Ik ben 60 en ik wil stoppen met werken
Wist je dat je niet de enigste bent die daarop zoekt? Toen ik onderzoek deed voor dit artikel kwam ik de volgende zoektermen tegen waar mensen op zoeken als de zin begint met: ik ben 60 en…….
- wil geen AstraZeneca
- wil Pfizer
- zoek werk
- wil stoppen met werken
- kan niet rondkomen van mijn pensioen
Gezien de pandemie zijn de eerste twee te verklaren, maar de andere twee zijn indicaties dat sommige mensen de huidige pensioenleeftijd van 67,5 jaar best onrealistisch vinden. Als ik die twee links aanklik en lees wat de vragen zijn die mensen stellen en de problemen zijn waar mensen tegen aanlopen vallen me drie dingen op:
- sommigen van onze generatiegenoten zijn al op hun 14de begonnen met werken en zijn het zat
- sommigen van onze leeftijdsgenoten zijn ontslagen dmv het afspiegelingsmodel waarin de leeftijdscategorie 55 jaar en ouder gehanteerd wordt, wat geen ruime groep is bij veel bedrijven (en dat op zich zegt al iets over de positie van 55-plussers in onze maatschappij!)
- sommigen van onze leeftijdsgenoten werken in zware beroepen en beginnen dusdanige lichamelijke klachten te krijgen dat ze het werk te zwaar vinden
De Nederlandse arbeidsmarkt in vergelijk met de buitenlandse arbeidsmarkt
In Europa hebben veel landen een prima regeling voor mensen die met pensioen gaan, hoewel de pensioenen onder druk van de EU regels de laatste jaren veel gekort worden en door de vergrijzing het AOW geld sneller uitgegeven wordt dan dat het door premieafdracht groeit.
Maar geloof me, in Nederland, is het niet zo slecht geregeld. Ik reis door landen waar mensen, vooral mannen, letterlijk werken tot ze er dood bij neervallen, simpelweg omdat eventueel pensioen zo laag is dat ze daar niet van kunnen leven, zelfs niet in een land waar het leven goedkoop is. Met een relatief laag dagloon bouw je weinig spaargeld op en als je in een maatschappij leeft waar geen werknemersbescherming is dan trek je veel vaker dan in Nederland aan het kortste eindje.
Toch zijn ook in Nederland schrijnende gevallen van stille armoede onder gepensioneerden en worstelen mensen met hun pensioenopbouw.
Het leven in Nederland is voor een grote groepen mensen veel te duur aan het worden
De levenstandaard in Nederland ligt hoog, maar daar hangt een prijskaartje aan. Alles wordt duurder en duurder en het bedrijfsleven is gebaseerd op winst. Zelfs een teruglopende winst wordt als verlies gemarkeerd, en dat terwijl het nog steeds winst is. Prijsverhogingen en lastenverhogingen zijn schering en inslag in Nederland. Als de Kamer op Prinsjesdag lagere belasting aankondigt juicht iedereen om vervolgens te zuchten onder stijgende gemeentelijke heffingen en huurverhoging.
En vooral de groepen AOW’ers en 55-plussers lijken daar momenteel de dupe van te worden, en dan veel meer (en dit zeg ik zonder te stigmatiseren over opleiding of afkomst) de lager opgeleiden. De arbeiders. Ook de hoger opgeleiden sneuvelen maar de zij lijken vaker weer aan de slag te komen en/of creatieve oplossingen te kunnen bedenken om te overbruggen.
Daar heb ik geen wetenschappelijk of statistisch onderzoek voor om dat te onderbouwen, maar dat is wat ik lees op het internet. Mensen die vragen stellen over stoppen met werken, het vinden van ander werk zijn veelal mensen die zware beroepen hebben en lager op de arbeidsschaal staan dan bijvoorbeeld een directeur of wetenschapper.
Als je overal aan de bel trekt en niemand geeft gehoor, wat doe je dan?
Ik werd ooit werkeloos op mijn 52-ste. Ik heb MAVO4 een giller van een opleiding in deze tijd. De helft van het Human Resource personeel (wij noemden dat “personeelsafdeling”, weet je nog??) weet niet eens wat MAVO is, zo jong zijn ze. Ik was gespecialiseerd in wederopbouw van achterstandswijken, en ik was een kei van een office manager, ik had mijn halve leven voor uitzendbureaus gewerkt en opeens stond ik op straat. Zonder echte kennis, in een beroepsveld waar men liever een jong ding of een werknemer van buitenlandse afkomst zag, of een combinatie van die twee. Iets waar je soms heel bitter over kunt worden, geloof me.
Ik kon geen werk vinden en mijn huis stond onder water, nu ja, het bekende verhaal. Ik verzoop bijna samen met mijn leuke woekerpolis van een hypotheek en waar ik ook aan de bel trok, niemand boeide het. Wanhoop!
Toch heb ik het gered en ben ik op mijn 54ste uit de gekte gestapt die mij afrekende op leeftijd, kennis, en opleidingsniveau.
Ik heb namelijk het heft in eigen hand genomen!
Het gaat om je manier van denken en het draait om lef, maar je kunt meer dan je zelf denkt.
Ik heb een moeilijke twee jaar gehad, van mijn 52ste tot mijn 54ste, dat zal ik eerlijk toegeven. Maar mijn worsteling kan jouw kans zijn. Ik vertel momenteel aan mensen die eerder willen stoppen met wreken of die werkeloos zijn geworden wat hun kansen zijn. En die zijn er, geloof me.
Misschien lijkt het nu dat je klem zit en geen kant op kunt, maar als je je denken omdraait (omdenken dus) zijn er wellicht voor jou ook mogelijkheden. Misschien niet voor het oprapen, maar ze zijn er wel. Je moet creatief denken. En durven! Maar ik kan je vertellen dat het de moeite waard is. Van dreigend dakloos en uitzichtloos werkeloos op mijn 54ste ben ik nu een motorrijden wereldreiziger en kan ik gaan en staan waar ik wil.
In 4 stappen kun jij misschien in een nieuwe toekomst staan en je leven totaal omgooien!
- Kijk naar je dromen en je verlangens voor de toekomst, wat zou je willen doen? Ik wilde reizen, maar misschien wil jij wel een stacaravan in Drente en de hele dag lekker vissen of wandelen op de heide. Je wilt in ieder geval niet meer werken zoals je nu werkt, of als het even kan helemaal stoppen.
- Kijk naar jezelf en breng in kaart wat je kunt, waar liggen je interesses, je talenten, je mogelijkheden, waar ligt je kracht?
- Kijk naar je financiële situatie, hoeveel geld heb je echt nodig om gelukkig te zijn? wat voor ruimte biedt jouw financiële situatie, waar kom je tekort en waar kun je aanvullen, kun je bezuinigen misschien?
- En dan ga je zoeken naar wat bij jouw mogelijkheden past……..
Ik doe nu, op mijn 60ste, al 6 jaar lang alleen dat wat ik leuk vind en waar ik zin in heb
Kijk, eerlijk gezegd, toen ik het bovenstaande allemaal in kaart bracht, dacht ik niet over stoppen met werken, ik dacht over minder werken en die dingen doen die ik leuk vond. Ik wilde meer vrijheid en flexibiliteit en minder verplichtingen en ik wilde uit de dreigende schulden ontsnappen. En dat is gelukt. Ik werk als ik zin heb of geld nodig heb, en ik werk maximaal 4 uur per dag, ik laat mijn matige pensioentje maandelijks uitkeren, en ik doe dingen die ik geweldig vind. Ik leef een beter leven dan ik in Nederland ooit heb gehad.
Ik heb dat stappenplan van mij in een boekje gezet, met heel veel tips en ideeën, met nog een paar belangrijke dingen waar je aan moet denken. Tenslotte wil je je leven omgooien en je bent op een leeftijd dat dat wel goed moet gebeuren, een tweede (of derde) kans is minimaal, hoewel niet onmogelijk, maar het is fijn als het in 1x goed gaat, toch?
Laat je niet uit het veld slaan door de titel
Dit boekje kun je gebruiken voor elke vorm van verandering in je leven. Als jij wilt uitzoeken of je kunt stoppen met werken, geeft dit boekje je alle handreikingen om een weloverwogen beslissing te nemen hierover en aan het einde van het boekje heb je een beeld over de mogelijkheden om te stoppen met werken of om minder te gaan werken en iets te gaan doen wat je leuk vindt.
Ik wens je heel veel succes!
Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.