Emigreren

Verhuizen naar het buitenland met kinderen

Emigreren is spannend, emigreren met kinderen een uitdaging. Niet ieder kind is even enthousiast over emigratieplannen, vooral niet als ze al wat ouder zijn. Ze worden weggehaald uit alles wat vertrouwd is en weten niet wat de toekomst hun brengen zal. Daar waar ouders vaak een prima voorstellingsvermogen hebben over de nieuwe toekomst, is dat voor een kinderbrein anders.

Daarnaast is er een heleboel extra te regelen. Naast alle emoties die bij je kind spelen waar je als ouders serieus mee om moet gaan in deze drukke spannende tijden, zijn er ook wetten en regels waar je je aan moet houden als je als ouders je kind mee wilt nemen de grens over.

(lees ook: Alleenstaande met kinderen en emigratie, Pas op!)

De stap om te emigreren is groot, en veel mensen zeggen achteraf pas dat ze niet beseften hoe groot die stap daadwerkelijk is.
Je stapt in het diepe. Je kent niemand en niemand kent jou. En je moet echt met alles opnieuw beginnen. Alle kennis die je had van overheden, structuren, loketten, gang van zaken, dat is allemaal niet van toepassing in je nieuwe woonland.

Voor je kinderen is het niet anders.

Ook voor hen geldt: Het leuke van emigrerren is dat je helemaal opnieuw kunt beginnen, en het lastigste van emigreren is………..precies, dat je alles opnieuw moet uitvinden.

Als je met kinderen gaat emigreren is dat een nog veel meer bewust besluit dan wanneer je zonder de verantwoording voor een kind of kinderen vertrekt. Als je alleen gaat kun je nog denken: “We zien wel”. Maar met kinderen ga je het niet zomaar “even proberen”.

Leg dat ook duidelijk uit aan je kinderen als je gaat emigreren. gebruik termen die voor je kind begrijpbaar zijn, bijvoorbeeld:

  • We gaan voorgoed in het buitenland (of de naam van ej nieuwe woonland) wonen en we gaan nooit meer in Nederland wonen
  • We gaan 6 maanden in het buitenland wonen en daarna gaan we weer terug naar Nederland
  • We gaan x-jaar in (naam van je nieuwe woonland) wonen en daarna gaan we weer in Nederland wonen

En daarna ga je samen met je kinderen aan de slag. Alle voorbereidingen, alle ups en downs, alle voorpret, je doet het samen, want je gaat als groep emigreren. De kinderen en hun emoties tellen mee en ook zij hebben een stem in deze plannen.

Hoe dat allemaal werkt leg ik uit in het informatieblad “Emigreren met kinderen” . Je krijgt antwoord op al je vragen rondom emigreren met kinderen.

Je leest alles over

  • Wanneer de leerplichtwet wel en niet van toepassing is
  • Hoe je een school kiest
  • Wat je kunt verwachten van de eis van de Nederlandse Leerplichtwet over kinderen in het buitenland
  • Wat je moet regelen
  • Waar je rekening mee moet houden
  • tips om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen

en je krijgt alle webadressen die op jou en je kind rondom emigratie van toepassing zijn.

Voor ouders met kinderen die binnen de leerplichtwet vallen is dit infoblad een must!

Na betaling ontvang je via email een download link voor een kleurrijk en informatief info blad. Je kunt dan direct verder lezen, inclusief een lijst met webadressen.

De info bladen op de website Leaving Holland werken als een soort Paywall. Veel websites gebruiken een paywall om mensen te laten betalen voor meer uitgebreide specialistische informatie. Vaak door middel van een abonnement. Op Leaving Holland is het slechts een eenmalig bijdrage en geen abonnement.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.