Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Meest gestelde vragen over veiligheid in Mexico

Op vakantie naar Mexico, of emigreren naar Mexico, rondreizen met een auto of op de motor, of met openbaar vervoer? Mexico is een prachtig land, maar informatie over veiligheid in Mexico is nogal eens wisselend en het is lastig duidelijkheid te krijgen.

In dit artikel behandel ik enkele van de meest voorkomende vragen die mijn gesteld worden en die ik tegenkom op sociale media. En met behulp van de dienst Statistieken van Mexico (INEGI) en de presentaties van de Federale Overheid t.a.v. veiligheidsgegevens per staat en stad in Mexico beantwoord ik ze.

Want het zou jammer zijn als jij dit prachtige land niet durft te bezoeken op basis van twijfel.

Voor elke plek in de wereld, zelfs Nederland, geldt dat je op de verkeerde tijd op de verkeerde plek kunt zijn. En veiligheid en het ervaren van veiligheid is een emotie. Maar soms kun je die emotie voeden door externe omstandigheden zoals cijfers over veiligheid en ervaringen van anderen.

Dat wil dan niet altijd zeggen dat dat klopt, maar het gaat om je gevoel.

Veiligheid is niet alleen maar gebaseerd op criminaliteitscijfers, als jij overweegt om te emigreren en een veilige plek zoekt moet je rekening houden met heel veel meer factoren. In het info-Blad “Veiligheid en Emigratie (klik)” worden al die veiligheidsaspecten behandelt die meespelen bij emigratie.

Voor nu, in dit artikel praten we over veiligheid op basis van criminaliteit-cijfers.

Daarbij maak ik wel die kanttekening dat cijfers manipuleerbaar zijn, en dat zeker criminaliteitscijfers en hun correctheid vallen of staan met de wijze waarop de rapportages worden gedaan, aangiftes worden verwerkt en mensen bereid zijn aangifte te doen. Ik koppel in dit artikel mijn persoonlijke ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn motorreizen door Mexico aan de cijfers van bovengenoemde instanties. Zodat je ook het menselijk aspect en de menselijke ervaring leest bij die cijfers.

Wat is de veiligste plek in Mexico voor toeristen?

Op dit moment is de veiligste plek in Mexico voor toeristen de staat Yucatán. De hoofdstad van deze staat is Mérida. De staat Yucatan heeft volgens de statistieken van de overheid de minste aantal moorden en is daarmee gekwalificeerd tot meest veilige staat. Hoewel niet elke inwoner het met je eens zal zijn, en het onveiligheidsgevoel ook in deze staat is toegenomen volgens de gegevens van Inegi, t.o.v. bijvoorbeeld 4 jaar geleden.

Maar er zijn zelden tot nooit schietpartijen zoals je in andere staten ziet, en hoewel er wel corruptie is en buitenlanders vaak een hogere prijs betalen voor attracties en vervoer, is het allemaal lekker mellow en fijn in Yucatan. En zeker als je in Yucatan op vakantie komt kun je je veilig wanen onder het toeziend oog van duizenden camera’s (6775 in totaal on 2024) die door de hele staat en in de stad Merida hangen. En die dagelijks hun beelden doorsturen naar het C5i veiligheidscentrum.

En of je nu in Tizimin bent, over verlaten haciënda’s zwerft, de cenote route volgt, of in Valladolid gaat winkelen of het zand van de voeten veegt in Progresso na een dagje strand, je weet dat je veilig bent omdat overal politie is en cameratoezicht.

Als het gaat om de politie dan kan ik zeggen dat deze door het uitstekende beloningen-system wat ze in deze staat kennen weinig corruptie kent, als je al aangehouden wordt, wat zelden gebeurt, en ze bijvoorbeeld proberen je direct een boete te laten betalen, wat al helemaal zelden gebeurt, dan kun je er mee weg komen door te blijven zeggen dat je ze niet begrijpt, graag meegaat naar het politiebureau om met een tolk over de kwestie te praten. Ze haken dan al snel af. En dat geldt voor heel Mexico trouwens.

Yucatan wordt op de voet gevolgd door de staat Baja California Sur, deze staat telt maar een paar geregistreerde doden meer dan Yucatan en is een heel rustige staat. De zanderige stranddorpen, en slaperige bergdorpen, de hoofdstad La Paz, maar ook het toeristen gebied Los Cabos, bieden in het dorre droge woestijnlandschap een atmosfeer van rust en kalmte. Heel eerlijk gezegd vind ik het een prettigere staat om te wonen dan Yucatan. (Lees ook: De beste tijd van het jaar voor La Paz, Baja California Sur)

De staat Nayarit, vooral langs de kust scoort ook hoog, maar dat komt denk ik vooral omdat daar zoveel toeristen wonen dat het bijna helemaal “klein Amerika” is, net als bijvoorbeeld het gebied rondom Puerto Peñasco bijvoorbeeld wat zelfs nu een Amerikaanse naam Rocky Point heeft gekregen. Toch trekt toerisme ook criminaliteit aan, daar is Acapulco een mooi voorbeeld van.

Is Cancún veilig om op vakantie te gaan?

Ja, maar weet dat er twee kanten aan Cancún zijn: de lokale kant en de toeristische kant in de hotelzone.
82% van de lokale bevolking vindt Cancún onveilig. Maar de meeste toeristen zullen nooit de lokale wijken van Cancún bezoeken en komen niet veel verder dan de Walmart en de vlakbij gelegen Mercado 28 met souvenirs. Ik heb door de meest onveilige wijken gereden van Cancun, overdag wel te verstaan, en ik vind het wel meevallen. Maar ik herinner me een dag dat een taxichauffeur weigerde om me naar de wijk Rancho Viejo te rijden vanwege de hoge criminaliteit waarbij taxi’s het doelwit waren. Je kunt op Youtube mijn ritten per wijk bekijken in Cancun (klik)

De meeste mensen blijven in de hotelzone waar meer dan genoeg te doen is en waar de stranden lonken en de happy-hours genoeg vertier bieden. Omdat Cancun een stad is voor feesten en ontspannen is ere een actieve drugs-scene. En daarmee is er een grote afzetmarkt voor kartels. Kartels vechten regelmatig voor het recht van deze afzetmarkt en helaas gaat dat gepaard met geweld, soms ook in de hotelzone. (lees ook: Veiligheid in Cancun en Playa del Carmen

Bedenk dat voor elk verhaal van een toerist die het als onveilig ervaarde, honderdduizenden toeristen in diezelfde week op vakantie waren en een prima vakantie hebben gehad en zelfs geen weet hebben gehad van wat zich afspeelde rondom die ene persoon. Het is een heel groot, druk gebied met in bijvoorbeeld de voorjaarsvakantie bijna een miljoen blije tevreden zon aanbiddende vakantiegangers.

Wat zijn de veiligste steden in Mexico om te wonen?

Ik reis veel door Mexico en heb op de motor al het grootste deel van het land en daarmee ook veel dorpen en steden bezocht, soms voor langere tijd. Er zijn veel steden in Mexico die geen goede voorzieningen hebben voor emigranten en het kan moeilijk zijn om door de vaak hechte structuur van een stad of dorp heen te breken als je daar wilt wonen, zeker als je de Mexicaanse taal niet goed beheerst, die soms erg kan verschillen van het Spaans wat wij Nederlanders spreken.

Steden als Puerto Vallarta, Merida, Cabo San Lucas, Playa del Carmen, Ajijic, Puerto Escondido, Tampico, Chapala, en andere bekende toeristenplekken hebben allemaal een actieve Engels sprekende gemeenschap, hoewel de voertaal over het algemeen Spaans is.

Hoewel in veel specifieke gebieden veel buitenlanders zijn, zijn niet al deze gebieden veilig. Net zoals in Cancun en bijvoorbeeld Tulum, brengt toerisme vaak een een actief drugsgebruik met zich mee en daarmee ook een actief kartel. Als het kartel de enigste is, is er weinig aan de hand, als een ander kartel de macht wil kan de sfeer zomaar omslaan, zoals bijvoorbeeld regelmatig in Acapulco gebeurd.

Veilige steden op dit moment in Mexico, zijn Merida, Valladolid, Cabo san Lucas, Loreto, La Paz, Puerto Escondido, Chapala, Oaxaca, Aguascalientes. Maar dat wil niet altijd zeggen dat deze steden ook in veilige gebieden liggen. Soms ben je wel veilig in de stad zelf, maar is het gebied eromheen niet zo prettig of veilig.En soms is een gebied gemarkeerd als onveilig maar zijn juist de steden en dorpen prima plekken om te vertoeven.

Over het algemeen geldt wel dat de soep vaak niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend, en je eigenlijk in alle toeristengebieden wel veilig bent, mits je je verstand gebruikt, in het toeristendeel van de stad blijft, en niet teveel gaat rondzwerven in het donker en op verre achterafweggetjes in de binnenlanden.

Je zou eigenlijk deze vraag anders moeten stellen vertel ik vaak aan mijn klanten: Welke staten zijn veilig? Want als een staat veilig is, dan is vaak de stad in die staat ook veilig. Het is leuk om in een veilige stad te wonen, maar als je elke keer als je die stad uit moet met samen geknepen billen door checkpoints rijdt of je achteruitkijkspiegel in de gaten moet houden, moet je je afvragen of dat is wat je wilt voor jezelf.

Wat zijn de plaatsen in Mexico die je beter kunt vermijden?

De staat Zacatecas, vlak naast Jalisco kun je het beste vermijden. Vooral de hoofdstad, Cuidad de Zacatecas en Fresnillo. het is daar, hoewel af en aan, constant onrustig. het is een beetje het slagveld van de kartels uit de omliggende staten zeg maar, de meeste confrontaties worden daar uitgevochten.

Ciudad Obregón staat in de top drie van steden met beveiligingsproblemen. Obregón is een populaire halte langs de snelweg Carretera Federal 15 die start bij de grensovergang Nogales. Het is een prachtige stad, maar wel 1 waar je goed naar je onderbuik moet luisteren. Iets wat trouwens altijd belangrijk is in Mexico of waar dan ook in de wereld als je als buitenlander rondreist. Ik ben door de stad gereden, we wisten dat het een kartel-stad was maar we hebben er niet veel van gemerkt. Het leek redelijk rustig. Ook tijdens de pauze die we namen hebben we gewoon relaxt gegeten, en zowel wij als onze volgeladen motorren trokken weinig aandacht.

Navajoa, 70 km naar het zuiden langs dezelfde weg, heeft het stigma van corrupte agenten, net als in de bergen van Chiapas tussen Palenque en San Cristobal zeg maar, dat gebied staat bol van de kartel activiteiten en activiteiten van de lokale verzetsgroepen en communisten (Zapatistas), en corrupte checkpoints. Maar voor beide gebieden geldt: wij hebben er geen last van gehad. Zo slipeen we heerlijk Comitan, midden in kartel gebied, en zwierven we door de bergen van Chiapas, op zoek naar meren en watervallen zonder problemen tegen te komen.

Acapulco is ook een stad met een bar slechte reputatie, toch heb ik er prachtige 2 weken doorgebracht en niets gemerkt van alle ellende die ik vaak in de kranten lees over deze door vechtende kartels geteisterde stad.

Over het algemeen geldt: hoe dichter bij de grens, hoe gevaarlijker het gebied. Tijuana, Nogales, en alle andere grenssteden in het noorden, en met name Tijuana, Reynosa en Matamoros zijn geen steden waar je lang wilt verblijven en zeker niet in het donker. Soms is het 10 kilometer verder al weer prima en rustig, maar die steden zelf? Geen plek waar je even met je oma gaat wandelen.

Bijvoorbeeld Matamoros, de levensgevaarlijke grensstad, dat ligt in de staat Tamaulipas, een prachtige staat waar het prima toeven is. Tampico, wat in dezelfde staat ligt, behoort tot 1 van de veiligere steden van het land. De hele staat heeft echter een slechte naam door de hoge misdaadcijfers van de drie grootste grenssteden waaronder Matamoros. Best jammer, want dan denk je al snel dat het er gevaarlijk is, terwijl dat maar ten dele waar is.

Vaak wordt een heel gebied afgerekend op 1 wijk, of 1 stad waar het dan wel eens onrustig is en dat maakt dat de berichten over Mexico en onveiligheid en de ervaringen van mensen vaak zo wisselend of tegenstrijdig zijn.

Ook in het zuiden met de grens met Guatemala is het regelmatig onrustig, zoals ik al schreef: Chiapas tussen Palenque en San Cristobal de Las Casas is het regelmatig onrustig en het gebied rondom de grensovergang bij Tapachula. Daar waarschuwt de politie of Guardia Nacional bepaalde wegen niet te gebruiken. Het gebied waar de eindeloze vluchtelingenstromen Mexico binnenkomen bij de steden Tapachula en Juchitán de Zaragoza waar ze de eerste ADO bushalte treffen, hangt een vreemde sfeer en is het leven heel anders dan in andere delen van dat gebied. Het zijn daar niet zozeer de kartels die het voor jou als buitenlander een nare plek maken, maar de immigranten die er alles voor over hebben om zo snel mogelijk (rijk) aan de grens met de VS te komen. (Lees ook: Opeens ben ik die migranten meer dan zat!)

Als wij reizen gebruiken we de app iOverlander. Het meest hysterische volk op aarde in mijn beleving als het gaat om Mexico en veiligheid, de Amerikanen vullen deze app met alle knelpunten en ook leuke plekjes. De lekkerste birria tent bijvoorbeeld diep in de bergen van de Sierra Madre Occidental, maar ook foute checkpoint en inbraak en diefstal in hun campers. Het is een goede graadmeter en leidraad. Neem het wel met een korrel zout, Amerikanen kunnen vreselijk overdrijven en hysterisch doen, ik stond ooit bij een gewoon vriendelijk informatief checkpoint achter een auto met Amerikanen en ik kon in mijn helm het geschreeuw en gegil uit de auto voor me horen terwijl de agent alleen maar vroeg waar ze naar toe gingen. (Lees ook: Wat doe je als de politie je aanhoudt in Mexico?)

Kijk of er meerdere meldingen zijn, of andere nationaliteiten ook meldingen maken en lees een beetje tussen de regels door, en is een melding al tig jaar oud, of maanden oud kun je heb negeren.

Is het veilig om naar resorts in Mexico te gaan?

Ja, resorts in Mexico zijn over het algemeen erg veilig. Resorts kennen strenge bewaking, toegangspoorten en hekken en beveiliging, en het is zelden dat criminaliteit de poorten van een resort binnenkomt. Het komt soms voor, een drugsdeal wat mis loopt, maar dat is een zeldzaamheid en beperkt zich dan vaak tot 1 gast. Hoewel in het Caribisch gebied vaker problemen lijken in resorts dan in de rest van het land, is het zeldzaam.

Waar je veel meer last van hebt is aangelengde alcohol of alcohol met een merklabel wat geen merk is en dus vervalst is. Vooral in de “all -you-can-drink”-resorts.

Waar je wel op moet letten in resorts is dat je je spullen een beetje opruimt in je kamer en niet alles van waarde laat slingeren. De verleiding kan soms te groot zijn voor het, over het algemeen redelijk arme, onderbetaalde kamermeisje of onderhoudspersoneel. Elke dag ruimt ze de troep op van al die “rijke buitenlanders” en sommigen missen het niet eens als er wat verdwijnt, dus het is ondanks dat ze allemaal streng gecontroleerd worden als ze hun werk verlaten verleidelijk iets te proberen. Dat kan voor vervelende misverstanden zorgen, en voor ongewenste situaties.

Strooi niet met geld, hou het netjes ook als je wel een fooi geeft. En hou je luxe spullen een beetje uit het zicht. Ik slaap al bijna 10 jaar constant in hotels, en ik heb pas 1 keer gehad dat ik Tylenol miste uit mijn potje, er zitten er meestal 10 in, het was een nieuwe pot en opeens zaten er nog maar 2 in. En dat is eigenlijk het enigste. Meestal komen ze bij controle van de kamer als je uitcheckt, nog achter je aanrennen met je oude T-shirt die je in de prullenbak hebt gestopt omdat je het niet mee wilt nemen.

Zijn Mexicaanse all-inclusive resorts veiliger dan gewone hotels?

Nee, niet persé. Het verschilt per situatie, per hotel, per streek, per stad, per toeristengebied. Wat je wel zeker weet is dat resorts vele malen duurder zijn dan gewone hotels. Maar die prijs per kamer per nacht garandeert niet meer veiligheid dan dat een hotel biedt.

Hoewel resorts veilig zijn, zijn hotels dat ook, zeker in de toeristische gebieden. Maar ik heb bijvoorbeeld in de stad Lazaro Cardenas in Michoacán, niet zo’n heel fijne stad en Staat als het gaat om criminaliteit, in het Porto Hotel geslapen, naast de haven. Wat een erg onguur gebied was en een niet zo’n net hotel zeg maar. Maar ook daar voelde ik me niet onveilig. Er was bewaking, de poort naar de parkeerplaats ging in de nacht op slot, met een bewaker er naast en in de lobby was camera toezicht. De wijk was wel onguur, zeker in het donker, dus zorgde ik er voor dat ik voor het donker en in ieder geval voor middernacht op mijn kamer was.

En op de rand van de staat Baja California en Sonora midden in de woestijn, de Gran Desierto de Altar, sliep ik in het enigste hotel van een piepklein dorp wat niet eens echte een naam had, maar naar een kilometer -paaltje vernoemd was, en daar was het hetzelfde, de bewaking in de nacht zorgde voor de veiligheid en de parkeerplaats was afgesloten met een hek. Vreselijk leuk dorpje trouwens, met vriendelijke mensen en uitzonderlijk lekker eten. We trokken volle zalen zeg maar, iedereen wilde met ons praten, van oom agent tot de verkopers en de mensen in het restaurant. Ik denk niet dat er veel buitenlanders kwamen. Zeker niet op de motor.

Ik reis natuurlijk samen met mijn zoon op voor Mexicaanse begrippen dure motoren en we stralen ondanks onze stoffige bagage en Mexicaanse nummerplaten toch aan alle kanten “rijke buitenlander” uit, maar we hebben eigenlijk nooit ergens problemen gehad als het gaat om veiligheid en hotels. Of veiligheid op de wegen.

Algemene tip over veiligheid in Mexico

Anders is niet onveilig, Mexico is anders. Politie is bewapend, bewaking vaak ook, zeker in de nacht. Buschauffeurs en vrachtwagen chauffeurs hebben vaak een knuppel binnen handbereik. Dat is niet onveilig, dat is anders. De meesten hebben dat wapen nog nooit gebruikt. Het is meer indruk maken en afschrikken.

Waar je rekening mee moet houden is dat als er drugs zijn, zoals in Tulum bijvoorbeeld en in Puerto Vallarta en in Acapulco dan is er potentieel de mogelijkheid van gevaar, in zowel hotels als resorts en op straat. Omdat drugs nu eenmaal een afzetgebied zijn van kartels, en kartels in Mexico zijn behoorlijk gewelddadig. En hoewel ze goed voor hun klanten zorgen, zorgen ze altijd beter voor hun eigen machtspositie en portemonnee. En loop jij dan in de weg……of doe je stom…….omdat je denkt dat je slimmer bent dan je dealer, tja…….

Dus vermijd, als je echte veiligheid wilt de party zones en de locaties van uitbundige Spring Break vakanties, en die plekken waar veel alternatief toerisme is, wat publiek aantrekt wat graag iets gebruikt om het leven leuker te maken. Zeker als dat gebruik vooral in het openbaar gebeurt op grote muziekfeesten of feesten voor een selectief publiek wat dezelfde levensovertuiging heeft.

Of nog eenvoudiger: blijf ver van die feesten en blijf thuis als het donker wordt en de nachtelijke uurtjes aanbreken.

 

Op zoek naar leuke en veilige routes door Mexico? ijk dan eens op de website MotoTravel

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!