Digitale Nomade,  Emigreren,  Filipijnen,  Wonen in Mexico

Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro

Ik kom rond van een jaarinkomen van ongeveer 9.500 euro, soms iets meer, soms iets minder per maand, dus ook per jaar. En ik moet er niet aan denken dat ik dit in Nederland zou moeten doen. 

Toen ik in 2015 Nederland verliet was de arbeidsmarkt heel anders, mensen van boven de 50 vonden toen heel erg moeilijk werk, helaas gold dat ook voor duizendpoten zoals ik met tonnen werkervaring.

Ik was, door faillissement van mijn werkgever,  al een forse tijd werkeloos , huis onder water, woekerpolis, elke maand structureel geldtekort door hoge vaste lasten, en financieel stond het water me aan de lippen. Nu ja, de details over die tijd kun je in mijn boek lezen.

Ik zette mijn inkomen naar mijn eigen hand in landen waar dat mogelijk was en met werk wat dat mogelijk maakt.

In de Filipijnen leefde ik van ongeveer 600 euro per maand, op jaarbasis is dat 7.200 euro. Ik denk dat nu, met de huidige inflatie mijn leven daar wel wat duurder zal zijn, of dat ik wat zuiniger had moeten leven als ik nog steeds van dat bedrag zou willen rondkomen.  (lees ook: Kosten van het levensonderhoud in de Filipijnen)

Nu, in Mexico, leef ik van 16.000 MXN per maand, dat is grofweg 700 euro (valuta-koers januari 2022). Er zijn maanden die duurder zijn, zoals de maanden dat ik mijn motor moet verzekeren en nummerplaten moet verlengen, of als ik kleding nodig heb.  Maar ik weet dat er elke maand minstens 700 euro op mijn rekening staat, de rest is bonus. Per saldo kom ik uit op zo’n 9.500 euro op jaarbasis, een beetje afhankelijk van hoeveel ik reis. 

Sipalay Sugar beach

Door de huidige inflatie is het leven wel verandert

Ik ga veel minder uit eten dan ik in de Filipijnen deed, daar ging ik echt elke dag uit eten, soms wel 2x per dag, en werkte ik vaak in hotelrestaurants met een prachtig uitzicht. Dat is hier in Mexico niet echt mogelijk. Om twee redenen: 1. je kunt vaak niet zomaar een hotel binnenlopen en in het restaurant gaan zitten, dan moet je een peperdure dagpas kopen. 2. de uitzichten zijn in de restaurants waar dat wel kan niet leuk. Dan zit je midden in de stad, drukte om je heen en dat vind ik toch minder leuk werken dan met uitzicht op zee en voeten in het zand.

Maar ook qua kosten. Ik vind het eten in Mexico best duur en van matige kwaliteit, de keuze is beperkt, dus ik ga minder vaak uit eten. In dat opzicht heb ik wel ingeleverd op mijn levenskwaliteit in vergelijk met de Filipijnen. Daar kon ik toentertijd meer en leuker en vaak ook lekkerder, met minder geld.

Maar ook vergeleken met mijn eerste jaar in Mexico en de kosten nu, heb ik mijn leven wel wat moeten aanpassen. Ik geef nu veel meer geld uit aan dagelijkse boodschappen ook al heeft de Federale Overheid de prijzenverhogingen op voedsel ingeperkt.

bankrekening vertrek buitenland

Hoe hou ik mijn kosten onder controle?

Om de kosten onder controle te houden heb ik een geld-app op mijn telefoon. Daar noteer ik alle uitgaven in verdeeld over verschillende categorieën. Zeker als je in een andere valuta werkt is dat verstandig om te doen, zo hou je overzicht. Ik gebruik in de geld-app de valuta van het land waar ik op dat moment ben.

Om dat budget te bepalen heb ik gekeken naar mijn wensen voor mijn leven, wat heb ik minimaal nodig om gelukkig te worden?

Ik keek eerst naar de verplichte dingen zoals huis, internet, eten en visumkosten, die dingen werkte ik uit in details. Voor een huis is het voor mij bijvoorbeeld belangrijk dat het er rustig is, dat het huis. “goed voelt”, ingericht is en de huurprijs all in is, er moet warm water zijn in de badkamer, snel betrouwbaar internet, en een veilige parkeerplek voor de motor. Dat is het grofweg, in detail gaat het iets verder, maar dat is onderhandelbaar, zoals een raam in de badkamer, dat is geen must, maar het is fijn als het er is.

Om een helder beeld te krijgen van wie ik ben en wat ik nodig voor mijn leven heb ik ooit een soort plan gemaakt. En hoe je dat doet lees je in dit boekje:

Hoe is mijn uitgavenbudget samengesteld?

Een lezer vroeg naar aanleiding van  een blogpost over kosten van levensonderhoud of dat  bedrag wat ik noemde inclusief de huur was. En toen dacht ik, misschien moet ik eens uitleggen hoe ik nu eigenlijk rondkom van nog geen 10.000 euro per jaar.

Ik heb een budget per maand, logisch dat als je dat x12 doet je op een jaarbedrag uitkomt wat ik in dit blog noem. Maar ik reken niet in een jaarbudget, ik reken per maand.

Omdat mijn inkomen elke maand anders is. Ik heb een basis maandbudget van 700 euro. De rest van mijn uitgaven is afhankelijk van andere inkomsten die sterk wisselen per maand. Zo heb ik maanden met 300 euro extra en maanden met bijna niks.

In mijn maandbudget van 700 euro zitten vaste posten, dit zijn ook gelijk de categorieën in de geld-app.

 • huur
 • drinkwater
 • internet voor de telefoon (In Mexico heb ik een internet bundel met gratis telefoon minuten)
 • legale kosten (visum, rijbewijs, verzekering, bewijs van in leven zijn, maar ook de kopieerekosten enz. dit zijn kosten op jaarbasis gedeeld door 12)
 • boodschappen
 • restaurants
 • Benzine
 • kleding
 • medische kosten

En dan zijn er nog wat rommelposten zoals:  verzorging (kapper en vitaminen, dat soort dingen), openbaar vervoer (bus, taxi), toegangsbewijzen, motoronderhoud enz. Maar de essentiële zaken staan in dat rijtje dat zijn echte kosten die ik moet maken om te leven.

De huur is de bepalende post voor de ruimte in de overige zaken. Het is altijd een sport een zo leuk mogelijk huis te vinden voor een zo laag mogelijke huur. Mijn gemiddelde huur is rond de 300 euro all in. Dat betekent dat mijn huisbaas betaald voor electra, gas, water, en internet in het huis.

Maar goed, de details en de opzet van deze budgettering kun je ook lezen in het boekje wat ik hierboven noem. Want hij is heel persoonlijk en mijn leven is niet jouw leven. Ik kan wel zeggen dat ik van 700 euro kan rondkomen, maar dat is voor jou wellicht geen optie omdat je andere voorkeuren hebt. 

kosten levensonderhoud Playa del Carmen

Wat ik wel geleerd heb van deze manier van leven en werken is:

 • dat je inkomsten en uitgaven goed in beeld moet hebben
 • dat er flexibiliteit in je budget moet zitten zodat je kunt bezuinigen als dat nodig is
 • dat je altijd een potje moet hebben voor onvoorziene uitgaven bijvoorbeeld als je ziek wordt of voor als je een land snel wilt/moet verlaten
 • dat qua inkomsten je niet alle eieren in 1 mandje moet hebben maar dat je je inkomsten moet spreiden zodat er altijd wat geld binnen komt.
 • dat geldt ook voor je bankrekeningen, ik heb er meerdere verdeeld over twee landen.
 • dat minimalisme niet schraal is, maar eigenlijk heel verfrissend en lasten verlichtend is
 • dat alles wat in Nederland belangrijk bleek, nu minder belangrijk is of juist helemaal niet belangrijk meer is.

Cost of living in the Netherlands

Zou ik in Nederland ook van dit bedrag kunnen rondkomen?

Er zijn mensen die vinden dat Nederland het land is weer de gebraden kippen zo je mond invliegen en de straten van goud zijn. Die mensen die dat vinden kom ik dagelijks tegen en hebben een zwaar vertekend beeld van Nederland, maar die wonen ook in Nederland. Het zijn Nederlanders die ontkennen dat er in het land een verborgen armoede probleem is en die hun ogen sluiten voor de rijen bij de voedselbank, de problemen in grote steden met het stijgend aantal dakloze gezinnen en de uitholling van de samenleving. Mensen  die niet (willen) weten dat menig AOW-er het allang niet meer red om nieuwe kleding te kopen of een dagje weg te gaan.

Door mijn werk ooit in Nederland weet ik dat die armoede er wel is, en door mijn eigen ervaring zit die wetenschap op mijn netvlies gebrand. 

Nu ik wat ouder word en me orienteer op waar ik wil gaan settelen, vraag ik me wel eens af of ik in Nederland ook rond zou kunnen komen van ongeveer 700-800 euro per maand. Ik denk dat als ik ieder subsidiepotje aanspreek wat er is en gebruik maak van alle toeslagen ik dat wellicht wel red. Maar of mijn leven dan ook dezelfde kwaliteit heeft? Zo denk ik bijvoorbeeld dat ik in Nederland geen motor zou kunnen rijden van dit geld.

Als ik lees over stijgende gasprijzen, eigen risico zorgverzekering en toenemende lastenverzwaring, (ook al beloofd het kabinet elke keer een lastenverlichting (elk jaar in januari lees je dan weer hoe Nederland er financieel per maand op achteruit gaat), dan moet ik die vraag eigenlijk aan jullie stellen. Zou ik rond kunnen komen van 800 euro per maand in Nederland? Zou ik in Nederland kunnen huren voor 300 euro all in?  Zou ik dan nog uit eten kunnen? Dagjes weg kunnen?

Ik lees graag jullie reacties!

Wil jij ook een leven van werken en reizen of zoek jij extra inkomsten bovenop je huidige salaris? Koop dan dit boek. In dit boek lees je over inkomsten die ik ook gebruik om geld te verdienen.

Emigratieplannen?

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel bereid ze ergens in de buurt van La Paz (BCS) weer een lange motortocht voor dwars door Mexico.

2 reacties

 • Jeanette

  Dag J. als je mij vragen wilt stellen kan dat in de reactiemogelijkheden hier, dan beantwoord ik ze meestal wel, afhankelijk van de complexiteit en het onderwerp. Als je dit te openbaar vindt, dan kun je ze hier stellen of je kunt een chat moment met mij inplannen.

 • J

  Hoi Jeanette,

  Zou je mij misschien een mail willen sturen, ik heb een paar vragen aan je ☺️

  ‍♀️