Emigreren

Waarom zou ik weggaan uit Nederland?

In de rubriek “Vragen aan Jeanette”, kreeg ik een vraag die niet echt voor mij was maar meer algemeen. Waarom zou ik weggaan uit Nederland? Tja, daar weet ik momenteel wel een antwoord op. En zelfs zonder mijn persoonlijke ervaringen in Nederland te laten doorklinken geef ik je heel makkelijk een lijstje met redenen om uit Nederland te willen vertrekken.

De reden waarom ik weg ging uit Nederland was omdat ik tussen de wal en het schip viel als het ging om al die prachtige vangnetten die Nederland heeft en waar menigeen zo lekker in ligt te luieren. Hoewel ik jaren premies betaalde is de wetgeving in Nederland zo dat er ook voor het ontvangen van bijstand uitzonderingen zijn, en dan wel om het niet te ontvangen. En ik was zo’n uitzondering. Maar dat is een ander verhaal .

Het gaat in dit artikel niet om mijn redenen om weg te gaan uit Nederland maar om redenen waarom jij zou kunnen besluiten te vertrekken. En hoewel er miljoenen Nederlanders super tevreden elke dag naar hun werk tuffen, al dan niet in hun elektrische auto die ze drie straten verderop hebben opgeladen of via een ellenlange file of in een volgepropt openbaar vervoer, is er ook een groeiende groep ontevreden mensen in Nederland. Een groep mensen die langs de persberichten heenkijkt, steeds meer tussen de regels gaat doorlezen en tot de conclusie komt dat het gras wellicht echt wel groener is aan de andere kant van de grens.

Is het gras groener aan de andere kant van de grens?

De vragen die ik als Emigratie Coach krijg in de gesprekken en via de Email bevatten vaak al de basisredenen waarom mensen weg willen uit Nederland:

  • Kan ik makkelijk een huis vinden in het buitenland? In Nederland niet dus, zeker niet als het om huurwoningen gaat. En daar waar in het buitenland het zo makkelijk is om een huis te huren zonder wachttijden of huurcontracten, per maand opzegbaar en voor een fractie van de prijs in Nederland, leeft bij veel mensen toch de gedachte blijkbaar dat dit wereldwijd moeizaam is. Nu ik vertel je: nergens in de wereld is zo’n probleem met de huizenmarkt als in Nederland. Een goede reden dus om Nederland te verlaten
  • Is het leven daar duur Jeanette? Wat kost dat in het buitenland wonen? Ook weer een vraag die aangeeft dat iemand het wel zat is al die prijsstijgingen in Nederland en die vage suggestieve krantenberichten over het lage BTW tarief op sommige producten en dat de overheid de winst er niet van inziet (Logisch…..! het is een LAAG tarief daar zit geen winst in, de overheid wil geld verdienen om al die uitgaven te bekostigen die ze dagelijks doen). Toch is het leven niet overal in de wereld goedkoop. Maar als je weg wilt uit Nederland zijn er genoeg landen waar je rond de 1000 Euro een prima bestaan kunt opbouwen.
  • De Energiecrisis is dat ook in het Buitenland? Nee, buiten Europa is op een paar uitzonderingen na, geen energiecrisis. Ook al doen de kranten geloven dat “de Wereld” zwoegt onder een energiecrisis en dat het wereldwijd is, zijn er landen waar je er niets van merkt. En de wereld is gelukkig groter dan Europa.
  • Voedselschaarste Jeanette, we kregen er met het conflict in de Oekraïne voor het eerst mee te maken, en ook een beetje door COVID, is dat overal een ding? Net als met de energiecrisis, er zijn landen buiten het Westen waar je niets merkt van die hele oorlog niet, het staat niet eens in de krant. En voedselschaarste? Niks aan de hand. Wel zijn er landen waar producten soms (tijdelijk) niet leverbaar zijn omdat ze werken met seizoensproducten, zelfvoorzienend zijn en niet overal vanuit de hele wereld alles maar invliegen zoals je in Nederland gewend bent.

En dat zijn maar een paar vragen die ik regelmatig, zo niet in elk gesprek tegenkom. Blijkbaar leven deze vragen erg hoog in de beleefwereld van de Nederlanders.

Andere vragen die ik krijg gaan over de milieucrisis, het CO2 beleid, verplicht elektrisch rijden en de inflatie. En eigenlijk kan ik op al dat soort vragen antwoorden dat alleen in het Westen zo ingewikkeld gedaan wordt en zoveel beperkingen worden opgelegd als het gaat om milieu, en dat veel landen buiten het (Rijke) Westen daar helemaal niet mee bezig zijn. En geloof me, er zijn landen in de wereld die de inflatie onder controle hebben of al hebben teruggedrongen omdat ze wel kansen zien en die pakken zodat hun economie weer opbloeit na de pandemie. En niet zoals in Europa op hun stokpaardjes rijden en moraal-ridders willemn zijn ten koste van Jan en alleman.

trollen op het internet

In Nederland lijkt opeens alles een probleem.

Als je de krant openslaat word je accuut depressief van alle kopzorgen die je dat oplevert. Want je mag amper nog zonder milieu-toeslag, strafmaatregel of BTW ademhalen. Ik weet dat ik een beetje overdrijf, maar ik denk dat je, mits je niet tot die miljoenen behoort die braaf achter het huidige beleid aanlopen, wel begrijpt wat ik probeer aan te geven. Je wordt geleefd in Nederland. En dat is een verstikkende ervaring aan het worden.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de EU en wat die allemaal aan het doen zijn met een EU paspoort en nieuwe grenscontroles, met hun plannen voor een centrale inkoop van de meest essentiële behoeftes voor de bevolking en weet ik veel wat nog meer allemaal.

Of het WEF waar zo’n beetje elke belangrijke invloedrijke persoon binnen het Westen lid van is en een paar keer per jaar lekker zit te brainstormen over hoe de wereld er uit moet komen te zien zonder dat daar ook maar iets van democratie aan te pas komt aan die plannen. Een digitale wereld…..en wees niet bang, u raakt uw baan niet kwijt, wij herplaatsen u…..ja maar waar naar toe dan? Want dat leggen ze niet uit. Als alles digitaal gaat? Bijvoorbeeld bij de gemeente, waar gaan al die ambtenaren dan werken? En denk niet dat ik overdrijf! Sommige landen waar je het helemaal niet zo 1,2,3 van verwacht zijn hier, als proeftuin voor bijvoorbeeld de G20, al heel ver mee. En daardoor vallen mensen buiten de boot en kunnen soms niet eens meer met de bus of een salaris ontvangen.

En als die proeftuinen succesvol zijn, gaat dit in Europa ook gebeuren. En onder het mom van beter, meer service en toegankelijker, wordt jij langzaam klaar gestoomd voor de nieuwe wereld. Maar het tegendeel is waar, de echte agenda is controle. Controle over wat jij doet en mag doen.

Alleen dat vooruitzicht al zou voor mij genoeg reden zijn om weg te gaan uit Europa en een land op te zoeken wat vreselijk achter loopt op dit gebied, wat nog verzuipt in de papierwinkel en wat in hoge mate zelfvoorzienend is of op een goede manier socialistisch. Zo van: eigen volk eerst.

Werken en werkdruk in Nederland en de CO2 regels

Maar ook het werken, de discussie over beschikbaar zijn na werktijd voor je werkgever, en wat jouw verplichtingen zijn als werknemer hierin, alleen die discussie al in de pers, tenenkrommend! Wat is er mis met van 9 tot 5 werken binnen het afgesproken arbeidscontract?

En het feit dat je bij alles wat je nu doet je CO2 uitstoot in je gezicht geduwd krijgt. Hoe lang denk je dat je nog bewegingsvrijheid hebt? En kun je je voorstellen hoe het straks is als je ook je bankgegevens in je Europese pas hebt en je een boete niet hebt betaald en de overheid dat gewoon afboekt? Onder het mom van bezuinigen op strafrechtelijke kosten? Of als je iets doet wat hen niet zint, je CO2 budget overschrijden bijvoorbeeld, dat dan je banktegoeden bevroren worden? Ik weet wel, ik denk veel te veel in complotten en wellicht ver in de toekomst en het zal allemaal wel zo’n vaart niet lopen.

Maar de wereldgeschiedenis wijst uit dat we dat wel vaker dachten, dat het allemaal zo’n vaart niet zou lopen. En kijk wat het ons bracht, de globalisering, de liberalisering, de privatisering. Het leek zo mooi. Vrije marktwerking. Vind je het nu in 2023 nog steeds zo prachtig? Dat de AH als inkoper meer inspraak heeft in de prijzen dan bijvoorbeeld de producent? En dat alles maar van over de hele wereld ingevlogen wordt omdat het elders goedkoper is en minder milieubelastend voor Nederland. Zoals het gas bijvoorbeeld? Niet meer via een schone pijnleiding maar met vervuilende containerschepen over de oceaan? Lekker duur ook! En hoe controversieel is dat ten opzichte van het milieubeleid en die o zo belangrijke CO2 uitstoot?

Ik woon momenteel in een land wat redelijk socialistisch is, eigen markt, eigen volk eerst. En raar maar waar, ik ben blij met het feit dat hier gezondheidszorg, elektriciteit en water nog van de overheid zijn. En dat natuurlijk grondstoffen bij de Staatsmijnen horen en geen eigendom zijn van buitenlandse investeerders. En ik ben ook blij dat deze overheid nog de winkeliers op hun vingers tikt over prijsverhogingen en dit in de gaten houdt om te voorkomen dat de armen te weinig te eten krijgen.

En dan nu echt jouw mogelijke redenen om uit Nederland te vertrekken

Nu ja, nu hield ik me toch niet aan mijn belofte in de eerste alinea’s, dat ik mijn eigen mening buiten beschouwing zou laten. Want die staat nu maar mooi hier voor jou te lezen. Naast al die complottheorie-achtige redenen zijn er ook genoeg andere redenen om uit Nederland te vertrekken. Persoonlijke redenen. Ik som een lijstje op voor je. En dan laat ik de beslissing bij jou. Tenslotte moet jij het willen, zien, er naar verlangen en het mogelijk maken om die grens over te trekken op weg naar een nieuw leven.

  • jezelf meer vrijheid gunnen omdat je alle beperkingen zat bent en de hoge belastingen je je strot uitkomen
  • het heft over je eigen leven weer in de hand nemen en zelf beslissingen nemen over je toekomst en je levensvreugde
  • nieuwe dingen leren, zoals een taal, zelfredzaamheid, handigheidjes, eten, cultuur, en misschien wel jezelf opnieuw ontdekken
  • zelfliefde, je gunt jezelf het beste en je hebt niet het gevoel dat hoe je nu leeft het beste is
  • je wilt off grid gaan wonen en weg van alles dat is in Nederland nog amper mogelijk
  • je wilt voor jezelf beginnen en denkt dat dit in Nederland te ingewikkeld is of te weinig geld per maand oplevert om van rond te komen
  • je zoekt rust en wilt weg uit het overbevolkte Nederland, je zoekt een plek waar je dichtstbijzijnde buren bijna niet zichtbaar zijn
  • je zoekt de ruimte omdat je geleerd hebt dat een pandemie vooral een probleem is in dichtbevolkte gebieden en je wilt weg uit de files, luchtvervuiling, overbevolking
  • je voelt je politiek en maatschappelijk niet meer thuis in Nederland
  • je denkt dat je elders een beter leven kunt opbouwen met minder inspanningen dan die je nu levert terwijl je nu hoegenaamd niets opbouwt

Staat jouw reden er niet bij? Reageer dan onder dit artikel en laat me weten waarom jij wilt emigreren en weg wilt uit Nederland.

En mijn excuses voor de tirade over de mogelijke toekomst binnen de EU/Nederland als het gaat om controle enzo. Ik ben geen wappie, maar ik lees heel veel en heb wellicht teveel tijd om na te denken.

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Dag Mario,

    Dank je wel voor je reactie op dit artikel. Fijn te lezen dat je de regie over je eigen leven aan het terugnemen bent. Ik wens je heel veel succes met al je plannen voor je emigratie naar Canada. Een land wat nog best veel mogelijkheden kent voor de toekomst ook al is het net als Europa, wel ernstig aan het veranderen. Pas goed op jezelf en je bedrijf, en ik wens je geluk!

  • Mario Duval

    Leuk artikel. Ik herken veel elementen. Onze vrijheid was altijd een recht. Door de verbreding van het woord “vrijheid” is het recht omgezet in een plicht om je te confirmeren om vooral anderen tegemoet te komen. Hierbij is het zelfbeschikkingsrecht erg ver uitgehold. Voeg daar beleidsbepalers aan toe die het slechte voorbeeld geven: “ik heb geen actieve herinnering daaraan” en de bodem is gelegd voor een maatschappij waarbij de burgers elkaar in de nabije cirkel nog wel vertrouwen, maar daarbuiten niet. Ziehier de uitslag van de verkiezingen.

    Ben zelf al in vergevorderd stadium om naar Canada te verhuizen en ik ga een deel van mijn bedrijf hier staken en daar verder doorzetten zonder het risico op het zwalkende beleid uit Den Haag.