Emigreren

Emigreren, maar waar naar toe in deze gek geworden wereld?

Toen ik dit artikel op 13 juni 2020 schreef stond de wereld door COVID19 op zijn kop. En hoewel de pandemie nu weer voorbij is en mensen geen behoefte meer hebben in oneindige boostershots, hamsteren van WC papier en zich niet langer druk maken over hun Corona-kapsel, is de wereld nog steeds niet herstelt. Onze aardbol lijkt wel een op hol geslagen circus.

Ik besloot het artikel te herschrijven, met de ogen op de toekomst gericht en het verleden nog vers in het geheugen. Want hoewel veel mensen graag vergeten dat we beperkt werden in onze vrijheid en vrijheid van keuze, en dat de massa door angst geregeerd werd door zowel de pers, sociale media en de overheid, zijn er ook mensen die in die tijd wakker geschud zijn en nog steeds kritisch zijn.

Van een afstand bekijk ik de Nederlandse ontwikkelingen. En eens te meer besef ik hoe gekleurd het nieuws is dat de wereld in gestuurd wordt en onze samenleving beïnvloed. Het nieuws wat Nederland over Mexico leest bijvoorbeeld, dat is zo gekleurd en beperkt en ver van de waarheid die ik hier dagelijks ervaar. Triest is dat, want ik besef daardoor ook dat het nieuws wat ik over Nederland lees wellicht even gekleurd is.

Dingen die in Europa (lees: het rijke Westen) als hete hangijzers opgelepeld worden en opgedrongen worden aan het denken en doen van de vrije democratische wereld, spelen absoluut niet zo sterk in de landen waar ik vertoef en waar veel van de tijdens Corona vertrokken Nederlanders nu wonen en gelukkig zijn.

Waren we in de Corona tijd vooral druk met vergelijken van aanpak van de pandemie en wezen we graag met de vinger naar landen die het helemaal fout deden, ook al wisten we niks van de realiteit in die landen, zo draaien we nu weer rond in de stroom van Woke, CO2, hoofdpijndossiers, onder het tapijt geveegde schandalen, het visieloze kabinet wat problemen niet aanpakt maar voor zich uit schuift en het stiekem alles veranderende Europa.

Mensen die kritisch zijn worden uitgekotst door de massa die tijdens Covid vooral geleerd heeft dat de grootste schreeuwer regeert en heerst. En woke is wel wakker worden, maar niet op een manier die ook wakker is. Het is een afleiding van wat er werkelijk lijkt te spelen in de wereld en de ontwikkelingen. Net als al die andere zaken als: gelijke rechten, Me Too, BLM, en op meer landelijke schaal de huizenmarkt, CO2 , de energiecrisis, en de landbouw, de migrantencrisis, en veeteelt. En het wordt allemaal gepresenteerd als een soort modern “brood en spelen voor het volk” uit de Romeinse tijd.

Alles om jou als burger af te leiden, in te perken en binnen de lijntjes te houden, zodat je braaf blijft bewegen tussen thuis en je werk, en belasting betaald om voor de enorme uitgaven van jouw overheid te betalen en zo mogelijk nog meer geld uitgeeft aan onzin zodat de rijken rijker worden.

Het trieste is alleen dat die tendens over de hele wereld zichtbaar wordt. De gekte slaat toe. In een land als India vallen hele bevolkingsgroepen buiten de boot (herinnert u zich de Corona-pas nog?) omdat ze niet mogen registrreen in de digitale samenleving omdat ze een ‘verkeerde verblijfsstatus hebben”. Hoe kan zoiets van de 1 op de andere dag veranderen? Die mensen zijn geboren Indier, maar van een foute kaste. En nu kunnen ze niet meet met de bus of gezondheidszorg krijgen.

De Oekraine wordt straks werderopgebouwd met een totaal digitale samenleving en overheid die alleen nog digitaal te bereiken is als je wat nodig hebt, hoe fijn voor de digitbeten onder ons en de mensen met een beperking. En waar gaan al die ambtenaren dan werken die nu loketjes bemensen?

Bijna elk land is bezig met massale registratie van haar inwoners door middel van schone beloftes als: betere zorg, goedkopere bankrekeningen en lagere kosten. En als je het niet doet dan kun je geen……vul maar in: electra aansluiten, met de bus, je seniorenpas niet aanvragen, opleiding volgen……..

En straks, als iedereen geregistreerd is, en alle munten verdwenen zijn en vervangen voor digitaal geld, en als jij helemaal in je CO2 budget bent ingeburgert omdat je denkt dat het echt waar is dat de wereld door jou persoonlijk verkloot wordt, wat gebeurd er dan?

Ik ben geen wappie, geen samenzweringsbeppie, ik ben een mens met een overzichtelijk denkpatroon en ik zie dingen gebeuren die me benauwen. En dat zien mijn klanten ook en die willen weg, nu het nog kan. Nu ze alleen maar voor hun financiën hoeven te sparen als ze willen emigreren en niet ook nog een CO2 ruimte bij elkaar moeten harken.

Maar jemig zeg: als een land als India al bezig is met die digitalisering…..waar moet je dan naar toe? Waar hou je de regie over je leven nog een tijdje langer en waar kun je nu nog in vrijheid je eigen kleine domeintje bouwen en redelijk onafhankelijk leven van de opgelegde maatschappij?

Als de wereld gek aan het worden is en doordraait, waar verhuis je dan naar toe?

Emigreren binnen Europa

Jammer voor al die mensen die plannen hadden om te emigreren binnen Europa. Ik denk dat je daar niks mee opschiet, misschien voor jouw gevoel wel, omdat Spanje “nog niet zover is” of Italië “wat achter loopt” of het voormalig Oostblok “nog lang niet zover is”. Maar je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat je de dans ontloopt in de wat achtergebleven gebieden van Europa.

De landen die er nu mee bezig zijn met die grootschalige transities, de digitale Euro en digitalisering van banken en overheden, zijn de proeflanden, en straks rolt het 100% in alle perfectie uit over het hele Schengen gebied.

De visums om naar Schengen toe te gaan veranderen ook al in rap tempo, en straks is alles digitaal en uniform en opeens is het een feit.

En denk maar eens na: hoe stiekem geleidelijk ben jij er niet aan gewend geraakt aan al die digitalisering, het verdwijnen van banken, de financiele coach aan huis en zelfscan kassa’s of alles online kopen? Dat ging makkelijk? niet dan? Je stond er niet eens bij stil, je stond erbij en keek erna en dacht: Verrek……

Emigreren buiten Europa

Als je buiten Europa gaat emigreren heb jewellicht iets meer keuze. Er zijn buiten Europa nog landen die zover achter lopen op het gebied van digitalisering dat je er nog even aan ontkomt. Ook kan het zijn dat je, vanwege je status en verblijfsvergunning in een land nog even in een bubbel kan leven en die wereld waarin je bewegingsvrijheid ernstig beperkt gaat worden kunt buitensluiten.

Het is aan jou de juiste keuze te maken, en dan door te pakken, want het gaat snel, heel snel, kijk maar naar India.

Gelukkig zijn er nog landen waar men niet na lijkt te denken over de status van buitenlanders met een verblijfsvergunning en dus kun je de dans nog ontspringen als je in zo’n land gaat wonen.

Maar er zijn zorgpunten waar je rekening mee moet houden, waar je ook gaat wonen!

Waar ligt de beste plek om naar toe te verhuizen?

De vraag werd gesteld via mijn Facebook en via mijn email. Want met een wereld die compleet op zijn kop staat, is het lastig die droom van emigratie nog na te jagen en uit te voeren. En met alle regels die Nederland nu oplegt de prijsstijgingen en nieuwe vormen van belatingen die doorgevoerd worden is de vraag naar emigratieadvies des te groter.

Zoveel mensen hakken nu de knoop door dat het ‘genoeg is geweest’ en dat ze weg willen.

Er zijn landen en gebieden die weinig of nauwelijks te maken hebben gehad met de agenda van bijvoorbeeld het WEF en BlackRock of Bill Gates. Landen die redelijk autonoom zichzelf op een redelijk sociale manier handhaven en nog niet alles voor zoete koek slikken en hun eigen idealen en cultuur willen behouden en niet mee doen in de gekte van genderneutraal, energietransitie, woke en weet ik wat er allemaal nog meer speelt.

Waar die plek voor jou ligt bepaal jij, want niet iedereen voelt zich thuis in hetzelfde land.

Met een beetje logisch nadenken kun je zelf wel landen bedenken die nog vrijheid bieden in keuze van levensvormen, huizenbouwen en solitair leven, die geen registratieplicht hebben waarbij je buitengesloten wordt als je hem niet volgt, of, (hoe triest ook) zo corrupt zijn dat het nog te ontwijken is.

Ik geef een voorzetje: Heel veel landen in Afrika, Midden en Zuid Amerika en in Z.O. Azie bijvoorbeeld. Niet de meest voor de hand liggende landen om naar toe te verhuizen. Maar zeg nu zelf: wat is jouw vrijheid waard? En waar breng je liever je toekomst door: In het overvolle Nederland waar je straks niks meer mag omwille van de scheefgegroeide woelmuis of de te lage grondwaterstand? En waar je geen huis meer mag verbouwen of juist moet isoleren omdat de overheid er wat van vindt en als je dat niet doet is je huis opeens niks meer waard? Of ehm…pensioenloos je oude dag in omdat de AOW ophoudt te bestaan?

Of ga je dan liever heel erg zelfstandig leven in een landelijk gebied of diep in de jungle van landen als bijvoorbeeld Mexico, Thailand, de Filipijnen, Belize, Honduras of Uruguay, omdat je daar nog iets kunt realiseren waarbij je off grid kunt en zelf je groenten mag verbouwen en je kippen vrij kunt laten rondrennen?

Omdenken en jouw emigratieplannen

Ook kun je anders denken. Ik ben geëmigreerd, maar ik woon niet in 1 land op 1 plek. Dat is een kwestie van benadering. Ik reis over de wereld, in een slakkentempo maar ik reis wel. Je zou er voor kunnen kiezen om je emigratie anders te gaan benaderen, kritisch naar je plannen te kijken om te zien of ze in deze verwarrende tijd passen maar op een andere manier.

Zo kun je bijvoorbeeld de conclusie trekken dat als je gaat emigreren, je het beste naar een landelijk gebied kunt verhuizen. En dan wordt de lijst met beschikbare landen best wel heel lang.

Of dat je liever met eem camper over de wereld trekt en bewegelijkheid en mobiliteit voor jou het belangrijskte zijn.

Ik vertel dit om een denkpatroon op gang te brengen.

Misschien heb ik het wel helemaal mis en heeft de overheid en meneer AH echt wel het beste met je voor, en is het allemaal geen dubbele agenda wat er speelt. En is het WEF echt gewoon een denktank zonder realiteitszin, en koopt BlackRock alle huizen en landbouwgrond op omdat ze er iets sociaals mee willen doen. Dat kan, maar ik gok zomaar dat dit niet het geval is. En dat is het denkpatroon wat ik wil dat op gang komt. Een soort Emigratie Woke-heid zeg maar.

Als je emigreert creëer je je eigen wereld

Als buitenlander in een nieuw land kun je een soort van eigen bubbeltje creëren. Je kunt als je dat wilt veel minder betrokken zijn bij de landelijke politiek en uitvoering van regels en wetten. In Mexico bijvoorbeeld kan ik als “toerist” me veel meer veroorloven dan een Mexicaan. De politie of Nationale Garde ziet aan mijn neus niet dat ik hier woon, die zien blond > Toerist…….en dat werkt soms in je voordeel. Ik leerde dat des te meer tijdens de lockdowns en de pandemie. Ik kwam met heel veel weg, terwijl een Mexicaan dan allang in de problemen kwam.

Natuurlijk volg je globaal wel het nieuws, zodat je niets belangrijks mist, maar je staat er minder ‘zwaar’ in dan in Nederland. In Nederland ben je toch meer betrokken, met zoveel mensen op zo weinig m2 en met zoveel invloed van (sociale) media liggen elke dag alle ontwikkelingen en ergernissen op de keukentafel.

Als je geëmigreerd bent zul je merken dat dit veel minder is. Die betrokkenheid strekt zich tot je eigen tuinhek, je eigen voordeur en daarbuiten bepaal jij in hoeverre je integreert of in je eigen wereld blijft wonen. En je Nederlandse denken, dat laat je thuis, dat emigreert niet mee. Je gaat immers een nieuw leven starten in een andere cultuur.

* dit artikel is oorspronkelijk geschreven en gepubliceerd op 13 juni 2020 en herschreven en geupdate op 4 juni 2023.

Heb jij behoefte aan een gesprek over dit onderwerp?

Je kunt het gesprek aangaan in de reacties onder dit artikel, maar je kunt ook een 1 op 1 chat sessie met mij boeken en van gedachten wisselen over wonen en werken in het buitenland na en tijdens COVID19

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Hoi Piet, dank je wel voor je reactie en je aankoop. Succes met het maken van je profiel. Durf te dromen, en dan naar de realiteit. Ik ben heel benieuwd waar je uitkomt. En soms moet je ook daarin niet te “star” zijn en even zwerven voor je landt.

    Op Tenerife en Gran Canaria zit je nog steeds met Europa in je nek, als je nu al verder weg denkt zou ik dat zeker niet doen.
    Dichtbij is een relatief begrip, zeker als je in een land gaat wonen wat groter is dan Nederland, mijn volgende dorp, voor een lunch is 300km verderop. En dat is dichtbij…….hahahaha.

    Succes Piet, ik ben benieuwd, hartelijke groet, J.

  • Piet

    Bedankt voor dit artikel Jeanette! Op het moment zit ik precies met deze struggle..

    Ongeveer 7 á 8 jaar geleden is er bij mij een wens ontstaan om te emigreren en die gedachte is altijd blijven rond dwalen. Nu, de afgelopen 2 jaar, ben ik er steeds meer mee bezig en begint het wel een beetje werkelijkheid te worden.

    Heb de afgelopen 2 jaar Mexico in mijn gedachten gehad en daar is vandaag Tenerife en/of Gran Canaria bij gekomen (‘omdat het dichterbij is’), maar ben bang dat ze daar ook te maken hebben met de EU. Weet u dat zo? Wil namelijk het liefst weg uit de EU, maar lijken Hongarije en Servië mij ook wel wat. Lastig allemaal.

    Ben op het moment bezig met het emigratieprofiel van uw website en als ik die klaar heb en een beter inzicht heb wat ik qua financiën ongeveer nodig heb in mijn nieuwe thuisland, lijkt het mij verstandig dat ik een gesprek met u inplan om een nog beter inzicht te krijgen over van alles.

    Nogmaals bedankt en tot snel!

    Groet,
    Piet