Motorrijden,  Wonen in Mexico

Wat doe je als de politie je aanhoudt in Mexico?

Op een motortocht als de mijne kom je heel veel checkpoints van politie en emigratiediensten tegen, en vaak ook het leger en soms zelfs een kartel of vanwege COVID maatregelen.
Dat is lastig, en soms ook gevaarlijk, in ieder geval is het bijna altijd onzeker.

Ook als je gewoon bij jezelf in de buurt rondrijdt zul je regelmatig te maken krijgen met controlepunten van de overheid. Hoe gedraag je je dan vraag je je af. Als je kijkt op apps als iOverlander of leest op Tripadvisor hoe Amerikanen hiermee omgaan moet ik soms wel lachen. Die zien echt overal problemen.

Gesprekken met andere Mexicanen leverde ook niet veel informatie op

Waarschuwingen als “Elke agent is corrupt” en “Je kunt de overheid niet vertrouwen” zijn van zulk algemeen kaliber dat je daar niets mee kunt. Daarbij weet je ook dat de overheid vecht tegen corruptie en dat agenten bijvoorbeeld elke zoveel tijd een leugendetector test en een psychologisch onderzoek moeten ondergaan om aan te tonen dat ze nog steeds gemotiveerd zijn in hun werk en maar 1 werkgever hebben: de overheid.

Dus is dan elke agent corrupt? En what about de nieuw geïnstalleerde Guardia Nacional die in veel steden politietaken overneemt?

Ik heb mijn eigen set regels gemaakt uit al die goedbedoelde adviezen

Van alle goedbedoelde en minder goed bedoelde adviezen heb ik mijn eigen set regels gemaakt waar ik me aan houdt als ik aangehouden wordt.

Maar voordat ik ben ga rijden heb ik eerst wat dingen geregeld

 • ik heb al mijn papieren in kleur laten koipieeren en plastificeren, dus ik geef nooit mijn originele rijbewijs, tarjeta de cirulatcion of verblijfsvergunning af.
 • de originelen heb ik in een vakje in mijn heupgordel, just in case, maar tot nog toe waren de kopieen altijd genoeg.
 • op de motor zitten stickers duidelijk in het zicht met GPS tracker aan boord. Het is aan de persoon die ons aanhoudt om te beslissen of die GPS tracker er echt is of niet. (wel of niet “confiskeren” dus)
 • ik heb een GPS telefoon op de motor, mijn echte telefoon zit in mijn heuptas en zo heb ik altijd een backup als ze de telefoon willen
 • als ik een checkpoint nader, ze zijn duidelijk herkenbaar, doe ik mijn vizier omhoog zodat ze mijn gezicht kunnen zien, en ik doe de GoPro aan. Vaak is het vizier omhoog al genoeg om ons door te wuiven.

En dan nu de regels voor als ik aangehouden word

 • Ik blijf beleefd, de hele aanhouding door, en toon belangstelling in hun werk als ik merk dat ze praatgraag zijn
 • Ik doe net alsof ik geen Spaans spreek in de eerste momenten van de aanhouding. Als het een nare aanhouding is hou ik dat vol, tot op heden kon ik bijna altijd nog overschakelen naar Spaans.
 • Als ik een boete moet betalen dan wil ik die op het hoofdbureau betalen, en niet aan de agent in kwestie. Dat zijn de regels en ik rij graag samen met hen naar het betaalpunt. gelukkig is het nooit zover gekomen.
 • Als ik gevraagd wordt om een bedrag te geven voordat ik door mag rijden biedt ik een lager bedrag, maar ook dit is mij nog nooit overkomen.
 • Ik zorg dat ik bovenin mij bagage een boodschappen tas heb, als ik alles moet uitpakken pak ik eerst heel dramatisch die tas en kijk hem nog eens aan met de vraag: Alles? Vaak is dat genoeg voor ze om nee te schudden, althans, die ene keer was dat genoeg, ik heb nog nooit mijn tassen moeten uitpakken, Arnan wel, kijk maar in de onderstaande video.
 • We reizen samen dus alles wat ze doen moeten ze bij een aanhouding keer 2 doen en dat ontmoedigd al ernstig, als ik wat verder in de rij sta, rij ik naar voren naar mijn zoon, we gaan altijd samen door een checkpoint.
 • We blijven ook, als we de papieren al terug hebben beleefd, we vragen of ze klaar zijn en dan pas rijden we door.
 • We stappen ook altijd netjes af, maar halen de sleutel uit de motor.

Het is een boel om over na te denken als je een checkpoint inrijdt, want je doet heel veel tegelijk, daarbij probeer je ook in te schatten hoe ernstig “deze” gaat worden. Maar als je eenmaal een routine hebt dan gaat het prima.

Er zijn in Mexico ook niet officieel punten waar je aangehouden kunt worden.

Die punten zijn veel onzekerder en soms gevaarlijker. Niemand wil een trigger happy boer met een shotgun kwaad maken.

Ik schrijf in mijn handboek “Wonen in Mexico” over veiligheid op de weg.

Alles lezen over leven in Mexico, dat kan in dit e-boek. Over autorijden, veiligheid, afwijkende verkeersregels, over huizen vinden en huren of kopen, practische en wettelijke zaken die je moet weten als je in dit grote land wilt gaan wonen.

 

 

Voor politie checkpointen geldt: Als jij je aan de regels houdt heb je eigenlijk weinig te vrezen.

Kijk zelf maar naar een compilatie van checkpoitns van verschillende klassen en diensten, in de staten Yucatan en Quintana Roo, bij 1-tje moesten we wel uitpakken, en dan kun je zien hoe dat gaat.

De meeste checkpoints zijn op achterafweggetjes, bij dorps- of staatsgrenzen, ideale plekken om mensen af te zetten dus, maar zoals ik al schrijf: wij komen tot nog toe alleen uiterst beleefd en goed getraind personeel tegen.

Maar soms moet je wel alles uitpakken, zoals Arnan die ene keer, ik heb achter hem wachtend alles gefilmd.

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!