen. En het valt per saldo allemaal wel mee.

Tarsier Bohol

Als je emigreert creëer je je eigen wereld

Temeer als je je bedenkt dat je als buitenlander in een nieuw land een soort van eigen bubbeltje creëert. Je kunt als je dat wilt veel minder betrokken zijn bij de landelijke politiek en uitvoering van regels en wetten. In Mexico bijvoorbeeld kan ik als “toerist” me veel meer veroorloven in lockdown dan een Mexicaan. De politie of Nationale Garde ziet aan mijn neus niet dat ik hier woon, die zien blond > Toerist…….en dat werkt soms in je voordeel.

Natuurlijk volg je globaal wel het nieuws, zodat je niets belangrijks mist, maar je staat er minder ‘zwaar’ in dan in Nederland. In Nederland ben je toch meer betrokken, met zoveel mensen op zo weinig m2 en met zoveel invloed van (sociale) media liggen elke dag alle ontwikkelingen en ergernissen op de keukentafel.

Als je geëmigreerd bent zul je merken dat dit veel minder is. Die betrokkenheid strekt zich tot je eigen tuinhek, je eigen voordeur en daarbuiten bepaal jij in hoeverre je integreert of in je eigen wereld blijft wonen. En je Nederlandse denken, dat laat je thuis, dat emigreert niet mee. Je gaat immers een nieuw leven starten in een andere cultuur.

I want to live in Spain

Heb jij behoefte aan een gesprek over dit onderwerp?

Je kunt het gesprek aangaan in de reacties onder dit artikel, maar je kunt ook een 1 op 1 chat sessie met mij boeken en van gedachten wisselen over wonen en werken in het buitenland na en tijdens COVID19

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.