Emigreren,  Werken & Reizen

Waar begin je met emigreren?

Emigratieplannen ontstaan vaak omdat je je oude leven zat bent. Je wilt veranderingen en je denkt dat je dit het beste kunt doen in een andere cultuur en een ander land. Vaak wordt dat verlangen aangewakkerd door positieve vakantie-ervaringen op een rustieke plek waar mensen nog ogenschijnlijk relaxt leven.

Soms is het omdat het verleden je achtervolgt, soms is het omdat je de sfeer in Nederland niet meer prettig vindt, of omdat je je eigen leven te druk en hectisch vindt. Maar altijd is het omdat je iets wilt verbeteren, iets wat nu niet prettig voelt vervangen met iets wat beter lijkt en beter bij je past.

vertrekken, emigratie, nieuwe start, emigreren, wonen in het buitenland, mexico filipijnen

Emigreren is een nieuwe start maken.

Je gunt bij emigratie jezelf (en je partner/gezin) een nieuwe kans in het leven. Je gooit het roer drastisch om. Je ziet kansen binnen die nieuwe start die je binnen Nederland en je huidige leven niet hebt. Je droomt erover en je fantaseert erover en het verlangen om een nieuw leven te beginnen in het buitenland wordt steeds sterker.

Veel mensen zien emigratie als de kans van hun leven om het nu wel “goed te doen” en alles te veranderen. Maar hoe weet je dat zeker? hoe weet je zeker dat het deze keer wel zal lukken? Dat je wel een leuke baan of werk vindt waarbij je genoeg verdient om lekker van te leven.

reizen en werken, digitale nomaden,

Hoe weet je zeker dat emigratie en die nieuwe start in het buitenland ook echt is wat je nodig hebt?

Een nieuwe start maken en het verleden achter je laten is een utopie, je neemt namelijk altijd jezelf (en je partner/gezin) mee naar die nieuwe plek en het verleden reist daarom met je mee.
Het vereist heel veel lef en doorzettingsvermogen om het roer helemaal om te gooien en te vertrekken uit Nederland. Een nieuw bestaan opbouwen in het buitenland kan een enorme aanslag zijn op je creativiteit, je doorzettingsvermogen, je positiviteit en je geld.

Toch is dat verlangen om te willen emigreren een signaal waar je niet aan voorbij moet gaan en wat je wellicht wel moet oppakken om je leven te veranderen.

En hoe weet je zeker dat emigratie de veranderingen mogelijk maken waar je naar op zoek bent?

Dat weet je nooit zeker, maar het kan zomaar zijn als je jezelf al die vragen stelt, dat je ontdekt dat emigratie voor jou alleen een verlangen is om weg te lopen voor problemen, bijvoorbeeld als de sociale (familie) verplichtingen niet lekker lopen, of omdat je torenhoge rekeningen hebt en in de schulden zit of raakt. (lees: Vluchten voor Schulden
Of omdat er weer nieuwe regels en maatregelen in Nederland worden opgelegd die je niet aanstaan en waar je het benauwd van krijgt en je je gelimiteerd voelt. Of omdat je werk een sleur is geworden.

Weglopen is vaak een eerste reactie van heel veel mensen. Soms is alles wat je nodig hebt: een nieuwe kans, een nieuwe start. Als dat voor jou geldt blijf dan vooral lezen!!

Maar misschien moet je bij het begin beginnen?

Laten we een aan de slag gaan! Ik ga je helpen met jouw emigratieplannen.

Wat heb je nodig?

Aan de hand van het boekje werk je de stappen van je emigratieplannen heen en het levert gelijk een handige to-do-lijst op voor je emigratieplannen als je toch besluit je dromen om uit Nederland te vertrekken te realiseren.

Wat zijn de stappen die je doorloopt als je verandering in je leven wilt en een nieuwe start wilt maken?

 1. Bekijk je huidige situatie, als je droomt over een nieuwe start in het buitenland is het goed om naar je huidige situatie te kijken. je inventariseert je leven. Je maakt een overzicht van alles wat je kunt, je sterkte en zwakke kanten, je inkomen, je bestedingsgedrag, je wensen voor een goed leven, je dromen enz. Het boekje Emigreren zo kies je je nieuwe thuisland helpt je met het maken van een praktisch overzicht en geeft je inzicht in jezelf en je plannen.
 2. Bepaal je doel met een tijdspad, het is bij emigratie plannen goed om een vertrekdatum te prikken. Ergens in de nabije toekomst. Afhankelijk van de uitkomst van stap 1 zul je hier al een goed inzicht in hebben wat realistisch is. Misschien kun je over een paar maanden al wel vertrekken, misschien morgen al wel. Inmiddels heb je een handige lijst met taken die je moet doen voor vertrek.
 3. Sta stil bij je ontevredenheid en je angsten, wat is de reden waarom je aarzelt, waarom zoek je op het internet naar bevestiging voor je eventuele plannen om te emigreren? Bedenkt dat elke onzekerheid of elke angst die je overwint je moed en kracht geeft, maar vooral zelfvertrouwen om door te gaan.
 4. Krijg vertrouwen in je plan, als jouw plan goed in elkaar zit, voor jou, dan krijg je er vertrouwen in. Veel gevoel van onzekerheid en twijfel bij emigratie ontstaat omdat het plan niet goed voelt, incompleet is of reden geeft tot twijfel. Als jouw plan goed is en je hebt overzicht over wat je wilt en hoe je dat realiseert, dan krijg je vertrouwen in jezelf. En kun je ook beter uitleggen aan familie en vrienden waarom deze nieuwe start in het buitenland en ver weg van alles en iedereen, de kans van je leven is.
 5. Bereid je praktisch goed voor, ik sprak laatst met een klant over zijn plannen en er waren amper voorbereidingen, hij liet een familie achter in wanhoop die geen vertrouwen hadden in de goede afloop en hij was heel veel dingen vergeten te regelen of had ze vermeden om over na te denken. Hij heeft besloten om zijn vertrekdatum met 2 weken uit te stellen zodat hij nog even wat losse eindjes kon wegwerken zeg maar. het is belangrijk dat je de tijd neemt om je goed voor te bereiden. je kunt (in principe) maar 1x vertrekken uit Nederland. (lees: Emigreren, het afronden van Nederland)
 6. Laat je oude leven los, neem afscheid, bezoek oude bekende plekjes, familie en vrienden, gooi dingen weg die geen nut meer hebben in je nieuwe leven. Het is een proces waar elke emigrant doorheen gaat en het werkt bevrijdend. Het geeft ruimte voor je nieuwe toekomst. Maar het kan ook een keerpunt zijn in je beslissing, een moment waarop je twijfelt of je wellicht bedenkt. Daar is niets mis mee. Dat is alleen maar goed, bij twijfel lees je je plan nog eens door en kijk je waar je het wellicht bij moet stellen, als je je bedenkt ben je een ervaring rijker en heb je het in ieder geval geprobeerd. (lees: Emigreren: je huisraad minimaliseren)
 7. Richt je op je nieuwe leven, je neemt nu, in de voorbereidingsface natuurlijk geen jaar abonnement meer op een tijdschrift of de sportschool, je moet gaan denken dat dit de laatste verjaardag is bij je familie en dat de volgende verjaardagen wellicht via videobellen gevierd gaan worden, je gaat je richten op de toekomst, je werkt je plannen steeds meer uit, je huis wordt leger en je spaarpotje voller. (lees: Sparen voor je emigratie)

En dan nog een paar tips om naast alle praktische zaken het ook leuk te houden:

 • Verheug je op je nieuwe toekomst in het buitenland
 • Stel hoge doelen en wees flexibel, je kent wellicht de Chinese wijsheid: Wie naar de sterren grijpt al nooit in de modder landen.
 • Zorg dat je je praktische zaken goed op orde hebt en dat je in de realiteit leeft. (lees: Emigreren, op weg naar je nieuwe thuisland)
 • Laat geen losse eindjes achter, zo kan je verleden je niet achterhalen op je nieuwe plek in je nieuwe leven
 • Vertrek niet als je daar nog niet helemaal aan toe bent, er komt een dag dat je het weet en dan prik je die datum.

Toch nog behoefte aan een gesprek? Dat kan, ik bied jou de unieke kans om met mij te praten over je emigratieplannen, of misschien heb je een praktische vraag, dan kun je die naar mij e-mailen.

Emigratieplannen?

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!