Motorrijden,  Wonen in Mexico

Wat doe je als de politie je aanhoudt in Mexico?

Op een motortocht als de mijne kom je heel veel checkpoints van politie en emigratiediensten tegen, en vaak ook het leger en soms zelfs een kartel of vanwege COVID maatregelen.
Dat is lastig, en soms ook gevaarlijk, in ieder geval is het bijna altijd onzeker.ADVERTISEMENT

Ook als je gewoon bij jezelf in de buurt rondrijdt zul je regelmatig te maken krijgen met controlepunten van de overheid. Hoe gedraag je je dan vraag je je af. Als je kijkt op apps als iOverlander of leest op Tripadvisor hoe Amerikanen hiermee omgaan moet ik soms wel lachen. Die zien echt overal problemen.

Gesprekken met andere Mexicanen leverde ook niet veel informatie op

Waarschuwingen als “Elke agent is corrupt” en “Je kunt de overheid niet vertrouwen” zijn van zulk algemeen kaliber dat je daar niets mee kunt. Daarbij weet je ook dat de overheid vecht tegen corruptie en dat agenten bijvoorbeeld elke zoveel tijd een leugendetector test en een psychologisch onderzoek moeten ondergaan om aan te tonen dat ze nog steeds gemotiveerd zijn in hun werk en maar 1 werkgever hebben: de overheid.

Dus is dan elke agent corrupt? En what about de nieuw geïnstalleerde Guardia Nacional die in veel steden politietaken overneemt?

Ik heb mijn eigen set regels gemaakt uit al die goedbedoelde adviezen

Van alle goedbedoelde en minder goed bedoelde adviezen heb ik mijn eigen set regels gemaakt waar ik me aan houdt als ik aangehouden wordt.

Maar voordat ik ben ga rijden heb ik eerst wat dingen geregeld

 • ik heb al mijn papieren in kleur laten koipieeren en plastificeren, dus ik geef nooit mijn originele rijbewijs, tarjeta de cirulatcion of verblijfsvergunning af.
 • de originelen heb ik in een vakje in mijn heupgordel, just in case, maar tot nog toe waren de kopieen altijd genoeg.
 • op de motor zitten stickers duidelijk in het zicht met GPS tracker aan boord. Het is aan de persoon die ons aanhoudt om te beslissen of die GPS tracker er echt is of niet. (wel of niet “confiskeren” dus)
 • ik heb een GPS telefoon op de motor, mijn echte telefoon zit in mijn heuptas en zo heb ik altijd een backup als ze de telefoon willen
 • als ik een checkpoint nader, ze zijn duidelijk herkenbaar, doe ik mijn vizier omhoog zodat ze mijn gezicht kunnen zien, en ik doe de GoPro aan. Vaak is het vizier omhoog al genoeg om ons door te wuiven.

En dan nu de regels voor als ik aangehouden word

 • Ik blijf beleefd, de hele aanhouding door, en toon belangstelling in hun werk als ik merk dat ze praatgraag zijn
 • Ik doe net alsof ik geen Spaans spreek in de eerste momenten van de aanhouding. Als het een nare aanhouding is hou ik dat vol, tot op heden kon ik bijna altijd nog overschakelen naar Spaans.
 • Als ik een boete moet betalen dan wil ik die op het hoofdbureau betalen, en niet aan de agent in kwestie. Dat zijn de regels en ik rij graag samen met hen naar het betaalpunt. gelukkig is het nooit zover gekomen.
 • Als ik gevraagd wordt om een bedrag te geven voordat ik door mag rijden biedt ik een lager bedrag, maar ook dit is mij nog nooit overkomen.
 • Ik zorg dat ik bovenin mij bagage een boodschappen tas heb, als ik alles moet uitpakken pak ik eerst heel dramatisch die tas en kijk hem nog eens aan met de vraag: Alles? Vaak is dat genoeg voor ze om nee te schudden, althans, die ene keer was dat genoeg, ik heb nog nooit mijn tassen moeten uitpakken, Arnan wel, kijk maar in de onderstaande video.
 • We reizen samen dus alles wat ze doen moeten ze bij een aanhouding keer 2 doen en dat ontmoedigd al ernstig, als ik wat verder in de rij sta, rij ik naar voren naar mijn zoon, we gaan altijd samen door een checkpoint.
 • We blijven ook, als we de papieren al terug hebben beleefd, we vragen of ze klaar zijn en dan pas rijden we door.
 • We stappen ook altijd netjes af, maar halen de sleutel uit de motor.

Het is een boel om over na te denken als je een checkpoint inrijdt, want je doet heel veel tegelijk, daarbij probeer je ook in te schatten hoe ernstig “deze” gaat worden. Maar als je eenmaal een routine hebt dan gaat het prima.

Er zijn in Mexico ook niet officieel punten waar je aangehouden kunt worden.

Die punten zijn veel onzekerder en soms gevaarlijker. Niemand wil een trigger happy boer met een shotgun kwaad maken. We hebben het volgende afgesproken:

 • Als we aangehouden worden door een illegale groep mensen, wat 1x het geval was, dan rijden we door als dat kan, of in de slipstream mee van een ander, of we geven een boel gas rijden door. die ene keer ging het bijna mis en ik werd bijna van de motor getrokken, maar we hebben het gered.
 • Is er een touw over de weg gespannen dan rijden we er hard op af en dan in de remmen, we hebben dat 1x gehad, de kinderen die dat van hun vader moesten doen schrokken en lieten het touw zakken, dan rijden we snel door.
 • Moeten we echt stoppen en is het een klein bedrag zoals 50 pesos ofzo dan doen we niet moeilijk en betalen we. Vaak zijn het mensen die de weg repareren en daar geld voor vragen, of boeren die het niet eens zijn met de weg dwars door hun land.
 • Is het een zwaar bewapende groep mensen, dan doen we wat we moeten doen, we stoppen. En we passen een gemiddelde van de bovenstaande toe en we proberen kalm te blijven. Gelukkig, ook daar weer, tot nog toe (halverwege de reis) hebben we dat nooit meegemaakt.

Je maakt natuurlijk altijd een veiligheidsafweging.

Toch zijn overheids-checkpoints niet eng, indrukwekkend vaak wel, maar niet eng

Ik herinner me mijn eerste checkpoint, ik had net de motor en moeite met op en afstappen omdat het ding zo hoog was. En werd aangehouden door het leger in de buitenwijken van Cancun en ik viel met motor en al om aan de voeten van al die soldaten. Die schrokken zich rot en haasten zich om mij overeind te helpen en daarbij sloeg een geweerkolf keihard tegen mijn hoofd.

Het was een genante bedoeling, uiteindelijk moest ik wel mijn zadel openmaken en mijn papieren laten zien maar ik geloof dat we allebei even opgelucht waren toen ik mocht doorrijden.

De meeste checkpoints zijn vriendelijk en er wordt duidelijk gedocumenteerd wat ze doen via hun eigen camera’s en uitgelegd ook waarom ze het doen. En heel vaak mogen we gewoon doorrijden.

Eigenlijk ben ik nog geen ingewikkelde checkpoints tegen gekomen, over een tijdje krijg je alle checkpoints van de grote reis te zien en daar zit ook een heel vaag checkpoint bij van ongemarkeerde gemaskerde mannen. Geen idee wat het was maar dat zag er wat beangstigender uit dan de over het algemeen dikke gezellige politieagenten of de strenge Guardia Civil.

En zelfs de rontgen punten van INM zijn niet eng, gewoon je verblijfsvergunning laten zien en je kunt doorrijden.

Voor politie checkpointen geldt: Als jij je aan de regels houdt heb je eigenlijk weinig te vrezen.

Kijk zelf maar naar een compilatie van checkpoitns van verschillende klassen en diensten, in de staten Yucatan en Quintana Roo, bij 1-tje moesten we wel uitpakken, en dan kun je zien hoe dat gaat.

De meeste checkpoints zijn op achterafweggetjes, bij dorps- of staatsgrenzen, ideale plekken om mensen af te zetten dus, maar zoals ik al schrijf: wij komen tot nog toe alleen uiterst beleefd en goed getraind personeel tegen.

Maar soms moet je wel alles uitpakken, zoals Arnan die ene keer, ik heb achter hem wachtend alles gefilmd. 

 

https://youtu.be/Uhgia326iHk

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.