gouden strand links met blauwe zee, laag water rechts, daarboven licht blauwe lucht in het midden de tekst "Emigreren zonder geld"
Emigreren,  Vluchten of Verdwijnen

Emigreren zonder geld

Omdat het leven in Nederland niet voor iedereen altijd meezit, en geld een probleem aan het worden is voor een steeds grotere groep mensen, stijgt ook het aantal mensen wat zonder geld ergens anders een nieuw leven wil opbouwen.

Emigreren zonder geld is dan ook een veelgebruikte zoekopdracht. En op de website Leaving Holland staan tientallen artikelen over de kosten van emigratie, de mogelijkheden om met een mini budget te emigreren, en over emigreren met schulden.

Als je geen zin hebt dit blog helemaal door te lezen kun je ook de video-podcast onderaan het blog beluisteren.

Gewoon de deur achter je dichttrekken en ergens anders overnieuw beginnen.Ik denk dat we er allemaal wel eens van dromen. Maar het doen? Dat is toch wel een onzekere stap, zeker als je geen of weinig geld hebt.

Toen ik droomde van ontsnappen uit Nederland vanwege het stijgende geldgebrek had ik geen geld om rond te komen, laat staan om te sparen. Uiteindelijk trok ik, na twee jaar voorbereiden, met een leuk bedrag op zak de deur achter me dicht. En dat was nadat ik alles had betaald wat bij een vertrek uit Nederland komt kijken. Zoals de eindafrekeningen enzo.

Want het is natuurlijk niet alleen de kosten van het opstarten in het buitenland, je moet ook in Nederland nog dingen betalen voor je weg kunt. Tenzij je voor alles wegloopt. En besluit om schulden achter te laten.

Wat is minimaal het bedrag wat je nodig hebt om te emigreren?

Voor je start in het buitenland denk ik, afhankelijk van waar je wilt gaan wonen dat 1000 Euro wel het absolute minimum is. Je moet immers een woonruimte huren en de eerste dagen in je levensonderhoud kunnen voorzien.

Als je al een baan hebt in het buitenland, of online inkomen hebt, kun je daarna van je inkomen leven. (lees ook: Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro)

Als je breder durft te denken dan Europa zijn er genoeg goedkopere landen waar je ook eenvoudig kunt vestigen en veel minder maandgeld nodig hebt dan binnen Europa waar de levensstandaard toch wat hoger ligt, en de maandlasten ook, al is het maar vanwege je belastingplicht. (lees ook: Wat is een goedkoop land om te wonen?)

Voor het Nederlandse deel is het een stuk overzichtelijker wat je moet betalen en dat kun je zelf uitrekenen:

  • je eindafrekeningen van elektra, gas en water
  • eventuele afkoopsom van abonementen zoals internet en mobiele telefoon
  • misschien moet je wat belastinggeld of toeslagen terugbetalen als je zaken vooruit laat uitbetalen

Wat kunnen meevallers zijn die je emigratie budget vergroten?

het is niet alleen maar afrekenen natuurlijk, soms als je op een voor de Belastingaangifte gunstige tijd vertrekt krijg je misschien nog wel belastinggeld terug. En wat dacht je van de borg die je voor je huurhuis hebt betaald? En als je eindafrekening positief is krijg je daar ook nog geld van terug.

Een ander stiekem geldpotje kan je begrafenis polis zijn, wellicht kun je hem, afhankelijk van de polisvorm wel laten uitbetalen, je gaat hem in Nederland toch niet meer gebruiken. En dat kun je ook laten doen met al die kleine snipper-pensioenpotjes die je wellicht hebt. Die laten uitbetalen in de toekomst in het buitenland is erg onhandig.

Wil jouw werkgever bezuinigen op personeelskosten en neem jij vrijwillig ontslag dan is er misschien nog wel een bonus. Ook dat kun je uitzoeken bij personeelszaken.

Zomaar wat tips, en misschien zijn er wel meer potjes, wissel alle oude cadeaukaarten in die je nog hebt, en tegoedbonnen. En zo kun je sparen voor je emigratie.

En dan niet te vergeten je huisraad, alles wat je verkoopt is mooi meegenomen en vergroot je budget.

In het e-boek “sparen voor je Emigratie” staan nog veel meer tips om op lange en korte termijn geld bij elkaar te sprokkelen voor je emigratie.

Een paar tips voor als je emigreert met een klein budget

  • reken je niet rijk op basis van een salaris in het buitenland, veel lonen liggen een stuk lager dan in Nederland en secundaire voorwaarden zoals vakantiegeld en dertiende maand of jaarlijkse salarisverhoging zijn niet gebruikelijk.
  • hou rekening met tegenslag, stel je wordt ziek, vaak betekent dat buiten Nederland dat je niet doorbetaald krijgt en soms word je zelfs vervangen en kun je niet meer terugkomen bij je werkgever.
  • afhankelijk van je leeftijd heb je wel of geen AOW opgebouwd, hoe doe je dat op “je oude dag” in het buitenland? En heb je wel een deel AOW opgebouwd, wordt dat uitbetaald in jouw nieuwe woonland en hoe wordt het belast? (lees ook: Pensioen en AOW bij Emigratie)
  • visumkosten, sommige landen hebben een visum wat maar beperkt geldig is, je hebt dan een boel reiskosten om een visa-run te maken, beter kun je zoeken naar een land waar je snel een verblijfsvergunning kunt aanvragen, of waar je zelfs vooraf al een verblijfsvergunning voor kunt aanvragen als je nog in Nederland bent. (lees ook: Heb je een visum nodig als je gaat Emigreren?)
  • weet zeker dat je wilt emigreren en dat deze stap voor jou het beste is. Veel mensen die emigreren komen in het tweede jaar alweer terug naar Nederland, en dat is een veel duurdere en lastigere stap dan vertrekken. Soms lijkt het alsof emigreren een goede oplossing is, maar dat is het niet altijd. Soms kan een andere mindset, een betere financiële planning en overzicht je leven in Nederland weer een positieve wending geven.
  • maak een goed financieel overzicht, in het handboek “Emigreren zonder geld, zo doe je dat”, vind je een eental zaken samengevat, zoals het maken van een Emigratie Profiel met financieel overzicht, sparen voor je emigratie en het afronden van Nederland, zomaar een paar boeken die duidelijkheid kunnen geven over jouw kostenplaatje rondom emigratie.

Op mijn YouTube kanaal vind je een aantal video-podcasts over emigratie en daarnaast heel veel video’s van landen waar ik doorheen gereisd heb en Mexico waar ik nu ben. Het vormt een leuk oriëntatiepunt om te kijken hoe het leven is in goedkope landen, dus landen met lage kosten van levensonderhoud. Spreekt dat jou aan wat je ziet en zou je daar kunnen leven? Om zo je kosten van levensonderhoud terug te dringen en op zoek te gaan naar geluk.

 

 

Ook interessant als je zonder geld wilt emigreren zijn de volgende e-boeken

Meer lezen over Emigratie zonder geld? In het zij-menu vind je een speciale categorie met alle artikelen bij elkaar.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!