tegenslag na emigratie
Emigreren

Omgaan met tegenslag na Emigratie

Ik wil zo snel mogelijk vertrekken. Dat is de zin die ik veel te vaak hoor naar mijn zin. Emgiratie moet je voorbereidien en voorbereiding kost tijd. Als emigratie niet goed voorbereid is kom je meer tegenslag tegen dan je wellicht nu al kunt overzien.

Emigratie verloopt niet altijd zoals je hoopt. De COVID Pandemie heeft dat al laten zien. Die bewijst bij elke maatregel weer hoe belangrijk het is om financiele armslag te hebben en flexibel te kunenn zijn in je nieuwe beroep en met het dagelijks leven in je nieuwe thuisland.

Mensen klagen vooral over gesloten kantoren vanwege thuiswerken, andere , onbekende processen omdat meer online gergeld wordt en de papieren aanvraag van voor de lockdown ligt ergens in een stapel.

Wat zijn nog meer klachten die in mijn mailbox belanden:

 • reisbeperkingen en reisadviezen waardoor toerisme stagneert en inkomsten achter blijven
 • thuisonderwijs voor kinderen
 • de angst voor vaccinatieplicht of de onzekerheid over vaccinatie voor gasten in een ander land
 • gezondheid en lokale gezondheidszorg
 • terugkeer naar Nederland voor familie bezoek of voorgoed
 • angst en onzekerheid
 • eenzaamheid

En dat in allerlei nuances en allerlei gradaties.

Vertrekken met een goed plan is een must

Gelukkig vertrekken veel mensen naar het buiteland met een goed plan, er is een toekomst in zicht die haalbaar is en realistisch. Maar toch vergeten nog best veel mensen de factor ’tegenslag’ mee te nemen in hun dromen. En daar zit vaak net het probleem. Een plan is pas realistisch als er ook rekening gehouden wordt met tegenslag. Maar tegenslag is negatief en als we aan onze droom werken willen we alleen maar hoopvol zijn en blij en vooruitdenken en positief zijn. Toch is het heel belangrijk dat je een aantal dingen weet over jezelf en je emigratie plan als het gaat om tegenslag.

 • hoe ga jij om met stress
 • en hoe gaat je partner om met jou als er stress is
 • en als je een gezin hebt, hoe reflecteerd dat op het gezin
 • en met wie kun je, buiten je gezin, praten over tegenslag
 • heb je genoeg financiele speelruimte om problemen op te vangen en wat is genoeg, en hoe voorzie je dat
 • kun je problemen het hoofd bieden en oplossen zonder dat je gezondheid in gevaar komt
 • heb je een plan B of misschien wel C en D

Ik ken mensen die bij emigratie en mislukking denken aan terugkeer naar Nederland, maar dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook verder kijekn en een ander land kiezen, zeker als je binnen Europa verblijft. Maar ook daarbuiten is dat een optie, zo ging ik van de Filipijnen naar Mexico om maar een voorbeeld te noemen.

En geloof me: goed voorbereiden is echt een must. Als jij niet tegen de druk kunt, de eenzaamheid, de bureaucratie en de financiele problemen niet het hoofd kun bieden door creatief te denken of als je plan zo dichtgetimmerd zit dat je het niet kunt bijstellen, dan loop je na je emgiratie op een heel dun koord en kon je droom wel eens een nachtmerrie worden.

Ik help mijn clienten met een werkboek, als ze met mij chatten over emigratie krijgen ze het gratis maar het is ook te koop via de webshop.

Het boekje is meer dan kijken of jij en je nieuwe thuisland een match zijn.

Het geeft namelijk in inzicht in jezelf, in de keuze van je thuisland en in je plannen. Het helpt je om alle facetten te bekijken van je emigratie plannen en deze bespreken met je partner of vrienden.
Het gaat van heel simpele dingen van: wanneer betrek je de kinderen tot welke kwaliteiten heb jij om de emigratie tot een succes te maken, en wat heb je nodig om in je nieuwe land een goed bestaan op te bouwen.

Je maakt eigenlijk een bedrijfsplan voor je emigratie, en het leert je waar je kunt en misschien wel moet bijstellen en flexibel moet zijn.

 

dating in Mexico

Omgaan met tegenslag is wat niemand wil doen en zeker niet na je emigratie

Slaat de stress toe op je nieuwe woonadres dan zijn hier wat tips om weer controle te krijgen over je denken en doen

 1. Probeer elke dag een moment te nemen om wat leuks te doen, dat kan van alles zijn: ijsje eten met de kids, meditatie, een boek lezen, TV kijken, maar iets wat jouw aandacht afleidt van de problemen. Dit geeft ruimte in je hoofd en daarmee overzicht
 2. Lees minder nieuws, als jouw stress komt door het wereldgebeuren, lees dan minder nieuws. Ik doe het een stuk lekkerder in mijn dagelijk sleven als ik niet elke dag persconferenties kijk over COVID bijvoorbeeld of in de kranten lees over overvallen en geweld en verkiezingen. Dus soms beperkt ik mijn inname van wereldnieuw en lokaal nieuws voor mijn eigen gemoedsrust.
 3. Blijf weg van sociale media, beperk je Facebook en Twitter gebruik tot een minimum en vraag zeker geen advies op sociale media over je stress. Mensen zijn genadeloos en ik zie soms reacties dat ik denk: jeetje heb jij geen greintje empathie? Het kan een grote hulp zijn maar het kan je ook verder naar beneden trekken. Het maakt je kwetsbaar, zeker als je financiele problemen hebt. Hou je problemen binnen de familiekring of bespreek ze bij een professional.
 4. Trek de natuur in, wandel, wordt actief en beweeg. Dat maakt goede stoffen aan in je hersenen die je positiever laten zijn. Zit je in lockdown ga desnoods op een balkon zitten, of loop even door de tuin, koester je tomatenplant in de keuken, maar zoek iets wat gewoon doorgaat en niet benaddrukt hoe lastig je leven momenteel is. zoek rust en laat die rust op je inwerken
 5. Hou een dagboek bij, schrijf het van je af. Als je niemand hebt om erover te praten, schrijf! als het maar uit je hoofd is. En je zult merken dat ook al vul je pagina na pagina met een indeloze klaagzang over tegenslag en onzekerheid, op een dag schrijf je iets waardoor je denkt: he, dat kan een oplossing zijn……Schrijven doet iets met je denken, het geeft ruimte. En ruimte is at je nodig hebt om buiten de kaders te denken en tot oplossingen te komen

visa for Malaysia

Eigenlijk helpen al deze methodes om ruimte te creëren in je hoofd. De oplossing is meestal niet zo ingewikkeld.

Je zoekt overzicht, grip op de situatie. En dat klinkt allemaal lekker simpel, en ik begrijp dat als je er midden in zit aldie tips als een nuttloze berg naar je staren. Maar geloof me, het werkt, soms duurt het even, maar die positieve mindset waarmee je aan je plannen begon, die energieke houding, die komt weer terug, hij moet alleen even een ingang vinden tussen alle zorgen door.

Heb jij behoefte om te praten over je problemen klik dan zeker even op deze link, ik bied verschillende mogelijkheden aan om samen jouw leven wellicht wat zonniger te maken.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.