reizen en werken, digitale nomade, freelancer
Werken & Reizen

Ik wil reizen en werken

Ik werk zelf als digitale nomade over de hele wereld. Hoewel ik langzaam reis en langer in een land verblijf dan de gemiddelde nomade, kun je net zoveel reizen als je zelfs wilt als je online geld verdient.

Maar wist jij dat dat helemaal niet altijd online werk hoeft te zijn? Er zijn ook 101 manieren om creatief om te gaan met geld verdienen en reizen.

Dus als jij geen spaargeld hebt om er jarenlang op uit te trekken en te werken vanuit de meest exotische locaties, dan is werken in het land waar je verblijft wellicht een leuke optie voor jou.

Er zijn wel wat dingen waar je aan moet denken voordat je dit gaat doen:

 • Je werkvergunning. Vaak reis je op een toeristenvisum en mag je officieeel niet werken. Jij en je werkgever moeten dit “probleem” samen oplossen. Vaak kan er wel een tijdelijke werkvergunning worden geregeld.
 • Belastingaangifte, als je gaat werken in het land waar je verblijft en je krijgt een werkvergunning, ben je vaak ook belastingplichtig. Dus daar moet je rrekening mee houden.

Er zullen allerlei wetten van toepassing zijn, het is aan jou of je je daar aan houdt, of daar creatief mee wenst om te gaan, ik kan je daarin geen advies geven, dat is iets wat je zelf moet beslissen samen met je toekomstige werkgever.

Sipalay Sugar beach

Hier komen de banen tips zodat jij kunt werken en reizen:

 1. Zoek een baan in het toerisme,
  1. Vaak zoeken hostel of camping eigenaren mensen die talen spreken om hun gasten zo goed mogelijk een thuisgevoel te geven en/of te entertainen, je moet dan wel bereid zijn om lange dagen te maken en ook af en toe schoon te maken
  2. een andere optie is locale diensten aanbieding via Airbnb en Facebook Marktplaats, je kunt je eigen talenten gebruiken als
   1. yoga instructeur,
   2. personal trainer
   3. tourguide
   4. freelance DJ of muziekant voor hotelfeesten en in restaurants
   5. werken op commissiebasis voor verkoop van producten zoals time-share condo’s en tours
 2. Werken in de horeca, dit is wel de oudste truuk in het boek om je vakantie te verlengen bijvoorbeeld: zoek een baan in de horeca. Er lijtk altijd wel werk voor goede bartenders, cocktailmixers of bediening.
 3. Vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland, zoek online naar vrijwilligers banen en laaat een organisatie jou uitzenden naar een land waar je dan voor hen werkt aan een project, zijbetalen, vooral binnen Europa vaak je verblijfskosten. Er zijn Europese fondsen die daarin voorzien speciaal voor mensen onder de 30 jaar om hun mobiliteit binnen Europa te vergroten. De doelstelling van dit project is dat je je meer Europeaan gaat voelen omdat je internationale ervaring opdoet binnen de landen van de EU. Maar dit soort vrijwilligerswerk kun je ook buiten de EU vinden.
 4. Andere talenten inzetten die jij rijk bent, je kunt denken aan:
  1. taalles geven aan plaatselijke bevolking, conversatielessen zijn een leuke manier om mensen te ontmoeten en iets te leren over de cultuur
  2. Cursussen organiseren voor bv kleinde ondernemers over Facebook pagina’s of sociale media gebruik om hun bedrijf te laten groeien
  3. klusjesdienst opzetten, zoals repareren van spullen of helpen met het afbouwen van een huis, of het uitlaten van honden
  4. particuliere verpleging, misschien ben je wel verzorgende of verpleegster en kun je aan particulieren je diensten aannbieden in de thuiszorg
  5. lokale bezorger worden via bv, Uber Eats
  6. werken als au-pair, dit kun je zelf doen, via een internationale school of via een organisatie die hierin gespecialiseerd is en een deel van jouw onkosten betaald
 5. Neem deel aan jongerenuitwisselingsprojecten, er zijn genoeg projecten in nederland als dan niet via universiteiten en organisaties die uitwisselingsprojecten binnen heel europa hebben. Hier kun je onder bepaalde voorwaarden aan deelnemen. Ook dit is weer via het Europees Fonds wat internationale ervaring voor jongeren wil bevorderen. Voorbeeld: De Erasmus Plus Trainingen.
 6. In de landbouw of veehouderij werken in landen als Israel, Canada, Australië of Nieuw Zeeland, je vraagt voor deze vorm van reizen en werken een werkvergunning aan voor het betreffende land en zoekt in het land zelf naar een baan op een agrarisch bedrijf. het werk is seizoensgebonden en je moet wel wat spaargeld achter de hand hebben omdat je eerst moet zieken naar werk. je zult er niet rijk van worden maar je doet wel een ton aan ervaring op.
 7. In de landbouw of veehouderij werken binnen Europa, dit kun je doen zonder werkvergunning. je gaat op een stoeterij werken, of een veestation, of gewoon op de akkers of in de boomgaarden van Europa als fruitplukker bijvoorbeeld. Als je van zwerven houdt kun je achter de oogsten aan reizen en dit bijna het hele jaar rond doen.
 8. Huis of huisdier oppasser worden, er zijn speciale websites waar housesitters gezocht worden, je past dan op het huis van iemand die daar tijdelijk niet aanwezig is, soms inculusief de huisdieren. Je betaald zelf de reiskosten maar je hoeft geen huur te betalen voor de locatie.
 9. Gaan werken als steward(es), Cruiseschepen en luchtvaartmaatschappijen liggen nu even stil vanwege COVID, maar binnenkort varen en vliegen ze weer, daar gaan we in ieder geval wel vanuit. Al werkend reis je over de hele wereld.

toerisme mexico covid19

En dan nummer 10, de baan der banen voor mensen die willen reizen en werken

Misschien had ik andersom moeten nummeren, en dit met stip nummer 1 maken, want het leven als digitale nomade is wel ultieme vrijheid. Je bent je eigen baas en bepaald zelf waar je de volgende keer je laptop neerzet: strand, bergen, jungle, sneeuw, tropen, de wereld ligt aan je voeten als er maar internet is.

 

van tala veranderen op je blog, engels, nederlands, taalkeuzeIk verdien mijn geld online, en reis al ruim 6 jaar rond als digitale nomade (ook tijdens COVID) en vind het een prachtig leven.

Omdat ik klanten over de hele wereld heb, werk ik wel op de gekste tijden, wnt ik heb altijd wel een tijdsverschil, maar ik bepaal het zelf. Gelukkig vind ik mijn werk leuk en vind ik het niet erg een keer op een gekke tijd te werken. Ik werk 4 uur per dag maximaal en daar kan ik van rondkomen.(lees: Hoe verdien ik online geld? )

Ik heb gewerkt vanaf de prachtige terrassen van Rome, de binnenstad van Amsterdam en Haarlem, en de vele eilanden van de Filipijnen, op het Station in Basel, en vanuit mijn Airbnb in Venetië. En nu werk ik vanuit Mexico waar ik rondreis op een motor.

Zomaar een greep uit mijn kantoorlocaties!

Je hebt digitale nomade in alee werkvelden, het gaat erom dat je online je geld verdient en niet gebonden bent aan een locatie. En dat is veel makkelijker te realiseren dan veel mensen in Nederland denken. Ikzelf ben begonnen als blogger en vlogger met advertenties op de website en affiliate links. Inmiddels heb ik veel meer bronnen van inkomsten en heb ik de freelance websites waar ik naar werk zocht achter me gelaten.

Er zijn heel veel banen die je kunt doen als digitale nomade en veel banen bieden de kans aan nieuwkomers een hun leven echt een nieuwe start te geven.

Wil jij online geld gaan verdienen zodat je kunt werken en reizen? Dan zijn dit de producten waarmee ik jou kan helpen:

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

 • Jeanette

  Dag Amrita, dank je wel voor je reactie. Je vraag is wat ingewikkeld te beantwoorden, omdat in Nederland de Belastingwet heel veel uitzonderingen kent en het een beetje afhankelijk is van je binding met Nederland. Heb je nog een huis, hoeveel uur per jaar kom je terug naar Nederland, heb je een fysieke bedrijfsvestiging, werk je langere tijd voor 1 opdrachtgever (VAR) enz.enz. Je kunt er meer over lezen in het artikel Emigreren als ZZP’er

 • Amrita

  Hi,

  Hoe zit het als je bijvoorbeeld in buitenland langer verblijft maar voor een Nederlandse werkgever wilt blijven werken als freelancer of zzper? Enig idee hoe je dit moet aanpakken? Dus inkomsten ontvangen op een Nederlandse bankrekening maar niet ingeschreven staan in Nederland?

error: Sorry!