Dagboek,  Emigreren,  Werken & Reizen

Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro

Ik kan rondkomen van een jaarinkomen van ongeveer 9.500 euro, soms iets meer, soms iets minder per maand, dus ook per jaar. En ik moet er niet aan denken dat ik dit in Nederland zou moeten doen.

Toen ik in 2015 Nederland verliet was de arbeidsmarkt heel anders, mensen van boven de 50 vonden toen heel erg moeilijk werk, helaas gold dat ook voor duizendpoten zoals ik met tonnen werkervaring. (lees ook: Wat deed jij eigenlijk voor werk in Nederland?)

Ik was, door faillissement van mijn werkgever, al een forse tijd werkeloos , huis onder water, woekerpolis, elke maand structureel geld tekort door hoge vaste lasten, en financieel stond het water me aan de lippen. De details over die tijd kun je in mijn boek lezen.

Ik nam met mijn vertrek uit Nederland de regie over mijn eigen leven weer terug

Ik was in Nederland de regie over mijn eigen leven volkomen kwijtgeraakt, als je in de WW zit met uitzicht op een bijstandsuitkering lijkt het wel alsof je je ziel aan de overheid verkoopt.

Toen ik vertrok sprong ik in het diepe, ik had echt geen flauw benul van wat ik ging doen. En mijn vers gestarte bedrijf was heel gevoelig voor falen natuurlijk. Zoals elk nieuw bedrijf.

In de Filipijnen leefde ik van ongeveer 600 euro per maand, op jaarbasis is dat 7.200 euro. Ik denk dat nu, met de huidige inflatie mijn leven daar wel wat duurder zal zijn, of dat ik wat zuiniger had moeten leven als ik nog steeds van dat bedrag zou willen rondkomen. Nu, in Mexico, leef ik van 16.000 MXN per maand, dat is grofweg 850 euro (valuta-koers februari 2024). Er zijn maanden die duurder zijn, zoals de maanden dat ik mijn motor moet verzekeren en nummerplaten moet verlengen, of als ik kleding nodig heb.

Maak ik wel de kanttekening dat de wisselkoers soms niet zo gunstig is en ik soms wel 2000 pesos minder voor mijn euro’s krijg, maar mijn Mexicaanse maandbeddrag staat vast, dus bij een slechte koers geef ik wat meer Euro’s uit om die 16.000 pesos te kopen.

Over mijn levensstijl

Sinds ik in Mexico ben is er wel wat verandert in mijn levensstijl en na de pandemie nog meer. Want Mexico is een stuk duurder dan bijvoorbeeld de Filipijnen waar ik ooit 4 jaar woonde. Ik ga als ik een vakantiehuis huur, wat minder buiten de deur werken en werk veel thuis, ook omdat het internet daar beter is. En ik kook wat vaker zelf mijn maaltijden. Ook omdat dat lekker is en omdat ik als ik reis altijd buiten de deur eet. Want ik reis nog regelmatig maanden achtereen door het land op de motor en woon ik voornamelijk in hotels.

Wat ik wel geleerd heb van deze manier van leven en werken is:

 • dat je inkomsten en uitgaven goed in beeld moet hebben
 • dat er flexibiliteit in je budget moet zitten zodat je kunt bezuinigen als dat nodig is nadat je een dure preiode hebt gehad
 • dat je altijd een potje moet hebben voor onvoorziene uitgaven bijvoorbeeld als je ziek wordt of voor als je een land snel wilt/moet verlaten
 • dat qua inkomsten je niet alle eieren in 1 mandje moet hebben maar dat je je inkomsten moet spreiden zodat er altijd wat geld binnen komt.
 • dat geldt ook voor je bankrekeningen, ik heb er meerdere verdeeld over een aantal landen.
 • dat minimalisme niet schraal is, maar eigenlijk heel verfrissend en lasten verlichtend is
 • dat alles wat in Nederland belangrijk bleek, nu minder belangrijk is of juist helemaal niet belangrijk meer is.

Het is natuurlijk wel zo dat als ik reis ik wat meer geld uitgeef dan wanneer ik langer op 1 plek woon en een huis huur, dat laatste is stukken voordeliger. En in die periode kan ik lekker sparen als aanvulling voor mijn volgende reis. Gemiddels red ik het nog steeds met 9500 euro per jaar.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

 

*artikel oorspronkelijk gepubliceerd op 18 januari 2022 en herschreven op 4 februari 2024

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

4 reacties

 • Jeanette

  Dag Jessica, dank je wel voor je reactie en je bezoek aan mijn website. Voor artikelen over Emigratie zonder geld, en met schulden kun je in deze rubriek kijken (klik) of in de rubriek: “Emigreren zonder geld” (klik)

  Emigreren tijdens een Wspn traject is alleen in strikt overleg met de bewindvoerder en onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Ook is het gerechtelijk bevel voor de beslaglegging en beperking om over je eigen financiële middelen te beschikken van invloed en het (gehele) overeengekomen Wspn traject en de lengte hiervan, en de uitkomst nadien. Zijn bijvoorbeeld alle schulden afgelost aan het einde van het traject? Is er een faillissement? Ik ben geen expert op dit gebied, omdat iedere situatie anders is en heel persoonlijk wordt opgezet. Het is iets wat je het beste met je bewindvoerder kunt bespreken.

  Meer informatie over Wspn en verblijf in het buitenland vind je op deze Wikipedia-pagina. (klik). Aangezien ik er op de website van de Wspn weinig tot niets over kon vinden. IK denk dat dit een gesprek is wat je in eerste instantie met je bewindvoerder moet voeren.

  Een gesprek met mij over emigratie in het algemeen kun je inplannen via de Emigratie Winkel, daar zijn kosten aan verbonden >> https://leavingholland.com/emigratie-coach/

 • Jessica Aukema

  Goedemorgen Jeanette ☀️

  Allereerst wat een toffe site heeft u.. ik zou toch heel graag wel een gesprek met u willen.! Ik ben van een drukke dame met 2 kinderen inmiddels 17 en 19 en met twee winkels (die er inmiddels niet meer zijn. Een rustiger leven aan het lijden en daarbij is de droom ontstaan om weg te gaan uit het geweldige Nederland maar hoe.. vanaf 20 feb zit ik tot 20 juli 2025 in een Wsnp traject maar ik wil voorbereiden op weg gaan en ik kwam u/je tegen en dat is nou precies wat nodig is zou ik een gesprek kunnen krijgen met u/je lieve groetjes, Jessica

 • Jeanette

  Dag J. als je mij vragen wilt stellen kan dat in de reactiemogelijkheden hier, dan beantwoord ik ze meestal wel, afhankelijk van de complexiteit en het onderwerp. Als je dit te openbaar vindt, dan kun je ze hier stellen of je kunt een chat moment met mij inplannen.

 • J

  Hoi Jeanette,

  Zou je mij misschien een mail willen sturen, ik heb een paar vragen aan je ☺️

  ‍♀️

error: Sorry!